także dla osób z wrażliwym żołądkiem. Możemy ją podać dzieciom po 1 roku życia. Taką kapustę można wykorzystać też jako farsz do pierogów, krokietów czy bułek. 0,5 kg kiszonej kapusty* (nie kwaszonej!) 250 g pieczarek 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżka masła klarowanego/ oleju kokosowego Kapustę odciskamy z soku. Jeśli jest bardzo kwaśna można ją przepłukać(...)smaki się połączyły. Gotowe! Kapustę z pieczarkami możemy przygotować sporo wcześniej i ją zamrozić. Można to zrobić od razu po jej przygotowaniu i wystudzeniu. * Wybierając kapustę szukajcie zawsze kapusty kiszonej, nie kwaszonej. W jej składzie nie powinien znaleźć się ocet! Już wkrótce na blogu pojawią się kolejne wigilijne przepisy
Dieta bez mlekawczorajszy obiad miałam ogromną ochotę na krokiety, ale nie takie z kiszoną kapustą, tylko zrobione z młodej kapustki z dodatkiem twarożku i świeżego koperku. Krokiety z kiszonej kapusty i dużej ilości grzybów, królują w moim domu głównie w porze zimowej, z dodatkiem gorącego kubka pysznego barszczyku... W porze wiosennej preferuje nadzienie z pysznej młodej kapusty! Moja zachcianka została spełniona 😃 Sama
kulinarne odsłony patiFuczki to potrawa podkarpacka a ściślej łemkowska. Jest to podgotowana kapusta kiszona wymieszana z ciastem podobnym do naleśnikowego. Różne źródła różnie podają ale według mnie kapusta lepiej żeby była podgotowana wtedy placki są delikatniejsze i miękkie. Smaży się je bardzo prosto i nie przyklejają się do dna patelni, nie rozpadną na patelni. Podać je można z sosami, jako dodatek(...)mięsa czy również ze śmietaną. Ja podałam z kremem z trybuli i to było znakomite połączenie. Fuczki czyli placuszki z kapustą kiszoną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKapuśniak z kiszonej kapusty... Najlepszym lekarstwem na jesienne i zimowe chłody jest talerz gorącej zupy- kapuśniaku. Składniki: 50 dkg kapusty żeberko wieprzowe 30 dkg wędzonego boczku 2 suszone grzyby 5 dkg słoniny (niekonieczne) 2 łyżki mąki 2 cebule 1 marchewka ziemniaki 1-2 ząbki czosnku ziele angielskie listek laurowy sól, pieprz Do garnka wkładamy umyte pokrojone na kilka porcji(...)kostkę, startą marchewkę, przyprawy, czosnek i grzybki, zalewamy wodą. Gotujemy aż mięso będzie miękkie (ok.60 min.) Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, jak mięso będzie gotowe dorzucamy do wywaru. Kapustę kiszoną odciskamy i trochę kroimy, aby się nie ciągnęła. Jak ziemniaki będą miękkie dorzucamy kapustę, nie wcześniej bo ziemniaki mogą się nie ugotować, gotujemy do miękkości jakieś 90 min. Boczek
Pelusiowa KuchniaSkładniki na kluchy -kilo ziemniaków -5-6 łyżek mąki -1 jajko -sól -dwie cebule -smalec Składniki na podsmażaną kapustę: -pół kilo kapusty kiszonej -marchewka -sól -pieprz -liść laurowy -ziele angielskie -odrobina smalcu Sposób przygotowania: Ziemniaki i jedną cebulę ścieramy na tarce. Dodajemy jajko, mąkę,sól do smaku i dokładnie mieszamy. Gotujemy wodę z solą. Nakładamy kluchy łyżką i wrzucamy(...)gotującej się wody. Gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia. Gotowe kluchy wykładamy do głębokiej patelni na której wcześniej podsmażyliśmy cebulkę na smalcu. Dokładnie mieszamy by smalec pokrył wszystkie kluchy. Kapustę kiszoną kroimy i wrzucamy na roztopiony smalec. Dodajemy startą marchewkę i przyprawy. Mieszamy i dolewamy odrobinę wody by kapusta się nie przypaliła. Gotujemy aż kapusta zmięknie. Smacznego
Magia jedzenia.ubijamy z cukrem, śmietankę mieszamy z mlekiem i dodajemy do żółtek. Delikatnie podgrzewamy cały czas, mieszając. Gdy sos zgęstnieje dodajemy mak, sok oraz skórkę z limonki. Łosoś palony z kapustą kiszoną curry z jabłkiem Składniki: Filet z łososia – 500g Przyprawy (imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, papryka ostra) kapusta kiszona – 200g 2 jabłka 1 łyżka pasty curry 1 łyżeczka curry(...)pastę curry i curry w proszku, podsmażamy około 30 sekund na wolnym ogniu. Dodajemy imbir, mleko kokosowe oraz śmietankę. Gotujemy około 5 minut, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy surową kapustę posiekaną i dusimy całość około 5-10 minut. Doprawiamy miodem, sokiem z limonki oraz startą skórką. Dodajemy posiekaną kolendrę, sól oraz pieprz. Na koniec dodajemy posiekane jabłko – ale już
Kuchnia Bazyliiżadna Wigilia nie może obyć się bez tego dania. Ja taki makaron robiłam po raz pierwszy. Trochę poczytałam w necie, ale i tak zrobiłam po swojemu. :) Łazanki z kiszoną kapustą i grzybami Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, widelec, garnek, rondelek lub małą brytfannę, łyżkę, durszlak. Przygotuj składniki (3 porcje): ok. ½ kg kiszonej kapusty, 250 g podgrzybków mrożonych, średnią
blog.moje-pasje.infoprzygotowania krokietów będziemy potrzebować farsz i naleśniki. Można to przyrządzić według własnego uznania. Dla nowicjuszy podaje przepis na naleśniki i na farsz. Przepis na farsz. Składniki: -0,5kg kapusty kiszonej -0,5kg pieczarek -cebula -przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy) -smalec -margaryna do smażenia Sposób przygotowania: Musimy usmażyć osobno pieczarki i kapustę a następnie to ze sobą połączyć(...)Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na margarynie. Dodajemy do nich cebule pokrojoną w kosteczkę i przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż będą miękkie. Kapustę kiszoną siekamy na mniejsze części i wrzucamy na roztopiony smalec. Doprawiamy pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotujemy, aż będzie miękka. Żeby zapobiec przypalaniu ja dodaje wodę przez co też szybciej mięknie. Oczywiście gotuje
Magia jedzenia.filetów śledzia w oleju, 110 g kapusty kiszonej, 20 g imbiru marynowanego, 7 śliwek wędzonych (u mnie suska sechlońska), 1 cebula czerwona, 20 ml octu jabłkowego, 40 ml cukru, 60 ml wody, 1 goździk, 1 ziele angielskie, 2 ziarna pieprzu czarnego, olej rydzowy, Cebulę pokroić w piórka (wzdłuż na pół i następnie w wzdłuż na plasterki). Wodę, cukier i ocet(...)zagotować z przyprawami, dodać cebulę i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Kapustę kiszoną i imbir pokroić, wymieszać. Śliwki pokroić w cienkie paski. Śledzie wyjąć z oleju, osuszyć, pokroić. Na półmisku ułożyć kapustę z imbirem, na niej śledzie. Na wierzchu ułożyć cebulę i śliwki. Polać olejem rydzowym. zastawa
królestwo garówPyszny i sycący dodatek do czerwonego barszczu. Strudel z ciasta francuskiego z dużą ilością nadzienia z kiszonej kapusty, borowików i żurawiny.Składniki:1 duży płat ciasta francuskiego500 g kapusty kiszonej200 g mrożonych borowików1 duża cebula3 łyżki masła80 g suszonej żurawiny1 szklanka bulionupęczek natki pietruszki2 łyżki oliwypieprz, sól, cukier1 jajko do posmarowaniaBorowiki rozmrozić i pokroić na plasterki, a następnie na mniejsze
wyzwania kuchennemogłabym jeść je co drugi dzień. Grzyby suszone nadają im fajnego aromatu. kluski: 1 kg ziemniaków 2 jajka 8 łyżek maki ziemniaczanej /około/ sól farsz 60 dkg kapusty kiszonej 1 cebula 1 garść suszonych grzybów 1 liść laurowy ziele angielskie 2 ziarna sól, pieprz 20 dkg boczku wędzonego olej rzepakowy Grzyby namaczam przez noc w zimnej wodzie. Na drugi(...)dzień gotuje je do miękkości około godzinę. Kapustę kiszona gotuję w niewielkiej ilości wody, z zielem i liściem do miękkości. Ugotowaną odcedzam z wody, kroję. Cebulę pokrojoną przesmażam na oleju, dodaję, grzyby, kapustę i razem smażę. Doprawiam solą, pieprzem. Ziemniaki obrane gotuję, odcedzam wodę i gorące przepuszczam przez praskę. Jak przestygną dzielę je na cztery części, jedną cześć odkładam
wesoła kuchniaDziś zapraszam Was na pyszny bigos z kiszonej kapusty z dodatkiem kiełbasy. Idealny zarówno na świąteczny stół, jak i jako sposób recyklingu poświątecznych smakołyków. Ja robiłam go jeszcze przed świętami, zamknęłam w słoiki i teraz sięgam po niego gdy tylko mamy ochotę lub nie ma czasu na przygotowanie obiadu (wystarczy ugotować makaron na łazanki, wymieszać z bigosem i pyszne danie(...)gotowe :)). Polecam! Składniki na bigos kiełbasiany: 1,2 kg kiszonej kapusty (dobrze wypłukanej) 1-1,2 kg kiełbasy (u mnie kiełbasa z domowej produkcji, ale może być np. biała surowa wyjęta z osłonek, pomieszana z inną, np. dobrze wędzoną) przyprawa do bigosu 5 ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 1 łyżka przecieru pomidorowego 3 łyżki keczupu
Rozpustne gotowanieKrokiety z wędzonym kurczakiem i kapustą Chrupiące i rumiane krokiety wypełnione przepysznym farszem z wędzonym kurczakiem, kapustą kiszoną, grzybkami i cebulką. Do krokietów polecam podać domowy sos czosnkowy. Palce lizać! Składniki: Naleśniki – PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Składniki na farsz: 250g kapusty kiszonej 50g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych
Blog z Apetytemktórą zawsze przygotowuje mi babcia :D Można ją zrobić także w wersji postnej/wege, czyli bez mięska :) Ciekawa jestem kto zna zarzucajkę, a komu jest ona obca ? Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 kg ziemniaków 2 kurze udka / 20 dkg żeberka wędzonego (można pominąć mięsko) 1 kostka rosołowa 2 łyżki smalcu/tłuszczu 2 łyżki mąki maggi do smaku (jeśli kapusta(...)jest bez marchewki, to dodać do gotującej się kapusty 2 starte na grubych oczkach) Przygotowanie: W jednym garnku ugotować kapustę kiszoną (ok. 1h), a w drugim ok. 30 minut gotować mięso. Po tym czasie do mięsa dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kostkę rosołową. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać odcedzoną kapustę. Zrobić zasmażkę (rozpuścić na patelni smalec, wsypać
Malinowo w kuchnijajko 2 łyżki oleju sól Farsz: 500 g kiszonej kapusty 500 g białej kapusty 200 g pieczarek kila suszonych grzybków (wcześniej należy je namoczyć) 2 cebule sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Należy zacząć od farszu. Kapustę białą poszatkować, zalać wodą, lekko posolić i gotować do miękkości. 2. Kapustę kiszoną zalać wodą, zagotować, odlać wodę i nalać świeżej. Gotować do miękkości
Kuchnia domowa Ani