już niektórzy wiedzą, lubię, gdy obiad robi się sam. Jak robi się smaczny i zdrowy, to lubię jeszcze bardziej. Zupełnym przypadkiem poczyniłam placek z mąki gryczanej z kapustą kiszoną i rybą. Ja użyłam pstrąga, ale każda inna ryba będzie równie dobrze smakowała w towarzystwie kapusty. ok. szklanka mąki gryczanej 1 jajko 2-4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)garści kiszonej kapusty większy filet pstrąga przyprawy: sól i pieprz Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko i tyle wody, aby uzyskać elastyczne ciasto o dość zwartej konsystencji. Ciasto wykładamy na dnie formy – ok. 20×20. Z kapusty odciskamy nadmiar płynu. Połowę wykładamy na ciasto. Na kapustę wykładamy rybę pokrojoną w kostkę. Przykrywamy pozostałą częścią kapusty. Pieczemy
KucharzycaZnakomity obiad lub kolacja Składniki • 0,6 kg mielonego mięsa z szynki lub łopatki • 1 torebka ugotowanego ryżu • 0,5 kg kapusty kiszonej (mam swoją kiszoną z marchewką i cebulką przepis w mojej kolekcji) • 1 cebula • 1 duży ząbek czosnku • 2 łyżki kaszy manny • 2 jajka • tarta bułka do panierowania • kumin • sól • pieprz • 1 łyżka domowej przyprawy uniwersalnej • olej(...)smażenia sos • 0,5 kg pieczarek • 2 łyżki masła • 1 szklanka śmietany 18% • 1 łyżeczka mąki • sól • pieprz Sposób przygotowania 1. Ugotować kapustę kiszoną odcedzić zmielić przez maszynkę dobrze odcisnąć z wody. 2. Kapustę wymieszać z ryżem i mięsem mielonym, dodać startą cebulę i czosnek, dać jajka ,kasę manną i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać, zostawić
W królestwie smaków Beatymięciutkie w środku i wypełnione po brzegi aromatycznym farszem z kapusty i pieczarek. Idealne jako dodatek do Wigilijnego czerwonego barszczu.Zaczynamy od przygotowania farszu. Możemy przygotować go nawet dzień wcześniej. Kiszoną kapustę przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować około 1 godziny, do momentu aż kapusta zmięknie. Po tym czasie odcedzić, a gdy przestygnie dobrze odcisnąć wodę. Drobno posiekać.Cebulę
Świat Domowej Kuchnigęsiny. Ugotowałam kwaśnicę na rosole z gęsi, według własnego pomysłu i bardzo przypominającą tę góralską. Była kwaśna, aromatyczna i wyjątkowo smaczna. Składniki kwaśnicy: 4 ziemniaki 2 marchewki 4 szkl. kapusty kiszonej (pokrojonej, dobrze ukiszonej) 8 szkl. rosołu z gęsi woda w ilości takiej, aby zakryć warzywa 3 liście 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 5 ziaren pieprzu czarnego sól(...)pokrojone ziemniaki oraz marchewki przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby zakryć warzywa. Dodać liście laurowe, gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Następnie dodać rosół z gęsi, kapustę kiszoną i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodać pokrojone mięso z gęsi (obrane z porcji rosołowych). Przyprawić kwaśnicę majerankiem, pieprzem ziołowym
Codziennik Kuchennypłaty śledzi, 200 g kapusty kiszonej, 80 g śliwek wędzonych, 1 ogórek kiszony, 1 mała słodka cebula, olej rzepakowy (tłoczony na zimno nierafinowany), Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie. Pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobna kostkę. Kapustę kiszoną pokroić na drobniejsze kawałki. Ogórka pokroić w kostkę. Śliwki pokroić w paski. Wymieszać kapustę, śliwki, ogórka i cebulę. W słoiku ułożyć warstwami
królestwo garówpietruszki 500 ml bulionu mięsnego 1/2 litra passaty pomidorowej 4 łyżki ketchupu pikantnego 3 liście laurowe 4 sztuki ziela angielskiego 200 g cukinii 1/2 główki kapusty czerwonej 1 szklanka kapusty kiszonej 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminku mielonego sól, pieprz Przygotowanie Mięso przekładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą (około 3 litry ), dodajemy ½ łyżeczki soli, ziele angielskie, liście laurowe, zagotowujemy(...)kawałki, przekładamy do drugiego garnka, wlewamy bulion z gotowania (500 ml), passatę, ketchup, rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ugotowane grzyby suszone i pokrojone w paski, posiekaną natkę i kapustę kiszoną. Gotujemy na średnim ogniu przez 60 min. Następnie dodajemy kapustę poszatkowaną kapustę czerwoną i pokrojoną w zapałkę cukinię. Wsypujemy kminek i dusimy pod przykryciem przez 40 min. Często mieszamy
R'n'G KitchenUwielbiam krokiety z wszelkimi farszami – smaczne, sycące, no i pysznie chrupią dzięki panierce z bułki tartej Te z kapustą i grzybami najbardziej kojarzą się z Wigilijną kolacją, ale są też świetne na co dzień. Można je pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą(...)ananasowo-keczupowym Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody (może być zwykła lub gazowana) 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki) 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól i pieprz 2 jajka bułka tarta do panierowania olej lub masło
Kulinarny S.O.S.Uwielbiam krokiety z wszelkimi farszami – smaczne, sycące, no i pysznie chrupią dzięki panierce z bułki tartej Te z kapustą i grzybami najbardziej kojarzą się z Wigilijną kolacją, ale są też świetne na co dzień. Można je pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą(...)ananasowo-keczupowym Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody (może być zwykła lub gazowana) 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki) 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól i pieprz 2 jajka bułka tarta do panierowania olej lub masło
Kulinarne S.O.S.kostki świeżych drożdży (30 g) 100 g masła 1 łyżeczka cukru Farsz: 200 g pieczarek 1 cebula 250 g kiszonej kapusty Garść suszonych grzybów leśnych Pieprz Olej do smażenia Białko do smarowania Farsz: Kapustę kiszoną podlewamy szklanką wody, dusimy na wolnym ogniu aż kapusta zmięknie. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem (na 15 minut). Następnie
VioletoweKucharzenieOkres jesienno-zimowy jak by się mógł obejść bez dodatku z kiszonej kapusty..Nie dość ze to samo zdrowie to jeszcze jej walory smakowe są super..Polecam dzisiaj w wersji gotowanej.. składniki: 0.5 kg kapusty kiszonej 1 cebula 2 łyżki masła lub smalcu Wykonanie: Kapustę zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu 50 minut/jeżeli lubicie mniej kwaśną kapustę
Ugotujmy CośSkładniki: 3 kg kiszonej kapusty (z marchewką) 3 cebule 50 g suszonych grzybów (borowików) 2 szklanki suszonych śliwek 100 ml półwytrawnego czerwonego wina 1 łyżka oleju roślinnego po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jałowca Sposób wykonania: Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na kilka godzin (np. na noc). Kapustę odciskamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki
Qchnia po prostuSKŁADNIKI: 2 kg kapusty kiszonej w słoiku 50 dag karkówki 30 dag dobrej kiełbasy 100 g wędzonych śliwek Przyprawy: sól i pieprz 1 opakowanie przyprawy do bigosu Kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego Kilka sztuk liścia laurowego 3 goździki PRZYGOTOWANIE: Kapustę kiszoną drobno siekam. Następnie wrzucam do garnka i zalewam wodą tak by kapusta była zakryta. Następnie gotuję
Gotowanie PatkiJedno z ulubionych dań wigilijnych mojej rodziny. Kiszona kapusta i suszone leśne grzyby to smak naszej tradycji od wielu lat. op. makaronu łazanki 1/2 kg kapusty kiszonej 3 pieczarki kilka suszonych grzybów leśnych 1/2 cebuli 2 łyżki masła liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz Kapustę odcisnąć i drobno posiekać. Zalać niewielką ilością wody i zagotować, odcedzić. Ponownie podlać
Smakołyki AsiZrobiłam ich tyle, że będziemy je pewnie jeść przez najbliższe trzy dni. I nikt nie będzie narzekał. Jestem tego pewna. Składniki:500g makaronu łazanki1/2 główki małej, białej kapusty300g kapusty kiszonej z kminkiem200g pieczarek300g wędzonego boczku2 cebulesól, pieprz Sposób przygotowania:Białą kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, solimy i gotujemy pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. Odcedzamy.Boczek(...)suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Obieramy cebule i kroimy w kostkę. Dodajemy do boczku i smażymy.Pieczarki czyścimy, kroimy w plastry i dodajemy do boczku z cebulą.Kapustę kiszoną kroimy i dodajemy do boczku i pozostałych składników.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.W dużym garnku mieszamy makaron, ugotowaną białą kapustę i pozostałe smażone składniki. Przyprawiamy solą i duuużą
Smakowity Blog Kulinarny