kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:79/326)

Bomby (cepeliny lub kartacze) z grzybami i wspomnienia z Wileńszczyzny 230

środka wkłada się różne farsze. W samym Opocznie na piątkowy stół przygotowywało się bomby z grzybami (w sezonie z grzybami świeżymi, zimą - z suszonymi) lub z grzybami i kapustą kiszoną, w Wygnanowie - z kapustą kiszoną, w Ogonowicach - z mięsem, ale ciasto jest takie jak na kluski śląskie. Mnie mocno wzięło na wspominki Wileńszczyzny i przygotowałam bomby podobne do cepelinów

Weekendy w domu i ogrodzie
PIEROGI Z MIĘSEM I KISZONĄ KAPUSTĄ 153

pierogi z mięsem i kiszoną kapustą SKŁADNIKI: 50 dag kiszonej kapusty 30 dag mięsa drobiowego (z rosołu) 20 dag wieprzowej łopatki 1 cebula 1 łyżka oleju sól, pieprz ziarenka smaku A jak to zrobić: Kapustę przepłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i chwilę pogotować, aby pozbyć się nadmiaru kwasu. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie

Kuchnia w opałach
Surówka z kiszonej kapusty 212

Surówka z kiszonej kapusty, to powszechnie znany dodatek do naszych rodzimych obiadów. Szybka i zdrowa pasuje idealnie do ryb czy mięsa. U mnie w domu, nie wyobrażamy sobie obiadu z rybką, właśnie bez takiego dodatku, który stanowi jego idealne uzupełnienie. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 1 marchewka 1 nieduża cebula 3-4 łyżki oleju lub oliwy sól i pieprz

Gosia gotuje
Zupy – dieta dr Dąbrowskiej 298

marchwiowym Gotować rosołek jak poprzedni. Podawać z makaronem z marchewki wykonanym temperówką do warzyw i z natką pietruszki.   Kapuśniak Składniki: – 1/2 kg kapusty kiszonej – 2 marchewki – 1 cebula, 2 liście laurowe, 4 sztuki ziela angielskiego Wykonanie: – Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki i poddusić przez(...)minut w niewielkiej ilości wody. – Dodać pokrojoną kapustę kiszoną i przyprawy, gotować jeszcze przez 30 minut.   Zupa botwinkowa z włoszczyzną zdjęcie Przepis jest tutaj   Zupa dyniowa z kiszonym ogórkiem zdjęcie Przepis jest tutaj

To co kocham
ŻEBERKA NA KAPUŚCIE 169

żeberek4 marchwiegarść suszonych grzybów3 liście laurowe Kamis5 ziaren angielskich Kamis4 pieprze ziarniste Kamissól do smakuWykonanie:Grzyby moczymy najlepiej na noc. Kapustę szatkujemy wrzucamy do garnka,dodajemy umytą i wyciśniętą kapustę kiszona. Zalewamy wodą- na wysokośc kapusty. Dorzucamy pokrojoną w plastry marchew i wszySTkie przyprawy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w pólplasterki kiełbaskę i boczek,dokładamy do garnka. Dodajemy też żeberka, dorzucamy

Z Majeczką w kuchni
Feast of cabbage by bastalena 167

ukiszonej kapusty!!! Niech tam Norwedzy mają swoje kapuściane łódki, i tak nic nie dorówna mojej zupie ;)  wywar mięsny (lub kostka rosołowa mięsna)  ziele angielskie, liść laurowy kapusta kiszona marchew cebula ziemniaki kiełbasa majeranek, sól, pieprz grzyby suszone Przygotowałam wywar na bazie mięsa, dodałam ziele angielskie i liść laurowy (jeśli wydzieliły się flufki z mięsa należy je usunąć(...)kapustę poszatkowałam, ziemniaki, cebulę i kiełbasę pokroiłam w kostkę, marchew starłam na grubej tarce, grzyby namoczyłam we wrzątku). Do gotowego wywaru dodałam ziemniaki. Po mniej więcej 15 min. dodałam kapustę kiszoną i marchew, gotowałam aż kapusta zmięknie (czyli ok. 1h). Grzyby odsączyłam z wody i pokroiłam na drobno. Na patelni podsmażyłam cebulę i kiełbasę. Grzyby i kiełbasę dodałam do zupy

bastalena
Kapusta kiszona w całości 174

Kiszonki weszły na stałe do polskiego jadłospisu. Na moim blogu już zamieściłam sposób wykonania kiszonej kapusty ( tutaj ). Wychodzi pyszna kapucha. A teraz sposób inny. Jak zrobić kiszoną kapustę w całości. No bo i w całości też można kisić. Powiem Wam, że "zabawy" było co niemiara, ale warto. Trzeba tylko zaopatrzyć się w duży garnek, albo kupić mniejszą główkę

Tylko pysznie
Kapusta z fasolą i grzybami – kuchnia podkarpacka 191

grzybami - kuchnia podkarpacka Gotowana kiszona kapusta z fasolą to jedno z charakterystycznych dań kuchni lasowiackiej. Fasolę nazywa się tu często grochem, a w powszechnym użyciu jest nie tylko fasola biała, ale też czerwona i tzw. krasa, nazywana też przez niektórym „amerykonem”. Kapusta przygotowana według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Sarzyny to kapusta na bogato. Poza fasolą są tam również suszone(...)ściślej mówiąc z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „ProCarpathia”. Kapusta z fasolą i grzybami - kuchnia podkarpacka Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 150 g suszonych grzybów 2 cebula kawałek słoniny lub boczku 400 g fasoli Jaś lub kolorowej 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sól i pieprz 2 ugotowane ziemniaki

Trzeci talerz
Surówka z kiszonej kapusty 129

Najszybsza surówka z kiszonej kapusty, bogata w witaminy, a więc w sam raz do zimowych obiadów, najlepiej do wieprzowiny. Składniki: • 500 g kiszonej kapusty • 1 marchwka • 2 jabłka • 1 mała cebulka • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka cukru • 5 łyżek oliwy Wykonanie: • Kapustę mocno odcisnąć z soku i pokroić. • Marchewkę obrać

To co kocham
Surówka z kiszonej kapusty 159

Surówka z kiszonej kapusty... Nie poświęcamy jej zbyt wiele czasu a smak domowej surówki jest o wiele lepszy niż tej kupnej i przede wszystkim wiemy co jemy ;) Składniki: 500 g kapusty kiszonej 2 małe marchewki ćwiartka jabłka mała cebula natka pietruszki pieprz olej Kapustę kroimy na mniejsze kawałki aby się nie ciągnęła, marchewkę i jabłko obieramy i trzemy na tarce

Pelusiowa Kuchnia
Łazanki- szybkie i smaczne danie na każdą kieszeń 151

Składniki: makaron na łazanki (ja użyłam Międzybrodzki) kapusta kiszona cebula boczek wędzony masło klarowane sól pieprz Sposób przygotowania: Podsmażyłam boczek  i cebulkę pokrojone w kosteczkę na odrobinie tłuszczu.Dodałam kapustę kiszona i chwilkę poddusiłam.Przed dodaniem kapusty najlepiej ją przepłukać wodą,żeby nie była zbyt kwaśna.Następnie całość mieszamy z ugotowanym makaronem i podsmażamy na patelni. Smacznego

Wielki apetyt
Chodźmy do Restauracji Malarska 25 na Restaurant Week! 143

kapusty, przypominający mi w smaku skondensowane gołąbki. Niesamowicie głęboki smak świetnie komponuje się z pierożkami, przypominającymi uszka, pysznie nadzianymi wędzonym dorszem. Do tego mamy element chrupiący w postaci suszonej kiszonej kapusty. To bardzo ciekawe danie, bo z jednej strony otrzymujemy na talerzu znane domowe smaki, ale jednak z drugiej ich zestawienie i forma podania znacznie odbiega od tego, do czego(...)jesteśmy przyzwyczajeni. Przystawka: consomme z kapusty / pierożki z wędzonym dorszem / suszona kiszona kapusta Danie główne mięsne (Menu A) W tym daniu głównym zdecydowanie widać fantazję szefa kuchni i to, że lubi myśleć on nieszablonowo. Na pierwszy rzut oka moglibyśmy pomyśleć, że mamy do czynienia z amerykańskim burgerem podanym w dość ekstrawaganckiej formie. Jednak szybko odejdziemy od tego wrażenia

Food Square
Młoda kapusta – nie ukiszona, a małosolna 364

młoda kapusta nie dosyć, że jest zdrowa i smaczna sama w sobie, jest też świetną podstawą do wiosennej surówki.     Od kilku lat ze względów zdrowotnych na klasyczną kiszoną kapustę mogę sobie tylko popatrzeć. Ale taka – małosolna, nie szkodzi mi zupełnie. Co wiosnę czekam do momentu, aż zielone kapuściane główki zaczną związywać ciaśniejsze liście i od tej chwili małosolną(...)ponadrywane liście. Główkę kroimy na ćwiartki. Ćwiartki kroimy drobno, ale bez przesady – grubszy kawałek takiej kapusty to sam smak, naprawdę nie trzeba jej szatkować tak drobno, jak zimowej kapusty do kiszenia. Koper siekamy, razem z łodyżkami (jeśli ładne). Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szykujemy sobie zawczasu litrowy słoik i dużą miskę. Wsypujemy najpierw do miski warstwy

Karo in the Kitchen
Polska - Łazanki z młodą kapustą i kurkami 116

Łazanki to jedna z naszych ulubionych tradycyjnych polskich potraw. Wersja podstawowa łazanek to makaron, kapusta kiszona i pieczarki. Ciężko jednak robić łazanki z kapustą kiszoną w środku lata, kiedy ze straganów patrzy na nas przepiękna młoda kapusta. Poszliśmy więc o krok dalej i zastąpiliśmy pieczarki kurkami. Składniki (4 porcje): - 3 łyżki oleju - połówka młodej kapusty - 200g kurek - mała cebula - 250g

Roślinożerni urlopowicze
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI, wigilijne 172

Pierogi z kapustą i grzybami fot. Moja Książka Kucharska Przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Najlepsze, tradycyjne postne pierogi z kiszonej kapusty z grzybami i podsmażoną cebulką. Pyszne wigilijne pierogi z kapustą. Jak się robi pierogi z kapustą i grzybami - zobacz wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Korzystajcie z przepisu na wigilijne pierogi z kapustą i ulepszajcie go! Polecam(...)oliwy sól do smaku Przepis na tradycyjne pierogi z kapustą na Wigilię. Pierogi z kapustą i grzybami fot. Moja Książka Kucharska Przygotowanie pierogów z kapustą i grzybami : Krok 1. Kapustę kiszoną przepłukać dwa razy i osączyć na sicie. W przypadku bardzo kwaśnej  kapusty, należy przepłukać ją gorącą wodą. Kapustę pokroić i ugotować z liściem laurowym, ale nie rozgotować. Cebulę

Moja Książka Kucharska
Kapusta z kminkiem- surówka 163

Składniki : 20 dag kiszonej kapusty 2 łyżeczki miodu płaska łyżeczka kminku ewentualnie łyżka oliwy Przygotowanie: 20 dag kapusty kiszonej, jeśli bardzo mokra to lekko odcisnąć Gdyby kapusta była grubo szatkowana to rozdrobnić Dodać 2 łyżeczki miodu i dobrze wymieszać Zmielić kminek i dodać do kapusty- ponownie wymieszać.Wszystko- gotowe. Surówki starczy dla dwóch osób, chyba, że nam zasmakuje i wtedy

Proste Potrawy