końcu dostałam przepis na najlepszą obiadową surówkę od mojej mamy. Jest bardzo prosta a jaka pyszna! SKŁADNIKI: 500g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko łyżeczka cukru sól pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (lub więcej, jeśli lubisz) WYKONANIE: 1. Kapustę kiszoną przepłukać, odcisnąć nadmiar soku, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski; 2. Jabłko i marchewkę pokroić
Prosty przepis naoraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam udka z kurczaka pieczone na kapuście kiszonej z dodatkiem ananasa z puszki. JEST TO DANIE O POSMAKU SŁODKO -KWAŚNYM ! Składniki : 1 kg kapusty kiszonej, 4 całe udka z kurczaka , 1 puszka ananasów, kilka suszonych grzybów, kilka(...)patelnię wylewamy trochę oleju i podsmażamy mięso na rumiano, a później dodając trochę wody dusimy je ok. 15 min. Podpieczone mięso wyjmujemy na talerz . W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę , a na nią podsmażone mięso. Całość polewamy przygotowanym sosem : W rondelku topimy masło, dodajemy miód i ketchup. Wszystko mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zapiekamy pod przykryciem
Pysznosci Babci BasiBardzo prosta i pyszna imprezowa przekąska która zniknie ze stołu w mgnieniu oka! :). Pyszne kuleczki z ciasta pizzowego z farszem z cebulki, kiełbasy i kapusty kiszonej to pomysł który powstał w mojej głowie spontanicznie a wywołał furorę wśród rodziny i znajomych :). Podawajcie koniecznie z domowej roboty sosem czosnkowym!. Mniam… (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie ciasta na pizzę 500 gram(...)kapusty kiszonej 2-3 kiełbaski śląskie 1 duża cebula 1 jajko smalec/olej do smażenia ( ja używam smalcu, wg mnie farsz jest smaczniejszy https://kasiawgarach.pl/2019/07/10/sos-czosnkowy-sprawdzony-przepis/ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: kapustę odsączamy i siekamy. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę., na patelni na rozgrzanym smalcu/oleju podsmażamy cebulkę, gdy się zeszkli dodajemy kiełbasę i smażymy ok 3-4 minuty aż kiełbaska się
Blog kulinarny S9.PLpora na kolejne ciasto z warzywami,tym razem kapusta kiszona..przepis na to ciasto miałam od dawna zapisany [nie pamiętam tylko skąd ], ale jakoś nie było okazji wypróbować..Jak dla mnie był to dziwny dodatek do ciasta, ale super pomysł...ciasto jest bardzo wilgotne, kapusta jest niewyczuwalna..no i co najważniejsze ciasto było smaczne.Moi goście, byli bardzo zdziwieni takim dodatkiem(...)kapusty kiszonej do ciasta i zajadali się ze smakiem.Polecam. Ciasto: 1 szkl.kapusty kiszonej 1 szkl.wody lub mleka 170 g masła 1 ,5 szkl.cukru 4 łyżki kakao 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 jajka 2 szkl.mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki soli 5 dkg wió rek kokosowych Masa 3 szklanki
Moje domowe kucharzenieBlueberry Corner by "jagodzianka" Surówka z czerwonej, kiszonej kapusty to samo zdrowie. Kiszonki zawierają mnóstwo witamin (z grupy B oraz A, C, E i … Przeczytaj cały artykuł Post <span>Surówka</span> z czerwonej, kiszonej kapusty pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerszkl.mąki pszennej 1 szkl. ciepłej wody 3 łyżki stopionego masła sól Z mąki,wody masła i soli zagnieść ciasto,przykryć i odstawić na 30 minut. farsz: 500 g kapusty kiszonej 2 dag suszonych grzybów leśnych 1 cebula 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego 1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej Grzyby suszone płuczemy(...)zalewamy wodą (najlepiej to zrobić kilka godzin wcześniej). Kapustę kiszoną płuczemy,wkładamy do garnka,zalewamy wodą,dodajemy przyprawy i namoczone grzyby,gotujemy do miękkości. Cebulę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło,wrzucamy cebulę,smażymy do lekkiego przyrumienienia. Dodajemy odciśniętą ugotowaną kapustę,ugotowaną kaszę,mieszamy wszystko razem, doprawiamy do smaku. Odstawiamy do przestudzenia. Ciasto rozwałkować cienko,wykrawać kółka,nałożyć farsz
Kolorowa kuchnia ElkiSchab po cygańsku 1 kg schabu w całości kiszona kapusta bulion liść laurowy ziele angielskie cukier przyprawy wg uznania olej Schab doprawić jak się lubi, pozostawić żeby nieco przeszedł przyprawami i przyrumienić na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. W szerokim garnku zagotować bulion, dodać do niego schab, liść laurowy, ziele i poddusić przez 30-40 min w zależności(...)grubości schabu. Kiszoną kapustę dobrze wycisnąć-jeżeli jest bardzo mocno ukwaszona to przepłukać zimną wodą i dodać do garnka ze schabem. Dusić przez kolejne 30-40 minut, po upływie tego czasu wyjąć schab i pokroić go na dość grube plasterki. Doprawić kapustę cukrem i w miarę potrzeby innymi przyprawami i dodać jeszcze na chwilkę pokrojony schab. Gotowe :). Artykuł Schab
Pieguskowa KuchniaSzybka surówka z kiszonej kapusty ze słodką nutą żurawiny. Składniki: 500 g kapusty kiszonej duża marchew jabłko garść suszonej żurawiny pieprz 2 łyżki oliwy lub oleju Przygotowanie Kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna płuczemy i odciskamy z wody. Kroimy ją na kawałki. Obraną marchew i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Składniki łączymy ze sobą, dorzucamy żurawinę (moja była dość
e-PrzepisyKulinarneobecność powinna być już całkiem usprawiedliwiona ;) Namawiam do podjęcia próby samodzielnego przygotowania ciasta. Wiem jest to dość czasochłonne, wcale nietrudne. Jednak efekt jest warty poświęcenia :) Do nadzienia użyłam ekologicznej kapusty kiszonej z dodatkiem kminku i jałowca. Dodałam trochę grzybów, żurawiny, jabłko i wyszedł bardzo smaczny farsz. Wierzch posypałam czarnuszką. Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub z tego przepisu) 500 g kapusty(...)kiszonej 15 g grzybów suszonych (lub więcej według uznania) 100 g żurawiny suszonej 1/2 szkl. wina białego wytrawnego 1 cebula 1 nieduże jabłko pieprz sól (opcjonalnie) kminek oliwa jajko (do posmarowania wierzchu) Wykonanie: Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Kapustę przepłukać dwukrotnie na sitku, posiekać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać posiekaną kapustę, posiekane grzyby oraz
zadanie-gotowanieBrązowe pieczarki w smaku przypominają trochę grzyby leśne. Lubię dodawać je do farszu do wszelkich kluch i pierogów. Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyzy z kapustą kiszoną i brązowymi pieczarkami. Są tak dobre, że podaję je tylko lekko polane oliwą. Nie potrzebują nic więcej. Składniki na pyzy (wyszły 24 pyzy - 3 porcje): 1 kg ziemniaków 210 g mąki(...)ziemniaczanej 1 jajko pół płaskiej łyżeczki soli kilka łyżek oliwy do polania ugotowanych pyz Składniki na farsz: 15 dag kapusty kiszonej 25 dag pieczarek brązowych 1 duża cebula 1 płaska łyżeczka majeranku 4 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Przygotowanie farszu: Kapustę drobno kroimy i gotujemy do miękkości. Ja gotuję około 1godziny. Kapustę studzimy i odciskamy z wody. Umyte
Smak mojego domułyżki cukru 2 roztrzepane jajka 3/4 łyżeczki soli 4 szklanki mąki 3 łyżeczki suchych drożdży (12g) + jajko roztrzepane z 1 łyżeczką mleka do posmarowania bułek farsz: ok. 400g kapusty kiszonej mała cebula łyżka oliwy pieprz, sól, kminek, papryka słodka Przygotowanie: Przygotować farsz. Rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić cebulę a następnie dodać poszatkowaną kapustę kiszoną i przyprawy, Wymieszać, przykryć przykrywką
Tagebuch po polskuduży pieróg z nadzieniem (często z mięsa lub ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc. Często farsz jest zrobiony z kapusty kiszonej i grzybów, ja jednak prezentuję wersję bez użycia grzybów. Dla mnie jest to bardzo fajne danie na obiad, jak również może być serwowany na zimno jako przekąska. Składniki: Farsz(...)kapusty kiszonej 1 duża cebula olej ½ szklanki wody ½ łyżeczka kminku liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól pieprz Ciasto: 500 g mąki ½ szklanki mleka 50 g drożdży 2 łyżki roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli białko Wykonanie: Przygotować farsz: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać kapustę, wodę i przyprawy. Wszystko wymieszać, przykryć
Mama Gotujejakiegoś czasu w różnych miejscach w sieci trafiałam na placki z kiszonej kapusty. Sposobów na ich zrobienie jest zaskakująco dużo. Postanowiłam więc je zrobić, po swojemu, licząc na to, że będzie jadalne. Starałam się przy użyciu jak najmniejszej ilości składników stworzyć coś smacznego. Moim skromnym zdaniem udało się. 500 g kiszonej kapusty 1 szkl
Polska Zupamąką ziemniaczaną i wałkujemy na około 2 mm. Wycinamy koła i napełniamy farszem. Pozostałe ciasto na czas gdy go nie używamy najlepiej przykryć ściereczką. Składniki na farsz: 30 dkg kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów 2 łyżki suszonej żurawiny 1 cebula 1 liść laurowy 2 goździki 4 ziela angielskie sól, pieprz masło klarowane do smażenia Wykonanie: Grzyby namaczamy we wodzie(...)samej wodzie aż do miękkości. Wodę, która została z gotowania grzybów wykorzystuje do ugotowania kapusty. Uzupełniam zimną wodą brakujący płyn, dodaj też liść laurowy, ziele angielskie i goździki. Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości. Wyławiam przyprawy i odcedzam, a następnie łączę z grzybami. Wszystko lekko rozdrabniam rozdrabniaczem. Nadal jednak widać grzyby i kapustę, nie robię z tego jednolitej masy. Dodajemy pokrojoną
Przysmaki Karolkiczas na wielkie gotowanie. Dziś tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Dla mnie to smak Wigilii. Pikantne, grzybowe, podsmażone z cebulką zawsze szybko znikają z talerzy. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej suszone grzyby 3 duże cebule masło mąka woda oliwa sól, pieprz, cukier Ciasto na pierogi Do przygotowanie dobrego ciasta na pierogi niezbędna jest gorąca woda, oliwa i mąka(...)podlewamy wodą. Ciasto nie powinno sie lepić do stolnicy ani do rąk, nie kruszyć się. Ma stanowić gładka zbitą kulkę. Farsz do pierogów Na farsz zużyłam 2 kg kapusty kiszonej (wyszło 100 pierogów), litrowy słoik grzybów suszonych i 3 duże cebule. Grzyby należy przepłukać i zagotować a potem gotować na wolnym ogniu ok 45 min ( do mię kkości). Cebulę kroimy
Kulinarna Patilogia