kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:78/326)

Bigos z kapusty mieszanej 235

przygotowania i smaczna:)Składniki:1 kg kapusty kiszonej1 główka kapusty białej3 laski kiełbasy3 cebulesól, pieprzkoncentrat pomidorowyziele angielskieliść laurowykminek10 suszonych śliwekodrobina ostrej i słodkiej paprykikilka kulek jałowcaSposób przygotowania:1. Kapustę kiszoną opłukać, jeśli jest zbyt kwaśna. Zalać ją 2-3 szklankami wody, dodać ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy i pokrojone śliwki. Gotować do miękkości, w razie potrzeby uzupełniać wodę.2. Białą

Kuchnia domowa Ani
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach 148

święta). Zupa z  charakterem. Ma być na żeberkach, z boczkiem i kiszoną nie płukaną kapustą. Kwaśnawa, mocno mięsna, pieprzna. To dla mnie podstawa pysznego kapuśniaka. Składniki: 660 g kapusty kiszonej 680 g żeberek - użyłam paska, którego pokroiłam w większe kawałki 180 g boczku pokrojonego w krótsze paseczki, bądź kosteczkę 3 marchewki 4 pietruszki seler duża cebula 2 większe(...)międzyczasie rozgrzewam na patelni łyżkę masła, smażę na nim boczek z cebulą. Gdy boczek ładnie się zarumieni, cebulka zeszkli dodaję do zupy. Gotuję chwilę, po czym wrzucam posiekaną kiszoną kapustę. Gotuję jeszcze na wolnym ogniu parę minut. Doprawiam do smaku kminkiem, solą i pieprzem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z kapustą świeżą i kiszoną (wegańskie) 123

trochę kiszonej. I właśnie taki przepis mam dzisiaj dla Was, zapraszam //   Składniki (2 – 3 porcje): Farsz: 1/2 średniej główki kapusty (po ugotowaniu ok. 400 g) 100 g kapusty kiszonej 1 – 2 cebule 3 pieczarki olej lub oliwa przyprawy (suszona włoszczyzna, majeranek, sól, pieprz, sos sojowy) Ciasto: 200 g mąki 1 łyżka oliwy/oleju ok. 90 ml ciepłej wody(...)zblenduj (pierwszy raz użyłam blendera ręcznego zamiast maszynki i naprawdę super się spisał! ). Na dużej patelni rozgrzej olej lub oliwę, następnie dodaj drobno pokrojoną cebulę, świeżą kapustę, posiekaną kapustę kiszoną oraz starte na tarce (duże oczka) pieczarki. Całość podsmażaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie dopraw – farsz powinien być dobrze doprawiony, odpowiednio słony i ostry. Czas

Via Gusto
Zupa niebecz - regionalne danie z ziemi lubuskiej 226

znajdziecie przepis dopracowany troszkę po mojemu. Myślę, że jeśli ugotujecie tę zupę i zasmakuje Wam, to również będziecie szukali swoich sposobów na najlepszy smak i zapach. Pamiętajcie o jednym: kapusta kiszona, jakiej użyjecie, powinna być dobrej jakości. Niech to będzie kapusta ukwaszona, a nie kwaśna od octu, jaką niestety często się spotyka. Najlepiej kupować ją (o ile sami nie kisicie(...)Dodać ziemniaki pokrojone w średnia kostkę i namoczone grzyby. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę - ja dodałam pokrojoną w grubsze plastry szynkę.  Kapusta: około 60 dkg dobrej kiszonej kapusty liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego świeżo mielony pieprz spora szczypta kminku 1 łyżka smalcu sól Kapustę ugotować z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i kminku. Odcedzić. Dodać smalec

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szare kluchy z kapustą i grzybami 119

uwielbiane przez moje tatę kluchy ziemniaczane. Moja mam nazywa je kluskami "z deski" bo wrzuca się je prosto z deski do wrzątku. ja najczęściej podaję je z kiszoną kapustą i podsmażonym boczkiem. Mówię, Wam pycha!! Przepis zdradziła mi moja babcia;) Składniki:1/2 kg ziemniaków, jajko, 3 łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz.Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach(...)pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto ułożyć na desce i kłaść łyżką na osolony wrzątek malutkie porcje ciasta. Gotować ok. 6min od momentu wypłynięcia. Odcedzić na durszlaku.Kapusta:1/2 kg kiszonej kapusty, 100 g wędzonego boczku, cebula, 250 g pieczarek, sól, pieprz, 2 liście laurowe,3 kulki ziela angielskiego.Kapustę opłukać, pokroić drobniutko i zalać wodą. Dodać liście laurowe i ziele

Z miłości do słodkości
Wigilijna kapusta z grzybami na rzepakowym oleju 62

Cześć! Taką właśnie kapustę na Wigilię gotowała moja mama a teraz ja gotuję. Jak tradycja przykazała danie miało być postne. Tego też trzymam się do dnia dzisiejszego.  W domu uwielbiamy różnego rodzaju bigosy z mięsem, śliwką od czasu do czasu. Jednak tak wigilijnie przygotowana kapusta jest prawdziwym rarytasem.  Robię zawsze jej więcej i wekuję nadmiar. Jest banalna(...)roku przed każdymi świętami. To takie ciepłe wspomnienie dzieciństwa…. Takim świeżo tłoczonym olejem smarowało się chleb i posypywało cebulką. Jakie to było pyszne!  Składniki na 1 kilogram kapusty kiszonej: * 1 kg kapusty kiszonej * ok. 15 dkg grzybów suszonych * 1 łyżka mąki * 1 cebula * 1/5 szklanki oleju rzepakowego * liść laurowy * ziele angielskie * sól, czarny pieprz Grzyby namoczyłam

Pieprzyć z Fantazją
Wigilijna kapusta z grzybami na rzepakowym oleju 142

roku przed każdymi świętami. To takie ciepłe wspomnienie dzieciństwa.... Takim świeżo tłoczonym olejem smarowało się chleb i posypywało cebulką. Jakie to było pyszne!  Składniki na 1 kilogram kapusty kiszonej: * 1 kg kapusty kiszonej * ok. 15 dkg grzybów suszonych * 1 łyżka mąki * 1 cebula * 1/5 szklanki oleju rzepakowego * liść laurowy * ziele angielskie * sól, czarny pieprz Grzyby namoczyłam na 1 godzinkę

Pieprzyć z Fantazją
Kapuśniak z własnej, kiszonej kapusty 182

Często kiszę kapustę w słoiku tak na teraz na dwie czy trzy porcje. Zajadamy ją samą ale tym razem wykorzystałam ją do ugotowania pysznego, delikatnego kapuśniaku. Polecam gorąco przepis na tę zupę, pożywną i aromatyczną, rodem z kart PRL-u i kuchni mojej babci. Kapuśniak z własnej, kiszonej kapusty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kiszona młoda kapusta 95

Kiszona młoda kapusta jest prosta w przygotowaniu, przekonałam się o tym sama. Do kiszenia wystarczył mi duży(...)słoik (pojemność do 1,7 l), mały talerzyk, na którym później kładłam mniejszy słoik z wodą, dzięki czemu kapusta nie wypłynęła na powierzchnię. I to w zasadzie tyle. Zostawiłam kapustę w spokoju na 7 dni, po tym czasie była ... Czytaj dalej Kiszona młoda kapusta Artykuł Kiszona młoda kapusta pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Zapiekanka z mięsa mielonego 229

wersji zdecydowanie bardzo mi posmakowała :)   Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego około 20 ugotowanych ziemniaków 1 papryka czerwona 1 ogórek kiszony 1 cebula 4 ząbki czosnku 100 g kapusty kiszonej 20 dag sera żółtego 1 jajko 50 ml śmietany 30% 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej 1 łyżka keczupu pikantnego 3 szczypty soli olej(...)smażymy na niewielkiej ilości oleju około 20 minut, tak aby całkowicie straciło surowość. W tym czasie drobno siekamy cebulę i czosnek. Paprykę i ogórek kiszony kroimy w drobną kosteczkę. Kapustę kiszoną przelewamy dwukrotnie zimną wodą, aby wypłukać nadmiar kwasu, następnie odciskamy i bardzo drobno siekamy (aby się nie ciągnęła w zapiekance). Gdy mięso będzie usmażone wrzucamy cebulę z czosnkiem

Kolorowy Przepisownik
Tradycyjna kapusta z grzybami na wigilię 186

robił to może akurat ten przepis mu się spodoba i przygotuje taką lub podobna kapustę na wigilię. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania kapusty z grzybami będziemy potrzebowali: 1 kg kapusty kiszonej (lekko odciśniętej) 50 g suszonych grzybów (można dodać więcej) 1 duża cebula (około 150 g) 1/2 łyżeczki kminku (jeżeli nie lubimy kminku to możemy go pominąć) 1 łyżeczka majeranku(...)pływały, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości grzybów około 35 minut. Ugotowane grzyby odcedzam nad miską i odstawiam do wystudzenia, wodę z grzybów dodam do gotowania kapusty. Kapusta kiszona: Lekko odciśniętą kapustę kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Następnie kapustę zalewam wodą z gotowania grzybów i niewielką ilością wody, tak żeby kapusta nie była do końca

Uwaga Babcia Gotuje
Zasmażana kapusta słodka z kwaśną 131

kapusty. Cudownie pasuje do kopytek, klusek śląskich, ale także jako samodzielne danie, różni się od bigosu znacznie, dla miłośników zasmażanej kapustki polecamy tę jej wersję ... Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 mała  główka kapusty białej 3 łyżki smalcu ze skwarkami 2 łyżki masła 200 g pieczarek 2 łyżki mąki po szczypcie tymianku papryki ostrej kminku i cząbru sól(...)pieprz świeżo mielony Wykonanie: Główkę kapusty szatkujemy, następnie gotujemy. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną. Do garnka wkładamy ugotowane, odcedzone z wody oba rodzaje kapusty, dodajemy smalec ze skwarkami, umyte i pokrojone w plastry pieczarki przyprawiamy przyprawami, smażymy na wolnym ogniu często mieszając około 20 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, robimy zasmażkę, dodajemy do smażonej kapusty, dokładnie mieszamy

kgwjanczewo
Surówka z marchwi i jabłka 181

Surówka z marchwi i jabłka to bardzo szybki, prosty i smaczny przepis na dodatek praktycznie do każdego obiadu. Jak zapewne wiecie marchew to bogactwo beta-karotenu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wigilijna kapusta z grochem 167

kwaśna, z wyczuwalnym smakiem grochu, gęsta i rozpływająca się w ustach. Podaje się ją na na ciepło, posypaną majerankiem lub słodką papryką wraz z pieczywem. Składniki: 30 dkg kapusty kiszonej 30 dkg białej kapusty 1 szklanka grochu łuskanego (w połówkach) 3 duże ziemniaki 2 duże cebule 1 łyżka oleju do smażenia cebuli 4 liście laurowe 1 łyżeczka kminku(...)nakrywam garnka pokrywką (groch łatwo kipi), stąd potrzeba uzupełniania wody.   Gdy groch będzie miękki (ale nie bardzo miękki) dodać łyżeczkę soli tzn tyle, aby woda była lekko słona. Kapustę kiszoną mocno odcisnąć na sicie, aby pozbyć się nadmiaru soku. Jeśli kapusta jest mocno kwaśna, przepłukać ją kilkoma szklankami zimnej wody i ponownie odcisnąć.  Następnie pokroić drobno na desce

Codziennik Kuchenny
Rumpuć 99

Kuchnia wielkopolska - regionalna. Składniki 1/2 kg wołowiny bez kości 1/2 kg łopatki wieprzowej 30 dag boczku wędzonego 1/2 kg kapusty kiszonej ¼ małej główki kapusty włoskiej 1/2 kg ziemniaków 2 cebule 3 marchewki ¾ kostki masła 2 kwaśne jabłka przecier pomidorowy sól pieprz kminek liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie Do dużego garnka wlałem wodę. Dodałem pokrojoną w kostkę wołowinę, sól, liść laurowy(...)ziele angielskie. Na maśle przesmażyłem pokrojoną w kostkę łopatkę, boczek wędzony i cebulę. Dodałem do wywaru. Następnie dodałem obrane warzywa: poszatkowaną białą kapustę, rozdrobnioną kapustę kiszoną, pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki. Na koniec dodałem przecier pomidorowy i pokrojone kawałki kwaśnego jabłka. Zupę doprawiłem solą, pieprzem i kminkiem

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania