kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:80/326)

Bigos staropolski (Cassoeula polacca con crauti) 186

aggiunta di alloro, maggiorana, rosmarino e vino rosso. Buon appetito! SKŁADNIKI 500 g białej kapusty 500 g mieszanych mi ę s (pieczonych lub kawałków wędlin ) 1 kg kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 3 kwaskowate jabłka 2 cebule 20 suszonych śliwek 150 ml czerwonego wytrawnego wina 3 gałązki majeranku 3 gałązki rozmarynu(...)ciepłej, ale nie gorącej wodzie, ok. 30 minut. Suszone grzyby i śliwki odsączamy, kroimy na grubsze kawałki. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę kiszoną drobno kroimy. Białą kapustę szatkujemy i sparzamy we wrzącej wodzie, po czym odsączamy i drobno kroimy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na 2 łyżkach

La grande e la piccola cuoca
Wakacyjny Bigos 151

SKŁADNIKI 1 główka małej kapusty 300 g kapusty kiszonej 500 g mięsa wołowego do gulaszu 80 g grzybów suszonych 2 cebule białe 300 g suszonych śliwek 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do bigosu 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego szczypta soli 1 szklanka wywaru z grzybów PRZYGOTOWANIE Grzyby przesyp(...)misy multicookera byle jak i przemieszać. Ja jednak zrobiłam to warstwami.  UWAGA !!! na raz nie włożyłam całej kapusty, dodawałam ją co 10 minut. Jak układałam warstwy ? 1. kapusta kiszona 2. zwykła surowa kapusta 3. mięso 4. śliwki 5. odsączone grzyby 6. przyprawy 7. cebula 8. przecier pomidorowy i tak dalej ponownie. Układamy tak aby wypełnić całą misę zostawiając jakieś

ClauditteMissCooking
Bigos bardzo postny 160

Kupiłam kapustę kiszoną która była niestety kwaszona i to chyba octem. Niezbyt smaczna. A że potrzebowałam ugotować bigos postanowiłam wzbogacić  kapustę tak by była zjadliwa i tym sposobem powstał postny bigos :) A może to już nie bigos tylko zwykła kapusta? Składniki : ok. 1 kg kiszonej kapusty 2 cebule pieprz mielony marchew olej lub masło klarowane, ewentualnie smalec domowy sól

Proste Potrawy
SZARE KLUSKI, CZYLI KLUCHY Z PYRÓW 225

ziemniaczanej Dodatkowo: - 400-500g chudego wędzonego boczku - 2 duże cebule - 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego lub smalcu (gdy mamy b.chudy boczek) + 1 łyżka do kapusty - 1-1,5kg kiszonej kapusty - świeżo mielony pieprz - kawałek gazy do odciśnięcia ziemniaków Boczek pokroić w małą kostkę i wysmażyć na suchej patelni, gdy jest bardzo chudy dodać trochę oleju kokosowego bezzapachowego lub smalcu(...)Szczególnie jest to przydatne na drugi dzień. Gdy ich nie podlejemy będą suche. Ja zużyłam do ich podlania na drugi dzień ponad 200ml wody. Idealnie smakują podane z gotowaną kiszoną kapustą. Po ugotowaniu kapusty, odlewam nadmiar płynów (jest tego niewiele, bo daję mało wody do gotowania) i dodaję łyżkę oleju kokosowego i sporo świeżo mielonego pieprzu. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Bomby (cepeliny lub kartacze) z grzybami i wspomnienia z Wileńszczyzny 204

środka wkłada się różne farsze. W samym Opocznie na piątkowy stół przygotowywało się bomby z grzybami (w sezonie z grzybami świeżymi, zimą - z suszonymi) lub z grzybami i kapustą kiszoną, w Wygnanowie - z kapustą kiszoną, w Ogonowicach - z mięsem, ale ciasto jest takie jak na kluski śląskie. Mnie mocno wzięło na wspominki Wileńszczyzny i przygotowałam bomby podobne do cepelinów

Weekendy w domu i ogrodzie
PIEROGI Z MIĘSEM I KISZONĄ KAPUSTĄ 140

pierogi z mięsem i kiszoną kapustą SKŁADNIKI: 50 dag kiszonej kapusty 30 dag mięsa drobiowego (z rosołu) 20 dag wieprzowej łopatki 1 cebula 1 łyżka oleju sól, pieprz ziarenka smaku A jak to zrobić: Kapustę przepłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i chwilę pogotować, aby pozbyć się nadmiaru kwasu. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie

Kuchnia w opałach
Surówka z kiszonej kapusty 193

Surówka z kiszonej kapusty, to powszechnie znany dodatek do naszych rodzimych obiadów. Szybka i zdrowa pasuje idealnie do ryb czy mięsa. U mnie w domu, nie wyobrażamy sobie obiadu z rybką, właśnie bez takiego dodatku, który stanowi jego idealne uzupełnienie. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 1 marchewka 1 nieduża cebula 3-4 łyżki oleju lub oliwy sól i pieprz

Gosia gotuje
KNEDLE Z KISZONĄ KAPUSTĄ ZE SKWARKAMI 182

Często robiłam knedle z owocami , ale wytrawne i z kiszoną kapustą nigdy.Dlatego spróbowałam z nadzieniem z kiszonej kapusty , a dla smaku polałam je pyszną omastą ze słoniny czyli skwarkami.Bardzo treściwe na jesienne,zimne dni danie.Zapraszam. 50 dag.ziemniaków ugotowanych 12-16 dag.mąki 2 jajka 30 dag.kapusty kiszonej 10 dag-20dag.skwarek 1cebula pieprz kminek vegeta sól inne przyprawy jak kto lubi

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupy – dieta dr Dąbrowskiej 277

marchwiowym Gotować rosołek jak poprzedni. Podawać z makaronem z marchewki wykonanym temperówką do warzyw i z natką pietruszki.   Kapuśniak Składniki: – 1/2 kg kapusty kiszonej – 2 marchewki – 1 cebula, 2 liście laurowe, 4 sztuki ziela angielskiego Wykonanie: – Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki i poddusić przez(...)minut w niewielkiej ilości wody. – Dodać pokrojoną kapustę kiszoną i przyprawy, gotować jeszcze przez 30 minut.   Zupa botwinkowa z włoszczyzną zdjęcie Przepis jest tutaj   Zupa dyniowa z kiszonym ogórkiem zdjęcie Przepis jest tutaj

To co kocham
ŻEBERKA NA KAPUŚCIE 146

żeberek4 marchwiegarść suszonych grzybów3 liście laurowe Kamis5 ziaren angielskich Kamis4 pieprze ziarniste Kamissól do smakuWykonanie:Grzyby moczymy najlepiej na noc. Kapustę szatkujemy wrzucamy do garnka,dodajemy umytą i wyciśniętą kapustę kiszona. Zalewamy wodą- na wysokośc kapusty. Dorzucamy pokrojoną w plastry marchew i wszySTkie przyprawy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w pólplasterki kiełbaskę i boczek,dokładamy do garnka. Dodajemy też żeberka, dorzucamy

Z Majeczką w kuchni
Feast of cabbage by bastalena 151

ukiszonej kapusty!!! Niech tam Norwedzy mają swoje kapuściane łódki, i tak nic nie dorówna mojej zupie ;)  wywar mięsny (lub kostka rosołowa mięsna)  ziele angielskie, liść laurowy kapusta kiszona marchew cebula ziemniaki kiełbasa majeranek, sól, pieprz grzyby suszone Przygotowałam wywar na bazie mięsa, dodałam ziele angielskie i liść laurowy (jeśli wydzieliły się flufki z mięsa należy je usunąć(...)kapustę poszatkowałam, ziemniaki, cebulę i kiełbasę pokroiłam w kostkę, marchew starłam na grubej tarce, grzyby namoczyłam we wrzątku). Do gotowego wywaru dodałam ziemniaki. Po mniej więcej 15 min. dodałam kapustę kiszoną i marchew, gotowałam aż kapusta zmięknie (czyli ok. 1h). Grzyby odsączyłam z wody i pokroiłam na drobno. Na patelni podsmażyłam cebulę i kiełbasę. Grzyby i kiełbasę dodałam do zupy

bastalena
Kapusta kiszona w całości 148

Kiszonki weszły na stałe do polskiego jadłospisu. Na moim blogu już zamieściłam sposób wykonania kiszonej kapusty ( tutaj ). Wychodzi pyszna kapucha. A teraz sposób inny. Jak zrobić kiszoną kapustę w całości. No bo i w całości też można kisić. Powiem Wam, że "zabawy" było co niemiara, ale warto. Trzeba tylko zaopatrzyć się w duży garnek, albo kupić mniejszą główkę

Tylko pysznie
Kapusta z fasolą i grzybami – kuchnia podkarpacka 172

grzybami - kuchnia podkarpacka Gotowana kiszona kapusta z fasolą to jedno z charakterystycznych dań kuchni lasowiackiej. Fasolę nazywa się tu często grochem, a w powszechnym użyciu jest nie tylko fasola biała, ale też czerwona i tzw. krasa, nazywana też przez niektórym „amerykonem”. Kapusta przygotowana według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Sarzyny to kapusta na bogato. Poza fasolą są tam również suszone(...)ściślej mówiąc z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „ProCarpathia”. Kapusta z fasolą i grzybami - kuchnia podkarpacka Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 150 g suszonych grzybów 2 cebula kawałek słoniny lub boczku 400 g fasoli Jaś lub kolorowej 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sól i pieprz 2 ugotowane ziemniaki

Trzeci talerz
Surówka z kiszonej kapusty 109

Najszybsza surówka z kiszonej kapusty, bogata w witaminy, a więc w sam raz do zimowych obiadów, najlepiej do wieprzowiny. Składniki: • 500 g kiszonej kapusty • 1 marchwka • 2 jabłka • 1 mała cebulka • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka cukru • 5 łyżek oliwy Wykonanie: • Kapustę mocno odcisnąć z soku i pokroić. • Marchewkę obrać

To co kocham
Surówka z kiszonej kapusty 143

Surówka z kiszonej kapusty... Nie poświęcamy jej zbyt wiele czasu a smak domowej surówki jest o wiele lepszy niż tej kupnej i przede wszystkim wiemy co jemy ;) Składniki: 500 g kapusty kiszonej 2 małe marchewki ćwiartka jabłka mała cebula natka pietruszki pieprz olej Kapustę kroimy na mniejsze kawałki aby się nie ciągnęła, marchewkę i jabłko obieramy i trzemy na tarce

Pelusiowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania