kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:72/326)

Wytrawny frgál na Lysej Horze 162

części Czech nazywany nieudanym ciastem, ze względu na to, że farszu jest więcej niż spodu. Trochę czeska pizza :) Zazwyczaj podawany na słodko, ale tradycyjnie też przygotowywany z kiszoną kapustą. Postanowiłem go delikatnie stunningować, aby był bardziej odżywczy. Spód uzupełniłem o mąkę owsianą, a farsz o typowy dodatek dla tej części świata - fasolę. Składniki: - szklanka zmielonych płatków owsianych - szklanka mąki(...)szklanki wody - 1/5 kostki margaryny - 1/4 kostki drożdży - mała paczka kapusty kiszonej - puszka fasoli  Wykonanie: Mąki mieszamy ze sobą, a drożdże rozrabiamy w odrobinie letniej wody. Margarynę roztapiamy i mieszamy z mąką. Dodajemy drożdże oraz resztę wody i ugniatamy ciasto. Zostawiamy aż wyrośnie. Kapustę płuczemy i kroimy, a następnie mieszamy ze zmiksowaną fasolą.  Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy

Kryzysowa Książka Kucharska
żeberka w kapuście 272

Składniki (4 osoby): 1 kg żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty cebula – po posiekaniu w piórka na objętość tyle, co kapusty oliwa z oliwek sól pieprz wędzona papryka (półsłodka) ziele angielskie liście laurowe Żeberka pokroić na mniejsze kawałki (po jednej kostce). Posolić, popieprzyć, posypać papryką. W garnku do duszenia rozgrzać oliwę i porządnie zrumienić na niej żeberka. Wyjąć(...)odłozyć na bok. Na tej samej oliwie, w tym samym garnku zeszklić cebulę, lekko ją soląc. Dodać kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą – tak w pół drogi między bigosem, a kapuśniakiem – i zostawić na małym ogniu, żeby tylko pykało. Po jakiejś godzinie włożyć obsmażone żeberka i dokładnie zagrzebać w kapuście. Przykryć wszystko i dusić na małym

stajnia gołębie od kuchni
szybkowar-golonki na warzywnej kapuście z czosnkiem niedźwiedzim... 195

Harrisa Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, włoszczyzna 1/2 pęczka, kapusta biała 1/2 główki, średnia, kapusta kiszona 25 dag, koper 1 baldachim/suszony, woda 2 szklanki golonki natrzeć olejem wymieszanym z czosnkiem niedźwiedzim Royal Brand, kucharkiem, przyprawą w płynie, przyprawą Harrisa Royal Brand i schować do lodówki(...)najlepiej na całą noc kapustę białą drobno pokroić, poszatkować, włoszczyznę rozdrobnić w rozdranbiaczu, wsypać do kapusty, dodać kiszoną kapustę, koper suszony baldachim wsypać do tłuszczyku w szybkowarze 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" kapustę, wlać wodę, dokładnie wymieszać, na wierzchu ułożyć golonki, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 55 minut, szybkowar otworzyć

W Mojej Kuchni Lubię
Bigos 177

ubiegłą sobotę u mnie w domu odbywało się coroczne kiszenie kapusty (przepis niebawem na blogu). Po skończonej pracy nabraliśmy ochotę na pyszny domowy bigos, a że wszystkie potrzebne produkty miałam w domu to długo nie zastanawiałam się nad jego przygotowaniem. Dodatek suszonych grzybów czyni go bardziej szlachetnym i niezwykle podkręca jego smak. Bigos jest pyszny, nie za tłusty i bardzo(...)aromatyczny. Serdecznie polecam;)  Składniki: 1,5 litra kapusty kiszonej 3 cebule 2 marchewki dwie garści suszonych grzybów garść suszonych śliwek 1 kg kiełbasy  2 łyżki majeranku  pieprz  1.5 łyżki kminku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie: Kapustę wypłukać, odcisnąć i pokroić na mniejsze kawałki. Marchew zetrzeć na tarce

Krakowskie smaki Ani
Kapuśniak na boczku 233

Kapuśniak – kiszona kapusta, boczek, ziemniaki… Już to trio gwarantuje doskonały smak i porządny zastrzyk energii. Czy nie skusilibyście się na talerz takiego kapuśniaku po powrocie z zimowego spaceru? Na pewno rozgrzeje ciało i dusze Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 30 dkg boczku, surowy wędzony 4 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 3 listki bobkowe

Kulinarna Patilogia
Bigos bezmięsny z białą fasolą 178

Bigos bezmięsny pachnący mocno kiszoną kapustą i przyprawami. Delikatności potrawie nadaje fasola Piękny Jaś Jamar . Pyszny i wyrazisty. Bigos podaję z ziemniakami. Zdarza się, że podjadamy go z chrupiącą bagietką, na szybko. W zależności jakie wybierzecie dodatki z pewnością będzie to syte i dobre danie. Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej opakowanie fasoli Piękny Jaś Jamar 2 cebule 6 pieczarek

Zasmakuj Kuchni
Krautstrudel - strudel z kapustą 214

Sycące danie idealne na obiad, inspirowane kuchnią austriacką i szwajcarską. Strucla z kiszoną kapustą, wędzonym boczkiem i pietruszką. Warto wypróbować.Składniki na strucle o długości 36-38 cm:Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 ml ciepłej wody 4 łyżki oleju lub roztopionego masła 1 łyżeczka soli Nadzienie: 0,5 kg kiszonej kapusty (można dodać więcej) 100 g wędzonego boczku

Ze smakiem i z pasją
Zupa z sokiem z kapusty kiszonej 173

mnie znów kolejna zupka...Gdzieś kiedyś w necie natknęłam się na zupkę z dodatkiem soku z kiszonej kapusty..Nie pamiętam gdzie to było,bo nie zapisałam i nie pamiętam nawet dokładnie wszystkiego co i jak..ale wiem , że były tylko warzywka [u mnie włoszczyzna paski], sok z kapusty i makaron oraz śmietana .Prosto, szybko i smacznie. około 1-2 szkl(...)soku z kapusty kiszonej  włoszczyzna paski sól ,pieprz   ziele ,listek laurowy  domowa wegeta śmietana  koperek  Włoszczyznę w paskach włożyć do garnka , zalać wodą, dodać przyprawy i gotować prawie do miękkości warzyw. Pod koniec dodać makaron ,a na koniec dolać sok z kapusty, chwilę razem gotować .Dodać śmietanę, koperek i ewentualnie doprawić

Moje domowe kucharzenie
Pyszny kapuśniak bez mięsa. Lekki, a zarazem pożywny. [PRZEPIS WEGAŃSKI] 180

innych produktów zwierzęcych – taki jest pożywny i pyszny A jednocześnie bardzo zdrowy. Warto przygotować go w dużym garnku. Szybko znika! Przepis na kapuśniak wegański Składniki: 600 gramów kapusty kiszonej, 3 cebule, dwie garści zielonej soczewicy, 200 gramów pieczarek, dwie marchewki, cztery średnie ziemniaki, pół korzenia selera, łyżeczka papryki wędzonej w proszku, majeranek, dwie łyżki sosu sojowego, sól, pieprz, ziele(...)angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, olej. Zrób tak: w garnku na oleju przesmaż posiekaną cebulę razem z pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Dodaj pokrojoną kapustę kiszoną, dopraw papryką w proszku, wymieszaj, wrzuć soczewicę i pozostałe przyprawy (kapuśniak powinien być dobrze przyprawiony, nie żałuj szczególnie pieprzu) razem z sosem sojowym, zalej wodą i gotuj około 40 minut pod przykryciem. W osobnym garnku

Kulinarna Polska
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego 251

robi je się błyskawicznie pod warunkiem,że mamy już przygotowany farsz.    1 op gotowego ciasta francuskiego 1 jajko biały i czarny sezam do posypania farsz: 500 g kiszonej kapusty listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 300 g pieczarek 1 cebula   2 łyżki oleju sól świeżo mielony pieprz   Kapustę kiszoną opłukać,włożyć do garnka,zalać wodą

Kolorowa kuchnia Elki
Powrót po długiej przerwie i żeberka w sosie pieczeniowym z sałatką z kiszonej kapusty 307

powróciłam i teraz będę mięć więcej czasu na gotowanie i wpisy na blogu :) Pierwszą potrawę po przerwie jaką chcę wam zaproponować to żeberka w sosie pieczeniowym z sałatką z kapusty kiszonej. Dla dwóch osób potrzebujemy: 30-40 dkg żeberek (moje miały dosyć dużo mięsa) 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki wodę sól i pieprz 2 liście laurowe 3 ziela angielskie(...)będzie miękkie. Na sam koniec dodajemy śmietanę i przyprawy. Mąkę rozrabiamy z odrobiną wody i wlewamy do sosu, czekamy aż się zagotuje i możemy zajadać :) Przepis na sałatkę z kapusty kiszonej --> klik Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u -   klik   A jeżeli chcesz być na bieżąco obserwuj mojego bloga -   klik

Kolejny blog o gotowaniu
Bigos świąteczny 221

Bigos świąteczny pachnie słodyczą suszonych śliwek, aromatycznymi grzybami, dobrą kiszoną kapustą i mięsem. Do bigosu możecie dodać koncentrat pomidorowy i ugotowany wcześniej groch, jest to opcja w poniższym przepisie. Bigos, treściwy, dobrze doprawiony, mięsny. Polecam jako dodatek do potraw z ziemniaków i mięsa wszelakiego lub jako osobną porcję do pieczywa. Jest pyszny! SKŁADNIKI: 1 kg kiszonej kapusty, odciśniętej, posiekanej opcja

Zasmakuj Kuchni
Kapusta z grochem 191

Cały czas pozostajemy jeszcze w świątecznym klimacie, więc myślę, że propozycja potrawy, w której króluje kiszona kapusta, będzie jak najbardziej na miejscu. Kapusta z grochem to tanie i proste danie. Znane chyba we wszystkich regionach Polski, jednak z przeróżnymi dodatkami. Wersja, o której dzisiaj napiszę gości w moim domu odkąd pamiętam. Może ze względu na przyzwyczajenie, może na sentyment(...)takim wydaniu smakuje mi najbardziej. Przygotujcie: 1 kg kiszonej kapusty (przed odciśnięciem) 500 g łuskanego grochu ok 800 g ziemniaków 3-4 ziarna ziela angielskiego 5-7 liści laurowych olej średnią cebulę sól pieprz Groch namaczamy przez przynajmniej godzinę, płuczemy i gotujemy do miękkości, lekko soląc pod koniec gotowania. Groch może się lekko rozpadać.  Odciskamy sok z kapusty

Pichceniomania
Drożdżowe kapuśniaczki z pieczarkami 191

ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szkl. ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 50 g roztopionego masła farsz: 500 g kiszonej kapusty 300g pieczarek listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 1 cebula sól świeżo mielony pieprz ponadto: 1 białko 1 łyżka mleka biały i czarny sezam  do posypania farsz(...)Kapustę kiszoną opłukać,włoży ć do garnka ,zalać wodą,dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i drobno posiekać. Pieczarki oczyścić,zetrzeć na wiórki i podsmaży ć na ol eju. Cebulę pok roić w drobną kostkę,dodać do pieczarek i razem przesmażyć. Do pieczarek dodać ugotowan ą kapustę,doprawić do smaku solą i pieprzem,smażyć wszystko jeszcze przez chwilę

Kolorowa kuchnia Elki
Ognisty kapuśniak 199

czerwona papryka 6 cienkich plastrów wędzonego boczku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki chili 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 200 g kiszonej kapusty sól, pieprz, cukier Cebulę obrać, przekroić na pół i  pokroić w talarki. Paprykę obrać i pokroić w paski. 4 plastry boczku pokroić w większą kostkę. Wszystko wrzucić(...)smażyć ze sobą kilka minut (na oleju lub margarynie). Następnie wsypać słodką paprykę, chili i koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę smażyć. Dodać pomidory z puszki i wlać bulion. Dołożyć kiszoną kapustę i pozostałe 2 plastry boczku. Całość gotować około 30 minut na średnim ogniu aż smaki przenikną się wzajemnie. Na końcu zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie chili

My simple kitchen