kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:83/326)

Kapusta z grzybami 195

Święta nie mogą obejść się bez kapusty z grzybami. W tym przepisie królują pieczarki i dobra kiszona kapusta. Składniki: 1 kg dobrej kapusty kiszonej z marchewką 1,5 kg pieczarek 3 duże cebule 2 szklanki wody 3 łyżki masła 1 łyżka oleju szczypta cukru sól pieprz Kapustę wrzucamy do dużego garnka, wlewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu

Kocham Czekoladę
Uszka wigilijne z farszem mielonym 128

wigilijnego barszczu najlepsze na świecie są uszka z grzybami i kapustą. A najlepiej jeśli jest to domowa kiszona kapusta i zbierane własnoręcznie grzyby. Ale nie zawsze można mieć wszystko, ważne że są domowe uszka. Tym razem farsz jest mielony, dzięki czemu łatwiej się go pakuje do ciasta. I mimo, że to praca długa i misterna, ale wcale nie taka trudna

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierogi gryczane z kapustą kiszoną 182

Pierogi gryczane z kapustą kiszoną Dla części osób pierogi (zwłaszcza z kapustą) to danie odświętne. Dla mnie jednak pierogi to cud natury. Dlaczego? Bo jak głosi popularny mem – „pierogi nie pytają, pierogi rozumieją” . Oczywiście do wszystkiego należy podejść z pewnym dystansem, dlatego postanowiłem zamiast tradycyjnych pierogów ulepić sobie na kolację (już nie wigilijną) pierogi z mąki gryczanej(...)podawanie z zasmażaną cebulką i ewentualnie wędzonym tofu. Dodatkowo po ugotowaniu warto pierogi podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Smak i tekstura są wtedy o wiele lepsze. Artykuł Pierogi gryczane z kapustą kiszoną pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Gorące dania – dieta dr Dąbrowskiej. Część 4 364

poddusić w 1/2 szklanki wody przez 20 minut. – Dodać pokrojone w półplasterki ogórki kiszone, jeszcze chwilę poddusić razem.   Kapuśniak Składniki: – 1/2 kg kapusty kiszonej – 2 marchewki – 1 cebula, 2 liście laurowe, 4 sztuki ziela angielskiego Wykonanie: – Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki i poddusić przez ok. 10 minut(...)niewielkiej ilości wody. – Dodać pokrojoną kapustę kiszoną i przyprawy, gotować jeszcze przez 30 minut.   Gulasz z zielonych warzyw Składniki: – 2 cebule – 2 cukinie – 1/2 kalarepki – 2 łodygi selera naciowego i zielone listki, sól czarna, pieprz do smaku Wykonanie: – Cebulę pokroić w kostkę, poddusić w odrobinie wody

To co kocham
Kapuśniak! 149

Składniki:   -porcja rosołowa -3 mniejsze marchewki -6 ziemniaków -0,5 kg. kapusty kiszonej -przyprawy (kucharek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy) -25 g. margaryny -1 łyżeczka mąki Sposób przygotowania: Porcje rosołową wkładamy do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy woda się zagotuje dodajemy kucharek, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy tak ok. 30 minut. Następnie dodajemy(...)pokrojone w kostkę ziemniaki, startą na grubych oczkach marchewkę i na koniec kapustę kiszoną. Musimy gotować naszą zupę aż ziemniaki i kapusta nie zrobią się miękkie. Pod koniec gotowania sprawdzamy smak naszej zupy i w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec robimy zasmażkę. Margarynę roztapiamy na patelni i podsmażamy mąkę. Potem wlewamy to do zupy i energicznie mieszamy

Magia jedzenia.
Wigilijna kapusta z grzybami 204

mojej wielkiej radości, mieszkam obok warzywniaka, gdzie od lat kupuję niezmiennie wspaniałą kapustę kiszoną. Choć ciągle widzę kogoś nowego za ladą, kapusta pozostaje taka sama. Nie za kwaśna, nie za słona, w sam raz. A z takiej kapusty – nie ma innej możliwości – musi wyjść pyszna wigilijna kapusta z grzybami. Bo kapusta mili Państwo, to gwóźdź programu w tym daniu!!! Dobra(...)Przedstawiam Wam dzisiaj swoją wersję, z dużą ilością suszonych grzybków. Mam nadzieję, że Wam posmakuje tak samo jak mnie :) Wigilijna kapusta z grzybami porcja na 8 osób 1 kg kapusty kiszonej* + 1,5 szkl. wody 1 cebula 5 łyżek oleju (to cały tłuszcz, jaki używamy) 8 dag suszonych grzybów + 300 ml wody do ich ugotowania sól, pieprz Grzyby włożyć

Posadzone i zjedzone
fuczki – bieszczadzkie placki z kapustą kiszoną 325

składniki: 160 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g kapusty kiszonej, odciśniętej 1 jajko ok. 170 g mleka lub wody sol, pieprz, kminek, cząber dodatkowo: tłuszcz do smażenia śmietana lub sos czosnkowy do podania wykonanie: Kapustę siekamy drobno. W garnku mieszamy mąkę z mlekiem lub wodą oraz jajkiem, tak jak na ciasto naleśnikowe. Dodajemy kapustę, mieszamy do połączenia się

Domowy Smak Jedzenia
Kotlet schabowy z kapusta zasmażaną. 304

Składniki: -schab -kapusta kiszona -marchewka -mąka -jajko -bułka tarta -sól -pieprz -liść laurowy -ziele angielskie -troszkę smalcu do smażenia kapusty -olej do smażenia kotletów Sposób przygotowania: Schab myjemy i kroimy w plastry grubości ok. 1 cm. Rozbijamy za pomocą tłuczka. Posypujemy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mącę, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na średnik ogniu(...)się ładnie zarumieni. Kapustę kiszoną troszkę siekamy. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach na tarce. Kapustę i marchewkę wrzucamy do garnka na roztopiony smalec. Dodajemy 3 liście laurowe i z 4 ziela angielskie. Dusimy pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy i dolewamy wody by się nie przypaliło. Gdy kapusta będzie miękka doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Magia jedzenia.
Czapsuja 139

Czapsuja Danie które każdego zaskoczy swoim smakiem i aromatycznym zapachem. Młoda kapusta kiszona, ochłodzi nam dni upalne. Składniki: ·        ½ kg młodej kapusty kiszonej ·        1 opakowanie fasolki szparagowej mrożonej (może być świeża) ·        Cebula ·        ½ kg pieczarek(...)rozgrzanym oleju. 3.    Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. 4.    Doprawiamy pieprzem oraz solą. 5.    Mięso i pieczarki przekładamy do garnka. 6.    Kapustę również przesmażamy na oleju. 7.    Do kapusty dodajemy obraną i startą na dużych oczach marchew, przekładamy do garnka. 8.    Powtarzamy tą samą czynność z fasolą

Kulinarna Chwila
Bigos 188

niego nie wyobrażam sobie świąt. Mowa oczywiście o bigosie. Zawsze robię go miesiąc, półtora wcześniej i zamrażam. Składniki: 1 duża główka kapusty 1 kg kapusty kiszonej 10 suszonych śliwek 20 dag suszonych grzybów porcja rosołowa ( kawałek mięsa drobiowego ) 30 dag cienkiej kiełbasy 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 kostki rosołowe 2 listki laurowe sól, pieprz do smaku, oraz inne(...)przyprawy wedle uznania. Sposób wykonania: Kapustę pokroić na drobno w paski, dodać do niej kiszoną kapustę, wszystko zalać wodą i dodać przyprawy, kostki rosołowe, mięso, suszone grzyby. Wszystko gotować pod przykryciem na małym ogniu. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i wszystko podsmażyć. Dodać do gotującej się kapusty. Gotować wszystko ok. 3 godzin.  Pod koniec gotowania dodać pomidory

Na słodko lub wytrawnie
Bigos wigilijny 209

pierogów z grzybami.Od tradycyjnego bigosu różni się tym, że nie ma w nim ani odrobiny mięsa, za to obfitujew suszone grzyby.Składniki:-1 kg białej kapusty-2 kg kapusty kiszonej-5 dkg suszonych grzybów-200 ml oleju-przyprawa barbecue lub przyprawa do bigosu-cukier-woda   Białą kapustę szatkujemy.   Płuczemy grzyby a następnie moczymy je w gorącej(...)wodzie.   W dużym garnku zagotowujemy ok. 1,5 l wody i sparzamy poszatkowaną kapustęprzez ok. 15 minut. Dodajemy odłowione grzyby i gotujemy ok. 30 minut.   Kiszoną kapustę płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy i kroimy.   Stopniowo dokładamy do garnka, mieszamy i dolewamy wrzącej wody, aby kapustanie przypaliła się. Wody powinno być do ok. połowy garnka.Wsypujemy

Maminek kulinarny
Karkówka z i na kapuście. 267

Roladki z kapustą kiszoną. Składniki: 36 dag karkówka b/kości 30 dag kapusta kiszona 2 cebule 1 jabłko sól, pieprz majeranek 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 szklanka bulionu z drobiu masło i olej do smażenia 2 łyżki mąki Wykonanie: Cebulę i jabłko pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie. Podlać

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekanka z wolnowaru 354

niego zaglądać i mieszać, dolewać wody itd.tak jak to jest z garnkami...Mam pewność , że dana potrawa jest gotowana bez żadnego przypalania się itp.. Ilość składników dowolna. kapusta kiszona ziemniaki wędliny [ kiełbasa, boczek itp...] cebula przyprawy Ziemniaki obrać i pokroić w plastry , cebulę w kostkę a wędliny jak kto woli [ kostka , paski].W misie wolnowaru ułożyć warstwę ziemniaków(...)cebulę , kapustę kiszoną i wędliny.. i znów to samo , ziemniaki, cebula, kapusta , wędliny. Na wierzchu mają być ziemniaki. Każdą warstwę posypać przyprawami... Ustawić wolnowar . Gotować 4-5 godzin na poziomie "2" lub 7-8 godzin na poziomie

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki z kiszoną kapustą, tartymi ziemniakami i kiełbaską 152

pominiemy kiełbaskę to będą idealnym daniem na piątkowy obiad. Bardzo smaczne, polecam! Składniki: 1 duża główka białej kapusty, 2 łyżki octu Na farsz: 1 kg ziemniaków, 30 dag kiszonej kapusty, 20 dag kiełbasy (u mnie chuda), 2 cebule, sól, pieprz, majeranek, przyprawa typu maggi, ziele angielskie, liście laurowe, 2 kostki bulionowe, olej do smażenia, Dodatkowo: ½ kostki masła lub inny tłuszcz(...)międzyczasie obracając kapustę. Kapustę wyjąć i zdjąć miękkie liście. Jeśli pozostałe źle odchodzą to powtórzyć czynność parzenia (w tej samej wodzie). Z liści ściąć ostrym nożykiem grube nerwy. Farsz: Kiszoną kapustę opłukać, odcisnąć, poszatkować i przesmażyć. Kiełbasę i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzuci na rozgrzany olej i smażyć do czasu zeszklenia cebulki. Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć

Nie tylko w kuchni
Schab w kapuście z ananasem 136

schabu 700 g kiszonej kapusty puszka ananasa sól pieprz czarny pieprz ziołowy staropolski listek laurowy ziele angielskie smalec do smażenia do zamarynowania mięsa łyżka oliwy sól pieprz szczypta chili w płatkach majeranek Schab myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i nacieramy oliwą oraz przyprawami, Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Przygotowujemy naczynie żaroodporne lub garnek rzymski. Kroimy w kostkę ananasa. Schab(...)obsmażamy z każdej strony na smalcu. Odciskamy kapustę kiszoną, gdyby była zbyt kwaśna, można lekko przepłukać w ciepłej wodzie. Na dno naczynia wykładamy połowę kapusty i połowę ananasa, posypujemy przyprawami,  układamy schab i przykrywamy ponownie kapustą i ananasem, znów posypujemy przyprawami. Wlewamy resztki tłuszczu z patelni i cały sok z ananasa.  Przykrywamy naczynie i pieczemy ok półtorej godziny

Gotowanie jest łatwe