garnka wlać wodę i pokrojone na mniejsze kawałki mięso. Doprawić delikatnie solą. Nie za dużo, ponieważ czasami kapusta kiszona jest słona. Gotować aż mięso lekko zmięknie. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby, kaszę, pokrojona kapustę kiszona, Boczek wędzony pokroić w kostkę. Na gorącą patelnię wrzucić boczek i smażyć aż powstaną skwarki. Wszystko z patelni dodać do zupy. Gotować zupę
Kuchnia Pokoleńmomentu gdy zostałem uświadomiony podczas obiadu. Podziwiam KREATYWNOŚĆ Agnieszki, obiad fantastyczny. P.S. Trochę się do uwolnienia tej kreatywności przyłożyłem kupując skrzynkę pieczarek... Składniki: paczka dowolnego makaronu (400g) kapusta kiszona 350g pieczarek 2 cebule sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (jeśli kapusta jest bardzo(...)większe kawałki pieczarki . Całość dusimy aż wszystko będzie miękkie i wyparuje woda, która się wydzieliła z pieczarek. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Do dużego garnka przekładamy ugotowany makaron, kapustę kiszoną, cebulkę z pieczarkami i wszystko mieszamy. Jeśli po dokładnym wymieszaniu okaże się, że potrawa jest mało słona i pikantna to należy jeszcze ją przyprawić. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiewarzyw nie ma obiadu. Najczęściej pojawiają się w moich drugich daniach w postaci surówek. Jedną z nich jest surówka z kiszonej kapusty. Wzbogaciłam ją marchwią, cukinią, papryką i jabłkiem. Obowiązkowo pasuje do niej natka pietruszki. Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1 marchew 1 duże obrane jabłko 1/2 czerwonej papryki 1/2 małej cukinii z łupką 1/3 pora
Czerwień i błękitNaszła nas ochota na kapustę kiszoną, bo to akurat bomba witaminowa, a smak <3 OMG <3 no i oczywiście coś na szybko trzeba było zrobić. Tak to jest w dzisiejszym świecie...brak czasu, doba za krótka. No na upartego wiadomo, obgotowanie kapusty zajmuje czas...ale można wtedy wiele zrobić ;) Wystarczy dobre rozplanowanie czasu ;) Składniki 200 g makaronu świderki(...)kapusty kiszonej 2 liście laurowe 150 g pieczarek 1 łyżka masła 250 g surowego wędzonego boczku 1 łyżka smalcu (opcjonalnie) maggi mielony kminek pieprz czarny mielony Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę zalewamy zimą wodą, dodajemy liście laurowe, gotujemy do jej miękkości i odcedzamy. Siekamy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki i smażymy na maśle
R'n'G Kitchenrównież zadbałam aby było bogate w witaminy i błonnik, dzięki, któremu na pewno poczujecie się lekko w te Święta. Życzę Wam smacznego! PRZEPIS NA WIGILIJNĄ KAPUSTĘ - 1,5 kg kapusty kiszonej - 1 szalotka - 1 szklanka suszonych daktyli - 1 szklanka wędzonych śliwek - ½ szklanki suszonej żurawiny - 500g mrożonych prawdziwków - 4 łyżeki Optimy - 5 ziaren jałowca - 1 łyżeczka majeranku - 7 listków laurowych(...)ziaren ziela angielskiego - 4 łyżki rodzynek sułtańskich Na Optimie podsmaż posiekaną szalotkę i rozmrożone prawdziwki. Dodaj kapustę kiszoną wraz z sokiem, przyprawy i śliwki. Całość dusimy przez godzinę dodając 500 ml wody. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i duś kolejną godzinę na małym ogniu. Kapustę wigilijną dopraw solą i czarnym mielonym pieprzem. Danie ma ten mój specyficzny smak
SMYKWKUCHNIKrokiety z kapustą i grzybami, takie domowe, odsmażone i chrupiące. Farsz z kapustą kiszoną z dodatkiem tartej marchewki, suszonymi grzybami (własnoręcznie zbieranymi:) – podgrzybkami i borowikami) oraz pieczarkami. Wszystko delikatnie doprawione solą i pieprzem. Wspaniały dodatek do świątecznego barszczu czerwonego lub na co dzień na obiad, polecam! Krokiety z kapustą i grzybami, takie domowe, odsmażone i chrupiące. SKŁADNIKI(...)naleśników z tego przepisu (dodałam jedynie zamiast 100 ml oleju – 40 ml) 1 kg kapusty kiszonej z dodatkiem tartej marchewki 25 g suszonych grzybów (namoczonych dzień wcześniej w wodzie, tak by je przykryć) 6 pieczarek 3 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia panierka: mąka, 3 jajka, bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Kapustę odciskam, wrzucam na wrzątek i obgotowuję
Zasmakuj Kuchniascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kawałki fileta z kurczaka zapiekane w kapuście kiszonej z grzybkami smakiem troszkę przypominają bigos, ale w przygotowaniu jest to danie dużo szybsze :) Składniki: 2 duże pojedyncze filety z kurczaka 300 g kapusty kiszonej(...)kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy je na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Gdy mięso nabierze białego koloru, wrzucamy posiekaną w kosteczkę cebulę i smażymy jeszcze 5 minut. Kapustę siekamy, a grzyby kroimy na małe kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Dokładamy mięso oraz dodajemy liście laurowe, ziele, jałowiec, kminek, sól i pieprz. Podlewamy wodą, w której moczyły
Symfonia smakowawedług jego życzenia:) Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście SKŁADNIKI: kluski śląskie z dyni: 1 dynia Hokkaido 3 ziemniaki mąka ziemniaczana sól, tymianek 1,2 kg żeberek 800g kiszonej kapusty 0,5 główki małej kapusty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1l buliony warzywnego 3 łyżki masła sól, pieprz czarny w ziarnach, 1 łyżka majeranku(...)rozgrzany olej wrzucić cebule pokrojone w kosteczkę i rozgniecione ząbki czosnku. Chwileczkę je przesmażamy, a następnie zalewamy bulionem i doprawiamy majerankiem. Kiedy cebula zmięknie, dokładamy masło, a potem kiszoną kapustę. Gdy kapusta chwilę się pogotuje, dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i jeszcze raz wymieszać. Na kapuście ułożyć podsmażone żeberka, a na nich poszatkowaną surową kapustę i liście laurowe. Dolać bulionu
MarciochaKucharzyjarzyny (m.in marchew), co według niektórych kucharzy uznawane jest za niedopuszczalne- jednocześnie kwalifikując tą zupę jako kapuśniak (nie kwaśnica). U mnie w domu kwaśnicą była zawsze zupa na bazie kiszonej kapusty, kapuśniak natomiast na bazie świeżej. Składniki: 25 dag kapusty kiszonej 2 litry wody 1 cebula ½ szklanki suszonych grzybów ½ kg schabu 1 pęczek włoszczyzny 1 ząbek czosnku liść laurowy sól
Tradycyjna Kuchniakiszonej kapusty, 1 jabłko, 2 marchewki, 1 cebula, 4 łyżki oleju, 2-3 łyżki cukru, sól, pieprz. Surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki, to jedna z moich ulubionych surówek. Powiem szczerze, że nie wiem dlaczego do tej pory jeszcze nie wrzuciłam tego przepisu na swój blog. Ale już się poprawiam :) Z podanych składników, wychodzi dosyć duża miska surówki. Jeżeli
Świat Domowej KuchniViolaPasssion Uwielbiam "KAPUŚNIAK" ODSŁON TEJ POWSZECHNIE ZNANEJ ZUPY W POLSCE JEST WIELE. Ja jednak lubię z kapusty kiszonej zapalaną gotowaną na golonce. Jak już wspominałam przy przepisie na "golonkę pieczoną" zostawiłam wywar. Ale również możecie ugotować taką zupę na kurczaku. Sładniki: Wywar około 3 litrów 1 kg kapusty kiszonej 2 marchwie 6 ziemniaków średniej wielkości 3 listki laurowe sól, pieprz
Viola cooks with passionSurówka z kiszonej kapusty sprawdzi się jako dodatek do ryby, pieczonych mięs lub do tradycyjnego schabowego. Od kiedy pamiętam surówkę z kiszonej kapusty mama robiła zawsze do ryby, choć nie tylko. Warto często stawiać ją na stole, bo jest doskonała, pasuje do wielu potraw, a przede wszystkim jest bardzo zdrowa - kiszonki mają te dobre bakterie, dzięki którym nasz układ pokarmowy
Kraina Tysiąca Smakównadaje się do różnego rodzaju kotletów, klopsów i innych dań obiadowych. No, a jeśli zrobimy jej zbyt dużo, zawsze można włożyć do słoiczka i schować do lodówki :) Składniki: 300g kiszonej kapusty 1 duża marchewka 1 duże jabłko 1 duża cebula 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy Pieprz Z kiszonej kapusty odciskamy sok, po czym lekko ją kroimy. Marchewkę, jabłko
Smakowy Rajkapusta nareszcie smakowała tak jak w jej rodzinnym domu. Co prawda humor udzielił jej się na tyle, że zaczęliśmy się zastanawiać nad tą konopią ;) SKŁADNIKI:- 1,5 kg kapusty kiszonej- szklanka grzybów suszonych* borowiki * podgrzybki- 5 cebul- olej konopny- przyprawa warzywna, pieprz czarny i pieprz ziołowyWYKONANIE:Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości, wywar odcedzamy. W tym samym czasie osobno
Wypisz WymalujJest to potrawa regionalna, która powstała w podlubelskiej wsi Dziuchów. U nas te gołąbki królują od zawsze, a smak jest naprawdę świetny. Połączenie kaszy gryczanej, oleju konopnego i liści kiszonej kapusty - bez łupci nie wyobrażam sobie Wigilii. /wybaczcie jakość zdjęcia, ale było robione na szybko/ Składniki: 1 główka kiszonej kapusty 1/2 kg kaszy gryczanej olej konopny sól, pieprz Wykonanie
Pasja Smakułyżki margarynyszczypta soli1 małe jajkofarsz500 g dobrze odciśniętej kiszonej kapusty60 g suszonych grzybów (duże kapelusze podgrzybków i prawdziwków)1 duża cebulasól,pieprz1 łyżeczka majerankuolej do smażeniaPrzygotować farsz do pierogów. Kiszoną kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości. Grzybki namoczyć wcześniej w gorącej wodzie i również ugotować do miękkości. Ugotowaną kapustę i grzybki dobrze odcisnąć z nadmiaru płynu i drobno pokroić
Monia miesza i gotuje