Świąteczne udka W okresie zimowym jak również świątecznym, wykorzystujemy kapustę. Kapusta kiszona zawiera dużo witamin co zwiększa naszą odporność. Proponuje pyszny farsz do nadziewania delikatnego mięsa z kurczaka. Składniki: · 8 udek z kurczak · Pomysł na soczystego kurczaka z papryką i ziołami · Cebula(...)pieczarek · 20 dag kapusty kiszonej · Pieprz · Sól · Olej do smażenia · Papryka czerwona · 1 łyżka sosu sojowego Sposób przygotowania: 1. Z udek wyjmujemy kości
Kulinarna ChwilaŁazanki z kapustą-danie o którym kompletnie zapomniałam, a które raz przygotowane, na pewno zagości na dłużej:) Składniki na łazanki: domowy makaron Składniki: 1/2 kg kapusty kiszonej 20 dag pieczarek 3 cebule 2 marchewki 6 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz woda Wykonanie: Łazanki przygotowuję tak samo jak makaron domowy. Wszystkie składniki zgniatam, rozwałkowuję bardzo cienko i kroję(...)Układam jeden na drugi i kroję w kwadraty. Wrzucam na wrzącą i osolona wodę i gotuje od wypłynięcia około 5 minut. Odcedzam na durszlaku i hartuję zimną wodą. Kapustę kiszoną najpierw płuczę, potem drobno kroję, marchew myję i ścieram na tarce. Cebulę obieram, kroje w kostkę i podsmażam na rozgrzanej oliwie. Pieczarki kroję w plastry, dodaję do cebuli
Bea(u)ty kitchensama procedura, ten sam, uzależniający, odświętny smak, za którym wszyscy tęsknimy i którym, co ciekawe, bez trudu zaraziłam moich zagranicznych przyjaciół :) Potrzebne składniki to: 6 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule 50 g suszonych grzybów 150 g śliwek suszonych pół szklanki wytrawnego czerwonego wina sól i pieprz woda smalec ok. 3,5 kg różnych mies: 0,5 kg żeberek(...)kiełbasy, najlepiej wiejskiej wędzonej, mogą być różne gatunki 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg boczku surowego 700 g wołowiny Grzyby namaczamy w zimnej wodzie. Kapustę kiszoną zalewamy wodą, czekamy kilka minut, odlewamy wodę. Zalewamy świeżą wodą i zagotowujemy- odlewamy wodę. Ponownie zalewamy wodą i zaczynamy właściwy proces gotowania. Korzystałam z domowej, o tej porze roku już mocno ukiśniętej
PichceniomaniaKrokiety uwielbiam od zawsze! Jako dziecko nie chciałam jeść nic innego podczas kolacji Wigilijnej poza krokietami z pieczarkami i kapustą kiszoną, jednak przyrządzam je również na inne okazje. Zawsze robię ich dość dużą ilość, ze względu na to, że Artykuł Krokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Jeśli szukasz szybkiego przepisu na tradycyjną surówkę z kiszonej kapusty, to koniecznie sprawdź jak ja szykuję taką własnie surówkę. Przepis został spisany już w 1937 roku w książce kucharskiej "Kuchnia domowa". Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka i marchewki to najlepszy dodatek do pieczonej i smażonej ryby
AniaGotuje.plpewnością nie.Przecież to bomba witaminowa i wspaniały dodatek do wielu dań:ryby,krokiety,tłuste mięsa itd,itp Zapraszam więc po moją wersję surówki Składniki: 300 g kiszonej kapusty 2 średnie marchewki 1 cebula (u mnie akurat czerwona) sól,pieprz ok 1 łyżeczka cukru natka pietruszki,ewent kminek 3-4 łyżki oliwy Kiszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru
Niespełnione zdolności kulinarnefamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 szklanka kiszonej kapusty (z marchewką) 1 łyżeczka cukru ½ drobno posiekanej cebuli sól, pieprz 3-4 łyżki oliwy Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)minut (cukier złamie kwaśny smak kapusty). Do oddzielnej miski wrzuć posiekaną cebulę, posyp ją solą, odstaw na kilkanaście minut (dzięki temu cebula nie będzie taka ostra w smaku). Wymieszaj kiszoną kapustę z cebulą, dodaj oliwę i dopraw do smaku pieprzem. Przed podaniem posyp natką pietruszki. Julie i Julia (2009, Nora Ephron) to lekka komedia obyczajowa (oparta na faktach
Qlinarnie i Qlinarnieżeberek wieprzowych, 1 kg kapusty kiszonej, 4 cebule, 500 ml żurku (koniecznie prawdziwy w butelce), 20 g suszonych grzybów (prawdziwki), 2 listki laurowe, 6 ziaren pieprzu czarnego, 5 jagód ziela angielskiego, sól, cukier, tłuszcz (wieprzowy lub gęsi, ja używam gęsi) Cebule pokroić w półplasterki. Kapustę kiszoną pokroić. Gdy jest za kwaśna, wypłukać w zimnej wodzie. W naczyniu do zapiekania(...)strony. Mięso wyjąć, włożyć cebulę pokrojoną w półplasterki, podsmażyć dodając szczyptę cukru i soli. Do cebuli dodać rozkruszone grzyby, liście laurowe, pieprz, ziele i dusić aż cebula zmięknie. Dodać kapustę, przesmażyć razem. Dodać trochę tłuszczu, kapusta nie może być sucha. Ważne jest to, szczególnie gdy mamy chude żeberka. Połowę cebuli z kapustą wyjąć resztę rozłożyć na dnie naczynia, następnie ułożyć
królestwo garówSkładniki: żeberka cielęce 1.5 kg, mąka pszenna 3 łyżki, smalec 1/4 kostki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki, kiszona kapusta 1 kg, kostki rosołowe cielęce 2 sztuki, woda 2 szklanki, cukier 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka porcje cielęcych żeberek obsypać mąką pszenną, na gorącym smalcu w garnku szybkowara zrumienić mocno(...)koniec dodać pokrojone cebule, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy do żeberek włożyć drobniej pokrojoną nie za mocno kwaśną kiszoną kapustę (można za mocno kwaśną kapustę wypłukać z 2-3 razy w zimnej wodzie), dodać kostkę rosołową cielęcą, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 45 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie, wyjąć żeberka na talerz
W Mojej Kuchni Lubięszklanka gorącej wody 1 jajko szczypta soli mąka do podsypania ciasta Farsz: 80 dag-1 kg gotowanego mięsa z kurczaka-u mnie mieszane z rosołu 1,5 kg kiszonej kapusty 3 cebule sól do smaku pieprz świeżo mielony do smaku jarzynka lux do smaku Bella Bis przyprawa gajowego do smaku Bella Bis słonina do okrasy Sposób przygotowania(...)Mąkę pszenną wymieszać ze szczyptą soli,wbić jajko,zatrzeć lekko ciasto,wlewać powoli gorącą wodę gdy mąka wchłonie całą wodę zagnieść gładkie ciasto.Rozwałkować na cienki placek. 2. Farsz: Kapustę kiszoną zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości,następnie odcedzamy,studzimy,odciskamy dobrze z nadmiaru wody. 3. Obrane zimne mięso mielimy przez maszynkę do mięsa razem z odciśniętą ugotowaną kapustą
Wanilia i KardamonSkładniki: Ciasto: 500 g mąki 250 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 2 jajka 50 g stopionego masła Farsz: 500 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 1 duża cebula 3 łyżki oleju szczypta cukru świeża natka pietruszki sól świeżo mielony czarny pieprz Dodatkowo: 1 jajko czarnuszka do posypania sól gruboziarnista do posypania(...)jajka oraz resztę mleka. Wyrabiamy elastyczne ciasto stopniowo dolewając rozpuszczone i ostudzone masło. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz: Kapustę kiszoną drobno kroimy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości razem z marchewką startą na drobnych oczkach. Odcedzamy i studzimy. Cebule i pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju
Życie zaczyna się w kuchniZrobiłam je pierwszy raz- niebo w gębie! Polecam! Składniki ( 10 placków): 300 g kapusty kiszonej 200 g mąki 150 ml mleka 1 jajko sól, pieprz przyprawy: kminek, cząber Przygotowanie: Z mąki, jajka i mleko przygotuj ciasto jak na naleśniki. Kapustę kiszoną dobrze odcedź i drobno pokrój. Dodaj do ciasta. Posól, dopieprz, dosypujemy zioła. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju, nakładając
Oka w rosole czyli KaFka gotujeKuchnia śląska zawsze przyciągała mnie swoim wyrazistym smakiem. Pomieszanie ziemniaków ,kiszonej kapusty i cebuli wyszło bardzo smacznie. Polecam zamiast "tradycyjnych" ziemniaków. Składniki 500 g ziemniaków 500 g kapusty kiszonej cebula łyżeczka kminku (można użyć też mielonego) łyżka masła sól ,pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ,ubijamy. Odciśniętą z soku i drobno posiekaną kapustę gotujemy w niewielkiej ilości wody
R'n'G KitchenBigosik bardzo lubimy i zawsze gości u nas na Boże Narodzenie lub Nowy Rok. Do kapustki dodałam ugotowane mięsko oraz kiełbaskę a także suszone grzybki.składniki:2,5 kg kiszonej kapusty2 garście suszonych grzybów700 g wieprzowiny (może być łopatka,szynka)6 listków laurowychpo kilka ziarenek jałowca i angielskiego zielawodasól3 łyżki majeranku500 g cienkiej kiełbasy2 cebule3 łyżki mąki pszennejolej do smażeniaGrzyby(...)wody. Zagotować i zebrać szumowiny. Dodać sól oraz 2 listki laurowe i gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru do wystudzenia, wywar odstawić bo będzie potrzebny. Kapustę kiszoną przepłukać 1 lub 2 razy jak jest bardzo kwaśna. Przełożyć do garnka. Namoczone wcześniej suszone grzyby osączyć i pokroić na małe kawałki . Dodać do kapusty, dodać też przyprawy:ziarenka jałowca
Monia miesza i gotujeTaki obiadek , który kojarzy mi się z jesienią, szarością dni, troszkę z przymrozkami. Kapusta kiszona jest przysmakiem w naszym domu i nie wyobrażam sobie jak mogłoby jej nie być(...)razem wystąpiła w tradycyjnym przepisie z żeberkami wieprzowymi. Potrawa może nie wygląda najapetyczniej ale zapewniam, że smak wynagradza wszelkie estetyczne niedociągnięcia. Żeberka duszone w kapuście - 1,2 kg żeberek wieprzowych - 80 dkg kapusty kiszonej - ok. 0,5 l. bulionu ( u mnie 400ml wystarczyło) - sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona słodka - porządna łyżka smalcu - 1 duża cebula - 2-3 ząbki czosnku Mięso
Kuchnia Pełna Emocji