rzepy startej na tarce puszka czerwonej fasoli odsączonej pół ogórka szklarniowego pokrojonego w półplasterki i posolonego pół papryki czerwonej – oczyszczonej i pokrojonej na kawałki garść dowolnych kiełków np. lucerny, brokuła Jak przygotować sałatkę warstwową z rzodkwią i fasolą? Składniki układamy warstwami w szklanej misce. Zaczynamy od rzodkwi. Potem idzie fasola przelana wodą, żeby nie barwiła innych warstw
Ugotowane pozamiatanezdjęciu jest połowa porcji) ∙ 4 jajka ∙ 0,5 dużego awokado ∙ 1 łyżeczka majonezu ∙ kilka gałązek szczypiorku ∙ 1 łyżka soku z cytryny ∙ sól morska, świeżo mielony pieprz ∙ kiełki (u mnie brokuła) do dekoracji Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka. Rozgniatamy widelcem awokado z sokiem z cytryny, aby nie straciło koloru, żółtkami i majonezem, doprawiamy solą
Gocha gotuje!wodą, przykrywam pokrywką tak aby para nie uciekała. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie. Rybę na parze przygotowuje nie więcej niż 15 minut. Po tym czasie ryba na pewno będzie już dobra. Szybkim i precyzyjnym ruchem wyłóż rybę na talerz, skrop sokiem z pomarańczy i oprósz solą morską. Brokuła podaj z kiełkami i jogurtem. Gotowe! SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIzdrowy dodatek do każdego obiadu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: 1/3 główki kapusty pekińskiej 1 pęczek rzodkiewek 1 mała puszka kukurydzy konserwowej świeże kiełki rzodkiewki lub brokuła albo inne ulubione 1 łyżka miodu 2 łyżki świeżego soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz *** Kapustę drobno szatkujemy *** *** Rzodkiewki myjemy, osuszamy i ścieramy
Blog z ApetytemSkładniki : plaster piersi z indyka - dopraw według gustu mix sałat czerwona cebula 1 morela lub kilka suszonych grzanki olej dowolne kiełki ale polecam brokuła olej sok z cytryny Sałata z pieczonym indykiem i morelami Przygotowanie: 1 Dopraw i upiecz w folii indyka. 2. Morele pokrój na małe fileciki 3. Cebulę w krążki 4. Rozłóż
AZgotuj!sera. ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA z ARBUZEM i SEREM SAŁATKOWYM Składniki: 1/2 małego arbuza 100 g sera sałatkowego lub fety 1 mała czerwona cebula (+sok z cytryny) garść kiełków pora lub brokuła garść czarnej porzeczki 2 łyżki posiekanej świeżej mięty 2 łyżki posiekanej świeżej melisy sos: 3 łyżki oliwy+ sok z limonki Przygotowanie: Z arbuza odcinamy skórę, a miąższ kroimy(...)cytryny i ostawiamy na 15-20 minut. Ser sałatkowy lub jeśli wolicie bardziej słony to fetę, kroimy w kostkę. Na dużym talerzu układamy pokrojonego arbuza, ser,cebulę, posypujemy kiełkami i posiekanymi ziołami i skrapiamy sosem vinaigrette z oliwy i limonki. Sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce
Bon appetit mon amiealbo niedzielę. Jajka, chwila porządnego ubijania, ulubione dodatki i pyszny omlet gotowy:) Składniki: - 2 jajka - 2 plasterki dobrej szynki - 2 plasterki żółtego sera - dowolne kiełki (u mnie brokuła) - sól, pieprz - czubata łyżeczka masła Przygotowanie: 1. Szynkę i ser kroimy w około 1 cm kawałki. 2. Jajka ze szczyptą soli dosyć długo ubijamy trzepaczką na puszystą(...)mieszamy. Wylewamy całość na patelnię. Smażymy na bardzo małym ogniu aż jajko z wierzchu się zetnie (można przykryć na chwilę pokrywką). 4. Gotowy omlet przekładamy na talerz i posypujemy kiełkami. Smacznego
Kraina Tysiąca Smakówmożna użyć jajek od kurek. Idealny na wiosenny detoks. 1 pęczek botwiny 1/2 szklanki zakwasu buraczanego 5 rzodkiewek 1/3 ogórka zielonego sól, pieprz natka pietruszki szczypior 2 garście kiełek rzodkiewki i brokuła 4 jajka przepiórcze 1/3 szklanki śmietany 100 ml kwaśnego mleka 3 łyżki octu winnego 200 ml jogurtu greckiego 1 szklanka wody 1 burak pieczony opcjonalnie Botwinę kroję. Buraczki(...)rzodkiewki kroję w kostkę. Dodaję do przestudzonej zupy, dolewam mleko kwaśne, jogurt, ocet winny, zakwas. Doprawiam solą, pieprzem. Chłodnik wstawiam do lodówki i podaję go z jajkami przepiórczymi, kiełkami, natką i szczypiorkiem
wesoła kuchniatylko jednego kwiatka. Kaktusa w dodatku. Inne nie lubią suchego powietrza i małej ilości światła, jaka wpada do pomieszczenia. I tak sobie rozmyślałam, że tyle tej wody z płukania kiełków się marnuje, przecież mój kaktus całej nie pochłonie :) Miałam kupić kwiatka. Ale szłam dziś do piekarni i na mojej drodze wyrosła bida. Miniaturowa róża, prawie wysuszona, choć gałązki jeszcze(...)potrawie charakteru. Choć sama przygotowałam to danie z ziemniakami, to bardzo polecam jako dodatek mój ulubiony pęczak, doskonale komponuje się z śmietanowo-ziołowym sosem. Zrobiłam też sałatkę z brokuła, fety i kiełków rzodkiewki i wyszedł naprawdę bardzo smaczny obiad. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówdowolnego jogurtu, choć kokosowy pasuje tu najlepiej. Sałatka Cezara z tofu powstała z inspiracji wpisem na Thekitchn.com . Składniki: Opakowanie sera tofu Sałata rzymska Kilka łyżek siekanego szczypiorku Kiełki jarmużu albo brokuła Awokado Sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju Marynata do tofu 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu sriracha lub inne ostrego 1 łyżeczka miodu Sos 2 łyżki(...)kawałki. Przełóż do misy. Przekrój awokado na połowy. Wyjmij pestkę. Pokrój miąższ w kostkę. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj do sałaty. Dodaj też tofu. Polej sosem, posyp szczypiorkiem i kiełkami. Podawaj. Smacznego! Artykuł Sałatka Cezara z tofu i awokado z sosem tahini pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzzrobiliśmy z tahini, rozrzedzonym jogurtem kokosowym. Zamiast niego możesz użyć dowolnego jogurtu, choć kokosowy pasuje tu najlepiej. Składniki: Opakowanie sera tofu Sałata rzymska Kilka łyżek siekanego szczypiorku Kiełki jarmużu albo brokuła Awokado Sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju Marynata do tofu 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu sriracha lub inne ostrego 1 łyżeczka miodu Sos 2 łyżki(...)kawałki. Przełóż do misy. Przekrój awokado na połowy. Wyjmij pestkę. Pokrój miąższ w kostkę. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj do sałaty. Dodaj też tofu. Polej sosem, posyp szczypiorkiem i kiełkami. Podawaj. Smacznego! Artykuł Sałatka Cezara z tofu i awokado z sosem tahini pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzbardzo drobno zmielonego), świeża papryczka chili do smaku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka garam masala, olej rzepakowy do smażenia, ponadto: kiełki np.: rzodkiewki, brokuła. Przygotowanie: Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i ściągamy skórkę (skórkę ściągamy, kiedy łatwo odchodzi, można ją zostawić) . Wycinamy nóżki i w ydrążamy środek(...)posypujemy kapelusze garam masala i odwracamy grzyby, smażymy kolejne 2 min. Po tym czasie przykrywamy patelnię pokrywą i pozostawiamy na ogniu 3 - 4 min. Faszerowane portobello podajemy z kiełkami. Rada: najlepsza będzie duża patelnie gdzie zmieszczą się wszystkie kapelusze, a jeśli nie to smażymy grzyby patiami. Moje kapelusze miały średnicę ok. 7 cm, ale są i większe, wówczas
Moniki Smakołykipieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczka curry, ½ łyżeczki płaskiej cukru, 1 łyżka masła, 1 płaska łyżeczka posiekanego świeżego tymianku, 1 płaska łyżeczka soli (do smaku), świeże kiełki np.: rzodkiewki, brokuła. Przygotowanie: Oczyszczoną i obraną dynię najpierw trzemy na tarce o średnich, cienkich oczkach, żeby mieć jej ok. 50 g, przekładamy do miseczki, będzie potrzebna na sam koniec. Pozostałą(...)risotto będzie kremowe. Na samym końcu, jak już ryż będzie idealny doprawiamy solą do smaku (bo przecież bulion jest słony), dodajemy masło, startą dynię i mieszamy. Risotto podajemy z kiełkami. Rada: ryż biały można pomieszać z dzikim, ale gotową mieszankę można kupić. Czas przygotowania tego dania ok. 30 min. Smacznego
Moniki SmakołykiWybór czasu i programu, pozostawiam do waszej decyzji. Podawać z sosem jogurtowym, jogurtowo-czosnkowym, ze śmietaną, sosem pieczarkowym, itp.itd. U mnie z sosem jogurtowo-czosnkowym, posypane kiełkami rzodkiewki i brokuła. Sos jogurtowy: - kubek jogurtu naturalnego (u mnie bałkański-340g) - 2 ząbki czosnku - sól i pieprz do smaku - 1 łyżka majonezu (nie jest to konieczne) Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę
Smaczne Zdroweopcjonalnie wiórki z suszonego tuńczyka: katasuobushi oliwa z oliwek do smażenia Do dekoracji majonez plasterki świeżego, małego pora pokrojonego w cienkie paseczki (2 małe garstki) lub opcjonalnie kiełki soi bądź brokuła Farsz: Jest dowolny i opcjonalny, mogą to być owoce morza: krewetki, kraby, małże, ryby: tuńczyk, łosoś i inne, kompilacji jest mnóstwo, a dobór dowolny do smaku. Poniżej przedstawione
KreatywnePinykolorowe papryki...Ale to nie smakuje tak, jak w sezonie. Dziś postanowiłam zafundować sobie namiastkę nowalijek: zrobiłam sałatkę z kiełków.Użyłam do niej kiełków słonecznikowych, z brokuła, rzodkiewki i lucerny. Zmieszałam je w miseczce i polałam oliwą wymieszaną ze szczyptą soli i sokiem wyciśniętym z cytryny.Prosto, szybko i zdrowo :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna