kiełki brokuła - 253 przepisów (strona:11/17)

Sałatka warstwowa z rzodkwią i fasolą 121

rzepy startej na tarce puszka czerwonej fasoli odsączonej pół ogórka szklarniowego pokrojonego w półplasterki i posolonego pół papryki czerwonej – oczyszczonej i pokrojonej na kawałki garść dowolnych kiełków np. lucerny, brokuła   Jak przygotować sałatkę warstwową z rzodkwią i fasolą? Składniki układamy warstwami w szklanej misce. Zaczynamy od rzodkwi. Potem idzie fasola przelana wodą, żeby nie barwiła innych warstw

Ugotowane pozamiatane
Jajka faszerowane pastą jajeczną z awokado i szczypiorkiem 169

zdjęciu jest połowa porcji) ∙ 4 jajka ∙ 0,5 dużego awokado ∙ 1 łyżeczka majonezu ∙ kilka gałązek szczypiorku ∙ 1 łyżka soku z cytryny ∙ sól morska, świeżo mielony pieprz ∙ kiełki (u mnie brokuła) do dekoracji Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka. Rozgniatamy widelcem awokado z sokiem z cytryny, aby nie straciło koloru, żółtkami i majonezem, doprawiamy solą

Gocha gotuje!
PSTRĄG TĘCZOWY NA PARZE Z BROKUŁAMI! OBIAD FIT! 179

wodą, przykrywam pokrywką tak aby para nie uciekała. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie. Rybę na parze przygotowuje nie więcej niż 15 minut. Po tym czasie ryba na pewno będzie już dobra.  Szybkim i precyzyjnym ruchem wyłóż rybę na talerz, skrop sokiem z pomarańczy i oprósz solą morską. Brokuła podaj z kiełkami i jogurtem. Gotowe! SMACZNEGO

SMYKWKUCHNI
Kolorowa surówka odpornościowa 77

zdrowy dodatek do każdego obiadu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!       Składniki: 1/3 główki kapusty pekińskiej 1 pęczek rzodkiewek 1 mała puszka kukurydzy konserwowej świeże kiełki rzodkiewki lub brokuła albo inne ulubione 1 łyżka miodu 2 łyżki świeżego soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz       *** Kapustę drobno szatkujemy *** *** Rzodkiewki myjemy, osuszamy i ścieramy

Blog z Apetytem
Sałata z pieczonym indykiem i morelami 177

Składniki : plaster piersi z indyka - dopraw według gustu mix sałat czerwona  cebula 1 morela lub kilka suszonych grzanki olej dowolne kiełki  ale polecam brokuła olej sok z cytryny Sałata z pieczonym indykiem i morelami Przygotowanie: 1 Dopraw i upiecz w folii indyka. 2. Morele pokrój na małe fileciki 3. Cebulę w krążki 4. Rozłóż

AZgotuj!
Orzeźwiająca sałatka z arbuzem 52

sera.  ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA z ARBUZEM i SEREM SAŁATKOWYM Składniki: 1/2 małego arbuza 100 g sera sałatkowego lub fety 1 mała czerwona cebula (+sok z cytryny) garść kiełków pora lub brokuła garść czarnej porzeczki 2 łyżki posiekanej świeżej mięty 2 łyżki posiekanej świeżej melisy sos: 3 łyżki oliwy+ sok z limonki Przygotowanie: Z arbuza odcinamy skórę, a miąższ kroimy(...)cytryny i ostawiamy na 15-20 minut. Ser sałatkowy lub jeśli wolicie bardziej słony to fetę, kroimy w kostkę. Na dużym talerzu układamy pokrojonego arbuza, ser,cebulę, posypujemy kiełkami i posiekanymi ziołami i skrapiamy sosem vinaigrette z oliwy i limonki. Sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce

Bon appetit mon amie
Omlet z szynką, żółtym serem i kiełkami 144

albo niedzielę.  Jajka, chwila porządnego ubijania, ulubione dodatki i pyszny omlet gotowy:)  Składniki:  - 2 jajka - 2 plasterki dobrej szynki - 2 plasterki żółtego sera - dowolne kiełki (u mnie brokuła) - sól, pieprz - czubata łyżeczka masła Przygotowanie:  1. Szynkę i ser kroimy w około 1 cm kawałki. 2. Jajka ze szczyptą soli dosyć długo ubijamy trzepaczką na puszystą(...)mieszamy. Wylewamy całość na patelnię. Smażymy na bardzo małym ogniu aż jajko z wierzchu się zetnie (można przykryć na chwilę pokrywką). 4. Gotowy omlet przekładamy na talerz i posypujemy kiełkami. Smacznego

Kraina Tysiąca Smaków
Botwinkowy chłodnik z kiełkami 129

można użyć jajek od kurek. Idealny na wiosenny detoks. 1 pęczek botwiny 1/2 szklanki zakwasu buraczanego 5 rzodkiewek 1/3 ogórka zielonego sól, pieprz natka pietruszki szczypior 2 garście kiełek rzodkiewki i brokuła 4 jajka przepiórcze 1/3 szklanki śmietany 100 ml kwaśnego mleka 3 łyżki octu winnego 200 ml jogurtu greckiego 1 szklanka wody 1 burak pieczony opcjonalnie Botwinę kroję. Buraczki(...)rzodkiewki kroję w kostkę. Dodaję do przestudzonej zupy, dolewam mleko  kwaśne, jogurt, ocet winny, zakwas. Doprawiam solą, pieprzem. Chłodnik wstawiam do lodówki i podaję go z jajkami przepiórczymi, kiełkami, natką i szczypiorkiem

wesoła kuchnia
Śmietanowo-ziołowy gulasz z piersi kurczaka z pieczarkami 213

tylko jednego kwiatka. Kaktusa w dodatku. Inne nie lubią suchego powietrza i małej ilości światła, jaka wpada do pomieszczenia. I tak sobie rozmyślałam, że tyle tej wody z płukania kiełków się marnuje, przecież mój kaktus całej nie pochłonie :) Miałam kupić kwiatka. Ale szłam dziś do piekarni i na mojej drodze wyrosła bida. Miniaturowa róża, prawie wysuszona, choć gałązki jeszcze(...)potrawie charakteru. Choć sama przygotowałam to danie z ziemniakami, to bardzo polecam jako dodatek mój ulubiony pęczak, doskonale komponuje się z śmietanowo-ziołowym sosem. Zrobiłam też sałatkę z brokuła, fety i kiełków rzodkiewki i wyszedł naprawdę bardzo smaczny obiad. Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Sałatka Cezara z tofu i awokado z sosem tahini 54

dowolnego jogurtu, choć kokosowy pasuje tu najlepiej. Sałatka Cezara z tofu powstała z inspiracji wpisem na Thekitchn.com . Składniki: Opakowanie sera tofu Sałata rzymska Kilka łyżek siekanego szczypiorku Kiełki jarmużu albo brokuła Awokado Sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju Marynata do tofu 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu sriracha lub inne ostrego 1 łyżeczka miodu Sos 2 łyżki(...)kawałki. Przełóż do misy. Przekrój awokado na połowy. Wyjmij pestkę. Pokrój miąższ w kostkę. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj do sałaty. Dodaj też tofu. Polej sosem, posyp szczypiorkiem i kiełkami. Podawaj. Smacznego! Artykuł Sałatka Cezara z tofu i awokado z sosem tahini pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Sałatka Cezara z tofu i awokado z sosem tahini 56

zrobiliśmy z tahini, rozrzedzonym jogurtem kokosowym. Zamiast niego możesz użyć dowolnego jogurtu, choć kokosowy pasuje tu najlepiej. Składniki: Opakowanie sera tofu Sałata rzymska Kilka łyżek siekanego szczypiorku Kiełki jarmużu albo brokuła Awokado Sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju Marynata do tofu 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu sriracha lub inne ostrego 1 łyżeczka miodu Sos 2 łyżki(...)kawałki. Przełóż do misy. Przekrój awokado na połowy. Wyjmij pestkę. Pokrój miąższ w kostkę. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj do sałaty. Dodaj też tofu. Polej sosem, posyp szczypiorkiem i kiełkami. Podawaj. Smacznego! Artykuł Sałatka Cezara z tofu i awokado z sosem tahini pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Portobello faszerowane mięsem na ostro 148

bardzo drobno zmielonego), świeża papryczka chili do smaku, sól do smaku,  pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka garam masala, olej rzepakowy do smażenia, ponadto: kiełki np.: rzodkiewki, brokuła. Przygotowanie: Pieczarki   płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i ściągamy skórkę (skórkę ściągamy, kiedy łatwo odchodzi, można ją zostawić) . Wycinamy nóżki i w ydrążamy   środek(...)posypujemy kapelusze garam masala  i odwracamy grzyby, smażymy kolejne 2 min. Po tym czasie przykrywamy patelnię pokrywą i pozostawiamy na ogniu 3 - 4 min. Faszerowane portobello podajemy z kiełkami. Rada: najlepsza będzie duża patelnie gdzie zmieszczą się wszystkie kapelusze, a jeśli nie to smażymy grzyby patiami. Moje kapelusze miały średnicę ok. 7 cm, ale są i większe, wówczas

Moniki Smakołyki
Risotto dyniowe 164

pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczka curry, ½ łyżeczki płaskiej cukru, 1 łyżka masła, 1 płaska łyżeczka posiekanego świeżego tymianku, 1 płaska łyżeczka soli (do smaku), świeże kiełki np.: rzodkiewki, brokuła. Przygotowanie: Oczyszczoną i obraną dynię najpierw trzemy na tarce o średnich, cienkich oczkach, żeby mieć jej ok. 50 g, przekładamy do miseczki, będzie potrzebna na sam koniec. Pozostałą(...)risotto będzie kremowe. Na samym końcu, jak już ryż będzie idealny doprawiamy solą do smaku (bo przecież bulion jest słony), dodajemy masło, startą dynię i mieszamy. Risotto podajemy z kiełkami. Rada: ryż biały można pomieszać z dzikim, ale gotową mieszankę można kupić. Czas przygotowania tego dania ok. 30 min.  Smacznego

Moniki Smakołyki
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA, TORT ZIEMNIACZANY 216

Wybór czasu i programu, pozostawiam do waszej decyzji. Podawać z sosem jogurtowym, jogurtowo-czosnkowym, ze śmietaną, sosem pieczarkowym, itp.itd. U mnie z sosem jogurtowo-czosnkowym, posypane kiełkami rzodkiewki i brokuła. Sos jogurtowy: - kubek jogurtu naturalnego (u mnie bałkański-340g) - 2 ząbki czosnku - sól i pieprz do smaku - 1 łyżka majonezu (nie jest to konieczne) Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę

Smaczne Zdrowe
Kuchnia japońska: Okonomiyaki 120

opcjonalnie wiórki z suszonego tuńczyka: katasuobushi oliwa z oliwek do smażenia Do dekoracji majonez plasterki świeżego, małego pora pokrojonego w cienkie paseczki (2 małe garstki) lub opcjonalnie kiełki soi bądź brokuła Farsz: Jest dowolny i opcjonalny, mogą to być owoce morza: krewetki, kraby, małże, ryby: tuńczyk, łosoś i inne, kompilacji jest mnóstwo, a dobór dowolny do smaku. Poniżej przedstawione

KreatywnePiny

Proponowane wyszukiwania