kiełki brokuła - 253 przepisów (strona:14/17)

Zupa krem z zielonych warzyw 120

ielony krem z warzyw. Ostatnio mój organizm upodobał sobie brokuła. Więc przygotowuję różne jego postaci w swojej diecie. Jestem zwolenniczką twierdzenia, że organizm sam wie czego mu potrzeba. Zupę krem przygotowałam z cukinią, szpinakiem z zielonym groszkiem a na wierzch kiełki lnu, które z łatwością wyhodujecie sami. Składniki: korzeń pietruszki 1 cm plaster selera oliwa z oliwek cukinia(...)Dodać czosnek. Potem obrać głąb brokuła, pokroić i dodać do garnka. Następnie dodać różyczki brokuła i groszek. Wlać wodę do zakrycia warzyw, posolić i gotować ok 10 minut. Potem dodać pokrojoną cukinię i gotować 3 minuty. Dodać szpinak. Gotować kilka minut. Doprawić gałką i pieprzem.  Następnie zmiksować zupę na krem. Podawać z kiełkami

AZgotuj!
Hodowla kiełków 156

tempie kiełkowania. I tak w słoiku mamy dobrze wykiełkowane nasiona lucerny i rzodkiewki obok nasion buraka i brokuła, które zaledwie wypuściły maleńkie ogonki :( Nie chodź na skróty - zawsze kupuj nasiona przeznaczone do kiełkowania (na opakowaniu powinien być napis ,,nasiona na kiełki"). Nigdy nie używaj do kiełkowania nasion w przeznaczonych do wysiewu do gruntu - są zabezpieczane przed gniciem trującymi

Codziennik Kuchenny
Indyk w galarecie z brokułem i marchewką 116

smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dla koloru dodałam szczyptę kurkumy. Do rosołu dołożyłam rozdrobnione mięso, oraz pokrojoną marchewkę i brokuła, przemieszałam, żeby składniki równomiernie się rozłożyły. Masą napełniłam trzy filiżanki i jeden pojemniczek po kiełkach. Po wystygnięciu wstawiłam do lodówki, aby galaretka stężała. Podałam z pokrojoną na cząstki cytryną

Kuchenne zapiski Edyty
Bohaterowie kuchennych szafek - brokuł... 163

kwas foliowy.  Czy brokuły graja rolę w utrzymaniu zdrowego serca?  Badania prowadzone przez  Nutrition Research  wyakazały, że regularne spożywanie ugotowanego na parze brokuła obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych przez obniżenie ogólnej ilości cholesterolu w organizmie. Inne badania z USA wykazały, że zwiększenie ilości warzy w diecie, zwłaszcza krzyżowych, jak brokuł, może zmniejszyć  ryzyko chorób serca(...)mieć  własności przeciwnowotworowe  i moga  zmniejszać ryzyko zachorowania na raka prostaty .  Kiełki brokułowe zawieraja jeszcze większe ilości  skoncentrowanych zwiazków odpowiedzialnych za walkę z rakiem . Można je łatwo wyhodować na parapecie okiennym, podobnie do rzeżuchy. Czy lepiej jeść brokuła gotowanego, czy surowego?       W 2008 roku  Journal of Agriculture and Food Chemistry

Lejdi of the house
OMLET BROKUŁOWY 132

SKŁADNIKI :  100 g ugotowanego makaronu nitki 4 jajka  1/2 szklanki mleka 1/2 części brokuła, ugotowanego na parze 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku kilka pomidorków koktajlowych oliwki, kiełki do dekoracji śmietana do polania

Kulinarne Fantazje Marioli
Kurczak z brokułami i bulgurem 52

podane z gotowanym brokułem i bulgurem z ziołami. KURCZAK Z BROKUŁAMI SKŁADNIKI 400 gramów polędwiczek z kurczaka; różyczki z połowy brokuła; kilka rzodkiewek; dymka; świeża kolendra; 1 szklanka bulguru (około 200 gramów); mielone ziele angielskie; 1 cytryna; ziarna słonecznika; kiełki np. lucerny; jogurt naturalny; sos chilli; oliwa... Artykuł Kurczak z brokułami i bulgurem pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Zupa brokułowo – porowa z kiełkami rzodkiewki 141

cebulką aż zmiękną, lekko solimy. Do wywaru warzywnego wrzucamy brokuła i gotujemy aż będzie w pół miękki. Do wywaru z brokułem dodajemy serek i mieszamy aby się rozpuścił. Dodajemy por z cebulką oraz czosnek i chwilę wszystko gotujemy. Przyprawiamy do smaku i blendujemy. Do zupy dodajemy kiełki rzodkiewki i mieszamy. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego

Życie ze smakiem
Krem brokułowo-cukiniowy 174

zielonych brokułów, pełen esencjonalnego smaku krótko gotowanych warzyw. To zdrowe, odżywcze, pełne wartości danie – do przygotowania w nieco ponad kwadrans. Składniki na 2 – 3 porcje: około 150 g różyczek brokuła 1 nieduża cukinia 1/2 pora 1 średnia marchewka 2 mniejsze ziemniaki 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól(...)brokuła (większe wcześniej przekroić) i gotować kolejne 2 minuty. Na koniec pokroić cukinię w małą kostkę, wrzucić do zupy i gotować jeszcze 2 minuty. Zupę zdjąć z ognia, wyłowić liść laurowy i ziele angielskie, dodać natkę pietruszki i zblendować całość ręcznym blenderem na gładki krem. Dodać jogurt/śmietanę, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą, podawać np. z kiełkami

Even Better Food
Sałatka warstwowa - dietetyczna 511

Składniki na 2 porcje: 1/2 brokułu 100 g pieczarek 1/2 cebuli 4 jajka 100 g szynki 2-3 łyżeczki jogurtu naturalnego sól, pieprz odrobina masła klarowanego do dekoracji kiełki, np. rzodkiewki Brokuł umyć, pokroić w różyczki i ugotować w osolonej wodzie na al dente. Od razu przelać zimną wodą, aby brokuł nie stracił koloru. Cebulę obrać i drobno posiekać(...)przełożyć do miseczki i rozetrzeć wraz z jogurtem oraz solą i pieprzem. Szynkę bardzo drobno pokroić. Brokuła drobno posiekać. Na talerz położyć ring, sałatkę ułożyć warstwowo lekko dociskając poszczególne warstwy (od spodu: pieczarki, białka, szynka, brokuł i żółtka). Przed podaniem udekorować kiełkami.  Pomysł STĄD Wygląd sałatki po wymieszaniu wszystkich składników

Ugotować
Krem brokułowo-cukiniowy 95

zielonych brokułów, pełen esencjonalnego smaku krótko gotowanych warzyw. To zdrowe, odżywcze, pełne wartości danie – do przygotowania w nieco ponad kwadrans. Składniki na 2 – 3 porcje: około 150 g różyczek brokuła 1 nieduża cukinia 1/2 pora 1 średnia marchewka 2 mniejsze ziemniaki 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól(...)brokuła (większe wcześniej przekroić) i gotować kolejne 2 minuty. Na koniec pokroić cukinię w małą kostkę, wrzucić do zupy i gotować jeszcze 2 minuty. Zupę zdjąć z ognia, wyłowić liść laurowy i ziele angielskie, dodać natkę pietruszki i zblendować całość ręcznym blenderem na gładki krem. Dodać jogurt/śmietanę, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą, podawać np. z kiełkami

Even Better Food
Krem z batatów 219

powstają czasem naprawdę genialne połączenia smakowe. Dziś krem z batatów o lekko słodkiej nucie, dlatego dodałam do niego zamiast jogurtu greckiego lub śmietany serek ricotta. A na wierch trochę kiełków z buraka, które idealnie pasują do zupy i pięknie komponują się kolorystycznie. Lubisz zupy kremy? Koniecznie zajrzyj do takich przepisów jak: – najlepsze przepisy na zupy kremy – krem(...)krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem brokułowy krem Z BATATÓW Przygotowanie : ok 20 minut Ilość porcji : 2-3 Składniki: – 1 duży batat (ok 500 g) – 1 ząbek czosnku – pół cebuli – oliwa z oliwek -500-700 ml bulionu z warzyw lub drobiowego – do podania: łyżka sera ricotta i drobina kiełków

nietylkopasta.pl
ZDROWE ROŚLINNE ŚNIADANIE DLA DZIECKA I NIE TYLKO 118

rzodkiewki. Dlatego tak ważne, by podawać dziecku bardzo duży, różnorodny zestaw warzyw, owoców i kiełków. Zapewniam, że znajdzie w nim coś dla siebie!  Dbajcie o odpowiedni sposób gotowania warzyw. Dzieci bardzo zwracają uwagę na kolor posiłku. Chętniej zjedzą żywo zielonego brokuła przyrządzanego przez 2 minutki na parze niż takiego rozgotowanego, żółtawego, pozbawionego już wszystkich witamin. Ważny jest

Jeść, by żyć w zdrowiu
KREM Z BROKUŁA Z CHIPSAMI Z SELERA 129

Krem z brokuła to bardzo smaczna i pyszna zupa. Pachnie czosnkiem i warzywami, w formie kremu smakuje rewelacyjnie. Dzisiaj podałam ją z chipsami z selera, kleksem śmietany i posypałam kiełkami. Wyszła pyszna i lekka.   SKŁADNIKI :  400 g brokułów 4 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka 1 cebula 2 łyżki masła 1.5 l bulionu sól, pieprz do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
Tarta koperkowa na bogato z kukurydzą 163

soli. Pozostałe składniki: 450 g mrożonych warzyw (cukinia, fasola szparagowa płaskostrąkowa, marchew, kalafior, głąbiki brokuła, brokuły ) 100 g startego sera żółtego, 50 g serka topionego śmietankowego, 1 filet z kurczaka, 200 ml śmietany, 100 g kukurydzy z puszki, 6 oliwek zielonych w plasterkach, kiełki rzodkiewki do dekoracji, zielona pietruszka do dekoracjo, 4 łyżki posiekanego koperku świeżego lub mrożonego, sól

Moniki Smakołyki
Sałatka słoikowa 1155

też być rukola lub roszponka, ale także szpinak baby i różne kiełki– twarde warzywa: ogórki, papryka, tarta marchew, świeży zielony groszek, rzodkiewka, seler naciowy i pomidorki koktajloweSkładniki dodatkowe:– warzywa przetworzone:  ogórki kiszone / konserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora i brokuła, gotowany bób, pieczarki marynowane– mięsa: pieczone lub gotowane (np. kurczak, indyk

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię