wewnątrz, właściwym, to, co na zewnątrz, będzie na swoim miejscu. Eckhart Tolle Składniki: Pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 3/4 szklanki mleka sojowego Garść kiełków (użyłam kiełków brokuła) Pół łyżki oliwy z oliwek + trochę do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, chilli, cebula, zioła prowansalskie, papryka mielona słodka Przygotowanie: Mąkę mieszamy z przyprawami. Kiełki opłukujemy
Weganizm infantylnyproszku do pieczenia Pasta; 1 brokuł 1 serek śmietankowy (15 dag) sól, pieprz 1 łyzeczka kuminu sok z jednej cytryny Dekoracja; 2 łyzki pistacji kiełki brokuła Przygotowanie; Brokuła myjemy, dzileimy na mniejsze różyczki i gotujemy kilka minut. Nastepnie blendujemy aby powstał mus. Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą i ugniatamy ciasto. Z powstałego(...)przyprawy wraz z sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Kiedy babeczki się upieką i przestygną wtedy napełniamy je powstała pasta. Pistacje drobno kroimy. Dekorujemy pistacjami i kiełkami. Można przykryć je także drugą babeczką. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.popularność tego produktu z dnia na dzień wzrasta. Dziś jedzenie kiełków traktowane jest jako wartościowe uzupełnienie diety i ochrona przed chorobami cywilizacyjnymi. Wartości zdrowotne kiełków: kiełki brokuła zawierają likwidujące wolne rodniki sulforafany stosowane w profilaktyce nowotworów. Zawartość tej cennej substancji w kiełkujących nasionach jest nawet 20-30 razy większa niż w dojrzałej roślinie; kiełki lucerny
Better Life By Auntie Jucałego organizmu, regenerując go i odmładzając. Kiełki to doskonałe źródło zdrowia! Kiełki to źródło: białka witaminy C witamin z grupy B witaminy E witaminy A witaminy D witaminy K potasu żelaza wapnia chromu cynku selenu litu magnezu jodu fosforu manganu miedzi kwasów omega-3 aminokwasów błonnika enzymów trawiennych Właściwości zdrowotne kiełków: chronią przed szkodliwym wpływem wolnych rodników(...)stężeniu Ciekawostki: kiełki to doskonała naturalna alternatywa dla suplementów diety 1/2 szklanki kiełków lucerny zawiera tyle witaminy C co 6 szklanek soku pomarańczowego 3 łyżki stołowe kiełków pszenicy mają więcej błonnika niż kromka ciemnego pieczywa pszennego w czasie przechowywania kiełki nie tracą zbyt szybko wartości odżywczych są niskokaloryczne Najpopularniejsze rodzaje kiełków: kiełki lucerny
Kuchnia MagdaLenycałego organizmu, regenerując go i odmładzając. Kiełki to doskonałe źródło zdrowia! Kiełki to źródło: białka witaminy C witamin z grupy B witaminy E witaminy A witaminy D witaminy K potasu żelaza wapnia chromu cynku selenu litu magnezu jodu fosforu manganu miedzi kwasów omega-3 aminokwasów błonnika enzymów trawiennych Właściwości zdrowotne kiełków: chronią przed szkodliwym wpływem wolnych rodników(...)stężeniu Ciekawostki: kiełki to doskonała naturalna alternatywa dla suplementów diety 1/2 szklanki kiełków lucerny zawiera tyle witaminy C co 6 szklanek soku pomarańczowego 3 łyżki stołowe kiełków pszenicy mają więcej błonnika niż kromka ciemnego pieczywa pszennego w czasie przechowywania kiełki nie tracą zbyt szybko wartości odżywczych są niskokaloryczne Najpopularniejsze rodzaje kiełków: kiełki lucerny
Kuchnia MagdaLenyZrobienie tej sałaty to właściwie jak raz...dwa...trzy... i gotowe! Składniki; 1 głowka sałaty 1 pomidor 1 ogórek pęczek rzodkiewek garść kiełków brokuła 1 czerwona papryka 1 sos do sałatek winegret Wszystkie warzywa należy dokładnie umyc i osuszyć, Sałate porwać na kawałeczki a pozostałe warzywa pokroić,wszystko razem wymieszać a na koncu dodac kiełki
Radość kipiąca uśmiechem.tych kanapek zaskoczył mnie, są doskonałe - delikatne, nie obciążające żołądka, syte i wspaniale skomponowane smakiem (przynajmniej ja lubię takie połączenia) SKŁADNIKI 1 kalarepka pomidor rzodkiewka ogórek kiszony rukola kiełki brokuła lub inne sól pieprz WYKONANIE Kalarepę obieramy ze skórki, kroimy na 5 równych plastrów, układamy na talerzu.Na kromeczki z kalarepy nakładamy pomidora,plasterek ogórka kiszonego,plasterek rzodkiewki,listki
Mała w garnku mieszaSkładniki : pomidorki koktajlowe mix sałat ser feta kiełki brokuła papryka czerwona ziarna słonecznika i dyni Składniki na sos : miód cytryna oliwa musztarda Przygotowanie : Umyte pomidorki pokroić na mniejsze, fetę i paprykę również pokroić Sałaty można lekko rozdrobnić Składniki połączyć, posypać ziarnami, oraz kiełkami, polać sosem i wymieszać
Proste Potrawygarnka, potem seler, cebulę, czosnek z imbirem i przyprawami z resztą zupy i dolać do garnka, i w razie potrzeby całość chwileczkę podgrzać. Na talerzu posypujemy zupę kiełkami brokuła i mamy w efekcie wzmacniającą zupę krem z soczewicy, z bogactwem witamin i minerałów z warzyw, nie utraconych podczas gotowania, z dawką naturalnych "antybiotyków", jakimi są czosnek i imbir
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEstąd dochodzi do wybuchu. SAŁATKA Z CUKINIĄ,ROSZPONKĄ I CAMEMBERTEM NA CIEPŁO. /własny;/ 1 porcja 2 garście sałaty roszponki 1/2 małej zielonej cukinii 1/2 sera camembert garść kiełków brokuła olej z pestek winogron sól, pieprz kolorowy Cukinię kroję w plasterki i przesmażam na oleju z pestek winogron. Do smażących się cukinii, wrzucam sałatę, mieszam i czekam
W kuchni Karmel-itkidrobną kostkę awokado, oraz jogurtem i majonezem. Doprawiam do smaku solą. Jajka faszerowane kiełkami To jedne z moich ulubionych tego typu przystawek. Są lekkie. Ponadto przepis na nie jest bardzo prosty. Myślę że to fajny pomysł na potrawę wielkanocną. Potrzebujemy: -3 jajek -kiełek, np jarmużu -łyżki jogurtu naturalnego -łyżeczki majonezu -soli do smaku Jajka gotuję na twardo, dzielę(...)jajek nadziewanych łososiem, z uwagi na szynkę parmeńską, póki co unikam. Do zrobienia beczułek z jajek potrzebujemy: -6 jajek -łyżki majonezu -łyżki jogurtu naturalnego -6 plastrów szynki parmeńskiej -kiełków brokuła -3 rzodkiewek -soli i pieprzu Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Odcinamy jego górę i dół, tak by jajko mogło stać. Delikatnie wyciągamy żółtko, które następnie rozdrabniamy
ArbuziakiSkładniki: chleb razowy z żurawiną papryka czerwona liście szpinaku awokado carpaccio z ośmiornicy kiełki brokuła sos sojowy łosoś wędzony w płatach masło 82% Przygotowanie: Kromki chleba posmarować odrobiną masła. Położyć kilka świeżych liści szpinaku, Paprykę pokrojoną w słupki oraz awokado również pokrojone w słupki, Płat łososia, kilka plastrów ośmiornicy. Na wierzch kładziemy kiełki i skraplamy całość niewielką
KreatywnePinychce już tych świeżości zamiast ciężkich sałatek Składniki: op. miksu sałat z rukolą 1 cebulka kilka pomidorków koktajlowych pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku z cebulki dymki garść kiełków brokuła 4 łyżki uprażonych pestek słonecznika zioła prowansalskie łyżeczka sól pól łyżeczki pieprz pól łyżeczki 3 łyżki oleju lnianego Wykonanie: Miks sałat wykładamy do salaterki, pomidorki przekrawamy na połówki, szczypiorek siekamy
Z Majeczką w kuchniwymagające szczególnych umiejętności kulinarnych za to i wyglądem i smakiem zachwyci z pewnością wszystkich jedzących :-) SKŁADNIKI 1/3 szklanki pęczaku 1 garść roszponki 1 łyżka kiełków brokuła 2 łyżki ziaren słonecznika 5 łyżek oleju aromatyzowanego czosnkiem sól ziołowa starty ser grana padano 1 jajko 3 łyżki octu jabłkowego ok. 0,5 l wody (do jajka) Pęczak
Czary - gary w kuchniszkl ugotowanego drobnego makaronu (może być dowolny) mała puszka kukurydzy (212ml) pół czerwonej papryki puszka tuńczyka w sosie własnym (185 g) 3 jajka ugotowane na twardo 25 g kiełków brokuła (lub innych) 4 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki soli i pieprzu Przygotowanie: Kukurydzę i tuńczyka odsączamy na sitku. Paprykę myjemy i kroimy w małą kostkę.Jajka obieramy ze skorupek
słodkie i nie tylko historie kulinarne