małym świętem. To jest po prostu nieziemskie! Do przygotowania sałatki potrzeba nam: 1 kalarepa biała 1 kalarepa czerwona 1 figa 1/2 awokado 1 limonka 1 łyżka miodu garstka kiełków brokuła świeża melisa (garść) świeża kolendra(kilka listków) Kalarepy musimy obrać i pokroić w cieniutkie plasterki, tak przygotowana kalarepa ląduje na gorącej patelni, tam zostanie podsmażona, następnie przygotujcie sobie miskę(...)odpowiada wrzućcie ją do lodowatej wody. Tak przygotowaną kalarepę kładziemy na talerzu, na niej układamy pokrojoną w ósemki figę, obsypujemy posiekanymi ziołami, obranym, pociętym w półplasterki awokado i dodajemy kiełki. Łyżkę miodu mieszamy z sokiem z połowy limonki i szczyptą soli. Sosem polewamy naszą sałatkę. Smacznego
Kuba Gotujemałym świętem. To jest po prostu nieziemskie! Do przygotowania sałatki potrzeba nam: 1 kalarepa biała 1 kalarepa czerwona 1 figa 1/2 awokado 1 limonka 1 łyżka miodu garstka kiełków brokuła świeża melisa (garść) świeża kolendra(kilka listków) Kalarepy musimy obrać i pokroić w cieniutkie plasterki, tak przygotowana kalarepa ląduje na gorącej patelni, tam zostanie podsmażona, następnie przygotujcie sobie miskę(...)odpowiada wrzućcie ją do lodowatej wody. Tak przygotowaną kalarepę kładziemy na talerzu, na niej układamy pokrojoną w ósemki figę, obsypujemy posiekanymi ziołami, obranym, pociętym w półplasterki awokado i dodajemy kiełki. Łyżkę miodu mieszamy z sokiem z połowy limonki i szczyptą soli. Sosem polewamy naszą sałatkę. Smacznego
Kuba Gotujewiecie? Dobrze, że poczekałam! Chociaż danie było chłodne, smakowało wybornie! Lekki kurczak, owocowy ryż - delikatny, rozpływający się w ustach.. Piękne przybranie. Pierwszy raz w życiu jadłam kiełki brokuła i bratka! Danie naprawdę świetne. Lekkie, idealnie pasowało na ten przyjemny, choć nie upalny wieczór. Ba, już wtedy noc. Z jednej strony czułam się rozczarowana, zawiedziona i zła(...)roku.Smakowity przykład kuchni fusion! Flambirowana pierś z kurczaka w wiśniówce na risotto borówkowo-malinowym, podana na glazurowanym melonie z sosem cytrynowo-kremowym i malinami, ozdabiana jadalnym bławatkiem i kiełkami brokułów. Glazurowany melon? Tak, w miodzie. Pierś kurczaka także, następnie "podpalona" na wiśniówce. Ach, raj w ustach, niebo
W kuchni Karmel-itkibazie przepisu siostry Anastazji. Minimalnie pozmieniałam. Wyszła bardzo smaczna. 1 kalafior 1/2 główki sałaty karbowanej 2 pomidory 1-2 czerwone cebule pęczek szczypiorku 25 g kiełków (u mnie kiełki brokuła) 4 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany sól, pieprz, cukier Kalafior gotujemy w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Odcedzamy. Po przestudzeniu dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę kroimy(...)części, umytą i osuszoną, sałatę. Następnie wykładamy 1-2 łyżki sosu. Dajemy kalafiora, polewamy go 1-2 łyżkami sosu. Następnie wykładamy warstwę pomidorów. Dajemy cebulę. Rozprowadzamy resztę sosu. Posypujemy kiełkami oraz pozostałym szczypiorkiem
Smaki Na Talerzuchrupkości daniu a całość wbrew pozorom jest bardzo syta. W moim daniu jest rzodkiewka w roli głównej - kiełki i warzywko- coś wspaniałego:) Makaron z rzodkiewką i kiełkami - 250g makaronu typu penne - pęczek rzodkiewek - 25g kiełków rzodkiewki - 50g kiełków brokuła - 2 małe cukinie - 3 małe marchewki - 2 małe cebule - 3 ząbki czosnku - 1 zielona papryka -1 czerwona(...)minutach dorzucamy cukinię i chwilę smażymy. Potem dorzucamy rzodkiewki i marchewkę. Znów chwilę smażymy. Na koniec dodajemy papryki. Smażymy do uzyskania pół chrupkości warzyw. Dodajemy makaron i kiełki , mieszamy i doprawiamy do smaku
Kuchnia Pełna Emocjijajek 3-4 łyżki majonezu 2-3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny sól, pieprz, cukier kiełki (u mnie kiełki brokuła) Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy. Z dwóch jajek wyciągamy żółtka. Ucieramy je na drobnych oczkach tarki. Następnie dodajemy musztardę, ocet oraz majonez ze śmietaną(...)odkładamy. Pozostałe jajka oraz białka z dwóch jajek (te, które zostały) kroimy w kostkę, mieszamy w misce z pozostałymi składnikami. Całość zalewamy sosem, mieszamy. Przekładamy do salaterki. Wierzch dekorujemy kiełkami oraz ćwiartkami jajek
Smaki Na Talerzustaram się chwilowo ogłuchnąć na wyrzuty sumienia); - kiełki strączków, które trzeba tylko wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem, przemieszać 2 razy i wyłożyć na talerz; - kiełki brokuła, które trzeba tylko wyłożyć na talerz; oraz - tadam,tadam! - BOCZNIAKI - dopiero niedawno odkryte przeze mnie grzyby, które za to tak bardzo przypadły mi do gustu, że jadłabym codziennie (jadłabym(...)złocisto krótką chwilę z każdej strony. Najsmaczniejsze są małe sztuki, te większe mają trochę łykowate nogi ale fajnie się je wysysa ;) I teraz uwaga - będzie reklama. Zarówno kiełki, jak i boczniaki smażę na tym OLEJU KOKOSOWYM , który jest absolutnie bezzapachowy , doskonale podkreśla smak użytego produktu a nie psuje go własnym (czyli marchewka smakuje marchewką, brukselka brukselką
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEZapraszam na smaczne sushi z łososiem, papryką i kiełkami. Wbrew pozorom sushi jest dość proste w przygotowaniu a przy tym smaczne i zdrowe. Polecam Składniki: 6 listków sushi nori 100 g łososia wędzonego na zimno pół małej czerwonej papryki 25 g kiełków brokuła 1,5 szkl ryżu do sushi 3 szkl wody 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżeczki(...)układamy równą warstwę ryżu (ok. 2 czubatych łyżek)-zostawiamy ok. 2 cm pustego miejsca na płacie nori. Mniej więcej w połowie ryżu układamy kawałki łososia, plasterki papryki i troszkę kiełków. Za pomocą maty bambusowej zwijamy sushi w roladkę. Nori które zostało puste smarujemy wodą i sklejamy sushi. Tak samo robimy z pozostałymi płatami nori. Gotowe kroimy na kawałki
słodkie i nie tylko historie kulinarneminut. Kiełki, które wchodzą również w skład tej sałatki, powinniśmy sami uprawiać w domu (co jest bardzo łatwe), zawierają mnóstwo witamin, soli mineralnych, błonnika i białka. Przygotowanie: 25 min. Proporcje dla 4 osób: ● 600 g jarmużu ● 4 pomarańcze ● 2 ząbki czosnku ● 1 zielona cebulka ● 40 g świeżego imbiru ● 3 łyżki pestek dyni ● 1 garść różnych kiełków (brokuła, rzeżuchy(...)podziel na cząstki. Wymieszaj liście jarmużu z przygotowanym dressingiem z czosnku i imbiru. Przełóż do 4 talerzy lub miseczek, na wierzchu ułóż cząstki pomarańczy, posyp jagodami goji, pestkami dyni, kiełkami, poszatkowaną zieloną cebulką i podaj. Smacznego! I dodatkowo kilka zdjęć z ośnieżonej Haute Loire, departamentu magicznej Owernii, o której napiszę wkrótce więcej w swoim nowym blogu poświęconym temu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskadokładnie robiłam? Przez kilka dni piłam jedynie świeżo wyciskane soki z zielonych liści (jarmuż, szpinak, botwinka), małej ilości owoców (jabłko, pomarańcza) i sporej porcji kiełków (lucerna, kiełki brokuła, słonecznika). Taki detoks nie tylko oczyszcza narządy, ale i doskonale odżywia organizm. Wszystko dzięki wspomnianym wyżej, pełnych witamin, makro i mikroelementów darom natury. Podczas tych dni możecie czuć się, delikatnie(...)krzem i tak bardzo potrzebny nam w dzisiejszych czasach - jod. Na zdrowie! Składniki: 10 łodyg pokrzywy wraz z liśćmi, 5 liści jarmużu, 1/2 pomarańczy, 1 marchewka, 2 garści kiełków słonecznika, kawałki imbiru i kurkumy (wielkości małego palca). Wykonanie: Wszystkie składniki przepuszczamy przez wyciskarkę wolnoobrotową. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiubułek kotlety: puszka czerwonej fasoli 6 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej ząbek czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, chili do smaku dodatkowo: 4 plasterki sera havarti 4 łyżki kiełków brokuła kilka plasterków czerwonej papryki 4 małe ogórki kiszone 4 łyżki pikantnego ketchupu (użyłam ketchupu z cukinii) 4 łyżeczki musztardy dijon Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, cayenne i wodą. Wyrabiamy(...)stopniach. Bułki przekrawamy (możemy je podpiec na grillu jeśli chcemy aby były bardziej chrupiące) i górę smarujemy musztardą. Na dolnych częściach układamy kolejno kotlety, ketchup, ser, paprykę, ogórka i kiełki. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
Mienta blogproszku 1 łyżeczka ziaren kolendry roztartych w moździerzu oliwa sól morska świeżo zmielony czarny pieprz DO PODANIA: 4 łyżki jogurtu naturalnego OPCJONALNIE: 50 g fety, garść kiełków brokuła lub rzodkiewki WYKONANIE KOMOSĘ wrzucamy do garnka i zalewamy 1 i 1/2 szklanki wrzątku (lub gorącego bulionu) i 1 łyżką oliwy. Lekko solimy, doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przykrywamy(...)jarmużu i smażymy przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Pokrojonego kurczaka, podsmażoną paprykę i jarmuż układamy na sałatce. Posypujemy posiekaną papryczką chili i opcjonalnie pokruszoną fetą i kiełkami. Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i cząstkami limonki do wyciśnięcia
cool and mintydniach otworzyłam puszkę wątróbek z dorsza, ale w tamtej chwili pomysłu wystarczyło mi jedynie na zrobienie kanapek. Były mega dobre (z twarożkiem, kiełkami, na chrupiącej bagietce), a wraz z pierwszym kęsem zrodził się pomysł na sałatkę z wątróbkami, coś jak sałatka cezar. Nieskromnie powiem, że to był jeden z najlepszych kulinarnych przebłysków w moim blogerskim życiu:) Sałatka(...)albo mieszanka sałat) 2 jajka 1 puszka wątróbek z dorsza (115g) 50g parmezanu (lub innego sera o wyrazistym smaku) 4 kromki ciabatty lub bagietki 2 łyżki pestek słonecznika kiełki brokuła 1 ząbek czosnku oliwa sos: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
Obiad gotowykolendry roztartych w moździerzu, 1/2 łyżeczki kurkumy SOS POMIDOROWO-BAZYLIOWY 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 2 garści listków bazylii 1 łyżka miodu sól, pieprz, chili DO PODANIA : jogurt naturalny, kiełki brokuła WYKONANIE SOS : Pomidory blendujemy z listkami bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili i miodem. Przed podaniem podgrzewamy w rondelku. KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowych ręcznikach i oczyszczamy z białych(...)temperaturze 180 stopni C. Następnie na każdej papryce układamy oczyszczoną krewetkę i pieczemy przez kolejne 6 minut. Podajemy na ciepło z sosem pomidorowo-bazyliowym oraz kleksem jogurtu i świeżymi kiełkami
cool and mintyChlebowe gofry z pastą z pieczonej papryki i fety, z ogórkiem, fetą, rukolą i kiełkami brokuła Składniki: Ciasto: 300 g mąki orkiszowej chlebowej typ 1100 2 łyżki siemienia lnianego 200 ml wody 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka drożdży lub proszku do pieczenia ( jeśli chcemy mieć gofry od ręki ) Pasta z pieczonej papryki: 1 opakowanie
AZgotuj!