przepis na smaczne, zdrowe i tanie gołąbki na obiad. Robiły je bardzo często nasze babcie w czasach powojennych. Najbardziej smakowały pieczone w piecu chlebowym Składniki: Kapusta włoska 1 główka Kasza gryczana ½ kg Cebula biała 5 szt. Ziemniaki 6 szt. duże Kapusta kiszona ½ kg Masło 1 łyżka Sól i pieprz do smaku Tłuszcz do polania gołąbków Wykonanie: Kapustę oczyścić, sparzyć wrzątkiem(...)oddzielić liście po czym ściąć nerwy. Kaszę ugotować z dodatkiem soli. Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na maśle. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, odcisnąć sok i wymieszać z kaszą, cebulą, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką farsz na przygotowane liście, zwinąć w gołąbki. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, położyć na dno połowę kapusty kiszonej, a na niej ułożyć gołąbki
Tradycyjna Kuchniasukces murowany. Za to moja starsza córka świadoma z czego są klopsiki uznała, że są niczym jajecznica. Wy najlepiej oceńcie to sami. Klopsiki jajeczno-jaglane składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 jajko 3 jajka ugotowane na twardo pęczek dymki sól, pieprz do smaku mąka owsiana do obtoczenia klopsików masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia wykonanie: Kaszę jaglaną należy(...)zimna wodą, a następnie obieramy z łupinek i siekamy w kostkę. Dymkę siekamy drobno (cebulki + szczypior). Cebulki możemy podsmażyć chwilę na maśle by zmiękły. Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodajemy posiekane jajka, podsmażone cebulki, posiekany szczypior oraz surowe jajko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wszystko łączymy. W dłoniach formujemy niewielkie klopsiki, obtaczamy je w mące owsianej
Przysmaki Karolkiochota, a zapasów od mamusi brak postanowiłam zrobić sama. Nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała przy okazji. Poszperałam w internetach i wpadły mi w oko kopytka jaglane, a że kaszę jaglaną kocham postanowiłam spróbować. Eksperyment okazał się na tyle udany, że dziele się z Wami przepisem. Składniki: ok 3/4 kg ziemniaków (5 sporych 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglane(...)szklanki mąki pszennej. 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej olej i sól do wody do gotowania Ziemniaki gotujemy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę (lub mielimy w maszynce), podobnie postępujemy z kaszą, dodajemy mąki i wyrabiamy ciasto. Formujemy wałeczki i kroimy. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku ok 1 minuty. Podajemy z surówką. Smacznego
Cynamonowe szczęściepodstawowych, łatwo dostępnych składników. Pyszne,proste i zdrowe - i o to chodzi w gotowaniu! Pęczotto z warzywami składniki: 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy 1 cebula 1/4 szklanki kaszy pęczak 1 marchewka 1 pietruszka 1/4 selera korzeniowego 1 cukinia 1/2 szklanki zielonego groszku lub fasolki szparagowej (mrożonych lub świeżych) przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, po 1/3 łyżeczki papryki ostrej(...)rzymskiego 200 ml wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego Na dużej patelni lekko podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy suchą kaszę i mieszamy. Dodajemy obrane i starte na tarce na większych oczkach warzywa korzeniowe: Mieszamy. Smążymy przez około 3 minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz groszek lub fasolkę (mogą być
sierotka maRysia w kuchnijest bez owsianego spodu – trochę przeliczyłam się z ilością daktyli i okazało się, że nie mam ich w domu wystarczająco dużo, więc odpuściłam spód, ale masa na bazie kaszy jaglanej i tak stężała na tyle, że mogłam podzielić ciasto na kawałki i trzymało ono swój kształt. Deser jest sycący, słodki i idealny do kawy – myślę, że każdemu przypadnie(...)trochę bardziej owocową wersję, żeby przełamać słodycz całego ciasta i dodać odrobinę kwaskowatości. Kokosowy jagielnik z daktylowym solonym karmelem foremka 20 x 25 cm Masa jaglana: 200 g suchej kaszy jaglanej 1 szklanka dowolnego mleka (roślinnego lub zwykłego) 1 szklanka wody 1 puszka dobrze schłodzonego mleczka kokosowego 5 łyżek niesiarkowanych wiórków kokosowych 5-6 łyżek ksylitolu Karmel daktylowy: 1 szklanka
FitkotSzybkie i zdrowe danie na szybki obiad. Składniki: 30 dag kaszy kuskus 2 pęczki rzodkiewek 1 świeży ogórek ½ pęczka szczypiorku 1 pęczek natki pietruszki ½ litra bulionu warzywnego (może być z kostki) 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku sok z cytryny do smaku Wykonanie: Kaszę zalać bulionem, przykryć i odstawić . Rzodkiewki umyć i pokroić razem(...)obranym ogórkiem. Rozgrzać olej w rondelku, wrzucić posiekany szczypiorek, czosnek i smażyć przez 2 minuty. Dodać rzodkiewkę z ogórkiem i smażyć następne 2 minuty. Następnie połączyć z kaszą kuskus, posiekaną natką pietruszki i przyprawić do smaku. Podawać jako samodzielne danie lub z gotowanymi jajkami
Tradycyjna Kuchniabardzo popularna w naszych rodzinnych domach potrawa. Wątróbka przygotowana z jednej strony klasycznie z cebulą, ale z nadaniem odrobiny słodkości dzięki jabłkom i pomarańczom. Takie połączenie smakowe, do tego kasza perłowa czynią wątróbkę królewskim daniem obiadowym. Składniki: 600g wątróbki drobiowej mleko 3 cebule 1 jabłko 2 pomarańcze 1 szklanka bulionu drobiowego 10 łyżek mąki pszennej 3 łyżki przyprawy do gyrosa(...)masło klarowane 1 łyżka miodu 1 łyżka masła extra sól pieprz 200g kaszy perłowej Wykonanie: 1. Wątróbkę umyć, usunąć białe błonki, podzielić na mniejsze części i namoczyć 60 minut w mleku. Następnie osuszyć i panierować w mące wymieszanej z przyprawą do gyrosa. Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym. 2. Pomarańcze obrać, pozbawić białej błonki, pokroić w kostkę, jabłko również obrać
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki : – 1/4 szklanki kaszy jaglanej -szklanka mleka krowiego lub sojowego – wiórki kokosowe – 1 łyżeczka masła orzechowego – sok malinowy – 1 duża śliwka Przygotowanie : Kaszę jaglaną wypłukać w wodzie. wlać do garnka i dodać mleko. Zagotować pod przykryciem. Zmniejszyc ogień i gotować jeszcze przez ok. 10 minut. Kaszę wyłożyć do miseczki, pokroić banana w plasterki oraz
I LOVE LIFEWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1-2 Składniki: torebka kaszy gryczanej, łyżka sosu sojowego, 2 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, 1/2 większego selera, mały por, ząbek czosnku, łyżka oleju, po 1/3 łyżeczki soli, pieprzu i ostrej papryki, po 1/2 łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki, duża garść posiekanej natki pietruszki, garść posiekanego(...)Przygotowanie: Marchewkę, selera i pietruszkę kroję w małą kostkę, pora w plastry. Warzywa mieszam z olejem połączonym z przyprawami. Przekładam na blachę, piekę w 200 stopniach około 20 minut. Kaszę gotuję w lekko osolonej wodzie, odcedzam i łączę z sosem sojowym. Układam warstwy: kasza gryczana, natka pietruszki, pieczone warzywa. Całość posypuję posiekanym szczypiorkiem
JejKuchniajest na nie uczulony lub nie jest na diecie wegańskiej to powinien włączyć je do codziennego menu. Pasta jaglana - baza składniki na bazę pasty: 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej 3 jajka na twardo Pasta jaglana z pomidorami: połowa pasty jajeczno-jaglanej 5-6 suszonych czosnek niedźwiedzi sól (opcjonalnie) pieprz 1 łyżeczka majonezu dobrej jakości Pasta jaglana(...)szczypiorkiem połowa pasty jajeczno-jaglanej 1 łyżeczka musztardy chrzanowej sól, pieprz szczypta chili szczypior z 1 dymki Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Jajka gotujemy na twardo. Gotową kaszę blendujemy z ugotowanymi jajkami. Powstałą pastę dzielimy na dwie części. Do jednaj dokładamy musztardę, posiekany szczypior oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Do drugiej
Przysmaki KarolkiSkładniki: 3 podłużne buraki 3 pomarańcze 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżka sezamu 1 łyżka siemienia lnianego 1/2 łyżki czarnuszki sól Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu Sposób wykonania: Buraki myjemy i zawijamy każdy osobno w aluminiową folię. Pieczemy w 180°C przez 75 minut(...)Następnie studzimy i obieramy ze skórki. Kaszę gotujemy na sypko. Pomarańcze obieramy ze skórki a cząstki "filetujemy" z białej błonki. Buraki kroimy w plastry, wkładamy do miski, solimy i posypujemy kaszą. Dodajemy kawałki pomarańczy i pokrojone w plasterki rzodkiewki. Wszystko delikatnie mieszamy. Całość posypujemy poszatkowaną natką pietruszki, czarnuszką, siemieniem i sezamem. Ocet balsamiczny łączymy z oliwą i miodem
Qchnia po prostunadadzą, jednak sos będzie ciemniejszy. A Wy co najbardziej lubicie z grzybów? Składniki: 1 kg grzybów leśnych 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 70 kaszy jaglanej 150 ml śmietanki 12 % 100 ml wody 3 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 cebule sól (1 łyżka) , pieprz (płaska łyżka), majeranek (2 łyżki(...)łyżki kolendry łyżka maggi olej do smażenia (około 2 łyżki) Grzybki gotujemy krótko w osolonej wodzie, odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Z kaszy, mięsa, jajka, bułki tartej robimy masę na pulpety. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem (po połowie podanych składników). Dodajemy kilka drobno pokrojonych ugotowanych grzybków. Dosypujemy kolendrę. Formujemy pulpety i wrzucamy wrzątek z łyżką MAGGI
CynamonemPoOczachSkładniki: 200 g kaszy gryczanej 400 g pieczarek 2 cebule 3 jajka około 100 ml mleka (może być woda) 4 ząbki czosnku 1 czerstwa kajzerka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki lubczyku 2 łyżeczki majeranku 1 łyżka masła sól, pieprz bułka tarta do panierki olej do smażenia Sposób wykonania: Kaszę gryczaną gotujemy na sypko a następnie studzimy. Kajzerkę moczymy(...)Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę z pieczarkami i smażymy do momentu zeszklenia i odparowania wody. Studzimy. Do kaszy dodajemy usmażoną cebulę z pieczarkami, odciśniętą kajzerkę, jajka, bułkę tartą, zmiażdżony czosnek oraz wszystkie przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut aby masa lekko stężała. Formujemy kotlety
Qchnia po prostuKotlety nie zawsze muszą być z mięsa. Ten przepis wypróbowałam ostatnio na obiad. Kotlety są również smaczne jak tradycyjne, a myślę że zdrowsze. Składniki: 10 dag kaszy pęczak 1 biała cebula 2 łodygi selera naciowego 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Kaszę ugotować według(...)opisu na opakowaniu. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie razem z pokrojonym selerem. Połączyć z kaszą, wsypać obie mąki, wbić jajko, przyprawić do smaku i bardzo starannie wyrobić masę. Formować na dłoni małe kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z dowolnym sosem lub sezonową surówką
Tradycyjna Kuchniasmaku krupnika, takiego z ziemniaczkami :) Składniki : 2 śr. marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 2 pałki z kurczaka lub innego mięsa liść laurowy ziele angielskie niecała szklanka kaszy jęczmiennej 3-4 średnie ziemniaki natka pietruszki lub koperku sól pieprz Przygotowanie: Mięso wstawiamy do garnka (ok 1,5 l wody) dodajemy włoszczyznę wraz z liściem laurowym i zielem angielskim(...)Gotujemy 20-30 minut. W między czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę a kaszę płuczemy w sitku pod bieżącą wodą. Wyjmujemy mięso wraz z warzywami na talerz pozostawiając cały czas garnek na palniku do którego dodajemy teraz ziemniaki i opłukaną kaszę jęczmienną. Gotujemy ok 30 minut. Wyjęte warzywa kroimy w kosteczkę, obrane mięso w nieco większe kawałki
Mechanik w kuchni