kasza - 17339 przepisów (strona:299/1156)

Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami (wegańska, bezglutenowa, bez cukru) 221

złoto, zmielonych na mąkę 60 g syropu daktylowego (lub zblendowanych na gładką masę: 30 g wrzątku i 30 g daktyli) 120 g bezglutenowych płatków owsianych 150 g niepalonej kaszy gryczanej zmielonej na mąkę 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego kilka kropel olejku migdałowego 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Formę do pieczenia wysmarować olejem kokosowym, spód i boki, posypać mąką owsianą, strzepnąć nadmiar(...)Wszystkie składniki umieścić w malakserze i posiekać do momentu, aż wszystkie składniki połączą się i utworzą jedną kulkę z ciasta. Dla posiadaczy blendera wysokoobrotowego: W kielichu umieścić migdały, kaszę gryczaną, zmielić na mąkę, dodać olej, syrop, ekstrakt, olejek, cynamon, sól. Zblendować na gładką masę. dodać płatki owsiane, wymieszać. Masę przełożyć do formy, dłońmi wysmarowanymi w olejem kokosowym, równomiernie rozłożyć ciasto

moj przepis na
Kasza jaglana z grillowanymi pieczarkami 230

Kasza jaglana na obiad to danie pożywne, zdrowe, aromatyczne i bardzo syte. Najważniejsze jest w tym daniu to że po jego zjedzeniu schudniemy, zawiera sporo krzemu który do chudnięcia jest niezbędny a niewiele produktów go posiada zatem? jedzmy kaszę jaglaną i chudnijmy. Dziś pomysł na danie z grillowanymi pieczarkami, aromatycznymi i pożywnymi. Polecam gorąco. Kasza jaglana z grillowanymi pieczarkami. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw (pasztet wegetariański) 181

pewna, że Wam też przypadnie do gustu. Składniki (forma 22 cm x 10 cm ): 1 puszka (310 g) soczewicy gotowanej na parze 1,5 szklanki (ok. 300 g) ugotowanej kaszy jaglanej 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka kawałek selera 100 ml oleju rzepakowego 2 cebule 3 łyżki sosu sojowego 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 goździki 1 ziarno(...)powinno wyjść około 1 szklanki startych warzyw. 2) Cebulę pokroić i podsmażyć na łyżce oleju z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, goździkami i jałowcem. Następnie przyprawy wyciągnąć i wyrzucić. 3) Kaszę jaglaną ugotować wg. przepisu na opakowaniu. 4) Soczewicę dobrze odsączyć i wrzucić do wysokiego pojemnika, dodać ugotowaną kaszę, podsmażoną cebulę, olej, sos sojowy, majeranek, szczyptę soli oraz pieprz, a następnie

Fitsweet.me
FIT Rafaello 179

Kuleczki choć niepozorne, zawierają mnóstwo wartości odżywczych: witaminy z grupy B, miedź, żelazo, potas, łatwo przyswajalne białko oraz cenny błonnik. Składniki (15 sztuk): 0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej 1,25 szklanki (ok. 300 ml) mleczka kokosowego 1,5 szklanki (150 g) wiórków kokosowych 1-2 łyżki miodu Dodatkowo: 15 całych migdałów Wiórki kokosowe do obtoczenia pralinek Przygotowanie(...)Zblanszować migdały: całe migdały zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 10 min. Po 10 min. przelać zimną wodą i obrać ze skórek. 2) Kaszę jaglaną dokładnie przelać zimną wodą, a następnie wrzątkiem. 3) Przygotowaną kaszę ugotować do miękkości w mleczku kokosowym (ok. 20 min.). Na koniec dodajemy miód oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. 4) Z gotowej, lekko przestudzonej masy

Fitsweet.me
Sałatka z kaszą bulgur, szparagami i botwiną 192

jedne z tych sałatek, które do pracy lubię zabierać najbardziej. Sezonowe warzywa, ulubiona kasza, odrobina sera i multum przypraw. Nie wiem czy jest ktoś komu mogłaby ona nie zasmakować. Smaczniejszego połączenia nie znam!  Składniki (na 2 - 3 porcje): 1/2 suchej szklanki bulgur 1/2 pęczka szparag zielonych  1/2 pęczka botwiny  50 gram sera feta 2 łyżki uprażonych płatków(...)migdałów  1 łyżka masła  sól, pieprz, kolendra mielona i zioła  Kaszę bulgur gotuję w jednej szklance wody do momentu wchłonięcia całego płynu. Na maśle smażę posiekane drobno szparagi o botwinę - bez liści. Doprawiam solą, pieprzem i kolendrą oraz ziołami zawartość patelni. Ugotowaną kaszę mieszam z podsmażonymi składnikami, pokruszonym serem feta i posiekanymi liśćmi botwiny oraz uprażonymi migdałami

Mango Papaja
Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i serem feta 170

Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 10,00 zł SKŁADNIKI: 2 duże cukinie 100 g sera feta 2 łyżki tartego parmezanu 100 g kaszy gryczanej 1 mała cebula 1/4 kopru włoskiego (fenkuł) 3 łyżki pasty pomidorowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 1 garść natki pietruszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka oregano sól, pieprz oliwa(...)oliwek PRZYGOTOWANIE: Kaszę gryczaną wstawiamy do gotowania. Cukinię myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy gniazda nasienne. Fetę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i koper włoski. Dodajemy pastę pomidorową, koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dorzucamy ugotowaną kaszę gryczaną i posiekaną natkę pietruszki. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, oregano i cynamonem. Dokładnie

kulinarnyJa
Ekspresowy mus z rabarbaru na bananowej jaglance 206

mówią, ludzie się zmieniają. Z upływem czasu przerodziłam się w fanatyczkę rabarbaru i co roku z utęsknieniem czekam na czas, gdy zagości on na targowych straganach. Składniki: -kasza jaglana (ok.50g) -jeden banan (ok.100g) -dwie łyżki serka wiejskiego (ok.50g) -jedna łodyga rabarbaru -cynamon -garść jagód goji (ok.15g) Wykonanie: Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem i gotujemy. W tym czasie obieramy rabarbar(...)dusimy pod przykryciem przez ok.8 min  Gdy zacznie się całkowicie rozpadać dodajemy słodzik i cynamon, dokładnie mieszamy do uzyskania  konsystencji musu. Do ugotowanej kaszy dodajemy rozgniecionego banana, jagody goji i dokładnie mieszamy. Przekładamy ją do miski, polewamy musem z rabarbaru i serkiem wiejskim. Gotowe! Całość ma ok. 380 kcal. Smacznego

Gawron w rosole
KOKOSOWY JAGIELNIK Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ BEZ PIECZENIA – wegański, beglutenowy, bez laktozy, FIT 905

pomysłów i nie mogę się doczekać jak przygotuję dla Was co raz to nowsze przepisy. Dziś mam dla Was przepis na pyszny kokosowy jagielnik ( taki sernik tylko z kaszy jaglanej ) z truskawkami i galaretką. Delikatny w smaku , idealnie kremowy, nie przesadnie słodki, łatwy, szybki, tani i mega mega smaczny! To taki wegański sernik, któremu nikt się nie oprze. Jest bezglutenowy(...)ziemne ) – 250 g * suszone daktyle – 100 g * kakao – 1 łyżka * olej kokosowy – 80 g * zimna woda – 2 łyżki MASA: * mleko kokosowe – 400 ml * kasza jaglana ( sucha ) – 150 g * woda – 150 ml * wiórki kokosowe – 2 łyżki * do posłodzenia: cukier, cukier brązowy, ksylitol, erytrytol – do smaku DODATKOWO: * świeże truskawki * galaretka wegańska truskawkowa

Ostra na Słodko
Oczyszczający koktajl jaglany 218

oczyścić Wasz organizm z toksyn, usprawnić jego funkcjonowanie, przyspieszyć metabolizm i poprawić pracę jelit. Skupimy się również na wydzielaniu żółci i lepszej pracy wątroby. Dzięki jakim składnikom? Już pisze. Kasza jaglana: zasadotwórcza = oczyszcza organizm, odtruwa, wspomaga pracę jelit, Cynamon: wspomaga przemianę materii, poprawia trawienie, zapobiega rozwojowi grzybów, wspomaga pracę nerek, Siemie lniane: wspomaga wydalanie toksyn z organizmu, wspomaga pracę wątroby(...)żołądkowych i powstawaniu uszkodzeń w przewodzie pokarmowym, Kurkuma: wspomaga pracę wątroby, usprawnia wydzielanie żółci, oczyszcza krew (więcej o kurkumie pisałam w tym artykule ) Składniki na 1 porcję: 4 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka nasion słonecznika  1 łyżeczka miodu 1 banan Szczypta kurkumy Szczypta cynamonu Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie

Czarnawisienka
KASZA JAGLANA Z BURAKIEM I PESTKAMI DYNI 175

Uwielbiam kaszę jaglaną ;),jest smaczna sycąca a do tego bardzo zdrowa. SKŁADNIKI 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (1/2 szklanki sypkiej) 1 średni upieczony burak 1 jabłko pestki dyni DRESSING 4-6 łyżek oliwy sok z 1/2 cytryny łyżeczka syropu klonowego lub syropu z agawy lub płynnego miodu szczypta soli morskiej WYKONANIE Buraka skrapiamy oliwą i octem balsamicznym zawijamy w folię(...)pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40-45 min. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki dressingu do jednolitej konsystencji.Doprawiamy solą do smaku. Buraka i jabłko kroimy w kostkę dodajemy kaszę,dressing,pestki dyni i mieszamy wszystko dokładnie SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
ZUPA WARZYWNA Z KASZĄ JAGLANĄ 161

Kolejna pyszna odżywcza zupka,którą można jeść np.na śniadanie.Na przepis trafiłam na blogu pana Marka Zaremby zwolennika jaglanego detoksu.Jest naprawdę przepyszna,można ją serwować z kaszą,komosą ryżową lub samymi warzywami. SKŁADNIKI 2 marchewki lub kawałek dyni korzeń pietruszki lub kawałek selera 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej cebula ząbek czosnku natka pietruszki 1/3 szklanki fasolki adzuki 1/2 łyżeczki kopru(...)garnku gotujemy 3/4 litra wody i na wrzątek wrzucamy warzywa i gotujemy kilka minut. Następnie doprawiamy solą i dodajemy przyprawy,czosnek i cebulę.Gotujemy ok.5-6 minut. Zupę podajemy z kaszą jaglaną,fasolką,posypujemy posiekaną natką pietruszki i uprażonym na suchej patelni siemieniem lnianym.PYCHA!!!! SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Kasza gryczana ze szpinakiem, marchewką i kurczakiem 192

Wiele u mnie słodkości, za mało konkretnych dań. Więc żeby Was tak nie zasłodzić przychodzę dzisiaj ze smaczną propozycją na lekki lunch lub kolację. Kasza gryczana ostatnio rzadko u mnie się pojawiała, więc postanowiłam ugościć ją w wyjątkowo pysznej odsłonie. Wygrzebałam z lodówki kilka warzyw i kurczaka zestawiając je razem. Wyszło lekko, zdrowo i pysznie! Danie dobrze skomponowało się(...)świeżym pomidorem i odrobiną zieleniny. Składniki: na 1 większą lub 2 mniejsze porcje kilka łyżek ugotowanej kaszy gryczanej (ok. 50 g przed ugotowaniem) dwie kostki mrożonego szpinaku (lub kilka garści świeżego marchew 1/2 ogórka kiszonego 1/3 cebuli grillowana/pieczona pierś z kurczaka łyżeczka masła odrobina soku z cytryny sól, pieprz, oregano Na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulkę, rozmrozić szpinak i podlać

Kuchnia Ellie
Krem z porów z kaszą jaglaną 209

Wyrazista w smaku i bardzo smaczna zupa. Z dodatkiem kaszy jaglanej, którą miksujemy z resztą składników na krem. Żałuję tylko, że nie pokusiłam się o dodanie jeszcze jednego pora, który posłużyłby mi do dekoracji zupy już na talerzu…. Cóż, zrobię tak następnym razem:) 3 pory (jeśli chcemy udekorować zupę krążkami podsmażonego pora, tak jak w opisie poniżej, proponuję zwiększyć(...)jego ilość o jeszcze jedną sztukę) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5-2 l bulionu 4-5 łyżek kaszy jaglanej 2 łyżki masła 100 ml śmietany 30% oregano suszone gałka muszkatołowa sól, pieprz Oczyszczone pory kroimy na plasterki. Cebulę drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy masło, dorzucamy cebulę i smażymy chwilę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili

Smaki Na Talerzu
Biała kaszanka domowa z wątróbką. 324

której dziekuję.  Ja zrobiłem trochę inaczej, ale gdybym nie zobaczył w  bajecznej kuchni , to bym nie zrobił. Składniki: 1kg karkówki, 0,5kg podgardla, 1kg wątroby, 1kg kaszy pęczak, 20g majeranku,  20 ziaren pieprzu, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, ~2 łyżki soli, jelita, 3,5 litra wody. Mięso kroimy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie(...)liściem, zielem, pieprzem. Wątrobę kroimy i dorzucamy pod koniec gotowania. W rosole po ugotowanym mięsie gotujemy  kaszę. Mięso po wystudzeniu mielimy na małych oczkach  razem z przyprawami, które się gotowały. Potem przyprawiamy mięso i dodajemy kaszę, która "wypiła" cały rosół. Wszystko razem dokładnie mieszamy i smakujemy, tu można jeszcze doprawić solą, pieprzem. Namoczone i przepłukane jelita nadziewamy

chleba naszego