Lubelskie blogerki postanowiły znowu wspólnie gotować. Tematem drugiej edycji miała być kasza jaglana. Moje propozycja oraz smak dania jednoznacznie skojarzyło mi się ze Świętami Bożonarodzeniowymi, dlatego prezentuję pierożki w świątecznej scenerii. Zapraszam także do dziewczyn: Martyna - http:// breakfastofdreams.blogspot.com/ / http:// chiliandsugar.blogspot.com/ Edyta - http:// pasja-smaku.blogspot.com/ Dorota - http:// sierotkamarysiawkuchni.blogspot .com/ Angelika- http:// duringthefreetime.blogspot.com/ Ania - http://przyprawmnie.blogspot.com/ Marta(...)niebieskapistacja.blox.pl/html CIASTO: 500 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 120-150 ml wody 1 łyżka oleju rzepakowego FARSZ: 3/4 szkl. kaszy jaglanej 300 g białego sera 1 szkl. mleka 3,2% 0,5 szkl. wody 3 łyżki cukru 1 szkl. bakalii Wykonanie: Kaszę zalać woda i mlekiem, posłodzić cukrem. Gotować około 20 minut, aż płyn się
kolorowotorcikowoKolejna edycja Lubelskiego kociołka miała dzisiaj swoją odsłonę . Tematem była kasza gryczana , czyli bardzo popularna kasza właśnie w naszym regionie. Mało brakowało, a musiałabym odpuścić udział w tej edycji, bo po weekendowym wyjeździe do Warszawy, dopiero dziś po południu dotarłam do domu. Na szczęście się udało. Wraz ze mną w tej edycji postanowiły gotować: Marta , Dorota , Wiosenka , Marlena i Angelika(...)oczywiście zapraszam na ich blogi. Składniki: 3 woreczki kaszy gryczanej 6 podudzi z kurczaka 1/2 szklanki bulionu grzybowego 1 cebula 300 g kurek sól, pieprz 1 szklanka śmietany 1 łyżka masła olej Wykonanie: Kaszę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Podudzia oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na patelni i zalać bulionem grzybowym. Dusić przez 15 minut na małym ogniu
Pasja Smakupieczenia bez mąki- do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Smakuje trochę jak mussli, trochę jak preparowany ryż. Ciasto również dla wielbicieli zdrowej żywności , do której niewątpliwie zalicza się kasza jaglana.Polecam, coś nowego - warte spróbowania. :-) Składniki na blaszkę ok.20x24cm: - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - 1 szklanka wrzącej wody - szczypta soli - 3 jajka - 50 ml oleju ( dałam kokosowy bezwonny) - 125 ml kremówki(...)jogurtu np.greckiego - 3/4 szklanki ksylitolu - 1/2 szklanki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( najlepiej bezglutenowego) - 1/4 szkl pokruszonych orzechów pecan ( nie trzeba) Dodatkowo: 1/2 szklanki orzechów pecan Kaszę wsypać do rondelka i umieścić na palniku. Lekko ją uprażyć, mieszając . Gdy zacznie być wyczuwalny zapach kaszy zalać ją 1 szklanką wrzącej wody i gotować na małym palniku ok. 7-10 minut
Smaczne ZdroweMój kolejny smakołyk z truskawkami.Tym razem torcik na zimno z kremu z kaszy manny na spodzie z herbatników.I znowu smacznie. Składniki: Spód 200 g herbatniki petitki 150 g masła Masa z kaszy manny 1 l mleka 1 szk kaszy manny 1 szk cukru pudru 250 g masła 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka(...)wody rozpuścić galaretki i odłożyć w zimne miejsce do stężenia. Spód; w blenderze rozkruszyć herbatniki dodać rozpuszczone letnie masło i zagnieść.Masę wyłożyć i na spód tortownicy. Masa z kaszy manny;zagotować mleko i wsypywać powoli kaszę mannę cały czas mieszając. Gotować z 3-4 minuty.Zdjąć z ognia , nakryć folią spożywczą żeby nie powstał nam "kożuch". Odłożyć w zimne
Ala piecze i gotujeKolejna moja propozycja to pierogi z kaszą jaglaną z dodatkiem suszonych grzybów i cebuli. Polecam dla odmiany zrobić coś innego niż tradycyjne pierogi. Zapraszam na przepis. pierogi z kaszą jaglaną Składniki : Ciasto : * szklanka mąki pszennej * szczypta różowej soli himalajskiej Sante * 1/3 szklanki wrzątku Przygotowanie : Przesiać mąkę do miski , posolić. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat, zagniatać(...)odchodzić od ręki. Uważać bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi. Farsz do pierogów : * szklanka kaszy jaglanej * garść suszonych grzybów * cebula * 3 łyżki oleju rzepakowego * różowa sól himalajska Sante , pieprz Przygotowanie : Kaszę dokładnie opłukać pod zimną wodą. Grzyby namoczyć we wrzątku i ugotować. Kaszę
Magiczne Życie MartyCiasto budyniowe z kaszą manną i śmietaną to pewien kuchenny eksperyment. Ostatnio polubiłam przepisy z wykorzystaniem śmietany lub jogurtu i przekonałam się, że dają one bardzo smaczny efekt, jak w przepisie na sernik z jogurtu greckiego czy bardzo popularny styropian . Zapragnęłam tym razem zrobić ciasto, które nie będzie udawało sernika i będzie miało zwartą konsystencję, będzie składać się z kruchego(...)spodu i zamkniętej w nim masy. Do środków zagęszczających wytypowałam dwa składniki: budyń w proszku i kaszę mannę i obu ich użyłam z zadowalającym efektem końcowym. Tego typu ciasta często określane są mianem puddingu lub leguminy, bez względu jednak na nazewnictwo, smak i konsystencja są na tyle oryginalne, że warto je wypróbować. Przepis jak zwykle jest do wykorzystania w tortownicy
Smakołyki BerenikiKasza jaglana, jagły - najzdrowsza z naszych kasz. Znam ją i bardzo lubię, ale używałam raczej do wytrawnych dań. Jest świetna zamiast kuskusu w sałatkach czy zupach, lekkostrawna i zdrowa więc warto ją mieć w domu i jeść jak najczęściej. Powstał jednak pomysł żeby przyrządzić z niej deser. Można oczywiście podać jagły po prostu w formie słodkiej owocowej sałatki czy polać(...)miałam chęć na coś zupełnie innego. Kilka dni temu zrobiłam Krem jaglany a chwilę później w światku blogerskim powstała idea robienia czegoś a'la sernik właśnie z kaszy. Musiałam spróbować i ja. Skoro krem się udał i smakował to inne desery też będą dobre. I tak powstał mój Jagielnik albo Jaglak. Nazwa sernik pojawia się dlatego, że jagielnik przypomina
Smaczna Pyzapomysł na obiad, który możemy wykorzystać nawet na dwa – trzy dni! Jeśli przygotujemy jej więcej, możemy zrobić każdego dnia z innym dodatkiem. Karkówka w sosie z ziemniakami, z kaszą, z makaronem, z kluskami śląskimi lub kopytkami. Pomysłów jest mnóstwo! Karkówka z sosie to świetne bardzo rozgrzewające danie na zimowe dni. Każdy z nas zapewne marzy po powrocie do ciepłego(...)doprawiamy ewentualnie solą oraz pieprzem. Kto lubi może do sosu dodać śmietanę. My podaliśmy sos z pęczkiem, ponieważ ten zestaw najbardziej nam odpowiada. O tym jak ugotować pyszną kaszę pęczak, dowiesz się TU . Sos jest pyszny, gęsty, ciemny i bardzo aromatyczny. Mięso delikatne, bardzo miękkie. Do zestawu z kaszą idealnie pasuje kiszony ogórek. Ewentualnie coś zimnego do picia… Zapraszamy
Kuchnia Na Wypasieprzepis wrzucę pod koniec tygodnia. W obecnym czasie, kiszonki to chyba jedna z lepszych rzeczy, jakie możemy zafundować naszemu organizmowi. Składniki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 3 łyżki kaszy manny 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko 250-300 ml wody 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1 liść laurowy 2 ziarna(...)ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy parę liści bazylii (opcjonalnie) (przepis na około 18 pulpetów) Mięso wrzucamy do miski, dodajemy do niego kaszę manną, jedną poszatkowaną cebulę, rozdrobniony czosnek i jajko, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, wszystko dokładnie wyrabiamy, odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie z mięsa formujemy pulpeciki (jeżeli mięso klei się
Kardamonovypolędwiczek z kurczaka 4-6 rydzy 2 plastry wędzonej szynki, boczku 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki białego wina 1 łyżka oleju 4 łyżki masła 1/2 łyżeczki suszonego tymianku ½ szklanki kaszy Siekana natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Wsyp kaszę do garnka, zalej połową szklanki wrzątku. Przykryj, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 15 minut. Krok 2 W międzyczasie(...)winem, a gdy się zagotuje, wrzuć na patelnie łyżkę masła o rozmieszaj z winem tak by powstał delikatny sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Krok 4 Dodaj do kaszy łyżkę masła, posól, wymieszaj z siekaną pietruszką. Podawaj z kurczakiem o grzybami. Smacznego! Artykuł Polędwiczki z rydzami w winnym sosie pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzDzisiaj zapraszam Was do przygotowania placków gryczanych nadzianych twarogiem oraz szczypiorkiem. Proste i tanie do przyrządzenia 😜 Składniki na 2-3 porcje: 1 woreczek kaszy gryczanej nieprażonej (100 g) 1 kostka twarogu półtłustego (250 g) 2 jajka 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki mleka pęczek szczypiorku pieprz do smaku dla starszych dzieci/dorosłych - sól do smaku olej do smażenia Kaszę ugotować(...)zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić. Do miski przełożyć kaszę, twaróg i wsypać posiekany szczypiorek. Wbić jajka oraz dodać mąkę i wlać mleko. Za pomocą widelca wszystko ze sobą połączyć. Na sam koniec masę doprawić. Smażyć z obu stron, na średnim ogniu, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone placki przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Smażenie placków
Ugotowaćswojej październikowej piekarni Amber wybrała przepis Gucia na chleb pszenno-orkiszowy z dodatkiem siemienia lnianego i kaszy jaglanej. Choć zbytnio czasu na wypiekanie chleba w ten weekend nie było, postanowiłam mimo wszystko upiec, bo przepisy Gucia idealnie pasują do moich gustów smakowych i zawsze się udają. Poza tym wypiekanie według tego przepisu nie zabiera dużo czasu, bo ciasto szybko się(...)zakwasie 😊😋 Składniki (na 2 duże keksówki): podaję za Guciem – klik! Ziarna 45g siemienia lnianego (złote) (użyłam 30 g pestek dyni i 15 g siemienia lnianego) 45g kaszy jaglanej 90g wody Ziarna zmieszać, zalać wodą i pozostawić pod przykryciem na noc. Zakwas 50g zakwasu z lodówki 100g mąki pszennej 750 100g mąki orkiszowej
Weekendy w domu i ogrodziekrok po kroku Aby przygotować pyszne wegeburgery z buraka, będziecie potrzebować: 200 g buraków startych na małych oczkach (ok. szklanki) 1 średniej cebuli czerwonej lub zwykłej 50 g suchej kaszy jaglanej ( ¼ szklanki*) 40 g słonecznika 30 g siemienia lnianego 40 g sezamu 50 g bułki tartej ( ¼ szklanki*) – u mnie bezglutenowa 30 ml oleju (ok. 3 łyżki) 1 kopiatej łyżki mąki(...)używam szklank i o pojemności 200 ml Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi 4 kotleciki o wadze 160 g każdy. P rzygotowanie krok po kroku 1. Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej – mój sprawdzony sposób znajdziecie TUTAJ . W tym przypadku, gotuję kaszę w niecałej szklance (ok. 180 ml) osolonej wody. 2. Na suchej patelni prażymy słonecznik, sezam oraz siemię lniane
Okiem Blondynki by McBlondi