wody a Wy sami będziecie decydować, kiedy jego ilość zmniejszyć w zależności od temperatury panującej za Waszym oknem, bez zmiany czasu fermentacji. Co zmieniłam w tym przepisie? Użyłam kaszy gryczanej niepalonej, zamiast miodu dodałam melasę. Do ciasta właściwego dodałam mąkę orkiszową jasną, zmniejszyłam ilość wody o 50g, chociaż taka ilość nie ma większego znaczenia. Nie dodawałam drożdży, chleb urósł(...)chleb jest przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. Poza tym mąka orkiszowa jest o wiele zdrowsza od zwykłej pszennej. Przepis podaję z moimi niewielkimi zmianami. Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną Zaczyn, dzień przed pieczeniem chleba · 2 łyżki zakwasu żytniego, · 210g wody
Leśny ZakątekKasza jaglana z cukinią, pomidorami i tymiankiem to zdrowy i bezglutenowy dodatek do obiadu, np. do dań z rybą. Ugotowaną na sypko kaszę jaglaną mieszamy z uduszonymi na patelni świeżymi pomidorami, cukinią, czosnkiem i tymiankiem. Aromatu do warzyw nadaje dodatek białego wina. Wszystko przyprawiamy odrobiną płatków chilli i natką pietruszki. The post Kasza jaglana z cukinią, pomidorami i tymiankiem appeared
Moja DelicjaBardzo smaczne, bardzo zdrowe, czyli tak jak lubię. Ciastka z płatków owsianych i kaszy jaglanej osłodzone pianką z daktyli, połączone kokosowym nadzieniem . Moje dzieciaki zjadają je bardzo chętnie, a ja bez wyrzutów sumienia osładzam sobie nimi chwilę z kawą, nie martwiąc się o zbędne kalorie. SKŁADNIKI NA CIASTKA: 100 g daktyli suszonych 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki suchej(...)kaszy jaglanej 0,5 szklanki suchych platków owsianych 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao PRZYGOTOWANIE: daktyle zalewam gorącą wodą, zostawiam na ok. 20 minut płatki i kaszę blenduję na mączkę dodaję do nich sodę i kakao oddzielnie blenduję odsączone daktyle, tak aby powstał z nich mus, dodaję olej kokosowy i jeszcze chwilę blenduję łączę
Upiecz sobie babeczkęGołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: * mięso mielone 500 g ( użyłam z szynki wieprzowej) * 100 g kaszy jaglanej * 250 g pieczarek * cebula * czosnek 2 ząbki * papryka czerwona 4 * sól 1/2 łyżeczki * pieprz 1/2 łyżeczki * słodka papryka łyżeczka * zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki * koncentrat pomidorowy 2 pełne łyżeczki * natka pietruszki garść * ser żółty 100 g * pomidor * olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą i przelać(...)pieczarki i smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek. Dodać mięso mielone i krótko podsmażyć. Doprawić solą pieprzem, słodką papryką. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki oraz ugotowaną kaszę. Wymieszać i odstawić na chwilę do wystudzenia. Papryki umyć, przekroić wzdłuż na połówki wykroić ziarnka i napełnić przygotowanym farszem. Każdą połówkę przykryć plasterkiem pomidora i posypać ziołami prowansalskimi ( dzięki temu
Kulinarne przygodywyjdą nam wege burgery. Ja moje zjadłam w towarzystwie sałatki greckiej i było pysznie! Składniki na ok. 10 kotletów: 250 g ugotowanej ciecierzycy (1 puszka) 200 g kaszy jęczmiennej 1 jajko Bułka tarta Olej rzepakowy/kokosowy lub oliwa z oliwek 2 łyżeczki tahini Kurkuma Sól himalajska Pieprz Czosnek granulowany Słodka papryka Kumin Przygotowanie: Gotujemy kaszę jęczmienną w osolonej wodzie(...)Ciecierzycę blendujemy razem z kaszą. Dodajemy jajko, tahini i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy przez kilka minut z każdej strony na średnim ogniu
CzarnawisienkaŚwieże sałatki mogę jeść cały czas! Polecam przygotować sałatkę z soczewicy, kaszy jęczmiennej i miksu sałat. Rewelacja! Składniki: 50g suchej czerwonej soczewicy + 150ml wody 50g suchej kaszy jęczmiennej + 150ml wody 100g (1/2 opakowania) miksu sałat 1 łyżka oleju lnianego świeża natka pietruszki przyprawy: czosnek granulowany, curry, pieprz czarny, zioła prowansalskie, papryka słodka Sposób przygotowania: Do dwóch oddzielnych garnków z wrzącą(...)osoloną wodą wrzucamy soczewicę i kaszę. Po ugotowaniu mieszamy je z miksem sałat, olejem lnianym oraz pozostałymi składnikami. Odstawiamy na ok 15 minut, aby "przegryzły się" smaki. Smacznego
Truskawkowa FiestaPyszne , zdrowe, szybkie jednogarnkowe danie, które zaspokoi głów nawet dużego głodomora, bo jest bardzo sycące. U mnie - składało się tylko z podsmażonej piersi kurczaka i przepysznej kaszy, którą jest kuskus perłowy (uwielbiam, niestety ten gatunek jest u nas ciężko osiągalny).Oczywiście taką wersję możemy dowolnie wzbogacić np. o pieczarki, suszone pomidory czy jakieś ulubione warzywa. Też będzie smacznie 😉 Składniki(...)kuskusu perłowego 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku olej lub masło klarowane natka pietruszki sól pieprz przyprawa do kurczaka papryka słodka Wykonanie: Kaszę gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Pierś kroimy w kostkę. Posypujemy papryką, solą, przyprawą do kurczaka. Na gorącym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, następnie dodajemy czosnek oraz przyprawione kostki kurczaka. Smażymy do miękkości
Walijskie Pichceniesprawią, że wrócisz do niego jeszcze nie raz ;) Doskonale sprawdzi się jako lekkie danie obiadowe lub kolacyjne. Może być również smacznym i pożywnym śniadaniem. Na 1 porcję: 1 woreczek kaszy jaglanej prażonej Cenos 1 jajko 3 plasterki bekonu parzonego kilka pomidorków koktajlowych 1/2 awokado 1 łyżka soku z cytryny kawałek czerwonej cebuli łyżka natki pietruszki sól, pieprz łyżeczka oliwy(...)oliwek Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Bekon smażymy aby był chrupiący, odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni smażymy jajko. Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Pomidorki kroimy w ćwiartki a cebulę w piórka. Na talerzu układamy kaszę, awokado, pomidorki, jajko i bekon. Całość posypujemy natką, skrapiamy oliwą i przyprawiamy solą
Smakołyki AsiIdealne danie dla wegetarian i wegan! Świetna i szybka propozycja na obiad lub kolacje. Składniki: puszka odsączonej fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy czerwonej 1 woreczek kaszy jęczmiennej pęczak olej lniany Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej wodzy wsypujemy kaszę. Gotujemy do wchłonięcia wody. Między czasie opłukujemy fasolę oraz kukurydzę. Po ugotowaniu kaszy całość mieszamy i polewamy olejem lnianym. Smacznego
Truskawkowa Fiestapowinno to stanowić jakiegokolwiek problemu, ponieważ owoce i tym samym wyrazisty smak powoduje, że i bez niego każdy będzie zachwycony. Polecam! (około 7 sztuk) 200g serka wiejskiego 5 łyżek kaszy manny (płaskich; u mnie taka - klik ) 1 jajko Dodatkowo: 1 jabłko (małe) 1 Łyżka Smaku truskawkowa (sproszkowana truskawka liofilizowana) Ponadto: masło/olej do smażenia Serek (ze śmietanką) należy wymieszać(...)kaszą oraz jajkiem. Całość odstawić na 2-3 minuty, a następnie połączyć z jabłkiem uprzednio pokrojonym w niewielką kostkę oraz truskawkową Łyżką Smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju (dosłownie natłuścić nim patelnię) i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio
Di gotujeŚwietna alternatywa dla mięsnych kotletów. Składniki na około 10-12 kotletów: 1/2 szkl kaszy kuskus 1 szkl wrzącej wody lub bulionu 3-4 garście mieszanki warzyw mrożonych (brokuły, kalafior, marchewka, fasolka zielona,por ) 1 jajko ewent. 1/4 startej cebuli (jeśli w mieszance był por to cebulę możemy pominąć) szczypta ostrej papryki sól, pieprz do smaku ewent. 2-3 łyżki(...)startego wyrazistego sera do obtoczenia mąka kukurydziana lub bułka tarta 1. Kaszę zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy do napęcznienia (wchłonięcia całej wody). 2. Warzywa blanszujemy (podgotowujemy przez około 5-10 minut) w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i lekko studzimy. 3. Mieszamy kaszę z warzywami, wbijamy jajko, dodajemy ewentualnie startą cebulkę/ser, przyprawy i mieszamy całość i formujemy kotleciki. Obtaczamy
Gotowanie...to proste !pasta sezamowa nadaje smakowitej kremowości. Wszystko tak bardzo do siebie pasuje, że aż tak fantastycznego efektu się nie spodziewałam 😎 Składniki: 3 średnie bakłażany 110 g, czyli 1 opakowanie kaszy gryczanej z burakami i jarmużem (Inna Bajka) 2-3 łyżki pasty sezamowej 1 łyżka mieszanki nasion i orzechów "Pora Detoksu" (Inna Bajka) 2 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz(...)wymieszaj z olejem oraz solą i pieprzem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 25 minut. W międzyczasie ugotuj kaszę z odrobiną soli. Upieczone plastry bakłażana smaruj odrobiną tahini, a następnie dodaj po 1 łyżce kaszy na każdy plaster i zawijaj całość w rulonik. Gotowe ruloniki możesz polać
Zdrowie na języku :PWiosenne warzywka dostępne są narazie w postaci mrożonej, Można z nich wyczarować smaczne i zdrowe danie. Wiosenna przekąska wegańska 1 opakowanie "Bukiet jarzyn wiosenny Hortex" 150 g ugotowanej kaszy jęczniennej 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 kostak tofu naaturalnego sos sojowy sól i pieprz czarny, chili w proszku do smaku tymianek 3 łyżki sosu chili pół szklanki(...)oleju rzepakowym zeszklij drobno posiekaną cebulkę. Tofu pokrój w plastry, skrop sosem sojowym i przesmaż na cebuli. Oprósz pieprzem i tymiankiem.Tofu odłóż w ciepłe miejsce. Na cebulę wsyp kaszę, przesmaż ją doprawiając solą, pieprzem i chili wg upodobania. Wymieszaj sos chili z mlekiem kokosowym, zagrzej w małym garnuszku. Dopraw do smaku. Ułóż na talerzu warstwe kaszy, kawałki tofu
Gotuj Sam!mąki pszennej - 1 jajko - 2 łyżki oleju - pół szklanki gorącej wody (prawie wrzącej) - pół szklanki zimnego mleka (z lodówki) - sól Farsz: - ok 800g mięsa mielonego wieprzowego - 100g kaszy gryczanej - 5-6 pieczarek - pół cebuli - sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto. Do szklanki wlać gorącą wodę i zimne mleko. Do miski wsypać połowę mąki, jajko, sól i olej a następnie wodę z mlekiem(...)Gotowe ciasto odstawić na 10- 15 minut (przykryte ściereczką lub folią spożywczą). Farsz. Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i zalać wodą. Wsypać kaszę i dusić do ugotowania się kaszy. W razie potrzeby podlewać wodą. Gdy farsz będzie już gotowy, doprawić solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać szklanką kółka. Nałożyć farsz
Kulinarne blogowanie