Cukinia w nieco innym wydaniu. Zamiast grzybów można też dodać kapary lub drobno pokrojone suszone pomidory. Smacznego! Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej ½ szklanki kaszy gryczanej 2 szklanki pokrojonych grzybów leśnych masło/olej do smażenia 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 małe cukinie ½ opakowania fety natka pietruszki sól, pieprz lubczyk, majeranek Ugotuj obie kasze w jednym garnku (ok. 10 minut(...)Grzyby podsmaż na tłuszczu. Drobno pokrój cebulę i czosnek i również podsmaż. Cukinie przekrój na pół, wydrąż miąższ i pestki. Nagrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj ugotowane kasze z grzybami, cebulą, czosnkiem i drobno pokrojoną fetą. Dodaj zieleninę, sól, pieprz i zioła. Farszem nadziewaj cukinie i zapiekaj przez 20-30 minut. Już 7 października niezwykła gratka dla miłośników filmu - rusza
Qlinarnie i Qlinarniezdjęciu: kasza gryczana, zasmażane buraczki , sos koperkowy (zamiast masła olej, a wodę zamieniłam na mleko roślinne), gotowany jarmuż posypany prażonymi orzechami włoskimi (pycha!) i pulpety soczewicowe. Przepis na nie poniżej – wychodzi około 15 sztuk. Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1,5 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy ok. 15 pieczarek olej 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki zmielonego siemienia(...)lnianego + 3 łyżki ciepłej wody sól, pieprz, kurkuma 2-3 łyżki sosu sojowego 8-10 łyżek bułki tartej + do panierowania Ugotuj kaszę jaglaną i soczewicę (oddzielnie). Pieczarki drobno pokrój. Rozgrzej olej w szerokiej patelni, dodaj drobno pokrojone cebule i czosnek, chwilę podsmaż. Następnie dodaj pieczarki. Duś kilka minut. W dużej misce umieść: kaszę, soczewicę, cebule i czosnek z pieczarkami oraz
Qlinarnie i QlinarnieDobrze przygotowany i przyprawiony kotlet z kaszy w wegetariańskim hamburgerze, nie jednego może przekonać, że zajada prawdziwego, mięsnego hamburgera. bułka do hamburgerów - 6 sztuk kasza jęczmienna - 100 gram kostka rosołowa - 1 sztuka jajka - 3 sztuk bułka tarta - 3 łyżk pomidor - 2 sztuki ogórek - 1/2 sztuk cebula czerwona - 1 sztuka cebula biała - 1 sztuka serek topiony w plastrach - 6 sztuk sałata(...)pół główki olej do smażenia sól, pieprz, wegeta Kaszę ugotować w wodzie z kostką rosołową. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Po ugotowaniu i przestudzeniu kaszy dodać do niej jajka, bułkę tartą, sporo vegety, sól i pieprz. Całość wyrobić na jednolitą masę. Formować okrągłe placki wielkości bułek i grubości ok 2 cm i usmażyć na oleju. Pomidory, ogórki
Jadło i czytadłosajgonkach najbardziej lubię ich chrupkość i to co kryją w swoim wnętrzu. Moje dziś skrywają kremowo - serowy farsz z kaszą jaglaną o smaku czosnku i ziół. 1 opakowanie papieru ryżowego (12 sztuk) 1 opakowanie serka Apetina czosnek i zioła 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie 1 łyżka masła olej rzepakowy(...)głębokiego smażenia 1. Kaszę ugotować w 3/4 szklance osolonego wrzątku. 2. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor na maśle z odrobiną soli. 3. Do miski wrzucić ugotowaną kaszę, usmażoną cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku i serek. Dokładnie wymieszać. 4. Papier ryżowy zanurzyć w ciepłej wodzie na kilka sekund, następnie przełożyć na deskę
Jadło i czytadłoDziś po raz kolejny ruszyły mi z pomocą Dania Babci Zosi. Tym razem zrobiłam kaszę jęczmienną z soczewicą SYS . Danie genialnie proste i smaczne, które zmodyfikowalam tak, jak chciałam. Składniki -kasza jęczmienna z soczewicą od SYS -sok pomidorowy bez chemii, naturalny -2 łyzki włoszczyzny suszonej SYS -golonka z indyka Przygotuj wywar- zalej wodą golonkę z indyka, wsyp suszoną(...)włoszczyznę, posól. Kiedy wywar bęzie gotowy, usuń mięso i obierz je. Wsyp zawartość opakowania – kaszę jęczmienną z soczewicą i postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy wlej sok pomidorowy. Powstanie gęsta zupa, pyszna, pożywna i aromatyczna. Dołóż kawałki mięsa, posyp zielona natką pietruszki. Smacznego ! Polecam Dania Babci Zosi- to moc posiłku bez wysiłku
Z Kuchni Do Kuchniznowu kasza jaglana w roli głównej. :-) Bardzo pasuje do meksykańskich smaków i szczerze polecam ją w takim wydaniu. Dodatkowo jest to pomysł na szybki obiad, produkty z puszki nie wymagają długiej obróbki termicznej. 200g kaszy jaglanej 2 filety z kurczaka 2 duże czerwone cebule 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 4 średniej wielkości pomidory lub puszka pomidorów krojonych(...)łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka chilli sól, olej 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy do momentu aż się zeszkli. Mięso kroimy, obsypujemy solą, papryką słodką, papryka chilli, oregano i czosnkiem, przekładamy na patelnię. Smażymy do zarumienienia. 3. Dodajemy odcedzoną fasolę
Szefowa kuchniAzji, trudno określić do jakiego kraju pasowałoby to danie najbardziej. My myślimy, że Chiny będą odpowiednie :) A zatem zaczynamy ! Gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszą i soczewicą ( 4 osoby) Składniki: średnia główka kapusty pekińskiej 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 duża cebula pół puszki soczewicy 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki 2 woreczki ryżu parboiled przyprawy(...)pieprz kolorowy, garam masala, pieprz cayenne (chili), tymianek Farsz: Ugotować kaszę w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na gorącej oliwie. Soczewicę i fasolę przepłukać wodą. Dodać wraz z cebulą do ugotowanej i przestudzonej kaszy, doprawić do smaku. Dobrze wymieszać. W szerokim rondlu lub głębokiej patelni zagotować wodę. Z kapusty oddzielać po jednym
vegetanieJeśli lubicie lub chcecie spróbować takiej wersji, to polecamy nasz przepis TUTAJ Dzisiaj skupiliśmy się na wersji mielonych w połączeniu z ziemniakami i marchewką. Wyszło przepysznie, do tego kasza jaglana z papryką i oczywiście surówka. Zobaczcie zdjęcia i poczytajcie przepis. Mamy nadzieję, że wypróbujecie i podzielicie się wrażeniami. Selerowo-ziemniaczano-marchewkowe kotlety mielone z kaszą jaglaną(...)masa będzie zbyt rzadka dodajemy więcej otrębów. Formujemy niewielkie kotlety i obtaczamy je w bułce tartej zmieszanej z otrębami. Smażymy na oliwie z oliwek. Kotlety gotowe :) Na dodatek proponujemy kaszę jaglaną z blanszowaną papryką. My kasze gotujemy najczęściej w ziołach i bulionie warzywnym, ale możecie oczywiście zrobić klasycznie, wyłącznie w lekko osolonej wodzie. Dodaliśmy też paprykę, którą wcześniej przesmażyliśmy delikatnie
vegetaniezrobienia jej używam kiełków, które sama hoduję, dokładnie opisałam to TUTAJ . Sałatka jest orzeźwiająca (taka wiosenna) i sycąca. Świetnie sprawdza się też jako obiad na wynos. 1 szklanka kaszy kuskus 200g dobrej jakości szynki w kawałku 1/2 dużego ogórka 2 garści kiełków rzodkiewki 3 łyżki serka homogenizowanego + 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz 1. Kaszę kuskus solimy, przekładamy do miski(...)zalewamy wrzątkiem około 1cm ponad poziom kaszy. Odstawiamy do momentu aż napęcznieje i ostygnie. 2. Ogórka i szynkę kroimy w kostkę. 3. Kaszę, ogórka, szynkę, kiełki przekładamy do miski, dodajemy jogurt, serek naturalny, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Przechowujemy w lodówce
Szefowa kuchniOstatnio zachciało mi się krupniku. Dawno już go nie jadłam i chyba jeszcze nigdy sama nie robiłam więc postanowiłam ugotować. W domu miałam tylko drobniutką kaszę i taką dałam ale krupniczek i tak wyszedł przepyszny. składniki: 500 g żeberek wieprzowych ok 3 l wody 1 cebula 3-4 marchewki pęczek włoszczyzny (natka pietruszki,liść selera i pora) 600 g ziemniaków(...)łyżki posiekanej natki pietruszki 1 szklanka drobniutkiej kaszy jęczmiennej kilka łyżek mleka sól,pieprz 3 listki laurowe Żeberka zalać wodą zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać cebulę, listek laurowy, włoszczyznę oraz sól,pieprz i ugotować wywar. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gdy żeberka będą już miękkie wyłowić je z wywaru i odstawić do wystudzenia. Wywar
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1 kubek kaszy jęczmiennej lub 1 torebka 1 kubek wody sól pieprz szczypiorek z dymką 0,5 kubka tartego parmezanu 1 jajko 1,5 kubka mleka kubek mąki Przygotowanie: kaszę płuczemy pod bieżącą wodą zalewamy kubkiem wody i mleka, gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut- aż będzie miękka, ale nie rozgotowana, doprawiamy odrobiną soli mleko i mąkę mieszamy(...)jajkiem. Dodajemy ugotowaną kaszę Szczypiorek razem z dymką siekamy, parmezan ścieramy, dodajemy do masy Smażymy na oleju rzepakowym na złoty kolor. Smacznego! P.S Aby podkreślić wiosenny charakter placuszków podajemy je z sałatka z rukoli lub dipem z awokado, posypane tartym parmezanem
Luźna KuchniaDoskonałe kotlety są dietetyczne. Warto podać na postny piątek z sosem np. pomidorowym lub z którąś z naszych surówek. Składniki: pół szklanki surowej kaszy jaglanej 6 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko 1 średnia cebula 5-6 średniej wielkości pieczarek pół czerwonej papryki pół pęczka kolendry 2 łyżki płatków owsianych 1 duży ząbek czosnku(...)gram masła sól, czarny pieprz. papryka mielona ostra tarta bułka oliwa Wykonanie: Kaszę prażymy na suchej, gorącej patelni, następnie opłukujemy dobrze wrzątkiem na sicie by pozbawić kaszę ewentualnej goryczki. W ten sposób przygotowaną kaszę przekładamy do garnka zalewamy 1,5 szklanki wrzącej wody, lekko osolić, gotować ok. 20 minut, aż będzie miękka. Po ugotowaniu kiedy cały płyn się
kgwjanczewoprawdziwki i podgrzybki. Wobec tego czas na PRZETWORY I POTRAWY Z UDZIAŁEM GRZYBÓW. Na moim wigilijnym stole goszczą u mnie od jakiegoś czasu PYSZNE GOŁĄBKI Z KASZĄ I GRZYBAMI LEŚNYMI. SKŁADNIKI: 1 kapusta(włoska/biała) 15 dag suszonych grzybów 2 woreczki dowolnej kaszy u mnie jęczmienna 8 szklanek wody 1 kostka masła 2 duże cebule(...)vegety, po kolei zdejmujemy odchodzące liście. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na maśle na złoty kolor. Grzyby obgotowujemy, gdy są gotowe drobno kroimy, dodajemy do cebuli, smażymy kilka minut. Kaszę zalewamy wodą dodajemy kostkę grzybową knorra, gotujemy na małym ogniu, do momentu ,aż kasza wciągnie całą wodę. Składniki farszu łączymy ze sobą, dodając sól i pieprz do smaku. Zawinięte gołąbki
Kuchnia BeatyWitam serdecznie, dziś kolejne danie wigilijne, które właśnie przygotowuje KASZA Z GRZYBAMI - pyszna, najlepsza z dodatkiem sosu grzybowego. SKŁADNIKI: 2 woreczki kaszy jęczmiennej 10- 20 dag. grzybów suszonych 3-4 łyżek masła klarowanego vegeta, sól, pieprz 2 ząbki czosnku cebula WYKONANIE: grzyby namoczyć (około pół godziny), następnie gotować kolejne pół godziny, grzyby smażyć na maśle(...)dodatkiem cebuli i czosnku, dodać przyprawy, kaszę gotować 15 minut w z dodatkiem wody, w której gotowały się grzyby, kaszę połączyć z grzybami dodać resztę masła, wymieszać, smażyć do wyparowania wody. SMACZNEGO
Kuchnia Beatylodowej Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka
Moja smaczna kuchnia