Coś innego na szybko i smacznego . Syte lekko słodkie uwielbiammmmmmmmmmm. Dobra już wam mówię to placuszki z kaszy manny . Składniki: 2 szklanki napoju waniliowego Alpro Soya 2 szklanki kaszy manny 4 jajka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody 100 gram ksylitolu Dodatkowo: olej do smażenia sos karmelowy Wykonanie placuszków(...)kaszy manny : Do misy wlewamy napój waniliowy. Odmierzamy dwie szklanki kaszy manny i wsypujemy do napoju waniliowego , miksujemy Dodajemy żółtka i nadal miksujemy koło 10 minut. Wsypujemy ksylitol ( cukier brzozowy dietetyczny ). Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno , dodajemy do masy i mieszamy łopatką. Smażymy na oleju z obu stron na rumiany kolor. Podałam z sosem karmelowym
Różowa kuchniaTabule z truskawkami Przepis na 4 osoby Składniki 300 gram kaszy kuskus 100 ml soku pomarańczowego 1 łyżka miodu 200 gram truskawek 1 jabłko 1 łodyga rabarbaru Sok z 1 cytryny Kilka liści mięty Sposób wykonania Kaszę zalewamy gorącym sokiem pomarańczowym, w którym wcześniej rozpuszczono łyżkę miodu. Czekamy 3 minuty, aż kasza wchłonie sok. W tym czasie należy obrać(...)rabarbar i pokroić go w słupki. Następnie kroimy jabłko i skropić je sokiem z cytryny aby nie ciemniało. Truskawki dzielimy na pół, wszystkie składniki mieszamy z kaszą na koniec dodając posiekane liście mięty. Gotowe
Miód i pieprzFaszerowane cukinie z kaszą jaglaną Składniki Danie dla czterech osób 4 średnie cukinie ½ szklanki kaszy jaglanej 1 cebula 1 gałka mozzarelli 1 ząbek czosnku 100 ml przecieru z pomid 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 1 pomidor 1 łyżek oliwy z oliwek Pietruszka, bazylia, szczypior Sól. pieprz Sposób przygotowania Cukinie przecinamy wzdłużnie i usuwamy miąższ łyżką, uważając(...)przedziurawić skóry Wnętrze cukinii smarujemy oliwą, lekko solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Gotowa faszerowana cukinia W międzyczasie gotujemy kaszę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy i przesmażamy aż do zeszklenia pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy posiekany drobno czosnek, pokrojone w kostkę papryki i pomidora, całość smażymy przez 3-5 minut
Miód i pieprzPropozycja na szybkie i zdrowe danie, które spożyte rano da nam spory zastrzyk energii na dalszą część dnia Składniki Przepis dla czterech osób 200 g kaszy kuskus 1 cytryna 1 gruszka 1 jabłko 1 nektarynka 1 banan 50 g łuskanych włoskich orzechów 2 łyżki miodu 100 ml wody Sposób przygotowania Wsypujemy kuskus do garnka, zalewamy gorącą wodą, i odstawiamy(...)przykładowo, możemy je dowolnie zmieniać). Owoce wraz z orzechami wkładamy do miski, dodajemy sok z drugiej połowy cytryny i dwie łyżki miodu, całość delikatnie mieszamy. Widelcem mieszamy kaszę kuskus, do chwili aż stanie się "sypka" (może się wydawać, że dodaliśmy do niej zbyt mało wody, ale należy pamiętać ze kasza wchłonie jeszcze sok z owoców), następnie wsypujemy
Miód i pieprzarmuż z kaszą kuskus O tym ze jarmuż jest warzywem zawierającym ogromne ilości witamin i minerałów wiedzą chyba wszyscy, połączenie go z kuskusem i oliwą z oliwek na wzór arabskiego tabule da nam smaczne danie które przyrządzimy dosłownie w kilka minut. Składniki dla czterech osób 150 g jarmużu 200 g kaszy kuskus 1 papryka czerwona 1 papryka biała(...)połowy cytryny 6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia pół pęczka szczypioru garść oliwek czarnych i zielonych natka pietruszki sól, pieprz woda Sposób przygotowania Kaszę kuskus wsypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą (tak aby tylko przykryła kaszę) przykrywamy i zostawiamy na pięć minut. W tym czasie dokładnie myjemy jarmuż (jeżeli chcemy aby był delikatniejszy należy go wcześniej przez kilka godzin przemrozić
Miód i pieprzLunchBox: Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką, brokułem i marchewką Komentarz do zdjęcia: Wybaczcie za foto siatki z marketu, ale jadłam w pociągu, siedząc w korytarzu... więc na prawdę nie miałam możliwości wybrania innego tła ;) Pewnie każdemu zdarza się być poza domem w porze obiadowej. Możemy wtedy skorzystać z oferty lokalnych restauracji czy barów, jednak w mniejszych miastach ciężko(...)dodatkowy plus. Jedzenie jest zimne, ale dzięki dodatkowi chili, imbiru, kurkumy itp, rozgrzewa organizm od środka. To daje uczucie jak po normalnym obiedzie na ciepło;) Składniki: - 100g kaszy gryczanej - ½ łyżeczki słodkiej papryki - 100g ciecierzycy - ¼ łyżeczki kolendry - 100g brokuła
Wegańska kuchnia orientalnakuchni Kari: ryż i kasze + czas gotowania Produkty sypkie, jakich często używam, trzymam w szczelnie zamykanych pojemnikach. Dzięki temu nie dostaje się tam wilgoć, muszki czy inne niechciane cuda. Dodatkowa korzyść to łatwość w odmierzeniu odpowiedniej porcji. Na wagę kładę miseczkę i wsypuję odpowiednią ilość ryżu czy płatków. Nie muszę się bawić z klipsami na opakowaniach czy z foliami(...)fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo i siarka. Zawiera także selen, pierwiastek działający antynowotworowo. Można ją ugotować na kleistą masę, rozsmarować na wysokość 2 cm i zostawić do wystygnięcia. Wtedy kasza będzie miała zwartą konsystencję; można ją podsmażyć na patelni grillowej, staje się efektownym i smacznym dodatkiem do sosów. Wtedy nazywana jest polentą, choć oryginalnie polenta robiona jest z mąki
Wegańska kuchnia orientalnaChana masala z cieciorki + kasza jaglana + brokuł Składniki: - 100g kaszy jaglanej - 1 łyżeczka garam masali - 80g ugotowanej ciecierzycy - ¼ łyżeczki kuminu - ¼ op, przecieru z pomidorów(...)łyżeczki kurkumy Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek, chili, kolendrę i kumin - Po 30 sekundach dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy - Dosypać ciecierzycę, dusić przez 7 minut - Następnie dal schłodzić, np. wystawiając na chwilę na parapet za okno;) - Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze - Awokado obrać
Wegańska kuchnia orientalnaCurry z fasolki, marchewki i ziemniaka + kasza jaglana Składniki: - 100g kaszy jaglanej - 1 łyżeczka curry madras* - 70g fasolki szparagowej(...)pomidorów - 2 łyżki groszku (z mrożonki) - ząbek czosnku - kawałek awokado - ‘śmietanka’ sojowa - natka pietruszki * curry madras to ostra mieszanka curry. Można użyć standardowej mieszanki i dodać odrobinę cayenne. Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem soli i kurkumy - Marchewkę i pieczarki posiekać w plasterki, a ziemniaka i czosnek w kostkę - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek i kumin; smażyć
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka z kaszy jaglanej z selerem naciowym, rzodkwią i ogórkiem Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy - 1 ogórek gruntowy - sok z cytryny - 2 łodygi selera naciowego(...)płatki chili - kawałek białej rzodkwi - sól himalajska - kawałek awokado - łyżka rodzynek - natka pietruszki - 1 orzech włoski Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem soli i kurkumy - Następnie zostawić ją do wystygnięcia (np. na parapecie zewnętrznym;) - Ogórka i białą rzodkiew obrać oraz posiekać w krótkie słupki - Seler
Wegańska kuchnia orientalnaCurry z zielonej soczewicy + batat + kasza jaglana Składniki: - 60g kaszy jaglanej - ½ łyżeczki curry - 1 mały batat(...)Soczewicę zalać wodą i zostawić na 2 godziny - Batata umyć, włożyć do garnka z wrzątkiem i gotować przez ok. 20 minut (najlepiej sprawdzić widelcem, czy jest już wystarczająco miękki) - Kaszę gotować przez 15 minut z solą - Soczewicę odsączyć z wody, gotować przez 15 minut - Następnie soczewicę przełożyć do miseczki, garnek wytrzeć do sucha - Rozgrzać w garnku odrobinę oliwy, wrzucić posiekany
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka z kaszy jaglanej z selerem naciowym, marchewką, brokułem i awokado Składniki: - 100g kaszy jaglanej - 1/6 łyżeczki kurkumy - 1 marchewka - patki chili - 2 łodygi(...)sól himalajska - 2 łyżki rodzynek - kawałek awokado - sok z cytryny * Zamiast mięty można użyć świeżej natki pietruszki Wykonanie: - Rodzynki zalać wrzątkiem w szklance, odstawić na bok - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem soli i kurkumy - Następnie schłodzić ją, np. wystawiając na parapet za okno ;) - Marchewkę i ogórka obrać, pokroić w cienkie plasterki - Seler naciowy posiekać w pół
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka z kaszy jaglanej, brokuła, marchewki, buraka i rodzynek Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy - 150g brokuła(...)suszonej mięty - 2 łyżki rodzynek - łyżeczka pestek dyni - natka pietruszki * Po przepis na pieczone buraczki odsyłam TUTAJ Wykonanie: - Rodzynki zalać ciepłą wodą w miseczce, odstawić do napęcznienia - Kasze gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Następnie schłodzić ją, np. wystawiając na parapet za oknem ;) - Brokuła ugotować na parze (ok. 3 minuty) - Następnie przełożyć go do miseczki
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka z kaszy jaglanej z cieciorką, marchewką, papryką, miętą i rodzynkami Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ½ łyżeczki garam masali - 80g ciecierzycy(...)sól himalajska - 1 łyżka pestek dyni - sok z cytryny Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Następnie przełożyć ją do miski i schłodzić, np. na parapecie za oknem;) - Marchew obrać i posiekać w cienkie plasterki - Paprykę i natkę pietruszki również posiekać - Ciecierzycę włożyć do garnuszka, dolać odrobinę wody i zagotować - Dodać garam masalę i cynamon
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka z adzuki, burakami, selerem, kaszą jaglaną i awokado Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ½ łyżeczki garam masali - 100g fasolki adzuki(...)ocet balsamiczny - natka pietruszki - 1 łyżeczka pestek dyni Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Następnie przełożyć ją do miseczki i schłodzić - Fasolkę adzuki przełożyć do garnka, dolać trochę wody i zagotować - Dodać garam masalę, dusić przez minutę, następnie schłodzić - Buraczki obrać i pokroić w grubą kostkę - Umieścić je w miseczce, skropić octem balsamicznym i wymieszać
Wegańska kuchnia orientalna