wybaczyć, mam sporo na głowie, ale ugotowałem dla was coś bagatelnie prostego, patrząc na składniki, lecz z drugiej strony niebiańsko pysznego. Roladki ze schabu z baby szpinakiem podane z kaszą kuskus i jabłkami na maśle w śmietanie i tymianku. Kolejny spontan w kuchni zakończony sukcesem. Do przygotowania dania potrzebne będą nam: 3 kotlety ze schabu(...)baby szpinaku 3 ząbki czosnku szklana mleka 5 jabłek (winnych i twardych) garść suszonego tymianku 2 łyżeczki cukru 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka masła klarowanego 200 g kaszy kuskus szczypiorek lub zielona pietruszka Na starcie trzeba rozbić kotlety, do granic możliwości. Rozbite kotlety kładziemy na płasko i zalewamy mlekiem. Tak przygotowane mięso spokojnie może poleżeć zanim my przygotujemy
Kuba Gotujelunch do pracy czy lekką kolację. Uwielbiam wymyślać lekkie sałatki na ciepło, które są kolorowe, wysokoenergetyczne, a ponadto nie wymagają jakiś wyszukanych składników. Pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam jęczmiennej kaszy, właściwie żadnej kaszy, a teraz…Pęczak to idealna kasza na ciepłe sałatki , do burgerów czy gołąbków . Sałatka z pęczaku, kalafiora i halloumi Składniki: 100 g pęczaku 1 mały kalafior(...)zalej wodą, lekko posól. Blaszuj kalafior przez 3 miuty, po czym odcedź. Wymieszaj pęczak z kalafiorem i ziołami. Pokrój halloumi w plasterki i ugrilluj na grillowej patelni . Ułóż na kaszy wymieszanej z kalafiorem. Całość polej karmelizowanymi borówkami lub dżemem z borówek
codojedzeniaserii: Lars poleca. *przepis z książki Jadłonomii Marty Dymek* Składniki 3/4 szklanki kaszy jaglanej 2-3 marchewki 2 łyżki sosu sojowego mała drobno posiekana cebula 1/2szklanki sezam 1/2szklanki słonecznik natka pietruszki 2-3łyżki bułki tartej mały chlust oleju rzepakowego/oliwy Przyprawy: imbir chili pieprz kmin rzymski Wykonanie: 1. Kaszę przepłucz albo przypraż w garnku(czyli wsyp do rozgrzanego garnka(...)mieszaj chwilę) Potem ugotuj z odrobiną soli. gdy kasza się gotuje: 2.Marchew zetrzyj na tarce. 3. Cebulkę drobno pokrój i podsmaż na łyżeczce oleju. 4.Natkę pietruszki posiekaj 5. Sezam i słonecznik podpraż na patelni 6. Do garnka z lekko przestudzoną kaszą dodaj wszystkie składniki. Wymieszaj 7. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni przez pół godziny. Po 20minutach przewróć kotleciki
Fiolka w kuchniRozpustne,ale zdrowe śniadanie gotowe! W sam raz na jutrzejszy ciężki poniedziałkowy poranek... Składniki: 80gram kaszy jaglanej 2banany 1awokado 1jabłko 150gram jogurtu naturalnego śliwki syrop cynamon Wykonanie: 1. Ugotuj kaszę jaglaną na wodzie lub mleku a) do rozgrzanego garnka wsyp kaszę b) przez 2-3 minuty praż ją c) zalej wodą lub mlekiem d) gotuj pod przykryciem do miękkości(...)kaszy dodaj obrane owoce, jogurt i miód. 3. Zblenderuj. Dosłodź. 4. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. ze śliwkami z sosem winnym, orzechami,słonecznikiem... wspólnie jedzone z Siaśką kilka lat temu
Fiolka w kuchninajpyszniejsze smarowidło do chleba jakie do tej pory zrobiłam .Dawno temu nie znosiłam prawdziwego ,sklepowego paprykarza ,bo zawsze coś nieprzyjemnie chrzęściło między zębami .W domowym ryż zamieniony na kaszę , ulubiona ryba i mogę go jeść codziennie. Składniki : 1 szklanka kaszy jaglanej 100 g filetu z dorsza ,mintaja … 2 marchewki mała cebulka koncentrat pomidorowy lub przecier 0,5 łyżeczki chili(...)sól ,pieprz ulubione suszone przyprawy oliwa z oliwek Rybę usmażyć na odrobinie oleju ,ostudzić . Marchewki ugotować na miękko i ostudzić ,następnie obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach . Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu i ostudzić . Cebulkę pokroić i usmażyć na oliwie na złoty kolor .Dodać do niej rozdrobnioną rybę ,kaszę ,marchewkę ,sos sojowy ,chili i tyle przecieru
Ladylaura.Kasza Manna jest jak dla mnie super rozwiązanie na szybkie śniadanie, obiad czy podwieczorek. Kasze mannę możemy podawać na różne sposoby. Ja dziś proponuję mannę na mleku z miodem i gotowym sosem truskawkowym. Manna dla Małego i Dużego Składniki: 1 litra zimnego mleka do zagotowania 300 ml zimnego mleka do rozprowadzenia manny 6 łyżek kaszy manny(...)zimnego mleka dodajemy 6 łyżek manny i mieszany Do gotującego mleka dodajemy 2 łyżki miodu a następnie zimne mleko z manną Całość cały czas mieszamy żeby kasza nie przywarła do garnka Po upływie ok 5 minut odstawiamy z palnika Kaszkę przelewam do miski Do kaszki dodaję sos truskawkowy Oczywiście sos według preferencji SMACZNEGO
Gotowanie Patkijednak do mięsa indyczego, również w formie zmielonej, dlatego dziś jako pewnego rodzaju novum na blogu - takie właśnie kotlety. Żeby jednak nie było nudno, do mięsa zamiast jajka dodałam kaszę jaglaną, a do środka szpinak, którego jestem ogromną fanką. :) 500g mielonego mięsa indyczego 1 spora cebula pół szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia(...)sól, czarny świeżo mielony pieprz 250g mrożonego szpinaku Mięso przekładamy do miski. Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu (na sypko). Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu, po czym dodajemy do mięsa. Czosnek ścieramy na drobnej tarce lub przeciskamy przez praskę i również wrzucamy do miski z mięsem. Wrzucamy także przestudzoną
Kuchenna Kontrrewolucyamnie ostatnio naszło na faszerowane papryki, a że uwielbiam kaszę jaglaną to postanowiłam nią napełnić papryczki :) W lodówce znalazłam serek feta, który dodał fajnego słonego smaku, a słodyczy dodała brzoskwinia :) Składniki: 2 czerwone papryki, 1/2 szklanki kaszy jaglanej, 1/5 sera feta, 1 brzoskwinia, 4 plasterki żółtego sera, szczypta soli, 1 łyżka oleju rzepakowego uniwersalnego Olandia . Przygotowanie: Papryki myjemy(...)osuszamy. Przecinamy je wzdłuż, tak by powstały dwie połówki. Usuwamy ogonki i gniazda nasienne. Smarujemy delikatnie olejem. Kaszę jaglaną gotujemy w 1 szklance wody (osolonej). Do ugotowanej ciepłej kaszy dodajemy rozgniecioną fetę i brzoskwinię pokrojoną w kosteczkę. Takim farszem napełniamy papryki. Przykrywamy je plasterkiem sera lub startym serem i zapiekamy 15-20 minut w 180 stopniach
Aga w kuchniMuszle makaronowe w odsłonie z kaszą gryczaną, ciekawe smaki, chrupki seler! wspaniałe danko na letnią kolację, wygląd też znakomity, a o walorach zdrowotnych nie trzeba przekonywać Składniki: 20 muszli makaronu 1 torebka kaszy gryczanej 3 łodygi selera naciowego 2 główki czosnku 2 łyżki ziaren prażonego słonecznika 2 łyżki olej z oliwek 1 pęczek pietruszki sól, pieprz do smaku Wykonanie: Makaron(...)gotujemy al dente wykładamy do ostygnięcia. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie również studzimy. Do miski wsypujemy wystudzoną kaszę dodajemy umyty i pokrojony w drobną kostkę seler naciowy, przeciśnięty czosnek przez praskę, uprażony słonecznik oraz pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiamy oliwą, solą, pieprzem świeżo mielonym. Wszystko dokładnie mieszamy. Nadziewamy muszle powstałym farszem, układamy na dużym talerzu. Smacznego
kgwjanczewonadzienie wymyślone przeze mnie i mojego męża jest po prostu genialne i zawsze znika w pierwszej kolejności,idealna na specjalne okazje,święta lub po prostu niedzielny obiad sama kasza zrobiona w ten sposób bez żurawiny i jabłka jest pyszna jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków SKŁADNIKI: KACZKA,NAJLEPIEJ ŚWIEŻA (ALE JAK MAMY MROŻONĄ TO PO PROSTU ODMRAŻAMY JA POWOLI(...)LODÓWCE ) KASZA GRYCZANA ŁYŻKA MASŁA JAJKO ROSOŁEK ŻURAWINA 2 JABŁKA ŁYŻKA MIODU ZĄBEK CZOSNKU 1-2 ŁYŻKI OLEJU MAJERANEK,ROZMARYN,TYMIANEK SÓL,PIEPRZ PRZYGOTOWANIE: ZACZYNAMY OD NASZEJ KACZKI,KTÓRA NACIERAMY MIESZANKĄ MAJERANKU,ROZMARYNU,TYMIANKU,SOLI,PIEPRZU,CZOSNKU I OLEJU W ŚRODKU JESZCZE DOKŁADNIE SOLIMY ZAWIJAMY NASZĄ KACZUSZKĘ Z FOLIĘ SPOŻYWCZĄ DOKŁADNIE DOOKOŁA I DAJEMY NAJLEPIEJ NA KILKA GODZIN
Swojskie jedzonkowarzywa w dobrych cenach. Aż żal nie wykorzystać takich okazji.Jest to lekka przekąska, która może spełniać funkcję drugiego śniadania... bo ileż można jeść kanapki itp. Składniki: -> 200g kaszy jaglanej -> 2 cukinie -> 2 papryki -> 1 papryczka chilli -> 1 ser feta -> 3 jajka -> Sól, pieprz, garść świeżej bazylii, Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy wg instrukcji(...)opakowaniu. Dajemy na durszlak na około 10 minut. W tym czasie trzemy cukinię i paprykę na grubych okach. Również dajemy na durszlak na około 10-15 minut. Kaszę przekładamy do miski. Z warzyw odciskamy pozostałość wody. Dodajemy do kaszy. Ser feta rozdrabiamy za pomocą ręki. Przekładamy jajka. Przyprawiamy. Około 1 łyżkę do formy silikonowej jak na muffiny. Pieczemy około
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Kiedy gdzies w sieci wpadłam na ten przepis ,upłynęło wiele czasu zanim go wypróbowałam. Ciasto z kaszy? wydawało mi się mało apetyczne. Jednak do czasu az sama go wypróbowałam. I nastąpiło bardzo miłe zaskoczenie, ponieważ ciasto jest przepyszne. Piekę go bardzo często i tak już zostanie ;-) Składniki; 1/2 szklanki kaszy jaglanej szczypta soli 3 jajka(...)szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) pół szkl. orzechów pekan Do garnuszka z wrzącą wodą(1 szklanka wody) wsypać kaszę, dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować, na małym ogniu, przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy cała woda odparuje. Przestudzić. Zmiksować blenderem
Radość kipiąca uśmiechem.naszym kraju kuchni libańskiej. Prostota tabbouleh - tej bliskowschodniej potrawy z pewnością przypadnie Wam do gustu przez aromat świeżych ziół przepleciony smakiem surowego ogórka i pomidorów. Składniki : 1 szklanka drobnej kaszy bulgur 1 ogórek szklarniowy 1/2 cytryny 2 dojrzałe pomidory kilkanaście pomidorków koktajlowych 2 pęczki naci pietruszki 2 garści świeżej mięty 2 garści świeżej kolendry 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem(...)pół litra bulionu 1 ząbek czosnku sól i pieprz Sposób przyrządzenia : zagotowujemy bulion lub przygotowujemy go z kostki - 2 szklanki, gasimy ogień gdy wrze i wsypujemy do niego szklankę kaszy bulgur, przykrywamy przykrywką i pozostawiamy pod przykryciem przez 15-20 minut co jakiś czas mieszając - kasza powinna wchłonąć cały płyn i pozostać sypka pomidory sparzamy, obieramy za skóry i usuwamy
zobacz ich smakfareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} SKŁADNIKI NA CIASTO: - 300 g kaszy jaglanej - 470 ml wody -160 ml mleka - 2 jajka - 2 łyżki ksylitolu (możesz dodać cukier) -3 łyżki miodu (możesz dodać inny słodzik) - kilka kropel ekstraktu waniliowego - 20 ml oleju roślinnego(...)theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} WYKONANIE: KASZA: -wypłucz ją pod zimną wodą - następnie potraktuj wrzątkiem 1) Do naczynia wsyp kaszę i zalej ją 470 ml wody (ok 2,5 szklanki) i gotuj na niewielkim ogniu do wchłonięcia
fitolarun.blogspot.comsię nie różniły :D Głównie chodziło mi o to by ciasto było zwarte i odchodziło bez problemu od naczynia. Składników jest 6, czas wykonania ok 40 minut. SKŁADNIKI: - 30g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) - 2 białka jaj i 1 żółtko - rabarbar (150g) - orzechy 15g - stevia u mnie w płynie - ekstrakt waniliowy + możesz oczywiście dodać co chcesz do środeczka WYKONANIE: 1) Ugotuj(...)kaszę jaglaną (na małym ogniu!) na wodzie w proporcji ok 1 na 4 (tzn. wody 4 razy więcej niż kaszy) i dodaj kilka kropel ekstraktu waniliowego . 2) W międzyczasie oddziel żółtka od białek i ubij białka. Do ubitych białek dodaj 4 krople stevi/słodzik i wymieszaj. 3) Ugotowaną kaszę (powinna wchłonąć cały płyn) zblenduj (można pominąć
fitolarun.blogspot.com