cukru 25 dag margaryny 4 łyżki miodu 2 całe jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej masa jabłkowa: 1 kg jabłek szklanka cukru cukier waniliowy 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki kaszy manny 1 łyżka masła 1 galaretka pomarańczowa masa kokosowa: 1/2 l mleka 25 dag masła 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru 10 dag wiórków kokosowych ponadto: polewa czekoladowa wiórki(...)przez ok. 15-20 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jabłka. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dodajemy kaszę, masło. Gotujemy aż masa ładnie zgęstnieje. Dodajemy galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Mieszamy. Wykładamy masę na placek. Mleko zagotowujemy. Dodajemy cukier, kaszę i kokos. Przez chwilę gotujemy. Masło ucieramy
Pobite gary Barbaryłatwe i szybkie w wykonaniu. Jest to doskonała alternatywa dla sklepowych pasztetów sojowych i pochodnych. Warto urozmaicić sobie dzień zrobionym własnoręcznie smarowidłem :) 1. Pomidorowa pasta z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej Pierwszy przepis na pastę kanapkową, który pojawił się na naszym blogu - opiera się na czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej, dodatkiem smakowym zaś są suszone pomidory. Smaczny i oczywiście prosty(...)Przepis: Pomidorowa pasta z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej 2. Najprostsza pasta z czerwonej soczewicy W temacie past z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów doszliśmy do takiej wprawy, że udało nam się wykombinować ekspresową wręcz i minimalistyczną pastę, którą określiliśmy mianem "najprostszej". Jest to uproszczona wersja wcześniejszego przepisu na pastę z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej . Lenistwo doprowadziło
Bananowe Polewielkie porządki i burgery na kolację ;-). A pieczenie bułek wcale nie jest trudne! :) Wegeburgery z soczewicy Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 szklanki wody ok. 0,5 szklanki suchej kaszy kukurydzianej (lub kaszy manny) jajko (niekonieczne) Papryka słodka, chilli, sól, pieprz, majeranek, curry, czosnek granulowany Bułka tarta lub otręby do panierowania Przygotowanie: Soczewicę gotujemy w wodzie do miękkości, a nawet(...)lekkiego rozgotowania. Zdejmujemy z ognia, do gorącej dodajemy kaszę kukurydzianą lub mannę, w ilości takiej, aby zagęścić soczewicę na tyle, aby dało się z niej formować kotlety. Zostawiamy do ostygnięcia, dodajemy jajko (niekoniecznie, ale z jajkiem mniej się rozpadają przy smażeniu), w razie potrzeby dosypujemy więcej kaszy. Doprawiamy wedle uznania :). Panierujemy w otrębach lub bułce, smażymy na rozgrzanym oleju
Kuchnia w szuwarachrukoli, z brokułami Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem i orzechami włoskimi Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką(...)Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem, rukolą i serami Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską
Moja smaczna kuchniadanie zaskoczy Was bardzo miło. Jest aromatyczne i pyszne. Zielona kasza jaglana pobudzi Was do życia. Przepis jest wyborny, upieczona papryka przywołuje na myśl sycylijskie słońce. Koniecznie wypróbujcie przepisu! Na zdrowie! Moje i Wasze ! Składniki 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej czyli 1 szklanka suchej kaszy 1 papryka czerwona garść orzechów włoskich siekanych suszony tymianek pół łyżeczki soku z cytryny jedna(...)suchej patelni upraż słonecznik. Przełóż go do naczynia wraz z pozostałymi składnikami i zblenduj. Jeśli jest za gęste, dodaj odrobinkę wody mineralnej, aby konsystencja była właściwa. Do miski wsyp kasze jaglaną, dodaj pesto- wystarczy 1 łyżka. Wymieszaj. Jeśli chcesz możesz dodać więcej pesto. Dodaj paprykę, listki bazylii. Smacznego i na zdrowie! Inspirowałam się książką Marka Zaremby "Jaglany detoks"- tam podejrzałam
Z Kuchni Do Kuchnistopni. Piec 3,5 godziny. Można podać na ciepło, ale wspaniałe jest też na zimno. Przed pokrojeniem zdjąć z mięsa boczek (nie wyrzucać go, jest świetnym dodatkiem do kaszy). 300 ml kaszy gryczanej, Zlać sos z pieczenia mięsa, zmierzyć objętość. Uzupełnić wodą do objętości 450 ml. Boczek pokroić, wrzucić do garnka. Wsypać kaszę, wlać płyn, zamieszać. Przykryć. Postawić na dużym(...)ogniu aż do zagotowania. Zmniejszyć ogień. Gotować 15 minut na małym ogniu. Kaszę można podać jako samodzielne danie. Dziczyznę można kupić w sklepie Dziki Trop . zastawa
królestwo garówtygodnie… Składniki: 1 świeża dorada 1 i 1/2 szklanki wody 1 cebula 1 burak 1 marchew 1/2 pomarańczy garść szpinaku kilka łyżek oleju rzepakowego 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 3 łyżki masła lampka białego wina świeży rozmaryn goździki sól i pieprz Wykonanie: Zaczynacie od hardcore’u, czyli od wyjęcia rybie oczu… Później ją filetujecie. Filety solicie, pieprzycie(...)Gotujecie ok. 15 minut, po czym wrzucacie goździki i świeży rozmaryn. Gotujecie jeszcze ok. 5 minut, odcedzacie i przyprawiacie solą i pieprzem. To będzie Wasz leciutki rybno-pomarańczowy sos. Kaszę wsypujecie do garnka, zalewacie szklanką wody, solicie i gotujecie na małym ogniu pod przykryciem, aż woda się wchłonie, a kasza napęcznieje i zmięknie. Na koniec zdejmujecie pokrywkę, mieszacie i odparowujecie
GRUBY WAŁEKforma 22 x 22 cm) Biszkopt : 4 jajka ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka przyprawy do piernika łyżka płynnego miodu Krem grysikowy 8 łyżek kaszy manny 750 ml mleka 12 dag cukru 20 dag masła 10 dag cukru pudru cukier waniliowy SPOSÓB . PRZYGOTOWANIA Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną(...)rondla wlać 500 ml mleka zagotować. 250 ml mleka wymieszać z kaszą manną oraz cukrem, cukrem waniliowy i wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszać do czasu aż kasza zgęstnieje, odstawić do wystygnięcia. Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem, do masła dodajemy po łyżce zimnej kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem. Na pierwszym blacie
RAROSSAKochani ten przepis musicie koniecznie spróbować. Pochodzi on z książki "Jaglany Detoks"Marka Zaremby. Jest nieznacznie zmodyfikowany poprzez dodanie czystego 100% naturalnego soku z czarnego bzu. Kasza jaglana nabiera świeżości i kolorów. A my w daniu przemycamy to co najcenniejsze – same witaminy, których tak potrzebujemy! Składniki -kasza jaglana u mnie MELVIT -sok czarny bez 100% POLSKA ARONIA -owoce(...)granatu -ciemne winogrona -olej kokosowy -płatki migdałów SKWORCU -listki mięty Ugotuj kaszę jaglaną tak jak proponuje producent, z dodatkiem oleju kokosowego. Odłóż niech przestygnie. Winogrona umyj, przetnij na pół. Wyłuskaj owoce granatu- łatwo to zrobić w miseczce z zimną wodą. Na talerze rozłóż kaszę jaglaną, skrop sokiem z czarnego bzu. Dodaj owoce granatu, winogrona. Na końcu ozdób listkami mięty
Z Kuchni Do Kuchnismaku tego ciacha a warto zapisać taki tani i szybki przepis na czarną godzinę :) Ciasto jest banalnie łatwe i tak naprawdę z banalnych składników. Każdy z nas jadł kiedyś kaszę mannę. Tutaj dodaje się do niej kilka dodatków i powstaje świetny krem, którym można przełożyć herbatniki. Co ciekawe, znam osobę, która po spróbowaniu nawet nie wiedziała, że zjadła kaszę której(...)blaszkę 30 x 40 należy zrobić 1,5 porcji. Składniki: herbatniki na 3 warstwy blaszki - około 40 dag (to tylko orientacyjna waga) 1 litr mleka 3,2 % 1 szklanka kaszy manny 1 kostka margaryny cukier waniliowy 1 opakowanie 1 szklanka cukru 1 kopiasta łyżka kakao na polewę: łyżka kopiastego kakao, 1/4 kostki margaryny, łyżka cukru, 2 łyżki wody Wykonanie
Poezja Smaków - blog kulinarnyzimno, farsz: 4 filety śledzia w oleju, 1/2 cebuli, 175 g fasoli białej cannellini*, 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 1 łyżeczka do kawy musztardy dijon, 3 łyżki kaszy gryczanej, olej do głębokiego smażenia. Buraki umyć, nie obierać, obciąć końcówki, ugotować al dente. Nie można ich rozgotować. Buraki ostudzić, obrać ze skórki. Delikatnie wydrążyć. (To co wydrążymy zużyć(...)Filety przekroić wzdłuż na pół, a następnie w paski szerokości około 0,7 cm. Cebulę pokroić w kostkę. Olej do głębokiego smażenia rozgrzać w niewielkim garnuszku. Wsypać do niego kaszę, smażyć kilka sekund – kasza wypłynie do góry. Przelać przez sitko i wyłożyć na ręcznik papierowy. Śledzia wymieszać z cebulą, fasolą, musztardą dijon, kaszą gryczaną i olejem. (Sałatka jest bardzo śledziowa
królestwo garówwilgotny. Myślę, że warto znaleźć dla niego miejsce na stole ;) Moja blaszka mierzona po dnie ma 27,5x8,5cm, a mierzona u góry 30x10cm. Składniki: 1 i 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 i 3/4 szklanki ( około 800ml) wody ziele angielskie liść laurowy 15g suszonych grzybów 400g pieczarek 1,5 cebuli 2 marchewki jajko sól, pieprz Grzyby suszone namaczamy wcześniej przez(...)godzin w zimnej wodzie. Kaszę jaglaną płuczemy. Zalewamy 1 i 3/4 szklanki wody, dodajemy sól, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do miękkości, stosując się do czasu podanego na opakowaniu, często mieszając- kasza lubi przywierać do garnka. Studzimy. Wyjmujemy ziele i listki. Cebulę i pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy na łyżce oleju. Następnie dodajemy suszone grzyby wraz z wodą
Czerwona PorzeczkaRozgrzewająca propozycja na syty jesienno zimowy obiad, kasza podana z kremowym sosem na przecierze pomidorowym , z cukinią i papryką, dość wyrazisty smak łagodzi dodatek sera mascarpone, całość komponuje się wyjątkowo dobrze, polecam! Składniki: 200 g kaszy jęczmiennej perłowej Risana Sos : ½ schabu bez kości 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 duża cebula 5 łyżek oleju 4 ząbki czosnku ½ cukinii(...)Krokus 1 szklanka wody Sól morska do smaku Biały pieprz do smaku Suszona natka pietruszki do smaku Płatki chili szczypta 1 łyżeczka słodkiej papryki Świeża natka pietruszki Sposób wykonania: Kaszę jęczmienną ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić trzymać w cieple. Sos: Schab pokroić w kostkę. Cebulę obrać posiekać drobno, obrany czosnek przecisnąć przez praskę , zeszklić razem na rozgrzanym oleju
Wanilia i Kardamonkończy.. Czego potrzebujemy? (na tortownicę o średnicy ok. 22cm) Na spód: - szklanka daktyli - 2 łyżki kakao - 2 łyżki wiórków kokosowych - 10 herbatników - 2 łyżki mleka kokosowego Masa: - szklanka kaszy jaglanej - szklanka purre z dyni - 2 szklanki mleka kokosowego ( może być domowe z tego przepisu ) - pół łyżeczki kurkumy ( dla koloru, można pominąć ) - łyżeczka cynamonu - pół szklanki cukru - 6 łyżeczek żelatyny(...)blendujemy je z kakao, wiórkami i mlekiem. Na koniec dodajemy pokruszone herbatniki. Masę przekładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wyrównujemy. Wkładamy do zamrażarki. 2. Kaszę jaglaną podprażamy w garnku lub na patelni, aż lekko się zarumieni i zacznie pachnieć. Następnie przelewamy wrzątkiem. Wkładamy do garnka i zalewamy mlekiem kokosowym. Gotujemy do momentu, kiedy kasza wchłonie
two broke sistersParę dni temu była zupa krem z pieczonych ziemniaków , a teraz pora na pieczarkową. Ale nie taką zwykłą pieczarkową. Mianowicie pieczarkowa z kaszą pęczak. Pyszna pożywna zupa mogąca z powodzeniem zastąpić pełnowartościowy obiad. Łatwa i szybka w zrobieniu, a jednak nieco inna. Jak nie macie pomysłu na obiad, zależy wam na czasie to ta zupa jest idealnym pomysłem(...)Potrzebujemy: 3 litry bulionu warzywnego lub drobiowego ( np z TEGO przepisu) 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 pęczek koperku 0,5 szklanki kaszy pęczak sól i pieprz do smaku Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki w większą. Dusimy je na maśle przez kilkanaście minut. Wkładamy do gorącego bulionu i gotujemy 5 minut. Po tym czasie
Marder&Marder Manufacture