nadzienie wymyślone przeze mnie i mojego męża jest po prostu genialne i zawsze znika w pierwszej kolejności,idealna na specjalne okazje,święta lub po prostu niedzielny obiad sama kasza zrobiona w ten sposób bez żurawiny i jabłka jest pyszna jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków SKŁADNIKI: KACZKA,NAJLEPIEJ ŚWIEŻA (ALE JAK MAMY MROŻONĄ TO PO PROSTU ODMRAŻAMY JA POWOLI(...)LODÓWCE ) KASZA GRYCZANA ŁYŻKA MASŁA JAJKO ROSOŁEK ŻURAWINA 2 JABŁKA ŁYŻKA MIODU ZĄBEK CZOSNKU 1-2 ŁYŻKI OLEJU MAJERANEK,ROZMARYN,TYMIANEK SÓL,PIEPRZ PRZYGOTOWANIE: ZACZYNAMY OD NASZEJ KACZKI,KTÓRA NACIERAMY MIESZANKĄ MAJERANKU,ROZMARYNU,TYMIANKU,SOLI,PIEPRZU,CZOSNKU I OLEJU W ŚRODKU JESZCZE DOKŁADNIE SOLIMY ZAWIJAMY NASZĄ KACZUSZKĘ Z FOLIĘ SPOŻYWCZĄ DOKŁADNIE DOOKOŁA I DAJEMY NAJLEPIEJ NA KILKA GODZIN
Swojskie jedzonkowarzywa w dobrych cenach. Aż żal nie wykorzystać takich okazji.Jest to lekka przekąska, która może spełniać funkcję drugiego śniadania... bo ileż można jeść kanapki itp. Składniki: -> 200g kaszy jaglanej -> 2 cukinie -> 2 papryki -> 1 papryczka chilli -> 1 ser feta -> 3 jajka -> Sól, pieprz, garść świeżej bazylii, Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy wg instrukcji(...)opakowaniu. Dajemy na durszlak na około 10 minut. W tym czasie trzemy cukinię i paprykę na grubych okach. Również dajemy na durszlak na około 10-15 minut. Kaszę przekładamy do miski. Z warzyw odciskamy pozostałość wody. Dodajemy do kaszy. Ser feta rozdrabiamy za pomocą ręki. Przekładamy jajka. Przyprawiamy. Około 1 łyżkę do formy silikonowej jak na muffiny. Pieczemy około
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Kiedy gdzies w sieci wpadłam na ten przepis ,upłynęło wiele czasu zanim go wypróbowałam. Ciasto z kaszy? wydawało mi się mało apetyczne. Jednak do czasu az sama go wypróbowałam. I nastąpiło bardzo miłe zaskoczenie, ponieważ ciasto jest przepyszne. Piekę go bardzo często i tak już zostanie ;-) Składniki; 1/2 szklanki kaszy jaglanej szczypta soli 3 jajka(...)szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) pół szkl. orzechów pekan Do garnuszka z wrzącą wodą(1 szklanka wody) wsypać kaszę, dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować, na małym ogniu, przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy cała woda odparuje. Przestudzić. Zmiksować blenderem
Radość kipiąca uśmiechem.naszym kraju kuchni libańskiej. Prostota tabbouleh - tej bliskowschodniej potrawy z pewnością przypadnie Wam do gustu przez aromat świeżych ziół przepleciony smakiem surowego ogórka i pomidorów. Składniki : 1 szklanka drobnej kaszy bulgur 1 ogórek szklarniowy 1/2 cytryny 2 dojrzałe pomidory kilkanaście pomidorków koktajlowych 2 pęczki naci pietruszki 2 garści świeżej mięty 2 garści świeżej kolendry 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem(...)pół litra bulionu 1 ząbek czosnku sól i pieprz Sposób przyrządzenia : zagotowujemy bulion lub przygotowujemy go z kostki - 2 szklanki, gasimy ogień gdy wrze i wsypujemy do niego szklankę kaszy bulgur, przykrywamy przykrywką i pozostawiamy pod przykryciem przez 15-20 minut co jakiś czas mieszając - kasza powinna wchłonąć cały płyn i pozostać sypka pomidory sparzamy, obieramy za skóry i usuwamy
zobacz ich smakfareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} SKŁADNIKI NA CIASTO: - 300 g kaszy jaglanej - 470 ml wody -160 ml mleka - 2 jajka - 2 łyżki ksylitolu (możesz dodać cukier) -3 łyżki miodu (możesz dodać inny słodzik) - kilka kropel ekstraktu waniliowego - 20 ml oleju roślinnego(...)theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} WYKONANIE: KASZA: -wypłucz ją pod zimną wodą - następnie potraktuj wrzątkiem 1) Do naczynia wsyp kaszę i zalej ją 470 ml wody (ok 2,5 szklanki) i gotuj na niewielkim ogniu do wchłonięcia
fitolarun.blogspot.comsię nie różniły :D Głównie chodziło mi o to by ciasto było zwarte i odchodziło bez problemu od naczynia. Składników jest 6, czas wykonania ok 40 minut. SKŁADNIKI: - 30g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) - 2 białka jaj i 1 żółtko - rabarbar (150g) - orzechy 15g - stevia u mnie w płynie - ekstrakt waniliowy + możesz oczywiście dodać co chcesz do środeczka WYKONANIE: 1) Ugotuj(...)kaszę jaglaną (na małym ogniu!) na wodzie w proporcji ok 1 na 4 (tzn. wody 4 razy więcej niż kaszy) i dodaj kilka kropel ekstraktu waniliowego . 2) W międzyczasie oddziel żółtka od białek i ubij białka. Do ubitych białek dodaj 4 krople stevi/słodzik i wymieszaj. 3) Ugotowaną kaszę (powinna wchłonąć cały płyn) zblenduj (można pominąć
fitolarun.blogspot.commają lenia i jednocześnie są głodni... szybki i prosty obiad, do którego składniki można dobierać według swojego upodobania, a i tak wyjdzie pysznie :) Składniki: -2 woreczki dowolnego rodzaju kaszy (2x100g) (u mnie kasza gryczana i ryż brązowy) -200g kiełbasy -1 cebula -1 czerwona papryka -1 żółta papryka -3 łyżki przecieru pomidorowego -majeranek, oregano, bazylia -sól i pieprz Wykonanie(...)Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na złoto. Następnie dodajemy do niej pokrojoną w półtalarki kiełbasę, i chwilę podsmażamy. Dodajemy przecier, zioła, i pokrojoną w kostkę paprykę. Całość dusimy pod przykryciem 10-15 minut, aż papryka zmięknie. Na koniec dodajemy kaszę, wszystko mieszamy dokładnie i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
KasiekGotujeUwielbiam kaszę mannę. Desery, ciasta, placuszki, jako dodatek... możliwości na jej wykorzystanie jest wiele. Dziś postawiłam na prostotę i zrobiłam szybki, sycący mannowy pucharek z chrupiącym musli i owocami. Dla mnie i mojej pociechy było, to śniadanie idealne. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: (na 2 porcje) 1 1/2 łyżeczki miodu 1/2 litra mleka około 10 łyżek kaszy manny 100 g musli(...)mnie chrupkie tropikalne z papają, ananasem i bananem) 1 średni banan 1 kiwi Przygotowanie: Gotujemy w garnuszku z grubszym dnem mleko wraz z miodem. Następnie wsypujemy kaszę mannę (, jeśli wolimy rzadszą konsystencję możemy dodać jej mniej). Mieszamy, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Na koniec wsypujemy musli i jeszcze chwilę mieszamy. Ściągamy garnuszek z ognia. Przekładamy łyżeczką naszą kaszę do przygotowanych
Słodkie okruszkiRewelacyjne naleśniki z kaszą manną i owocami. Idealne dla dzieci. Nie są bardzo słodkie, ale zaspokoją w 100% ochotę na słodki deser. Naleśniki podałam na talerzyku od Scania PORCELANA BOGUCICE Ciasto naleśnikowe: 1,5 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru trzcinowego 1 szklanka maki pszennej Dodatkowo: 1 szklanka mleka 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka cukru trzcinowego(...)jednej nalewce. W garnku podgrzewamy owoce (muszą puścić sok). Odcedzamy przez sitko. W drugim garnku do wrzenia doprowadzamy mleko z cukrem. Dolewamy powstały z owoców sok. Dosypujemy kaszę manną i energicznie mieszamy do powstania gładkiej jednolitej gęstej masy. Dokładamy połowę owoców i mieszamy. Kaszą manną smarujemy naleśniki, zwijamy w rulon. Układamy na talerzu, dekorujemy resztą owoców. http://www.porcelanabogucice.pl
VioletoweKucharzeniemąką gryczaną miałam pierwszy raz do czynienia nie eksperymentowałam i trzymałam się ścieśle przepisu autorki. Tym razem dodałam nasion słonecznika, ale następnym razem spróbuję z kaszą gryczaną:) Składniki (1 duży bochenek - forma 26 na 10 cm) : 500 g mąki gryczanej 1 opakowanie suchych drożdzy (7g) 4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju roślinnego(...)lekko ciepłej wody 1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej lub garść (dwie) nasion słonecznika Wykonanie : Wszystkie składniki (oprócz kaszy i nasion) miksować przez kilka minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę. Dodać kaszę i nasiona - wymieszać dokładnie. Ciasto przełożyć do formy natłuszczonej olejem roślinnym i odłożyć w ciepłe miejsce
cucinareKolejny przepis na bardzo smaczną, zdrową i pożywną sałatkę. Jest to idealne rozwiązanie na pyszną kolację. Kasza jaglana to samo zdrowie. Zaliczana jest do najzdrowszych kasz. Posiada mało skrobi, za to bardzo dużo przyswajanego białka. Jest źródłem witamin z grupy B, B1, B2, B6 a także żelaza i miedzi. Dla mnie największą wartością jest to, że jest lekkostrawna(...)uczula a co najważniejsze: nie posiada glutenu. Składniki: - 2 pomidory - 2 ogórki - 2/3 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej - około 5- 6 oliwek - pół puszki kukurydzy - pół główki sałaty - wędzony łosoś Sos winegret z musztardą - 4 łyżki oliwy - łyżka soku z cytryny - sól i pieprz - łyżeczka musztardy Sposób przygotowania: Aby kasza jaglana nie miała gorzkiego posmaku, przed gotowaniem musimy
Pan i Pani Smith w kuchnibardzo ciekawych i intrygujących aranżacjach W ramach promocyjnego, urodzinowego menu, serwowano zarówno dania główne , jak i coś na osłodę oraz trunki rozluźniające :) Ekscesy kulinarne rozpoczęłam od kaszotto-pęczotto z kaszy pęczak, z piersią z kurczaka, jarmużem, boczniakiem, czerwona cebula i czosnkiem [cena urodzinowa=PLN 15] Trochę zdrowia na talerzu - ostatnio coraz częściej wraca się kulinarnie do różnego rodzaju kasz: jaglanej(...)smętne kawałki, jarmużu z lupą niemalże szukać, boczniaka jak na lekarstwo. Czosnku nie dało się wyczuć, sosu i okrasy żadnej. Danie mdłe, bez smaku. W degustacji wygrywała jedynie kasza - ugotowana na sypko i przyjemna w smaku. Gdybym jednak chciała zajadać się samą kaszą bez dodatków - ugotowałabym ją sobie własnoręcznie w domu... Na osłodę spróbowałam delikatnych naleśników z serkiem mascarpone
Grunt to przepis!Składniki: Patison Ser feta Makrela wędzona Kasza jęczmienna Pieprz biały mielony Szczypiorek Przygotowanie: Kaszę ugotować al dente. Od patisona odciąć górę, by łatwo można było wydrążyć środek, albowiem należy pozbyć się miąższu z pestkami. Następnie solimy i czekamy,aż puści soki. Po ok.10 minutach wypłukujemy sól pod bieżącą wodą, nakłuwamy widelcem i skrapiamy olejem lub oliwą. Tak przygotowany patison ląduje(...)piekarniku i piecze się z 5-10 min (w zależności od wielkości) w temp. ok 200 stopni. Następnie ugotowaną kaszę łączymy z wędzoną makrelą, szczypiorkiem i serem feta. Całość doprawiamy pieprzem do smaku. Nadziewamy ciepłego patisona i wkładamy go z powrotem do piekarnika. Dajemy mu jeszcze jakieś 10 minut na zapieczenie. Dzięki temu, że kasza była wcześniej podgotowana i patisonik
Karczma Honoriettyzajmuje mniej czasu i szybciej zastygają. Jako, że sezon na truskawki dawno za nami, użyłam brzoskwini i mango. Idealnie nadają się do popołudniowej kawy. Są lekkie, a dzięki zawartości kaszy jaglanej - zdrowe. Czego potrzebujemy? - szklankę kaszy jaglanej - 2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego np. kokosowego) - mały jogurt naturalny - kilka kropel aromatu waniliowego (lub cytrynowego) - 1/4 szklanki cukru (lub innego(...)słodzidła) - 3 łyżeczki żelatyny - 1/3 szklanki wody - okrągłe biszkopty - galaretka brzoskwiniowa - jedna dojrzała brzoskwinia - pół dojrzałego mango Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy na mleku na wolnym ogniu, do momentu wchłonięcia całego mleka (ok 15 minut). 2. Kiedy kasza przestygnie, dodajemy do niej jogurt, cukier i aromat, a następnie wszystko blendujemy na gładką masę. 3. W 1/3 szklanki wrzątku
two broke sistersletnie owoce w pełni (tylko truskawek brakuje :/). Postanowiłam wykorzystać ten fakt i stworzyć sałatkę owocową, którą szczerze mówiąc nie jadłam już od kilku lat :( Sałatkę tę wzbogaciłam w kaszę jaglaną, dzięki czemu stała się bardziej pożywniejsza i idealna na poranny posiłek :) Kwintesencją sałatki był lekki dressing na bazie oleju arganowego, miodu i soku z cytryny - przepyszny! Słodko-kwaśny z delikatnym(...)oryginalny, niepowtarzalny, dlatego polecam go spróbować osobiście - chyba, że już to robiliście, wtedy napiszcie jakie są Wasze odczucia smakowe. Zapraszam na prostą i szybką sałatkę owocową :) Składniki: 40 g kaszy jaglanej 200 ml mleka owoce sezonowe (u mnie: jeżyny, maliny, borówki, porzeczki i poziomki) Dressing: 1 łyżeczka oleju arganowego Bio Planete (dostępny np. TUTAJ ) 1 łyżeczka płynnego
Zdrowie na języku :P