kasza - 17339 przepisów (strona:282/1156)

Kasza jaglana z adzuki + roszponka z burakami i oliwkami 176

Kasza jaglana z adzuki +  roszponka z burakami i oliwkami Składniki: - 100g kaszy jaglanej                                     - sól himalajska - 2 łyżki ugotowanej fasolki adzuki(...)nagrzanym do 200 0 C przez około godzinę (widelcem sprawdzić, czy są już miękkie) - Warto upiec większą porcję buraczków za jednym razem i wykorzystywać je przez kilka kolejnych dni - Kaszę wsypać na wrzątek, dodać sól i kurkumę, gotować przez 15 minut - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Sałatę umieścić na sitku, dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, zostawić do wyschnięcia - Oliwki posiekać

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z soczewicy, brokuła i awokado + kasza gryczana 230

Sałatka z soczewicy, brokuła i awokado + kasza gryczana Składniki: - 100g kaszy gryczanej                             - ¼ wegańskiej kostki bulionowej - 35g zielonej soczewicy(...)wodą w miseczce, odstawić na godzinę - Następnie odsączyć soczewicę na sitku - Zagotować wodę w garnku, wsypać soczewicę, dodać kostkę bulionową i cynamon; gotować przez ok. 20 minut (do miękkości) - Kaszę gryczaną wrzucić na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Brokuła ugotować na parze (ok 4 minuty), następnie przelać zimną wodą - Pomidorki umyć, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić

Wegańska kuchnia orientalna
Placek jaglany z borówkami 190

Stanach Zjednoczonych. To kuzynki leśnych jagód. Liczą 450 odmian i mają nieocenione właściwości zdrowotne. To borówki amerykańskie. Oto prosty przepis na niesamowity placek z tymi owocami. Składniki 200 g kaszy jaglanej 500 g borówek amerykańskich 2 łyżki miodu 1 łyżka pasty tahini  Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy według własnego uznania lub instrukcji na opakowaniu. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Borówki(...)myjemy na sicie i odstawiamy. Przestudzoną kaszę przekładamy do miski. Dodajemy miód i pastę tahini. Użyłam pasty tahini   firmy Primavika , ponieważ w 100 proc. składa się z prażonego sezamu. Kaszę, miód i tahini dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy borówki i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do formy do tarty i za pomocą łyżki wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

My Chcemy Jeść
Naleśniki z kaszy gryczanej 202

Naleśniki z kaszy gryczanej - robiliście kiedyś? Jak nie to koniecznie musicie spróbować, dodałam tylko wodę, szczyptę soli i cukru do smaku. Ważne jest by była to kasza niepalona. Przepis znalazłam na stronie: smakoterapia. Składniki: 300 g mąki gryczanej niepalonej Naturalnie zdrowe , ok. 1 szklanki wody, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli, olej do smażenia, frużelina wiśniowa. posypka beza z truskawką(...)Oetker.   Przygotowanie:  Kaszę gryczaną niepaloną zalewamy wodą na kilka godzin lub na całą noc. Następnie odlewamy wodę i miksujemy kaszę blenderem. Dolewamy świeżą wodę, tak by była konsystencja rzadkiego ciasta naleśnikowego. Dodajemy cukier i sól. Na rozgrzany olej wylewamy łyżką ciasto i smażymy naleśniki. Ja moje podałam z frużeliną wiśniową i posypałam posypką beza z truskawką

Aga w kuchni
Jaglany deser malinowy 177

lubi maliny? Chyba wszyscy. Dla mnie są takim specjalnym symbolem pełni lata. Uwielbiam je pod każdą postacią! Wspaniale komponują się zarówno w ciastach pieczonych, deserach na zimno, z kaszą, owsianką, w dżemie czy konfiturze oraz jedzone same. Moja kuchnia nie może się bez nich obyć, dlatego co roku mrożę i przerabiam znaczne ich ilości. Dziś zapraszam na deser z moją(...)ukochaną jaglanką i właśnie malinkami. Pycha! A jaka zdrowa pycha :) Składniki: 300g malin 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki cukru (lub stevia, ksylitol) 2 galaretki malinowe lub pastelowe Wodzisław Przygotowanie: Kaszę jaglaną zblendować. Dosłodzić, wymieszać. 200g malin również zblendować, dodać do kaszy, dokładnie wymieszać.  Galaretki rozrobić w 500ml wrzątku, odstawić do wystygnięcia, aż zaczną tężeć. Następnie 2/3 galaretek

Cakes By Kejt
Łódeczki z kaszą 146

Składniki: papryka czerwona (1/2 szt.) pieczarki (4 szt.) cukinia (1/3 szt.) cebula dumka (1 szt.) kasza żytnia (1/3 szklanki) przecier pomidorowy lub pomidor (1 szt.) woda (2/3 szklanki) oliwa z oliwek sól bazylia Liczba porcji: 2 Czas: ok. 45 min. Przygotowanie: Kaszę gotujemy razem z posoloną wodą, aż woda zostanie przez nią wchłonięta. Cebulę kroimy na drobne kawałki i smażymy(...)jest prawie ugotowana dodajemy do niej przecier pomidorowy lub pomidora pokrojonego w kostkę oraz zawartość patelni. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Kawałki papryki, cukinię oraz kapelusze pieczarek napełniamy kaszą i układamy na polanej oliwą brytfance. Pieczemy przez ok. 25 minut

Weganka gotuje
Pierogi z kaszą gryczaną i mascarpone 289

Połączenie kaszy gryczanej i serka mascarpone sprawia, że farsz nie jest suchy i rozpływa się w ustach. Zastanawiałam się nad odpowiednim połączeniem. Kasza gryczana jest dość intensywna w smaku i żeby była wyczuwalna potrzebny był składnik, który doda wilgoci farszowi, ale nie zdominuje smaku. I się udało. Farsz jest delikatny, rozpływa się w ustach, mascarpone jest fajną alternatywą dla sera(...)białego. Przepis na farsz jest prosty ! Na farsz: 100g. ugotowanej kaszy gryczanej ( ja użyłam prażonej) 250 g. serka mascarpone sok i skórka starta z 1/2 limonki szczypta imbiru w proszku sól do smaku Kaszę gryczaną ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odsączyć, ostudzić. Dodać serek mascarpone i sok i skórkę a połowy limonki, sól i imbir. Całość wymieszać. Ciasto na pierogi

apetytnapieczenie
Faszerowana papryka 195

zrobienia faszerowanej papryki zbierałam się pół roku. Zwykle faszeruje się ją mięsem mielonym z dodatkiem warzyw, ale nie tego szukałam. W końcu postanowiłam zamienić mięso na kaszę gryczaną i ostro przyprawić. Wyszło przepysznie! Składniki (4 porcje) 2 papryki czerwone 1 mała cebula 1 marchewka 100 g kaszy gryczanej 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka sosu sojowego(...)łyżka oliwy z oliwek szczypta tymianku sól świeżo mielony pieprz Papryki myjemy i kroimy na połówki. Delikatnie usuwamy gniazda nasienne. Kaszę gryczaną gotujemy według własnego uznania lub przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy cebulę i smażymy aż będzie miękka. Następnie wrzucamy startą marchewkę. Po chwili dodajemy kaszę gryczaną

My Chcemy Jeść
Kaszotto z pęczaku z cukinią, ziemniakami i curry 227

naszym książkowym konkursie pojawia się co raz więcej zgłoszeń – widać, że wiele osób chciałoby przygarnąć książkę „Kipi kasza” co nas nie dziwi Dla tych co jeszcze się zastanawiają nad swoim zgłoszeniem czy zakupem książki mamy drugi przepis autorstwa Pawła i Grzegorza – kaszotto z cukinią, ziemniakami i curry Składniki: - 1 i 1/2 szklanki kaszy pęczak - 1 cebula(...)kostkę i smażymy na złoty kolor. Dodajemy pęczak, curry i smażymy ok. 5 minut. Następnie dodajemy cukinię i ziemniaki i smażymy kolejne 5 minut. Bulion warzywny dodajemy stopniowo aż kasza nam zmięknie. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mała uwaga: w przeciwieństwie do oryginalnego przepisu, my dołożylibyśmy troszkę więcej cukini i ziemniaków Polecamy wypróbować bo danie smaczne i bardzo aromatyczne

Kuchenne Wariacje
Warzywna zupa z kaszą jaglaną 196

Bardzo szybka zupa warzywna z dodałam kaszy jaglanej. Ostatnio mam "jazdę na zupy" . Jest sycąca a zarazem lekka.  2 litry bulionu warzywnego liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu korzeń pietruszki 2 karotki pół selera korzeniowego biała część pora ząbek czosnku natka 1 szklanka kaszy jaglanej Warzywa korzenne zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Wrzuć do gotującego(...)się bulionu wraz z przyprawami. Sparz kaszę jaglaną i dodaj do garnka. Gotuj razem aż kasza będzie miękka. Dodaj sporo natki. Dopraw czarnym pieprzem. Jeśli masz lubczyk będzie idealnie

AZgotuj!
Buraki faszerowane kaszą gryczaną 193

Burak faszerowany kaszą gryczaną z kremową fetą.  Kremowa feta to dla mnie HIT do warzyw.  Poznałam ją na warsztatach i chciałam się z nią z Wami podzielić:)  3 buraki woreczek kaszy gryczanej cebula mała czerwona groszek w puszcze małe opakowanie ser feta pół opakowania 1/3 szklanki śmietanki kremówki oliwa z oliwek pieprz rukiew wodna Buraki upiecz(...)stopniach zawinięte w folię aluminiową lub ugotuj do miękkości (smaczniejsze są jednak z piekarnika). Wystudź. Obrane buraki wydrąż dobrym nożem. Wydrążone resztki buraka pokrój w drobną kosteczkę. Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź. Do kaszy wkrusz trochę fety, łyżkę oliwy, pieprz, sól Dodaj kosteczki cebuli. Dodaj groszek i delikatnie wymieszaj. Faszeruj buraki i natychmiast podawaj. Krem

AZgotuj!
Gołąbki z liści botwiny na parze z kaszą jaglaną (wege) 202

Kupiłam botwinę. Liście były tak ogromne, że postanowiłam zrobić gołąbki. Liscie botwinki są bardzo delikatne, najlepiej sprawdziło się ugotowanie ich na parze. Liście pachną szpinakiem.  Zrobiłam z kaszą jaglaną i z czerwoną soczewicą. Obie wersje są pyszne. 10 liści botwiny duże farsz: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej natka pietruszki posiekana gałązka rozmarynu olej rzepakowy ząbek czosnku średnia cebula(...)Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na odrobinie oleju rzepakowego, odać pół łyżeczki soli, kiedy już się zeszkli dodać roztarty czosnek i posiekany rozmaryn. Wymieszać i dodać do kaszy jaglanej. Dodać sporoą ilość mielonego pieprzu i posiekaną natkę. Jeśli kasza się nie klei można dodać jajko. Umyć liście botwiny i ściąć warstewkę łodygi, żeby liscie mogły swobodnie się zwijać

AZgotuj!
Sałatka gryczana tuńczykiem 341

Bardzo prosta, szybka, smaczna sałatka, a przy tym ciekawa w smaku, a tego przydaje jej kasza gryczana, największym jej atutem jest jej nieskomplikowany skład, polecamy! Składniki: 200 g kaszy gryczanej 1 puszka tuńczyka w zalewie 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 papryka czerwona 1 cebula czerwona 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki majonezu sól i pieprz świeżo mielony(...)Wykonanie: Kaszę gotujemy na sypko studzimy. Kukurydzę z fasolą odcedzamy z zalewy przepłukujemy zimną wodą pozostawiając na sitku do odsączania z nadmiaru wody . Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, cebulę obieramy, kroimy w kostkę.  Z tuńczyka odlewamy zalewę. Ostudzoną kaszę przekładamy do miski dodajemy kukurydzę, fasolę pokrojoną paprykę, cebulę oraz kawałki tuńczyka, pokrojoną natkę pietruszki. Dodajemy majonez, przyprawiamy solą oraz

kgwjanczewo
Zielony falafel z bobu, zielonej soczewicy i kaszy jaglanej z sosem tahini 243

tylko dla wegan. Zazwyczaj robię je z ciecierzycy jednak na sklepowych półkach zieleni się bób więc polecam także zielone falafele przygotowane z bobu, zielonej soczewicy, kolendry, natki pietruszki i kaszy jaglanej. Kotleciki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem pachnące aromatycznymi przyprawami, w wersja light (pieczone w piekarniku). Do tego znakomity sos tahini oraz mizeria z rzodkiewek i ogórków. Falafele można(...)jeść na ciepło lub zimno, odgrzewać w piekarniku oraz przechowywać w lodówce do 3 dni. Porcje: 30 Czas przygotowania: 75 minut Składniki: Falafele 100 g soczewicy zielonej, 180 g kaszy jaglanej ugotowanej, 340 g bobu ugotowanego i obranego, 1/2 czerwonej cebuli, 4 ząbki czosnku, garść świeżej kolendry, garść natki pietruszki, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki

SzczyptaSmaQ
40 pomysłów na letnie obiady 177

Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami  Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Kolorowe penne

Moja smaczna kuchnia