kasza - 17339 przepisów (strona:292/1156)

Puleciki z mięsa i kaszy gryczanej w sosie pomidorowym. 111

mamy ochotę - mięsne lub wegetariańskie. Jeżeli jesteście zainteresowani co tym razem wysmyczyłam to zapraszam Was do dalszej lektury. Do przygotowania 4 porcji (20 pulpecików) potrzebujemy:  - 1 szklankę kaszy gryczanej - 1 pierś z kurczaka - puszkę czarnej fasoli - 2 jajka - sól, pieprz - curry, bazylię, kozierdkę - domowy sos pomidorowy Kaszę gryczaną wrzucić do wrzącej wody (gotujemy 1:2 czyli 1 szklanka kaszy(...)szklanki wody, chyba, że gotujecie w woreczkach). Gotować do wchłonięcia całej wody (ok. 20 minut). Po tym czasie ostudzić. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, dodać kaszę, przyprawy oraz jajka całość zmiksować aż konsystencja będzie jednolita. Dodac opłukaną i odsączoną czarną fasolę i wymieszać. Formować pulpeciki, które zmażymy na patelni bez tłuszczu. Potem zawartość patelni zalewamy sosem pomidorowym i podgrzewamy

Szybko Tanio Smacznie
Żeberka zapiekane w ziemniakach i kaszy gryczanej 287

Kolejna wersja żeberek, tym razem zapieczonych w tartych ziemniakach z dodatkiem kaszy gryczanej.     Składniki: -ok. 1 kg żeberek -ok. 1,5 kg ziemniaków -10 dkg wędzonego boczku -10 dkg kaszy gryczanej -1 cebula -1 szklanka mleka -pieprz ziołowy -sól -olej Żeberka peklujemy na noc w marynacie, jak do mięs pieczonych. Po zamarynowaniu płuczemy, osuszamy i dzielimy na części(...)Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Cebulę i boczek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki obieramy i ucieramy na średnich oczkach tarki. Dolewamy wrzące mleko i mieszamy. Dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy. W międzyczasie żeberka podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Do ziemniaków dodajemy skwarki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Część masy ziemniaczanej przekładamy

Maminek kulinarny
Perliczka nadziewana kaszą gryczaną 171

perliczka, 4 owoce jałowca, 8 ziaren pieprzu, 100 g kaszy gryczanej, 1 cebula, 2 łyżki masła, 60 g orzechów włoskich łuskanych, 60 g boczku wędzonego, 5 łyżek siekanej pietruszki zielonej, sól, 200 ml białego wina lub bulionu, 1 jajko, masło, Perliczkę oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek.  Wyluzować, ale nie jest to niezbędne. Ułożyć na grzbiecie i mocno(...)wymieszać z solą i natrzeć perliczkę. Odstawić na co najmniej dwie godziny. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć w garnku z grubym dnem, z odrobiną cukru, na silnym ogniu. Dodać kaszę gryczaną, mieszając smażyć minutę. Wlać 200 ml gorącej wody, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 12 minut. Wyłączyć ogień i zostawić pod przykryciem jeszcze 10 minut. Orzechy pokroić. Boczek pokroić

królestwo garów
Zupa z botwinką i kaszą pęczak 188

jestem miłośniczką zup, jednak ta zdobyła moje serce. Połączenie marchewki, botwinki, piersi kurczaka i kaszy pęczak - smak wyśmienity! Poniższa zupa jest bardzo sycąca, szybka do przygotowania i świetnie rozgrzewa. Idealna dla osób, które cenią swój czas podczas przygotowywania posiłków.  Składniki na 4-5 porcji:  1 duża pierś z kurczaka pół pęczka botwinki (liście + buraczki) 1 woreczek kaszy(...)ogniu.  W międzyczasie liście botwinki drobno posiekać, a buraczki obrać i pokroić w kostkę.  Gdy warzywa będą już lekko miękkie to do garnka dodać botwinkę oraz nieugotowaną kaszę pęczak. Ponownie gotować pod przykryciem na małym ogniu. Gdy buraczki będą miękkie, to na sam koniec wsypać odcedzony groszek. Całość jeszcze chwilę gotować, następnie posmakować i ewentualnie doprawić + dodać posiekane

Ugotować
Gęsta zupa z kurczakiem i chorizo 197

Zużyłam otwarte puszki fasoli i kukurydzy oraz usmażonego do sałatki kurczaka, niezużyte w całości do innego dania pieczarki i paprykę, otworzone przez dzieci moje opakowanie kabanosów oraz resztkę kaszy. Nie spodziewałam się, że zupa upa z przypadkowych składników będzie taka pyszna! Dlatego wrzucam przepis na blog... Składniki: 1 duży filet z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka(...)papryką (może być gyros) 100-150 g kabanosów drobiowych (byle nie cienkich) 250 g pieczarek 2/3 szklanki kaszy gryczanej ok. 300 g czerwonej fasoli (z puszki lub namoczonej uprzednio i ugotowanej) 2/3 puszki kukurydzy 1 duża czerwona cebula 1 młoda cukinia 1 niewielka czerwona papryka 1 łyżka klarowanego masła 2 łyżki oleju 2 łyżki czerwonej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku

Czerwień i błękit
Wieprzowy gulasz z kaszą jęczmienną 177

jakiś czas mam ochotę na coś zwyczajnego, typowo domowego... Tym razem zrobiłam Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną SKŁADNIKI 500 g mięsa wieprzowego gulaszowego 1 cebula kilka pieczarek kilka małych ogóreczków konserwowych 2 ząbki czosnku 2 woreczki kaszy jęczmiennej sól, pieprz, 1 łyżka sosu pieczeniowego ciemnego   Mięso umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę pokroić w kosteczkę,zeszklić na patelni(...)zalać wszystko wodą (wody ma być tyle żeby przykryć mięso) dusić około 20 min na małym ogniu,pod przykryciem, doprawić solą, pieprzem. W tym czasie wstawić wodę na kaszę, którą gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Dusić mięsko ! aż  będzie miękkie (ale żeby się nie rozpadało) Na końcu dodać łyżkę sosu pieczeniowego ciemnego, by zagęścić sos (można dodać

MarciochaKucharzy
Zapiekany bakłażan faszerowany kaszą bulgur i mięsem mielonym 151

Lato powolutku dobiega końca... ale właśnie teraz najlepsze są bakłażany cukinie czy dynie Zapiekany bakłażan faszerowany kaszą z mięsem mielonym SKŁADNIKI: 2 bakłażany 1 łyżka oliwy z oliwek 400 g mielonego mięsa garść kaszy bulgur sos pomidorowy 1 cebula 2-3 ząbki czosnku  sól, pieprz, papryka, zioła, lubczyk 2-3 łyżki bułki tartej do posypania Bakłażany umyć i pokroić(...)wypłukać  i osuszyć. Na patelnię wrzucić drobno pokrojoną cebulkę i podsmażyć. Dorzucić mięso mielone i wyciśnięty czosnek ,chwilę podsmażyć. Dorzucić , pomidory jak i miąższ z bakłażana oraz kasze bulgur. Wszystko dusić do odparowania wody i miękkości kaszy. Jeśli wody z pomidorów jest niewystarczająco można dolać trochę ciepłej wody. Na koniec dodać posiekane zioła, sól i pieprz do smaku. Nadziewamy

MarciochaKucharzy
Papryka faszerowana kaszą bulgur, pieczarkami i krewetkami 133

Papryka to takie wdzięczne warzywko, wszystko można tam napakować :) SKŁADNIKI: 4 papryki czerwone kilka pieczarek 250g krewetek koktajlowych 5 pomidorów 200g kaszy bulgur białe wino 250ml bulion warzywny sól, pieprz, papryczka chili, czosnek cebula natka pietruszka  sos pomidorowy Cebulkę podsmażyć na oliwie, dołożyć pokrojone pomidory i dusić, aż się rozpadną. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Całość zalać bulionem(...)dusić przez chwilę. Dołożyć kasze bulgur i dalej gotować. Jeśli kasza wchłonie cały sos dodać białe wino. Gotować do odpowiedniej twardości kaszy. Na ostatnie 3 minuty dołożyć krewetki i natkę pietruszki. Dobrze wymieszać. W tym samym czasie warto zrobić  przygotować sos pomidorowy. Odciąć górną część papryki i oczyścić środek z gniazda. Paprykę napełnić farszem. Paprykę umieścić w naczyniu żaroodpornym

MarciochaKucharzy
Brownie z kaszy jaglanej (bezglutenowe) 368

ciasto jest niskie, miękkie i gliniaste, nawet myślałam że coś popsułam :D I nadal twierdzę że zepsułam zakalca na większego zakalca ;) ale jeśli ktoś lubi.. Ugotowałam za dużo kaszy jaglanej do obiadu, więc zrobiłam takie zdrowsze ;) Jeśli ktoś jest bezglutenowcem to ciasto musi wykonać z bezglutenowego proszku do pieczenia, lub zastąpić sodą oczyszczoną. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki(...)zamiast orzechów posypałam ciasto grubym cukrem :) Składniki: ok. szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 3 jajka 50 ml oleju 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% 1 szklanka drobnego cukru 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Przestudzoną kaszę zmiksować w malakserze do otrzymania gładkiego 'budyniu' jaglanego. Dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia się składników. Płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia

W kuchni bez szafek
Zupa z brązowych pieczarek z kaszą jęczmienną 175

Kiedy zobaczyłam w sklepie na stoisku z warzywami brązowe pieczarki, nabrałam wielkiej ochoty na zupę. Pamiętam, że moja mama do pieczarkowej dodawała kaszę zamiast makaronu i bardzo mi jej zupa smakowała. Ugotowałam i chyba już zawsze do pieczarkowej będę dodawać kaszę! Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 1 mały seler 1 duża marchew 1 pietruszka 3 ząbki czosnku mała cebula(...)szklanki kaszy jęczmiennej średniej 250 g pieczarek 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1/2 szklanki śmietany, najlepiej słodkiej 18% łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu łyżeczka oregano sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego Mięso umyć. Zalać 4 szklankami wody, dodać listek i ziele, zagotować. Selera, pietruszkę

Czerwień i błękit
Placki z kaszy jaglanej 177

pory placki z kaszy jaglanej robiłam tylko na słodko. Tym razem zdecydowałam się na wersję wytrawną, podpatrzoną u ChilliJemy . Nawet nie spodziewałam się, że będą aż takie pyszne. Fajna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Świetnie smakują z sosem - ja podałam je z pieczarkowym. Smakowały całej rodzince - na pewno będę je robić częściej. SKŁADNIKI: 100g kaszy jaglanej 3 łyżki mąki pszennej(...)łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 papryka czerwona 1 cebula 1 duża marchew 1-2 ząbki czosnku sól pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1. Kaszę ugotować do miękkości (nawet można ciut rozgotować), osolić do smaku. 2. Cebulę posiekać na drobno, zeszklić na maśle. Marchewkę zetrzeć na tartce, paprykę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przepuścić przez praskę. Dodać

Kto ugości moich gości?
Papryka faszerowana kaszą jaglaną i pieczarkami 118

Papryka faszerowana należy do moich obiadowych faworytów. Tym razem przygotowałam dla Was p rzepyszną, aromatyczną  wersję bez mięsa. do przygotowania 1 porcji potrzebujemy: - kaszę jaglaną (ja użyłam w woreczku, wykorzystałam 1/3) - kilka pieczarek - świeże zioła - koncentrat pomidorowy - 1 czerwoną paprykę - opcjonalnie ser do posypania Paprykę przekroić na dwie połówki. Oczyścić, opłukać i osuszyć. Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Pieczarki(...)wyszorować i pokroić w cienkie plasterki. Podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Dodać kaszę, koncentrat, zioła i całość podgrzać. Połówki papryki faszerować kaszą. Wierzch posypać ziołami. Jeżeli macie ochotę można je również posypać zółtym serem i zapiec w piekarniku! Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Chrupiące pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem 147

Pierogowo się zrobiło na blogu ostatnio. Tym razem pierogi z kaszą gryczaną, cebulką i boczkiem. Najlepiej smakują odsmażone. Składniki: 700g mąki pszennej 1 jajko ok. 2/3 szklanki ciepłej wody 1 łyżka masła roślinnego łyżeczka soli 1 szklanka kaszy gryczanej 2 szklanki wody 200g wędzonego boczku w cienkich plasterkach 1 spora cebula łyżka oliwy sól pieprz Przygotowanie: Na stolnicy usypujemy kopczyk(...)porcjami gorącą wodę. Zagniatamy ciasto zagarniając kopczyk do środka i dolewając systematycznie wodę, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy, aby odpoczęło.  Kaszę zalewamy wodą, odrobinę solimy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aby wchłonęła całą wodę. Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną drobno cebulkę, po chwili dodajemy drobno pokrojony

Kulinarne Inspiracje
Bajaderka 145

kruche placki, jeden kruszyłam , dodawałam dodatki i wykładałam na kruchy placek posmarowany dżemem...a teraz miałam trochę niezjedzonego ciasta po świętach , więc tylko dodałam bakalie itd..pomysł z dodatkiem kaszy manny podpatrzyłam  tutaj. 6 łyżek kaszy manny 1 szkl. mleka 4 łyzki kakao kieliszek alkoholu aromat rumowy bakalie, orzeszki, rodzynki itp dżem porzeczkowy Mleko zagotować z kaszą manną(...)dodawać kakao stale mieszając.Ciasto pokruszyć wraz z bakaliami, orzechami, rodzynkami .Połączyć dokładnie z  masą z kaszy, dodać aromat i odrobinę alkoholu. Masę wyłożyć na blachę. Wyrównać i polać polewą, dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Gryczotto 173

Pewnie nie. Ja też na początku  nie miałam pojęcia dopóki nie przeczytałam składu:) I wszystko stało się jasne. Pyszny, szybki i jednogarnkowy obiad, polecam :D Składniki: 50 dag kaszy gryczanej 1 czerwona papryka 2 cebule 50 dag świeżych pieczarek 1 puszka kukurydzy konserwowej l litr wywaru z warzyw ( może być  z kostki rosołowej lub np;Kucharek(...)łyżki oleju Wykonanie: Olej rozgrzewam na patelni, wsypuję suchą kaszę i smażę, do momentu aż kasza wchłonie tłuszcz. Wlewam   szklankę rosołu i gotuję, aż cały rosół zostanie wchłonięty, czynność powtarzam do czasu, gdy wykorzystam cały litr wywaru dolewając po jednej szklance. Na osobnej patelni rozgrzewam łyżkę oleju i smażę pokrojoną w pół talarki

Bea(u)ty kitchen

Proponowane wyszukiwania