kasza - 17339 przepisów (strona:292/1156)

Obiad do 10 zł - Kotleciki Warzywne Z Kuskusem 472

Świetna alternatywa dla mięsnych kotletów. Składniki na około 10-12 kotletów: 1/2 szkl kaszy kuskus  1 szkl wrzącej wody lub bulionu 3-4 garście mieszanki warzyw mrożonych (brokuły, kalafior, marchewka, fasolka zielona,por ) 1 jajko ewent. 1/4 startej cebuli (jeśli w mieszance był por to cebulę możemy pominąć) szczypta ostrej papryki sól, pieprz do smaku ewent. 2-3 łyżki(...)startego wyrazistego sera do obtoczenia mąka kukurydziana lub bułka tarta 1. Kaszę zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy do napęcznienia (wchłonięcia całej wody). 2. Warzywa blanszujemy (podgotowujemy przez około 5-10 minut) w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i lekko studzimy. 3. Mieszamy kaszę z warzywami, wbijamy jajko, dodajemy ewentualnie startą cebulkę/ser, przyprawy i mieszamy całość i formujemy kotleciki. Obtaczamy

Gotowanie...to proste !
Ruloniki z bakłażana faszerowane kaszą i pastą sezamową :) 197

pasta sezamowa nadaje smakowitej kremowości. Wszystko tak bardzo do siebie pasuje, że aż tak fantastycznego efektu się nie spodziewałam 😎 Składniki: 3 średnie bakłażany  110 g, czyli 1 opakowanie kaszy gryczanej z burakami i jarmużem (Inna Bajka) 2-3 łyżki pasty sezamowej 1 łyżka mieszanki nasion i orzechów "Pora Detoksu" (Inna Bajka) 2 łyżki oleju rzepakowego  sól i pieprz(...)wymieszaj z olejem oraz solą i pieprzem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 25 minut.  W międzyczasie ugotuj kaszę z odrobiną soli.  Upieczone plastry bakłażana smaruj odrobiną tahini, a następnie dodaj po 1 łyżce kaszy na każdy plaster i zawijaj całość w rulonik.  Gotowe ruloniki możesz polać

Zdrowie na języku :P
Wiosenna przekąska wegańska 222

Wiosenne warzywka dostępne są narazie w postaci mrożonej, Można z nich wyczarować smaczne i zdrowe danie.  Wiosenna przekąska wegańska 1 opakowanie "Bukiet jarzyn wiosenny Hortex" 150 g ugotowanej kaszy jęczniennej 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 kostak tofu naaturalnego sos sojowy sól i pieprz czarny, chili w proszku do smaku tymianek 3 łyżki sosu chili pół szklanki(...)oleju rzepakowym zeszklij drobno posiekaną cebulkę. Tofu pokrój w plastry, skrop sosem sojowym i przesmaż na cebuli. Oprósz pieprzem i tymiankiem.Tofu odłóż w ciepłe miejsce. Na cebulę wsyp kaszę, przesmaż ją doprawiając solą, pieprzem i chili wg upodobania.  Wymieszaj sos chili z mlekiem kokosowym, zagrzej w małym garnuszku. Dopraw do smaku. Ułóż na talerzu warstwe kaszy, kawałki tofu

Gotuj Sam!
Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną 257

mąki pszennej - 1 jajko - 2 łyżki oleju - pół szklanki gorącej wody (prawie wrzącej) - pół szklanki zimnego mleka (z lodówki) - sól Farsz: - ok 800g mięsa mielonego wieprzowego - 100g kaszy gryczanej - 5-6 pieczarek - pół cebuli - sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto. Do szklanki wlać gorącą wodę i zimne mleko. Do miski wsypać połowę mąki, jajko, sól i olej a następnie wodę z mlekiem(...)Gotowe ciasto odstawić na 10- 15 minut (przykryte ściereczką lub folią spożywczą). Farsz. Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i zalać wodą. Wsypać kaszę i dusić do ugotowania się kaszy. W razie potrzeby podlewać wodą. Gdy farsz będzie już gotowy, doprawić solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać szklanką kółka. Nałożyć farsz

Kulinarne blogowanie
Gołąbki ziemniaczane pieczone na kapuście kiszonej 171

przepis na smaczne, zdrowe i tanie gołąbki na obiad. Robiły je bardzo często nasze babcie w czasach powojennych. Najbardziej smakowały pieczone w piecu chlebowym Składniki: Kapusta włoska 1 główka Kasza gryczana ½ kg Cebula biała 5 szt. Ziemniaki 6 szt. duże Kapusta kiszona ½ kg Masło 1 łyżka Sól i pieprz do smaku Tłuszcz do polania gołąbków Wykonanie: Kapustę oczyścić, sparzyć wrzątkiem(...)oddzielić liście po czym ściąć nerwy. Kaszę ugotować z dodatkiem soli. Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na maśle. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, odcisnąć sok i wymieszać z kaszą, cebulą, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką farsz na przygotowane liście, zwinąć w gołąbki. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, położyć na dno połowę kapusty kiszonej, a na niej ułożyć gołąbki

Tradycyjna Kuchnia
Klopsiki jajeczno-jaglane 287

sukces murowany. Za to moja starsza córka świadoma z czego są klopsiki uznała, że są niczym jajecznica. Wy najlepiej oceńcie to sami. Klopsiki jajeczno-jaglane składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 jajko 3 jajka ugotowane na twardo pęczek dymki sól, pieprz do smaku mąka owsiana do obtoczenia klopsików masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia wykonanie: Kaszę jaglaną należy(...)zimna wodą, a następnie obieramy z łupinek i siekamy w kostkę. Dymkę siekamy drobno (cebulki + szczypior). Cebulki możemy podsmażyć chwilę na maśle by zmiękły.  Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodajemy posiekane jajka, podsmażone cebulki, posiekany szczypior oraz surowe jajko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wszystko łączymy. W dłoniach formujemy niewielkie klopsiki, obtaczamy je w mące owsianej

Przysmaki Karolki
Kopytka jaglane 229

ochota, a zapasów od mamusi brak postanowiłam zrobić sama. Nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała przy okazji. Poszperałam w internetach i wpadły mi w oko kopytka jaglane, a że kaszę jaglaną kocham postanowiłam spróbować. Eksperyment okazał się na tyle udany, że dziele się z Wami przepisem. Składniki: ok 3/4 kg ziemniaków (5 sporych 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglane(...)szklanki mąki pszennej. 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej olej i sól do wody do gotowania Ziemniaki gotujemy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę (lub mielimy w maszynce), podobnie postępujemy z kaszą, dodajemy mąki i wyrabiamy ciasto.  Formujemy wałeczki i kroimy. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku ok 1 minuty. Podajemy z surówką. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Pęczotto z warzywami 244

podstawowych, łatwo dostępnych składników. Pyszne,proste i zdrowe - i o to chodzi w gotowaniu! Pęczotto z warzywami składniki: 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy 1 cebula 1/4 szklanki kaszy pęczak 1 marchewka 1 pietruszka 1/4 selera korzeniowego 1 cukinia 1/2 szklanki zielonego groszku lub fasolki szparagowej (mrożonych lub świeżych) przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, po 1/3 łyżeczki papryki ostrej(...)rzymskiego 200 ml wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego Na dużej patelni lekko podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy suchą kaszę i mieszamy. Dodajemy obrane i starte na tarce na większych oczkach warzywa korzeniowe: Mieszamy. Smążymy przez około 3 minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz groszek lub fasolkę (mogą być

sierotka maRysia w kuchni
Kokosowy jagielnik z daktylowym solonym karmelem 195

jest bez owsianego spodu – trochę przeliczyłam się z ilością daktyli i okazało się, że nie mam ich w domu wystarczająco dużo, więc odpuściłam spód, ale masa na bazie kaszy jaglanej i tak stężała na tyle, że mogłam podzielić ciasto na kawałki i trzymało ono swój kształt. Deser jest sycący, słodki i idealny do kawy – myślę, że każdemu przypadnie(...)trochę bardziej owocową wersję, żeby przełamać słodycz całego ciasta i dodać odrobinę kwaskowatości. Kokosowy jagielnik z daktylowym solonym karmelem foremka 20 x 25 cm Masa jaglana: 200 g suchej kaszy jaglanej 1 szklanka dowolnego mleka (roślinnego lub zwykłego) 1 szklanka wody 1 puszka dobrze schłodzonego mleczka kokosowego 5 łyżek niesiarkowanych wiórków kokosowych 5-6 łyżek ksylitolu Karmel daktylowy: 1 szklanka

Fitkot
Kuskus z rzodkiewką 200

Szybkie i zdrowe danie na szybki obiad. Składniki: 30 dag kaszy kuskus 2 pęczki rzodkiewek 1 świeży ogórek ½ pęczka szczypiorku 1 pęczek natki pietruszki ½ litra bulionu warzywnego (może być z kostki) 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku sok z cytryny do smaku Wykonanie: Kaszę zalać bulionem, przykryć i odstawić . Rzodkiewki umyć i pokroić razem(...)obranym ogórkiem. Rozgrzać olej w rondelku, wrzucić posiekany szczypiorek, czosnek i smażyć przez 2 minuty. Dodać rzodkiewkę z ogórkiem i smażyć następne 2 minuty. Następnie połączyć z kaszą kuskus, posiekaną natką pietruszki i przyprawić do smaku. Podawać jako samodzielne danie lub z gotowanymi jajkami

Tradycyjna Kuchnia
Wątróbka drobiowa z jabłkowo-pomarańczową nutą 192

bardzo popularna w naszych rodzinnych domach potrawa. Wątróbka przygotowana z jednej strony klasycznie z cebulą, ale z nadaniem odrobiny słodkości dzięki jabłkom i pomarańczom. Takie połączenie smakowe, do tego kasza perłowa czynią wątróbkę królewskim daniem obiadowym. Składniki: 600g wątróbki drobiowej mleko 3 cebule 1 jabłko 2 pomarańcze 1 szklanka bulionu drobiowego 10 łyżek mąki pszennej 3 łyżki przyprawy do gyrosa(...)masło klarowane 1 łyżka miodu 1 łyżka masła extra sól pieprz 200g kaszy perłowej Wykonanie: 1. Wątróbkę umyć, usunąć białe błonki, podzielić na mniejsze części i namoczyć 60 minut w mleku. Następnie osuszyć i panierować w mące wymieszanej z przyprawą do gyrosa. Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym. 2. Pomarańcze obrać, pozbawić białej błonki, pokroić w kostkę, jabłko również obrać

Szalona Kuchnia Eweliny
Jaglanka z owocami 177

Składniki : – 1/4 szklanki kaszy jaglanej -szklanka mleka krowiego lub sojowego – wiórki kokosowe – 1 łyżeczka masła orzechowego – sok malinowy – 1 duża śliwka Przygotowanie : Kaszę jaglaną wypłukać w wodzie. wlać do garnka i dodać mleko. Zagotować pod przykryciem. Zmniejszyc ogień i gotować jeszcze przez ok. 10 minut. Kaszę wyłożyć do miseczki, pokroić banana w plasterki oraz

I LOVE LIFE
KASZA Z SOSEM SOJOWYM I PIECZONYMI WARZYWAMI 158

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1-2 Składniki: torebka kaszy gryczanej, łyżka sosu sojowego, 2 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, 1/2 większego selera, mały por, ząbek czosnku, łyżka oleju, po 1/3 łyżeczki soli, pieprzu i ostrej papryki, po 1/2 łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki, duża garść posiekanej natki pietruszki, garść posiekanego(...)Przygotowanie: Marchewkę, selera i pietruszkę kroję w małą kostkę, pora w plastry. Warzywa mieszam z olejem połączonym z przyprawami. Przekładam na blachę, piekę w 200 stopniach około 20 minut. Kaszę gotuję w lekko osolonej wodzie, odcedzam i łączę z sosem sojowym. Układam warstwy: kasza gryczana, natka pietruszki, pieczone warzywa. Całość posypuję posiekanym szczypiorkiem

JejKuchnia
Pasty kanapkowe 261

jest na nie uczulony lub nie jest na diecie wegańskiej to powinien włączyć je do codziennego menu. Pasta jaglana - baza składniki na bazę pasty: 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej 3 jajka na twardo Pasta jaglana z pomidorami: połowa pasty jajeczno-jaglanej 5-6 suszonych  czosnek niedźwiedzi  sól (opcjonalnie) pieprz 1 łyżeczka majonezu dobrej jakości Pasta jaglana(...)szczypiorkiem połowa pasty jajeczno-jaglanej 1 łyżeczka musztardy chrzanowej sól, pieprz szczypta chili szczypior z 1 dymki  Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Jajka gotujemy na twardo. Gotową kaszę blendujemy z ugotowanymi jajkami. Powstałą pastę dzielimy na dwie części.   Do jednaj dokładamy musztardę, posiekany szczypior oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Do drugiej

Przysmaki Karolki
Sałatka z pieczonych buraków, kaszy jaglanej i pomarańczy 252

Składniki: 3 podłużne buraki 3 pomarańcze 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżka sezamu 1 łyżka siemienia lnianego 1/2 łyżki czarnuszki sól Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu Sposób wykonania: Buraki myjemy i zawijamy każdy osobno w aluminiową folię. Pieczemy w 180°C przez 75 minut(...)Następnie studzimy i obieramy ze skórki. Kaszę gotujemy na sypko. Pomarańcze obieramy ze skórki a cząstki "filetujemy" z białej błonki. Buraki kroimy w plastry, wkładamy do miski, solimy i posypujemy kaszą. Dodajemy kawałki pomarańczy i pokrojone w plasterki rzodkiewki.  Wszystko delikatnie mieszamy. Całość posypujemy poszatkowaną natką pietruszki, czarnuszką, siemieniem i sezamem. Ocet balsamiczny łączymy z oliwą i miodem

Qchnia po prostu