kasza - 17339 przepisów (strona:297/1156)

Sycąca pęczakowa z mięsem 168

Moja ulubiona zupa na chłodniejsze dni. Syci i daje mnóstwo energii. Bardzo pożywna i rozgrzewająca, podobna do gulaszowych węgierskich zup. Z kaszy pęczak mało gotujemy w naszych kuchniach, a warto częściej po nią sięgać. Z pajdą domowego chleba smakuje najlepiej!.  Składniki: 1 kopiasta szklanka kaszy pęczak, ok 30 dag 1 czerwona papryka świeża natka pietruszki puszka czerwonej fasoli puszka(...)chili w proszku lub łyżka oliwy z chili czarny pieprz świeżo mielony sól najlepiej gruboziarnista 2 koncentraty pomidorowe, lub gotowe  sosy pomidorowe 1/2 łyżeczki cukru oliwa lub smalec Kaszę i przyprawy znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy  www.Skworcu.com.pl 1. Pęczak wypłukać w zimnej wodzie, zalać 2 szklankami wody, lekko posolić i gotować przez ok 10-12 minut, wyłączyć, garnek nakryć

Apetyczna babeczka
Jak podać kaszę pęczak? 150

był naprawdę pyszny obiad. Do kaszy pęczak przekonałam się już w ubiegłym roku, dlatego tez często gości w moich daniach. Obiad przygotowałam jak zresztą to zwykle bywa, z tego co miałam w domu, jedynie dokupiłam cukinię. Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Składniki: woreczek ugotowanej kaszy pęczak, jęczmiennej 1 cukinia 1/3 marchewki 1/3 korzenia pietruszki 1 mała cebula(...)Przygotowane warzywa z kurczakiem wkładamy do naczynia z przygotowaną wcześniej marynatą, odstawiamy na godzinę. Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni, aż warzywa będą miękkie. Podajemy na kaszy pęczak

Moja smaczna kuchnia
Krupnik z kaszą jęczmienną 123

mżącym deszczem. Idealny dzień, by oddać się kuchennemu szaleństwu :) Na rozgrzewkę proponuję mocno pieprzną zupę. W zapasie dobrze jest mieć dużo wody mineralnej albo innych płynnych produktów :) KRUPNIK Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ Składniki:  1,5 l wody mięsko - porcja rosołowa, kostka (co kto ma pod ręką :) 4 garście kaszy jęczmiennej marchewka pół pietruszki kilka różyczek kalafiora garść zielonego groszku pół(...)cebuli 3 ziemniaki 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe  majeranek sól pieprz czarny (najlepszy jest świeżo mielony) vegeta do smaku Przygotowanie: Kaszę jęczmienną przelej zimną wodą. Do gotującej się wody wrzuć mięsko, kaszę i gotuj około 20 minut. W tym czasie masz możliwość obrania i pokrojenia warzyw: marchewkę i pietruszkę ścieraj na tarce o grubych oczkach; ziemniaki

Lawendowe Niebo
Deser z kaszą manną i herbatnikami 155

zaproponować dla tych, którzy nie chcą stać przy piekarniku i sprawdzać, czy to już się upiekło czy jeszcze nie? :) Lekki, szybki w wykonaniu i zaskakujący w smaku:) Deser z kaszą manną i herbatnikami   Składniki: 1 litr mleka 200 g masła 1 szklanka błyskawicznej waniliowej kaszy mannej 1 szklanka cukru cukier waniliowy 3 łyżki jasnego kakao dla dzieci duża paczka(...)zaparzonej kawy lub amaretto (osobiście robiłam z amaretto -pyszne) Przygotowanie: Niewielką formę, najlepiej keksówkę :) wyłożyć herbatnikami i pokropić amaretto. Amaretto można rozcieńczyć gorącą wodą, wtedy procenty są mniejsze:) Błyskawiczną kaszę manną wsypać do garnka i zalać szklanką zimnego mleka. Poczekać aż kasza spęcznieje. Dolać do tego resztę mleka, wsypać cukry i dodać masło. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając

Lawendowe Niebo
Pulpeciki gryczane 218

Zdarzyło się Wam ugotować za dużo kaszy gryczanej, np do gulaszu ? Mam dla Was ciekawy pomysł, na jej wykorzystanie. Pulpeciki gryczane z dodatkiem suszonych grzybów, w towarzystwie sałaty, polane ( lub nie ) sosem grzybowym świetna propozycja obiadowa. Składniki: * 300 g ugotowanej kaszy gryczanej palonej * garść suszonych grzybów * 1 cebula * 1 jajko * 2 łyżki oleju rzepakowego * sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zmielić(...)młynku do kawy na proszek.  Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Kaszę gryczaną zmielić w robocie lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, na średnich oczkach. Wszystkie składniki połączyć, dodając jajko - wyrobić jednolitą masę. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy gryczanej formować nieduże pulpeciki. Pulpeciki podsmażyć, na lekko natłuszczone patelni, z każdej strony

kolorowotorcikowo
Śniadaniowy koktajl jaglano-truskawkowy 234

zdążę wypić go w domu, mogę śmiało przelać do butelki/kubka i zabrać na wynos. Mimo wszystko, namawiam jednak, do spożywania śniadań w domu :) Składniki : ( jedna porcja): * 50 g kaszy jaglanej ugotowanej na wodzie * 100 g truskawek ( świeże lub mrożone ) * 120 ml napoju sojowego ( lub zamiennie chudego mleka ) Inspiracją do stworzenia tego koktajlu, był przepis Konrada Gacy, pochodzący z książki Kuchnia(...)Autor, na śniadanie proponuje - kaszę jaglaną z truskawkami. Ja postanowiłam na bazie prawie tych samych produktów - zamieniłam mleko na napój sojowy - stworzyć koktajl. Wykonanie: Ugotowaną kaszę jaglaną wystudzić. W kielichu blendera umieścić wszystkie składniki, tj. kaszę, truskawki - zmiksować na gładki koktajl. Jeśli nie macie blendera kielichowego, umieśćcie składniki w niedużym, wysokim naczyniu i zmiksujcie blenderem ręcznym bądź końcówką rozdrabniającą, będącą

kolorowotorcikowo
Jaglane muffiny ze szpinakiem i kozim serem 211

Totalna improwizacja z udziałem szpinaku i koziego sera w roli głównej. Wytrawne muffiny w formie mini zapiekanek z kaszy jaglanej. Do tego papryka, pomidorki cherry, aromatyczny czosnek i przyjemnie chrrrupiące nasiona słonecznika. Pyszne i zdrowe przekąski, doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach  Składniki (na ok. 10-12 muffinek(...)suchej kaszy jaglanej - ok. 200 g mrożonego szpinaku - 50 g sera koziego - pół papryki czerwonej - kilka pomidorków cherry (u mnie żółta odmiana) - łyżka zielonego pesto - jajko  - łyżka masła i odrobina oleju/oliwy  - 2 ząbki czosnku -sól, pieprz, ostra papryka - nasiona słonecznika Przygotowanie:  Piekarnik nastawić na 180 stopni. Kaszę jaglaną najpierw przelać wrzątkiem/podprażyć na suchej patelni

Kuchnia Ellie
Orientalny kurczak z kuskusem i groszkiem cukrowym 129

Czas przygotowania: 45 min Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: ok. 35,00 zł SKŁADNIKI: 600 g fileta z kurczaka 400 g kaszy kuskus 200 ml bulionu warzywnego 1 średnia cukinia 1/2 czerwonej papryki 100 g groszku cukrowego 150 ml mleczka kokosowego 1 cebula 1 ząbek czosnku świeży imbir świeża mięta 1 limonka trawa cytrynowa olej palmowy oliwa z oliwek(...)usuwamy trawę cytrynową. Dodajemy groszek cukrowy i chwilę podsmażamy. Dolewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryczką. Całość smażymy przez ok. 10 min. co jakiś czas mieszając. Przygotowujemy kaszę kuskus. Do miski wsypujemy kaszę i zalewamy gorącym bulionem warzywnym w proporcjach 1:1,5. Miskę z kuskusem zakrywamy i odstawiamy na 5 min. Na końcu do kaszy dodajemy posiekaną

kulinarnyJa
Kurczak w sosie pieczarkowym z kaszą jaglaną i ratatuj z bakłażana i papryki 135

śmietany 18% 1 cebula szalotka 1/2 łyżeczki rozmarynu garści natki pietruszki pieprz ziołowy sól SKŁADNIKI na ratatuj: 1 bakłażan 2 czerwone papryki 1 łyżka oliwy sól, pieprz 200 g kaszy jaglanej PRZYGOTOWANIE kurczaka w sosie pieczarkowym: Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Pieczarki myjemy, osuszamy i siekamy w plasterki. Szalotkę siekamy i zrumieniamy na oliwie. Dodajemy(...)Bakłażana i paprykę myjemy. Kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Tak aby się nie rozpadły i zachowały swoją strukturę kostki i chrupkość. PRZYGOTOWANIE kurczaka w sosie pieczarkowym z kaszą jaglana i ratatuj z bakłażana i papryki: Na talerzu układamy ring, do którego na dnie rozkładamy kaszą jaglaną. Na kaszy układamy ratatuj z bakłażana i papryki. Delikatnie zdejmujemy ring

kulinarnyJa
Pęczotto z papryką, bakłażanem i oliwkami w pomidorowym sosie 176

Ostatnio zafascynowały mnie kasze. Wszyscy zdajemy sobie sprawę z ich zdrowych wartości odżywczych. Zacząłem eksperymentować z kaszą, której nigdy nie doceniałem. A jest nią pęczak. Połączyłem go z papryką, bakłażanem i czarnymi oliwkami. Do tego sos pomidorowy. Uzyskałem ciekawą i aromatyczną kombinację smaków. Lekkie, a zarazem energetyczne danie na niejedną okazję.  Czas przygotowania: 40 min. Porcja dla 6 osób(...)Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 3 szklanki kaszy pęczak 2 czerwone papryki 1 zielona papryka 1 papryczka chili 1 bakłażan 1 cebula dymka 10 czarnych oliwek 1 puszka pomidorów rozdrobnionych 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka oregano sól, pieprz biały PRZYGOTOWANIE: Wstawiamy kaszę pęczak do gotowania w osolonej wodzie. Kontrolujmy, aby go nie rozgotować. Tak, aby był aldente. Bakłażana

kulinarnyJa
Pierś z kurczaka w ziołach z jabłkami 216

Sposób przygotowania: Kurczaka płuczemy pod wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, pieprzymy i obtaczamy w ziołach z obu stron. Jabłka kroimy na pół i w plasterki (oczywiście bez gniazd nasiennych). Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem, tak by sięgał 1cm ponad kaszę. Przykrywamy naczynie z kaszą talerzykiem aż wchłonie cały bulion. Rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy boczek i smażymy 2 minuty (bez oliwy(...)Jeśli sos jest za rzadki, gotujemy bez przykrycia by go odparować. Doprawiamy odrobiną soli. Po wyłączeniu ognia kurczaka wyjmujemy z sosu i kroimy w plastry. Podajemy z sosem i kaszą kuskus

W kuchni wieczorem
Poland Trip cz.2 - Kraków i Zakopane 175

Skoczni Narciarskiej, Krupówkach (tam nawet kilka razy) i własnie Gubałówce. Relaks - mimo chodzenia - gwarantowany.  Po dobrych kilku kilometrach skusiliśmy się na odpoczynek i obiad w restauracji Dobra Kasza Nasza. Całkowicie szczerze powiem Wam, że nigdy wcześniej o niej nie słyszałam. Namówił mnie na nią eM który wyszukał w sieci opinie o tej knajpce - w większości same pozytywne! Mimo popołudniowej(...)usiedliśmy przy stolikach znajdujących się na Krupówkach - trochę tego później żałowałam, gdy zobaczyłam wystrój wnętrza lokalu. Ale nie ma tego złego, niewiele się zastanawiając zamówiliśmy dwa dania, ja wzięłam kaszę gryczaną z kurczakiem w ziołach, a eM kaszę perłową z carry i kurczakiem. Oba dania były wcześniej przygotowane, wymieszane z resztą składników i podpieczone w piecu. Podawane były z wybranym

Słodkie Przyjemności
Pierś z kurczaka z kapustą i grzybami na dwóch kaszach 152

bialej kapusty grzyby ugotowane do miękkości w bardzo małej ilości wody Emmentaler w plasterkach  u mnie Lactima Gouda topiony w saszetce  u mnie Lactima Słoneczne Pola Ziarenkowo kasza gryczana 1 woreczek kasza jaglana 1 woreczek 2 łyżki śmietany jeśli chcesz -oliwa z oliwek Monini Wykonanie bardzo proste. Pokrój pierś z kurczaka na małe cząsteczki, przełóż do szklanej miski(...)miękkości.  Dodaj marchewki i duś pod przykryciem.  Możesz podlać pół szklanki wody. Dodaj posztakowana kapustę oraz grzyby. Przykryj, duś. Od czasu do czasu wymieszaj. Ugotuj obydwie kasze.  Przełóż do naczynia i wymieszaj z oliwą z oliwek Monini oraz ziarnami. Do kurczaka dodaj obydwa sery topione.  Wymieszaj do momentu ,aż się rozpuści i powstanie sos. Ja dodałam

Z Kuchni Do Kuchni
B & B czyli bulgur z brukselką 203

Proste i przepyszne danie na obiad lub ciepłą kolację :) Składniki dla 2 osób: - 1 szklanka suchej kaszy bulgur, - 1/2 kg oczyszczonej brukselki, - 1 cebula, - 1/2 szklanki śmietany roślinnej wymieszanej z przeciśniętym ząbkiem czosnku, - sól, pieprz, olej. Wykonanie: Bulgur przygotować wg opisu na opakowaniu (2 minuty gotować i odstawić na 20 minut przykryty, proporcje kaszy do wody 1:2). Brukselkę pokroić(...)odrobiną wody, tak żeby się dusiła w sosie. Przyprawiamy ją solą i pieprzem do smaku. Brukselka ma być chrupiąca ale nie surowa, powinno zostać też trochę sosu żeby nawilżył kaszę (można więcej wody wlać lub śmietany). Nakładamy na talerz kaszę a na nią wykładamy brukselkę (można oczywiście wymieszać wszystko na patelni

Co na wege obiad?
Ciasto miodowe z orzechami 217

masła 50 g miodu 130 g orzechów włoskich 20 g płatków migdałów 2 łyżeczki  domowej esencji waniliowej 80 g cukru trzcinowego Krem grysikowy: 100 g kaszy manny 500 ml mleka 25 g cukru trzcinowego 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki  domowej esencji waniliowej 1 łyżeczka cynamonu 170 g masła Wykonanie: Zaczynamy od blatów z ciasta. Do garnuszka(...)Ciasto studzimy na kratce. A teraz przyszedł czas na krem. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier trzcinowy i cynamon. Gdy mleko będzie gorące dodajemy kaszę mannę, cały czas mieszając trzepaczką, żeby nie powstały nam grudki. Kaszę gotujemy na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania