Totalna improwizacja z udziałem szpinaku i koziego sera w roli głównej. Wytrawne muffiny w formie mini zapiekanek z kaszy jaglanej. Do tego papryka, pomidorki cherry, aromatyczny czosnek i przyjemnie chrrrupiące nasiona słonecznika. Pyszne i zdrowe przekąski, doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach Składniki (na ok. 10-12 muffinek(...)suchej kaszy jaglanej - ok. 200 g mrożonego szpinaku - 50 g sera koziego - pół papryki czerwonej - kilka pomidorków cherry (u mnie żółta odmiana) - łyżka zielonego pesto - jajko - łyżka masła i odrobina oleju/oliwy - 2 ząbki czosnku -sól, pieprz, ostra papryka - nasiona słonecznika Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Kaszę jaglaną najpierw przelać wrzątkiem/podprażyć na suchej patelni
Kuchnia EllieCzas przygotowania: 45 min Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: ok. 35,00 zł SKŁADNIKI: 600 g fileta z kurczaka 400 g kaszy kuskus 200 ml bulionu warzywnego 1 średnia cukinia 1/2 czerwonej papryki 100 g groszku cukrowego 150 ml mleczka kokosowego 1 cebula 1 ząbek czosnku świeży imbir świeża mięta 1 limonka trawa cytrynowa olej palmowy oliwa z oliwek(...)usuwamy trawę cytrynową. Dodajemy groszek cukrowy i chwilę podsmażamy. Dolewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryczką. Całość smażymy przez ok. 10 min. co jakiś czas mieszając. Przygotowujemy kaszę kuskus. Do miski wsypujemy kaszę i zalewamy gorącym bulionem warzywnym w proporcjach 1:1,5. Miskę z kuskusem zakrywamy i odstawiamy na 5 min. Na końcu do kaszy dodajemy posiekaną
kulinarnyJaśmietany 18% 1 cebula szalotka 1/2 łyżeczki rozmarynu garści natki pietruszki pieprz ziołowy sól SKŁADNIKI na ratatuj: 1 bakłażan 2 czerwone papryki 1 łyżka oliwy sól, pieprz 200 g kaszy jaglanej PRZYGOTOWANIE kurczaka w sosie pieczarkowym: Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Pieczarki myjemy, osuszamy i siekamy w plasterki. Szalotkę siekamy i zrumieniamy na oliwie. Dodajemy(...)Bakłażana i paprykę myjemy. Kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Tak aby się nie rozpadły i zachowały swoją strukturę kostki i chrupkość. PRZYGOTOWANIE kurczaka w sosie pieczarkowym z kaszą jaglana i ratatuj z bakłażana i papryki: Na talerzu układamy ring, do którego na dnie rozkładamy kaszą jaglaną. Na kaszy układamy ratatuj z bakłażana i papryki. Delikatnie zdejmujemy ring
kulinarnyJaOstatnio zafascynowały mnie kasze. Wszyscy zdajemy sobie sprawę z ich zdrowych wartości odżywczych. Zacząłem eksperymentować z kaszą, której nigdy nie doceniałem. A jest nią pęczak. Połączyłem go z papryką, bakłażanem i czarnymi oliwkami. Do tego sos pomidorowy. Uzyskałem ciekawą i aromatyczną kombinację smaków. Lekkie, a zarazem energetyczne danie na niejedną okazję. Czas przygotowania: 40 min. Porcja dla 6 osób(...)Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 3 szklanki kaszy pęczak 2 czerwone papryki 1 zielona papryka 1 papryczka chili 1 bakłażan 1 cebula dymka 10 czarnych oliwek 1 puszka pomidorów rozdrobnionych 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka oregano sól, pieprz biały PRZYGOTOWANIE: Wstawiamy kaszę pęczak do gotowania w osolonej wodzie. Kontrolujmy, aby go nie rozgotować. Tak, aby był aldente. Bakłażana
kulinarnyJaSposób przygotowania: Kurczaka płuczemy pod wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, pieprzymy i obtaczamy w ziołach z obu stron. Jabłka kroimy na pół i w plasterki (oczywiście bez gniazd nasiennych). Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem, tak by sięgał 1cm ponad kaszę. Przykrywamy naczynie z kaszą talerzykiem aż wchłonie cały bulion. Rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy boczek i smażymy 2 minuty (bez oliwy(...)Jeśli sos jest za rzadki, gotujemy bez przykrycia by go odparować. Doprawiamy odrobiną soli. Po wyłączeniu ognia kurczaka wyjmujemy z sosu i kroimy w plastry. Podajemy z sosem i kaszą kuskus
W kuchni wieczoremSkoczni Narciarskiej, Krupówkach (tam nawet kilka razy) i własnie Gubałówce. Relaks - mimo chodzenia - gwarantowany. Po dobrych kilku kilometrach skusiliśmy się na odpoczynek i obiad w restauracji Dobra Kasza Nasza. Całkowicie szczerze powiem Wam, że nigdy wcześniej o niej nie słyszałam. Namówił mnie na nią eM który wyszukał w sieci opinie o tej knajpce - w większości same pozytywne! Mimo popołudniowej(...)usiedliśmy przy stolikach znajdujących się na Krupówkach - trochę tego później żałowałam, gdy zobaczyłam wystrój wnętrza lokalu. Ale nie ma tego złego, niewiele się zastanawiając zamówiliśmy dwa dania, ja wzięłam kaszę gryczaną z kurczakiem w ziołach, a eM kaszę perłową z carry i kurczakiem. Oba dania były wcześniej przygotowane, wymieszane z resztą składników i podpieczone w piecu. Podawane były z wybranym
Słodkie Przyjemnościbialej kapusty grzyby ugotowane do miękkości w bardzo małej ilości wody Emmentaler w plasterkach u mnie Lactima Gouda topiony w saszetce u mnie Lactima Słoneczne Pola Ziarenkowo kasza gryczana 1 woreczek kasza jaglana 1 woreczek 2 łyżki śmietany jeśli chcesz -oliwa z oliwek Monini Wykonanie bardzo proste. Pokrój pierś z kurczaka na małe cząsteczki, przełóż do szklanej miski(...)miękkości. Dodaj marchewki i duś pod przykryciem. Możesz podlać pół szklanki wody. Dodaj posztakowana kapustę oraz grzyby. Przykryj, duś. Od czasu do czasu wymieszaj. Ugotuj obydwie kasze. Przełóż do naczynia i wymieszaj z oliwą z oliwek Monini oraz ziarnami. Do kurczaka dodaj obydwa sery topione. Wymieszaj do momentu ,aż się rozpuści i powstanie sos. Ja dodałam
Z Kuchni Do KuchniProste i przepyszne danie na obiad lub ciepłą kolację :) Składniki dla 2 osób: - 1 szklanka suchej kaszy bulgur, - 1/2 kg oczyszczonej brukselki, - 1 cebula, - 1/2 szklanki śmietany roślinnej wymieszanej z przeciśniętym ząbkiem czosnku, - sól, pieprz, olej. Wykonanie: Bulgur przygotować wg opisu na opakowaniu (2 minuty gotować i odstawić na 20 minut przykryty, proporcje kaszy do wody 1:2). Brukselkę pokroić(...)odrobiną wody, tak żeby się dusiła w sosie. Przyprawiamy ją solą i pieprzem do smaku. Brukselka ma być chrupiąca ale nie surowa, powinno zostać też trochę sosu żeby nawilżył kaszę (można więcej wody wlać lub śmietany). Nakładamy na talerz kaszę a na nią wykładamy brukselkę (można oczywiście wymieszać wszystko na patelni
Co na wege obiad?masła 50 g miodu 130 g orzechów włoskich 20 g płatków migdałów 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej 80 g cukru trzcinowego Krem grysikowy: 100 g kaszy manny 500 ml mleka 25 g cukru trzcinowego 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej 1 łyżeczka cynamonu 170 g masła Wykonanie: Zaczynamy od blatów z ciasta. Do garnuszka(...)Ciasto studzimy na kratce. A teraz przyszedł czas na krem. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier trzcinowy i cynamon. Gdy mleko będzie gorące dodajemy kaszę mannę, cały czas mieszając trzepaczką, żeby nie powstały nam grudki. Kaszę gotujemy na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia
Kulinarne przygody GatityKuskus , to produkt łączący cechy makaronu i kaszy, a także nazwa przyrządzanej z niego potrawy. Ma zastosowanie jako dodatek do obiadów, sałatek, czy też deserów. W zależności od upodobań może być serwowany na słodko lub wytrawnie. Ceniony w kuchni z uwagi na szybkość przygotowania… i nie tylko. Kuskus kokosowo waniliowy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną. Składniki: - 400g kaszy kuskus(...)mogą się rozpaść). W rondelku zagotowujemy 2 puszki mleka kokosowego z dodatkiem syropu klonowego, szczypty soli, ziaren i laski wanilii oraz startej skórki cytrynowej. Do dużej miski odmierzamy 400g kaszy kuskus, zalewamy wrzącym mlekiem kokosowym (razem z laską wanilii, potem ją wyjmiemy), przykrywamy i odstawiamy do napęcznienia (aż kasza wchłonie całe mleko). W międzyczasie na suchej patelni podprażamy płatki migdałów
mojewypiekiinietylkoWłosi mają risotto, my mamy pęczotto! ;-) To danie pokazuje, że kasza wcale nie musi być nudna, wystarczy tylko trochę wyobraźni. Zapomniany przez wielu pęczak jest jednym z moich ulubionych dodatków do obiadu, choć w takiej formie może być również samodzielnym daniem. Pęczak, spośród wszystkich kasz jęczmiennych ma najwięcej wartości odżywczych. Polecam wprowadzić go i do Waszego menu, na pewno wyjdzie(...)zdrowie. :-) 200g ekologicznej kaszy jęczmiennej pęczak Symbio 1 średnia cebula 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 3 łyżeczki ekologicznego koncentratu pomidorowego Symbio 1/2 pęczka pietruszki sól, pieprz olej, woda 1. Cebulę kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. 2. Kiedy cebula się zeszkli, wsypujemy pęczak, podsmażamy przez 2 minuty, po czym wlewamy białe wino i mieszając czekamy aż odparuje
Szefowa kuchniDelikatne w smaku mięsne kuleczki na kaszy mannie zamiast bułki tartej, przełożone cukinią. Szaszłyki pieczone są w piekarniku, bez zbędnego tłuszczu, przez co są o wiele zdrowsze niż wersja z patelni. No i ziemniaczki, z solą i tymiankiem, chrupiące i boskie :) Do tego idealnie komponujący się i wyśmienity sos czosnkowy. Gorąco zachęcam do przygotowania tej prostej i smacznej propozycji obiadowej(...)albo imprezowej- jak kto woli... ;) Porcja na 6 szaszłyków: * pierś z indyka/kurczaka- 2 szt.(około 400g) * świeża bazylia- 2 gałązki * kasza manna- 1/3 szklanki* * przyprawy: sól, pieprz, papryczka chili oraz odrobina suszonego czosnku * cukinia- 1 duża * oliwa- 2 łyżki Ziemniaki: * ziemniaki- pół kg * przyprawy: sól i tymianek * oliwa- 3-4 łyżki Sos czosnkowy z tego przepisu-klik Dodatkowo: * wykałaczki
Kraina Miodem Płynącadaruj sobie tę mąkę.Piecz w 190 ° góra- dół około 50 min, do tzw suchego patyczka. Krem: - 150 g masła - 1/3 szklanki cukru - 1 żółtko - 6 czubatych łyżek kaszy manny (nie błyskawicznej) - 3 łyżki wiórków kokosowych - 2 szklanki mleka Zagotuj mleko z kaszą manną. Gotuj tak około 6 minut. Ostudź. Masło utrzyj z cukrem i żółtkiem na puszystą masę(...)trakcie ucieranie dodaj zimną kaszę mannę po łyżce. Miksuj. Gdy już kaszę dodasz, dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Gdy ciasto przestygnie, przekrój na pół. Zamknij ponownie pierścieniem tortownicy i wlej krem, przykryj górą ciasta i pozostaw szczelnie zamknięte w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i ciesz się smakiem. CMOK
Pasje JolkiSkładniki, 1 porcja: 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1 łyżeczka miodu żurawina suszona ćwiartka jabłka Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukać, aż do momentu kiedy woda będzie klarowna. Wsypać ją do rondelka i dodać mleko. Gotować na małym ogniu przez około 20 min. Kasza ma wciągnąć całe mleko. Jeżeli konsystencja będzie za gęsta, można dodać więcej mleka. Ugotowaną kaszę
cooklifeporzeczki. SKŁADNIKI CIASTO 15 dag miodu 20 dag masła 50 dag mąki 2 żółtka 4 łyżki śmietany kwaśnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia przypawa do piernika KREM 8 łyżek kaszy manny 750 ml mleka 12 dag cukru 20 dag masła 10 dag cukru pudru cukier waniliowy PONADTO 40 dag dżem z czarnej porzeczki 25 dag bakalii 1-2 kieliszki rumu(...)upieczeniu ciasta wyjąć z formy i przestudzić. Krem Bakalie umyć, a następnie zalec zalać rumem. Do rondla wlać 500 ml mleka zagotować. 250 ml mleka wymieszać z kaszą manną oraz cukrem, cukrem waniliowy i wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszać do czasu aż kasza zgęstnieje, odstawić do wystygnięcia. Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem
RAROSSA