Wytrawne placki z dodatkiem kabanosa to świetna propozycja na udane śniadanie. Mam także gratkę dla osób, które nie lubią kaszy jaglanej, czy soczewicy - w tych plackach zupełnie ich nie czuć. Możecie śmiało brać się do pracy i cieszyć się ich smakiem. Kabanos nadaje im ciekawego posmaku. Potrzebujemy: 280 g ugotowanej czerwonej soczewicy 300 g ugotowanej kaszy jaglanej 2 laski kabanosów(...)jogurtu greckiego 2 łyżki mąki pszennej, można zastąpić bezglutenową sól, pieprz Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju kokosowym z niewielkim dodatkiem soli. Do miski wrzucamy soczewicę, kaszę, pokrojone w cienkie plasterki kabanosy, podsmażoną cebulę, jajko, jogurt, mąkę oraz przyprawy. Składniki dokładnie razem mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i wykładamy po 1 łyżce ciasta. Smażymy z obydwu stron. Placki można smażyć
MamaOskarkaBardzo szybkie bezglutenowe placki z kaszy gryczanej. Smakuje nawet najbardziej wybrednym ;) Potrzebujemy : 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczana Sonko 3 łyżki startego żółtego sera 1 jajko 2-3 łyżki mąki kukurydzianej 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia(...)dodajemy drobno posiekany czosnek i chwilę smażymy. Usmażoną cebulę z czosnkiem dodajemy do ugotowanej na sypko kaszy, wbijamy jajko, dodajemy mąkę, doprawiamy i mieszamy. Na patelnię wykładamy po łyżce masy i smażymy z obydwu stron. Wioleta Gargula
MamaOskarkaAromatyczna i zdrowa sałatka. Połączenie warzyw, sera bundzu (owczego + krowiego) z kaszą gryczaną to zdrowe i syte śniadanie, kolacja, przekąska w ciągu dnia. Można jeść samą lub z dodatkiem chrupiących złotych bagietek. Na pewno do tego coś gorącego, zielona herbata, delikatna herbata liściasta.. Nic więcej nie trzeba! Składniki: 250 g bundzu kilka koktajlowych pomidorków pokrojonych w ćwiartki(...)szklanki kaszy gryczanej niepalonej 2 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona papryka 1 średnia cebula garść kukurydzy mrożonej garść fasoli zielonej ciętej mrożonej kilka talarków papryczki chili bazylia, lubczyk, vegeta natur, sól, pieprz – do smaku oliwa z oliwek Sposób przygotowania: ser bundz, jajka, paprykę kroimy w średnią kostkę, cebulę drobno siekamy na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, dodajemy paprykę
Zasmakuj KuchniMINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: mięso z zupy (u mnie udko kurczaka), mała marchewka, po kawałku papryki zielonej i czerwonej, kawałek pora, torebka kaszy gryczanej, 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, 2 łyżki sosu sojowego, nieduża garść posiekanej natki pietruszki. Składniki marynaty do mięsa: 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, 1/2 łyżeczki soli, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka słodkiej(...)oregano. Przygotowanie: Kurczaka obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przygotowuję marynatę z oleju i przypraw, dokładnie mieszam z mięsem. Najlepiej zrobić to nieco wcześniej, aby mięso trochę poleżało w przyprawach. Kaszę gotuję w osolonej wodzie, mieszam z sosem sojowym, studzę. Paprykę kroję w nieduże paseczki, pora w plasterki. Marchewkę dzielę na mniejsze kawałki, następnie kroję wzdłuż w cienkie plasterki, a potem
JejKuchniacebula 2 sztuki, olej rzepakowy - ile potrzeba, kostka rosołowa 2 sztuki, wywar 2 szklanki, pieprz mielony - do smaku, śmietana 22 % 200 ml, natka pietruszki 1/2 pęczka, kasza gryczana 3 woreczki ugotowane, grzyby z cebulą 2 szklanki, kucharek 1,5 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, tarta bułka 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba opieńki, zielonki oczyścić, zalać woda i tylko krótko(...)kotletów, resztę zalać wywarem, dać kostkę rosołową, śmietanę i gotować z 5 minut mieszając, do smaku dać pieprzu mielonego, na koniec blenderem zmiksować sos, parę grzybków odłożyć do dekoracji kaszę gryczaną wyrobić z posiekanymi grzybami, jajkiem, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, na oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety podawać kotlety z ziemniakami i sosem, posypać natką pietruszki - grzyby leśne zielonki i opieńki
W Mojej Kuchni Lubięciacho będzie w mojej pierwszej 5 najlepszych i najsmaczniejszych 😍 Szczerze, brałam co miałam pod ręką i wyszedł na prawdę obłędny w smaku!🙆 Składniki (forma 20 cm) -100 g kaszy jaglanej -100 g maku -1 banan -20 g wiórków kokosowych -2 jaja -3 łyżki rodzynek -30 g orzechów -1 pomarańcza polewa: -30 g czekolady gorzkiej -20 g oleju/masła +wiórki kokosowe(...)posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kaszę gotujemy i studzimy. 2. Mak zalewamy wrzątkiem na 10 min i odcedzamy. 3. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 10 min i odcedzamy. 4. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce. Z miąższu wyciskamy cały sok. 5. Do melaksera wrzucamy kaszę oraz mak i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy banana, jajka i miksujemy
Zdrowie i pysznie na talerzuzawsze muszę mieć jakiś w lodówce, dlatego piekę je co kilka dni. Zajadam się nimi, zazwyczaj na kolację. Z dodatkiem ostrej musztardy, ogórków kiszonych, lub pomidorowej sałatki. Pasztet z kaszy jaglanej, soczewicy, komosy ryżowej i dynii ma świetną konsystencję i dobrze się kroi, ale jest także bardzo kremowy i nadaje się do smarowania pieczywa. A Wy, jaki pasztet lubicie(...)suchej zielonej soczewicy 100 g suchej kaszy jaglanej 100 g suchej komosy ryżowej 100 ml oleju rzepakowego + 2-3 łyżki do smażenia duża czerwona cebula 160 g puree z dynii 2 łyżki sosu sojowego tamari 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego łyżeczka majeranku łyżeczka suszonej natki pietruszki 0/5 łyżeczki lubczyku łyżeczka świeżego tymianku szczypta gałki muszkatołowej szczypta kurkumy sól
Mienta blogPlacuszki to jest zawsze świetny pomysł. Jeżeli zostanie Wam z obadiu jakakolwiek kasz lub ryż nie wachajcie się je przygotować. Mozna je zjadać na ciepło, zimno jako obiad, kolację czy śniadanie. A co najfajniejsze robią się same. No prawie. Zagospodarowanie resztek z obiadu spędza sen z powiek każdej gospodyni, bo ila razy ugotowałyśmy po prostu za dużo? Mąż zjadł(...)mieście? Albo po prostu nasz budżet jest bardzo okrojony, wtedy świetnie sprawdzają się tego typu przepisy! Składniki: 400 g kaszy (lub ryżu w wersji bezglutenowej) 1 jajko 1-2 łyżki mąki (lub mąki bezglutenowej) sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju ok 50 g parmezanu (lub podobnego twardego sera) Kaszę ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przestudźcie i gdy będzie
Szybko Tanio Smaczniekasza bulgur granat len złocisty olej kokosowy amarantus ekspandowany kokos syrop daktylowy Kasze gotujemy. Len mielimy i zalewamy gorąca przegotowaną wodą ciągle mieszając. Łączymy kasze z lnem. Dodajemy olej kokosowy. Formujemy kulki bądź inne kształty przy użyciu foremek. Posypujemy kokosem, amarantusem, polewamy syropem daktylowym (wg uznania ). Podajemy z granatem
Szkrab Je SamSkładniki : - 3 duże łyżki surowej kaszy jaglanej - 1 łyżeczka oleju kokosowego - 2 banany - 3 łyżki kakao - 5 łyżek płatków owsianych - 2 jajka - garść orzechów włoskich - 2 łyżki słonecznika - sezam do posypania Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy na mąkę w młynku do kawy. Kaszę jaglaną dobrze płuczemy, następnie gotujemy. Do gorącej dodajemy olej(...)kokosowy, zostawiamy do przestudzenia. Orzechy włoskie mielimy w młynku do kawy. Do przestudzonej kaszy jaglanej dodajemy: jajko, banany i zmielone orzechy włoskie. Wszystko blendujemy na gładką masę. Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki (oprócz sezamu), wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Nakładamy do silikonowych foremek. Ciasto będzie dość gęste. By ułatwić sobie zadanie, nakładamy łyżką którą przed nabraniem masy moczymy
Szkrab Je Samgorącej wody - 6 łyżeczek masła Składniki na farsz : - 1 plantan zielony - brokuły - 2 jajka - 4 ząbki czosnku - 2 czerwone cebule - 1/2 szklanki kaszy bulgur drobnoziarnistej - 1 łyżka masła - 1 łyżka czarnuszki - 1 łyżka kolendry (całej ) - 1 szklanka wody - opcjonalne łyżeczka soli himalajskiej Przygotowanie : Mąkę przesiewamy do miski przez sitko(...)minut do miski, przykrywamy mokrą ściereczka. Plantan obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy razem z brokułami na parze. Jajka gotujemy na twardo. Kasze bulgur pluczemy, zalewamy wrzątkiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kolendrę i Czarnuszke ucieramy w mozdziezu. Cebule szatkujemy, czosnek przeciskamy przez praske, następnie wkładamy do rondelka, zalewamy szklanka
Szkrab Je SamSkładniki: - 3 małe cukinie - 1/2 szklanki kaszy gryczanej nie palonej - 1 marchew - 1 korzeń pietruszki - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 1/2 szklanki wody do prazenia cebuli - 1 łyżka czarnuszki - 200 g koncentratu pomidorowego plus 200 ml wody - łyżka poszatkowanej natki pietruszki - 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kasze dobrze pluczemy i gotujemy. Do rondelka z grubym dnem(...)delikatnie prazymy, często mieszając. Dodajemy koncentrat plus 200 ml wody, wydrazone części cukini, czosnek przecisniety przez praske, marchew i pietruszkę potarte na tarce na dużych oczkach. Chwilę dusimy. Dodajemy kasze, oliwę i natkę pietruszki zielonej. Mieszamy. Nakładamy farsz do cukini. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220. Pieczemy około 30/ 40 minut
Szkrab Je SamSkładniki: - 3/4 szklanki kaszy jaglanej - 10 daktyli - 1 łyżka karobu - kokos - do obtaczania - 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Kasze jaglana dobrze płuczemy, gotujemy około 20 minut, przecedzamy. Daktyle zalewamy wrzątkiem, zostawiamy 10 minut. Odcedzamy. Miksujemy. Dodajemy do kaszy daktyle, korab, cynamon i chwile miksujemy. Formujemy kuleczki, obtaczamy w kokosie i wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Szkrab Je SamBudyń jaglany z pieczonym bananem - 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej - 1 szklanka mleka kokosowego - 1 banan - sok wciśnięty z 1/2 cytryny - 1 łyżeczka oleju kokosowego Kasze dobrze pluczemy. Do garnka wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy kasze. Gotujemy na bardzo małym ogniu około 20 minut. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni. Pieczemy banan 10 minut na kratce. Wszystkie
Szkrab Je SamSkładniki sos: - 4 czerwone papryki - 4 cebule - 2 szklanki wody - opcjonalne sól - 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki pulpety : -1 szklanka kaszy jaglanej - 1 szklanka soczewicy czerwonej - 1 marchew - 2 jajka - pęczek pietruszki - 6 ząbków czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - opcjonalne sól Kasze jaglana i soczewice(...)pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu obieramy papryki, blendujemy je razem z cebulami i 2 szklankami wody. Zagotowujemy. Opcjonalnie solimy. Do dużej miski wkładamy ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną, marchew potartą na tarce na dużych oczkach, poszatkowaną pietruszkę zieloną, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek, wbijamy 2 jajka i opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpety, układamy
Szkrab Je Sam