Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną ma charrrrakter, a nawet charakterek, biorąc pod uwagę jak się zapiekł na brzegach foremki i za nic nie dał się z niej wyjąć;) Ma bardzo ciekawy smak - lekko kwaskowy i gryczany. Bardzo przypomina chleb razowy, ma chrupiącą skórkę i wilgotny środek. Ten chleb piekłam uczestnicząc w Majowej Piekarni Amber . Składniki zaczynu: 2 łyżki zakwasu(...)dużej misce, przykryć ściereczką i pozostawić na 12-24 godziny. Aby zapewnić ,,pracującemu" zaczynowi stabilne warunki bez przeciągów miskę wstawiam do niewłączonego piekarnika. Składniki ciasta właściwego: 1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej palonej cały zaczyn 160 g letniej wody 1/4 łyżeczki drożdży instant 2 łyżeczki soli morskiej 2 łyżeczki płynnego miodu 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 Przygotowanie
Codziennik Kuchennyzdrowa przystawka lub kolacja dla wielbicieli buraczków i łososia :) Z podanych składników powinno wyjść 3 takie porcje. 2 nieduże buraczki 125 g łososia wędzonego na gorąco 100 g kaszy jaglanej op. kiełków rzodkiewki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól himalajska z młynka pieprz czarny z młynka Buraczki wyszorować i upiec (zawinięte w folię(...)ugotować do miękkości (ok 1 godzina). Ostudzić i obrać. Pokroić w cieniutkie plasterki. Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Na talerzach układać plasterki buraczków tworząc okrąg. Posypać kaszą i podzieloną na mniejsze kawałeczki rybę. Danie udekorować kiełkami, polać oliwą i sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem
Smakołyki Asijakiś czas temu w artykule o 12 faktów, których nie wiedziałeś o patisonie . Zatem wiemy już sporo :) Czas na kolejny pyszny przepis ! Składniki: 8 szt. małych patisonów 1 szklanka kaszy kuskus 1 jajko 15 dag startego żółtego sera 1 marchewka 15 dag pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Kaszę kuskus zaparzyć według opisu(...)olej, zeszklić posiekaną cebulę, pieczarki, startą marchewkę i przyprawami do smaku. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Patisony dokładnie oczyścić, ściąć czapki, wydrążyć miąższ i oprószyć solą. Gotową kaszę kuskus wymieszać z przygotowanym farszem, jajkiem, serem. Nadziewać przygotowane patisony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec w temperaturze 200 stopni około 40 minut. Podawać z gęstą kwaśną śmietaną
Tradycyjna Kuchniahokkaido, 1/2 łyżeczki sumaku, 1/2 łyżeczki mielonego kminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, suszone płatki chili, 1 łyżka syropu klonowego, sól, pieprz, oliwa z oliwek, kilka orzechów pekan, 200 g kaszy bulgur, natka pietruszki, sos z czerwonej porzeczki z winem porto Brukselkę obierz z wierzchnich liści, a duże brukselki przekrój na pół. Dynię przekrój na pół i obierz ze skórki. Przy(...)wyciągnięciem mięsa i warzyw skrop warzywa syropem klonowym. Gdy mięso już będzie gotowe wyciągnij je z piekarnika i pozostaw pod folią aluminiową przez około 15 minut. W międzyczasie przygotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a orzechy i natkę posiekaj. Mięso pokrój na plastry, przełóż na talerz i podaj razem z warzywami i kaszą, a wierzch warzyw posyp posiekanymi orzechami
Plate of JoySkładniki: pół szklanki kaszy pęczak około 13 dag sera typu feta (pół opakowania) 1 ogórek 2 pomidory pół cebuli cukrowej 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwy z oliwek natka pietruszki Sposób wykonania: Kaszę gotujemy na sypko. Ogórek, pomidory,paprykę i fetę kroimy na małe kawałki. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Warzywa i ser dodajemy do kaszy. Polewamy oliwą,dodajemy poszatkowaną
Qchnia po prostuktórym ewidentnie kojarzy mi sie jedno warzywo - dynia. Dynia w różnych wydaniach może być deserem lub potrawą obiadową. Dzisiaj zapraszam na rozgrzewający krem z dyni, oczywiście podawany z kasza jaglaną. Składniki: średnia dynia 4 duże czerwone papryki 4 marchewki duża cebula gałązka lubczyku 3 ziela angielskie bulion warzywny (do przykrycia warzyw) 5 listków świeżej bazylii po 1/2 łyżeczki(...)masła i dosypujemy do niego papryki. Całość po połączeniu dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku i łączymy krem z jogurtem naturalnym. W czasie gotowania zupy w oddzielnym garnuszku gotujemy kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu. Krem podajemy z kaszą. Smacznego
ChilliJemyoliwy 1 szkl wina białego lub innego półwytrawnego 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski hyzop czosnek niedźwiedzi rozmaryn 4 papryki białe 1 szkl kaszy gryczanej suszone sproszkowane grzybki suszone ogórki kiszone 1 jajko tłuszcz do smażenia 200 ml dobrej śmietany Królika oczszczamy i porcjujemy. Z oliwy 3 łyżek wina i ziół (każde zioła(...)układamy kawałki mięsa, dodajemy (opcjonalnie ) trochę ziół. podlewamy jeszcze ok pół szkl wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok godzinę i 20 min. W tym czasie Gotujemy kaszę gryczaną na sypko. Odstawiamy na ok 15 min. Papryki oczyszczamy wewnątrz. Kaszę mieszamy z jajkiem , dodajemy grzybki i suszony ogórek oraz sól i pieprz do smaku, Nakładamy do pełna wszystkie
Gotowanie jest łatwekotlety z cukinii, które mogą też być stosowane jako wege-burgery do bułki. Lekkie, smaczne danie z wykorzystaniem cukinii, której aktualnie jest pod dostatkiem. Kotlety wzbogacone są o dodatek kaszy jaglanej, która powoduje, że całość jest bardziej treściwa a one same mogą stanowić samodzielne danie. Kotlety smażyłam w pikantnej tempurze, przez co ich smak staje się jeszcze bardziej ciekawy, natomiast(...)jeśli nie posiadacie gotowej tempury polecam do panierki użyć wymieszaną bułkę tartą ze szczyptą chili. Składniki (na 5-6 kotletów): 300 gram cukinii 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej garść świeżej bazylii 1/2 marchewki 2 jajka 3-4 łyżki pikantnej tempury + do panierki* 2 łyżki otrąb orkiszowych lub innych 1 łyżka mielonego siemienia lnianego szczypta soli, pieprzu olej do smażenia Cukinię
Mango PapajaZdrowa wersja kotleta na lekki obiad. Jako dodatek idealnie nada się mizeria z ogórków i ziemniaki. Można również placki jeść jedynie z dodatkiem kwaśnej śmietany. SKŁADNIKI 100 g kaszy jaglanej 1 duża cukinia 1 średnia marchewka 2 jajka 40 g otrębów owsianych natka pietruszki (wg uznania) koperek (wg uznania) 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki ziemniaczanej do smaku sól(...)pieprz olej rzepakowy do smażenia WYKONANIE Cukinię umyć, zetrzeć na tarce, posolić i wymieszać. Marchewkę umyć, zeskrobać skórkę i również zetrzeć na tarce. Kaszę jaglaną ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (15 minut). Zostawić do ostudzenia. Koperek i pietruszkę umyć i posiekać. Z cukinii odcisnąć nadmiar wody i przełożyć do miski. Dodać marchewkę, kaszę jaglaną, otręby owsiane, koperek, pietruszkę
Passions hobbies lifeowocowa a jest to przepyszny krem z dodatkiem kilku owoców. Całość bardzo letnia, orzeźwiająca ale zarazem sycąca i smaczna. Z pewnością bomba... witaminowa! Składniki (na 2 porcje): 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2/3 szklanki wody 100 ml jogurtu naturalnego 1/2 mango 1 dojrzały banan 2- 3 łyżki gotowej granoli, np. z tego przepisu kawałek arbuza 1/2 szklanki świeżych jagód syrop(...)klonowy do polania Kaszę gotuję w podanej ilości wody do momentu aż ta wchłonie cały płyn. Studzę. Ugotowaną kaszę, jogurt naturalny, banana i mango miksuję na gładki krem. Krem przekładam do miseczki, dekoruję pokrojonym w kostkę arbuzem, świeżymi jagodami, granolą i syropem klonowym. Podaję od razu lub przechowuję krem bez dodatków w lodówce przez noc, jeśli chcę by był zimny
Mango Papajarzymski Sos koperkowy: 1 cebula 1/2 szklanki wywaru z kurczaka 1 pełna łyżka masła 400 ml śmietany 30% sól gałka muszkatołowa 1 duży pęczek koperku Dodatkowo: 400 g kaszy gryczanej Wykonanie: Kaszę gryczaną gotuję na sypko i odstawiam Opłuczoną i osuszoną pierś z kurczaka dzielę na części, nacieram solą, papryką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę W garnku(...)śmietankę i gotuję ok 15 min, aż sos się zredukuje. Doprawiam do smaku solą, i gałką muszkatołową. Dodaję posiekany koperek i gotuję jeszcze pięć minut. Na talerz nakładam kasze gryczaną, pokrojoną w plastry pierś z kurczaka i wszystko polewam sosem. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenpapryki ładne czerwone 120 g kaszy bulgur 300 g mięsa mielonego sól pieprz jajko oregano szczypta cynamonu pieprz ziołowy staropolski 3 pomidory 1 cebula 200 ml śmietany 22% Paprykę myjemy, odkrawamy ładnie tuż za korzonkiem , odkrywamy, i oczyszczamy z nasion, wycinając całe gniazdo nasienne. Kaszę bulgur gotujemy na sypko według przepisu na opakowaniu. Kaszę studzimy, i mieszamy z mięsem, jajkiem
Gotowanie jest łatweplanuję jeszcze, bo co to za ilość, jak ja tak go lubię :) nawet Zuzia mi go wcina, a w tym daniu zjadła wszystko z talerza poniżej ;) Składniki: 100 g kaszy gryczanej (waga przed gotowaniem) 350-400 g młodego bobu 1 duża cebula 2-3 średnie ząbki czosnku 1/2 papryki czerwonej 3-4 suszone pomidory z oleju (+ 2-3 łyżki oleju(...)spod nich) 4 średnie pieczarki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Bób wrzucamy na dobrze osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty (nie dłużej, aby pozostał pięknie zielony i lekko chrupiący). Odcedzamy na durszlaku. Studzimy i obieramy z łupinek. Cebulę
Kolorowy PrzepisownikDziś na obiad były u mnie zrazy z karkówki z dodatkiem mięsa mielonego i warzyw. Wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, podałam je z kaszą gryczaną paloną oraz surówką. Składniki: 1,5 kilogram karkówki 0,5 kilogram mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 cebula 1 mały słoiczek pieczarek marynowanych 1 jajko 1 kajzerka Sól, pieprz Musztarda Majeranek 2 żabki czosnku(...)łyżki mąki pszennej 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Olej do smażenia Wykałaczki Kasza gryczana Stoisław Sposób przygotowania: Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, cebulę obieramy, pieczarki odsączamy z zalewy, wszystko kroimy w drobną kostkę. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy pokrojone warzywa, namoczoną i odciśnięta bułkę tarta, wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku
Bajeczna Kuchniapołudniowy temperament. Zapewniam, że stworzą razem wybuchowy duecik.. Proponuję Wam skorzystać z dobrodziejstw kuchni “po sąsiedzku”: kuchnia rosyjska i kuchnia kresowa to nieprzebrane skarby smakołyków. Placki z kaszy gryczanej to jedna z odmian blinów, wywodzących się z kuchni wileńskiej. Samo słowo “blin” oznacza właśnie placek. Jeśli można […] Artykuł Balkan, balkan style – czyli placuszki z kaszy gryczanej
Wiszniówka