Gulasz + kasza + buraczki domowej roboty = połączenie idealne i przepyszne. Gulasz ten można przygotować z ulubionymi przyprawami, doprawiać wg własnego gustu. Składniki: 500g mięsa gulaszowego 1 średnia cebula zioła prowansalskie odrobina gałki muszkatołowej sól pieprz mąka do zagęszczenia sosu olej do smażenia woda do podlewania mięsa kasza jęczmienna Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej. Obrać cebulę i drobno ją posiekać(...)rozgrzany olej wrzucić cebulę i zeszklić ją. Dorzucić mięso i dodać przyprawy do smaku. Gdy się podpiecze podlać woda i przykryć pokrywką, Dusić około 2 godziny do osiągnięcia miękkości. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Najlepiej smakuje z buraczkami domowej roboty
Motylkowa Kuchniaplus. Ciasto zdecydowanie uzależnia swoim smakiem, co jest jego minusem, ale na szczęście szybko syci, dzięki czemu nikt nie zje go za dużo. SKŁADNIKI: MASA: 0,5 szklanki kaszy jaglanej 270g chałwy naturalnej (słonecznikowej) banan SPÓD: 175ml mleczka kokosowego 2 szklanki płatków migdałowych 2 szklanki wiórków kokosowych WYKONANIE: Wiórki kokosowe wraz z mleczkiem i płatkami migdałowymi dokładnie blendujemy(...)pieczenia. Całość powinna być gęsta i zbita. Ugniatamy na spodzie formy do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 min. Pół szklani kaszy jaglanej gotujemy z dodatkiem szklanki wody, w razie potrzeby dolewamy trochę płynu. Ugotowaną kaszę blendujemy z chałwą i bananem. Gotową masę przekładamy na upieczony delikatnie spód. Wierzch posypujemy wiórkami, po czym
healthy dreamsnutą słodyczy niesioną przez żurawinę. Całkiem fajny na kanapkę (choć bez chleba też jest pyszny). Smacznego! :) Składniki: 2 szkl. ugotowanej zielonej soczewicy (ok. 200 g suchej) 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej (100 g suchej) 4 łyżki suszonej żurawiny 2 cebule 100 ml oleju+3 łyżki 3 łyżki sosu sojowego 3 ziela angielskie 3 liście laurowe 2 goździki 1 łyżeczka(...)majeranku 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki lubczyku szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Wykonanie: Kaszę i soczewicę gotujemy zgodnie z przepisami na opakowaniach (najlepiej zrobić to wcześniej). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Dusimy, aż cebula się zeszkli. Następnie
psgotujemymusem ananasowym, deser skradł serca wszystkich gości. Uwaga: podaję dwa sposoby przygotowania kokosowej kaszki manny, w obu przypadkach wychodzi pyszna. I kto by pomyślał, że to nie zwykła kasza manna:) Składniki (na 2 porcje): wersja 1: 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki kaszy manny 1-2 kostki białej czekolady wersja 2: 1 szklanka mleka 2% 2 łyżki wiórków kokosowych(...)łyżki kaszy manny 1-2 kostki białej czekolady 2 krążki ananasa (świeży lub mrożony) granat i listki mięty do dekoracji Wersja 1: Mleko kokosowe zagotować, ciągle mieszając wsypać kaszkę i gotować ok minuty, aż kaszka zgęstnieje. Dodać czekoladę i mieszać, żeby czekolada się rozpuściła. Przykryć folią spożywczą i ostudzić (folia zapobiega tworzeniu się kożucha). Wersja 2: wiórki kokosowe zalać mlekiem
Obiad gotowyGranola, która spać mi nie dawała. Tak strrraszzzznie byłam jej ciekawa. I jak czytałam u BlendMan , że jak to, kaszy jaglanej nie gotujemy? No właśnie, nie gotujemy kaszy jaglanej! A sama granola, jest łatwa, mało skomplikowana w przygotowaniu. W smaku taka jaką lubię, nie za słodka. Bez cukru! Jeśli jednak lubisz bardziej słodsze dodatki do mleka, dołóż tam ze dwie(...)świeże lub suszone owoce do mleka lub jogurtu z granolą. Po tej granoli, to coś czuję, że pójdę jeszcze głębiej w kaszowe granole :) Spodobało mi się! Składniki: 400 g kaszy jaglanej 150 g orzeszków ziemnych (miałam solone, dodałam solone) 100 g orzechów włoskich 100 g ziaren sezamu 100 g siemienia lnianego 500 g domowego syropu daktylowego (jak dodasz
Blondynka Gotujeugotować w osolonej wodzie. Muszą być ugotowane do miękkości. Przykryć, żeby nie ostygły. Grzyby umyć i osuszyć, wyciąć nóżki, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok. Przygotowanie nadzienia – kaszę ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Na patelni roztopić masło, wrzucić posiekaną drobno cebulę. Smażyć co jakiś czas mieszając, aż cebula zmięknie. Następnie dodać umyte i pokrojone drobno pieczarki. Smażyć(...)woda z pieczarek wyparuje. Doprawić solą i pieprzem. Na patelnię wrzucić ugotowaną kaszę, dodać serek topiony. Dokładnie wymieszać, smażyć aż serek się roztopi. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić do smaku. Powinno być dość ostre. Farszem napełnić grzyby. Ułożyć grzyby do żaroodpornego naczynia, naokoło rozłożyć ugotowane ziemniaki. Ziemniaki posypać tymiankiem. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego
Kuchnia Pokoleńpiekarnika. Nie skubać! :) Pasztet najlepiej zrobić na noc, żeby miał czas na spokojne wystygnięcie i żeby nikt przy nim nie grzebał ;) Składniki: 200 gramów suchej zielonej soczewicy 100 gramów kaszy jaglanej 2 duże ogórki kiszone 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego koperku 1/2 łyżeczki suszonej natki(...)pietruszki 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki cząbru 5 ziarenek kolendry świeżo zmielona sól himalajska pieprz Soczewicę i kaszę jaglaną ugotowałam wg przepisów na opakowaniach W czasie, gdy się gotowały, cebulę pokroiłam w drobną kostkę, a czosnek w cienkie plastry Olej kokosowy rozgrzałam na patelni i poddusiłam cebulę wraz z czosnkiem, aż cebula się zarumieniła. Potem wyjęłam ziele angielskie i listki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compiekarnika. Nie skubać! :) Pasztet najlepiej zrobić na noc, żeby miał czas na spokojne wystygnięcie i żeby nikt przy nim nie grzebał ;) Składniki: 200 gramów suchej zielonej soczewicy 100 gramów kaszy jaglanej 2 duże ogórki kiszone 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego koperku 1/2 łyżeczki suszonej natki(...)pietruszki 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki cząbru 5 ziarenek kolendry świeżo zmielona sól himalajska pieprz Soczewicę i kaszę jaglaną ugotowałam wg przepisów na opakowaniach W czasie, gdy się gotowały, cebulę pokroiłam w drobną kostkę, a czosnek w cienkie plastry Olej kokosowy rozgrzałam na patelni i poddusiłam cebulę wraz z czosnkiem, aż cebula się zarumieniła. Potem wyjęłam ziele angielskie i listki
Szczęśliwa kuchniaStąd głównym surowcem są jednak owoce suszone. Ja, korzystając z tego, że gruszki są jeszcze na drzewach, użyłem świeżych. Gruszek, bo śliwek już nie ma :) Składniki: - suszone śliwki - gruszki - kasza jęczmienna Wykonanie: Śliwki wrzucamy do wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut. Gruszki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Wsypujemy kaszę, w ilości co najmniej 1/3 wody. Dodajemy gruszki(...)gotujemy do momentu aż kasza będzie miękka
Kryzysowa Książka Kucharskaprzestał gotować. Ale kto chciał się dostać do miasta, musiał przejść przez słodką zupę jaglaną Baśnie braci Grimm przekład z 1982 roku przez Emilie Bielicką i Marcela Tarmowskiego Kasza jaglana, jak i brukiew przedstawiane były zawsze jako surowce niższego sortu, zarezerwowane dla biedaków. Do tego brukiew jest słodka, dlatego postanowiłem skomponować takie proste danie. Nie zapominajmy(...)marzenia były ograniczone wyobraźnią, a ta ilością znanych potraw. Dlatego też garnuszek nie rozdawał kawioru :) Składniki: - kasza jaglana - brukiew Wykonanie: Właściwie to przepis jest jakby z epoki :) Brukiew kroimy w kostkę i wrzucamy do wrzącej wody. Dosypujemy kaszy jaglanej i gotujemy aż zmięknie, dolewając ewentualnie wody aby regulować jej gęstość. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. Ja tam lubię
Kryzysowa Książka KucharskaTwoje dziecko uwielbia naleśniki z serem? Przepada za pierogami z twarożkiem? W takim razie mam dla Ciebie pomysł, jak przemycić maluchowi kaszę jaglaną w twarożkowym przebraniu 😉 Kasza jaglana nie zawsze jest akceptowana przez dzieci. Jednak nie zmienia to faktu, że jest jednym z najzdrowszych produktów spożywczych i dlatego warto „stanąć na rzęsach” by […] Artykuł Placki z twarożku(...)kaszą jaglaną i żurawiną pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkabyć różnorodne warzywa z dressingiem lub zwykła sałatka jarzynowa z sojonezem . Sałatki są zazwyczaj lekkie i stanowią idealny kompozyt dla poniższych przekąsek :D Np. przepis na: sałatka tabbouleh z kaszą jaglaną * Coś bardziej treściwego * Nuggetsy Nuggesty są proste w przygotowaniu, cieszą oko i świetnie smakują -proponujemy Wam aż 5 rodzajów do wyboru, naszymi imprezowymi faworytami są jaglane w panierce(...)krakersów :) Przepisy: nuggetsy z kalafiora nuggetsy z kaszy jaglanej w panierce z krakersów nuggetsy z boczniaków "rybne" nuggetsy z selera nuggetsy sojowe Paszteciki z ciasta francuskiego Bardzo fajne rozwiązanie i alternatywa nawet dla mięsożerców - w cieście francuskim przemycamy wegański ser i parówki i gotowe! Przepisy: paszteciki z farszem z kaszy jaglanej paszteciki z serem
Bananowe PoleSkładniki: 2 tabliczki czekolady mlecznej lub deserowej (po 100 g) 3/4 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej 150 g + 30 g masła szklanka mąki pszennej tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru trzcinowego 5 jajek opakowanie cukru wanilinowego 30 g łuskanych pestek słonecznika 30 g łuskanych pestek dyni 60 g suszonej żurawiny 20 g wiórek kokosowych 2 łyżki śmietany(...)łyżki glukozy (opcjonalnie) Przygotowanie: Ugotuj kaszę gryczaną wg wskazań opakowaniu lecz z dłuższym czasem (20 - 25 min), tak by była trochę rozgotowana. Odstaw do wystudzenia (najpierw odcedź). Następnie zmiel ją przy pomocy maszynki do mielenia lub blendera czy malaksera. A w garnku zacznij rozpuszczać masło (pół kostki - 150 g). Do rozpuszczonego masła dodaj 1,5 tabliczki czekolady mlecznej (ew. deserowej
Karczma Honoriettychłodne jesienno-zimowe dni nic tak nas nie rozgrzeje jak talerz gorącego kapuśniaku z kaszą jęczmienną. Zupa jest smaczna i bardzo sycącą, uwielbiam taki kapuśniak. Składniki: 300 gram wędzonych żeberek 0,5 kilograma kiszonej kapusty 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 100 gram kaszy jęczmiennej Młyny Stoisław 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Sól, pieprz Majeranek(...)zalewamy 4 litrami wody i gotujemy do miękkości mięsa. Marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Żeberka i cebulę wyjmujemy z wywary, wsypujemy kaszę jęczmienną, gotujemy do momentu aż będzie miękką. Dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną drobno kroimy, dodajemy do zupy i jeszcze gotujemy przez kilka minut. mięso rozdrabniamy
Bajeczna Kuchniapomidorowy na bazie resztek kapusty. Robiłam pierwszy raz i jest naprawdę pyszny. Składniki na gołąbki: 1 kg mięsa mielonego z łopatki albo szynki 200 gr ryżu 100 gr kaszy gryczanej dwie kapusty dwie cebule marchewka pokrojona w kostkę i kilka rozdrobnionych różyczek brokuła (nie koniecznie ale ja daję) 4 ząbki czosnku sprasowane łyżeczka majeranku, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, soli szklanka(...)kapuście, oderwać brzydkie liście i parzyć kilka minut w ganku z wrzątkiem aż do czasu kiedy liście kolejno będą odchodzić. 2. Zeszklić na patelni cebulę. 3. Podgotować ryż i kaszę do stanu „aldente” 4. W dużej misce wymieszać surowe mięso z kaszą, ryżem, cebulą, przyprawami. Zalać bulionem i jeszcze raz wymieszać. 5. Farsz nakładać na liście kapusty
Mama z miasta