kasza - 17339 przepisów (strona:305/1156)

Zielony pasztet ze szpinaku, groszku i kaszy jaglanej 156

Zamieniłam bób na groszek, olej z gorczycy na rydzowy, oraz mąkę z pestek dynii na mąkę z pestek arbuza. Przed Wami moja wersja tego pysznego dania :) 100 g suchej kaszy jaglanej 200 g świeżego szpinaku 200 g mrożonego groszku mała cebula łyżka oleju rzepakowego liśc laurowy pół pęczka koperku pół pęczka natki pietruszki 20 g mąki z pestek arbuza (może(...)oleju rydzowego 20 g nerkowców łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu łyżeczka ziela angielskiego łyżeczka białej gorczycy łyżeczka nasion kolendry kopiasta łyżka musztardy Dijon (użyłam pełnoziarnistej) sól do smaku Kaszę płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy 12 minut aż woda się wchłonie. Odstawiamy do przestudzenia. Przyprawy ucieramy w moździerzu. Groszek gotujemy przez

Mienta blog
Fasolowe burgery z kukurydzą i papryką 126

jabłkiem i cynamonem, z domowym jogurtem i siemieniem lnianym. Takiej mi brakowało!  A na obiad... hmm, coś piątkowego będzie zapewne, czyli ryba. Albo wegetariańskie burgery. Z fasoli i kaszy jaglanej, z chrupiącymi kawałkami papryki i kukurydzą, pysznie doprawione. Zdecydowanie do powtórki i to nie raz:) Łapcie przepis! Składniki (na 10-12 sztuk): 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (lekko rozgotowanej(...)czarny pieprz sól 1 jajko (w wersji wegańskiej pominąć) 3 łyżki sezamu Cebulę pokroić w drobną kostkę. Fasolę i kukurydzę odcedzić. 2/3 fasoli zmiksować blenderem na pastę, wymieszać z kaszą jaglaną, cebulą, jajkiem. Dodać płatki owsiane, olej, koncentrat, przyprawy, posolić do smaku. Paprykę pokroić w kostkę. Pozostałą fasolę posiekać. Paprykę, kukurydzę i fasolę dodać do masy, wymieszać. Piekarnik nagrzać

Obiad gotowy
Mini paszteciki wigilijne 166

Ostatni przepis jaki mam dla Was przed świętami to  mini paszteciki z kaszy gryczanej i kapusty z grzybami. Miałam nadzieje, że uda mi się jeszcze zamieścić przepis na coś słodkiego, ale to raczej już po świętach. Co do pasztecików, to powstały spontanicznie gdyż w mojej kuchni nic się nie marnuje. Tak się akurat stało, że został mi się farsz(...)jednej foremce, ale myślę, że takie maluchy fajnie się prezentują. Mini paszteciki wigilijne przepis na 6 szyuk składniki: 1 szklanka kapusty z  grzybami z tego przepisu 100 g kaszy gryczanej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia sól, pieprz wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Łączymy

Przysmaki Karolki
Świąteczny pasztet grzybowy 127

który w którym się piekł, dlatego zawsze zostawiam margines papieru, aby móc otulić wypieki. Składniki na 2 pasztety pieczone w formach o wymiarach 15x 30 cm: 700 g kaszy gryczanej (waga przed gotowaniem) ugotowanej zgodnie z przepisem na opakowianiu 1-1,2 kg pieczarek 3-4 cebule 150 g mąki : u mnie była kasztanowa, ale tyko dlatego, że akurat miałam(...)oleju, gdy się zeszkli dodaj starte na tarce pieczarki (odłóż kilka sztuk do dekoracji). Smaż około 10 minut, dopraw pieprzem , gałką muszkatołową i papryką. Podsmażone grzyby przełóż do ugotowanej kaszy, dopraw solą (jeżeli kasza nie była solona co łyżka jak nic) oraz ugotowane borowiki. Zblenduj całość wedle uznania, u mnie było tak pół na pół, bo nie lubię bardzo gładkiego

greenscarf
Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną pęczak 160

okolicznościach. Koniecznie spróbujcie. Jeżeli bakłażan przypadnie Wam do gustu, idąc za ciosem zróbcie FASZEROWANĄ CUKINIĘ ORAZ FASZEROWANĄ PAPRYKĘ . Składniki (2 porcje): 1 średniej wielkości bakłażan 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak 6 pomidorków papryczkowych lub innych 2 łyżki oleju 2 całe cebulki dymki 0,5 papryczki chili 0,5 pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku sól ziołowa pieprz świeżo(...)posiekana papryczkę chili bez nasion i chwilkę smażyć. 3) Następnie dodać posiekany miąższ z bakłażana, doprawić solą i pieprzem, dodać paprykę czerwoną i kurkumę. 4) Na koniec dodać ugotowaną kaszę oraz pokrojoną natkę pietruszki (troszkę zostawić do posypania) i w razie potrzeby jeszcze doprawić. 5) Do wydrążonych połówek bakłażana nałożyć przygotowany farsz, a na wierzchu ułożyć pokrojony w plastrki

Fitsweet.me
Kokosowa kaszka z truskawkową słodyczą. Drugie śniadanie lub deser. 183

sobą do prac lub szkoły. Chwila przygotować i… ile przyjemności. Truskawkowa słodycz doskonale łączy się z kokosowym smakiem Składniki: 1/2 szklanki mleka kokosowego 85% 3-4 łyżki kaszy manny (w zależności od preferowanej gęstości) 4 czubate łyżeczki konfitury z truskawek Łowicz 2 łyżki płatków czekoladowych listki świeżej mięty do dekoracji Przygotowanie: Do garnuszka wlewamy mleko kokosowe, stawiamy na mały(...)Dodajemy łyżka po łyżce kaszę manną, mieszamy aż do zgęstnienia. Do małego słoiczka wsypujemy na dno czekoladowe płatki, następnie dodajemy gęstą kokosową kaszę. Na wierzch wykładamy konfiturę truskawkową. Całość można przyozdobić listkami świeżej mięty. Idealne na ciepło i na zimno. Wystarczy zakręcić słoiczek i można zabrać ze sobą do prac lub szkoły. Smacznego   #lowicz #dzem #konfitura #truskawki

Słodkie okruszki
Sałatka - jaglanka ze słonecznikiem prażonym (bezglutenowa + wersja wegańska) 180

postaci braku glutenu w tej potrawie. Jaglanka możliwa jest też w wersji wegańskiej, gdy zastąpimy majonez sojonezem (link do przepisu poniżej) i zrezygnujemy z masła. Zapraszam. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej spora garść słonecznika 1 łyżka masła ( w wersji wegańskiej kapka oliwy) 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasów kilka łyżek majonezu (w wersji wegańskiej kilka łyżek sojonezu) sól, pieprz, ewentualnie(...)szczypta cukru, kurkuma Wykonanie: 1. Słonecznik prażymy na suchej patelni, możemy dodać łyżkę masła. Powinien lekko zbrązowieć. W wersji wegańskiej z kapką oliwy. 2. Kaszę jaglaną, wcześniej opłukaną na sitku pod zimną a następnie gorącą wodą, wrzucamy na wrzątek (1 szklanka) z odrobiną soli i kurkumy i gotujemy na wolnym ogniu do wchłonięcia płynu. Gdy będzie wyglądać jak na zdjęciu

Kawa z mlekiem
Wegetariański pasztet musztardowo-grzybowy, w kruchym cieście 191

wyjdzie dobre, jednak chyba widać na zdjęciach, że wszystko się udało. Pasztet jest idealnie kremowy, a ciasto z każdej strony dopieczone i chrupiące. Pasztet z zielonej soczewicy i kaszy jaglanej doprawiłam musztardą pełnoziarnistą, zmielonymi suszonymi prawdziwkami oraz olejem rydzowym, który ma musztardowy posmak i sprawdził sie w tym daniu idealnie. 150 g suchej zielonej soczewicy 150 g suchej kaszy jaglanej(...)śmietany 12 % pół łyżeczki soli Mąkę siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki. Przygotowujemy masę na pasztet. Soczewicę i kaszę gotujemy do miękkości (wg czasu podanego na opakowaniu). […] Artykuł Wegetariański pasztet musztardowo-grzybowy, w kruchym cieście pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Papryki faszerowane z pesto genovese, pomidorkami i mozzarellą 169

też sięgać po jego sklepową wersję, oszczędzając sobie nieco czasu i kłopotu. Dziś pokażę Wam jak przy pomocy takiego słoiczka pesto przygotować prosty obiad na bazie warzyw i mieszanki kasz. Faszerowane papryki to fajna odmiana od tradycyjnego obiadu. Moje są we włoskich klimatach i bazują na sprawdzonym połączeniu  pesto genovese , pomidorów i mozzarelli. Farsz jest niezwykle prosty, bo pesto(...)wiele smaku, że znakomicie doprawia całą potrawę. Dlatego słoiczkowe pesto traktuję jak kuchennego pomocnika, który wspiera mnie w szybkim wyczarowaniu smacznego posiłku. Podstawą farszu jest kompozycja ryżu i kasz Monini Rice & MORE. Pisałam Wam o niej kilka miesięcy temu przy tej sałatce z halloumi . Od tamtej pory zaprzyjaźniłam się z tym produktem i gotuję chociażby do obiadu, jako alternatywa

Chilli Czosnek i Oliwa
Wytrawne placki z kaszy jaglanej z kabanosem 117

Wytrawne placki z dodatkiem kabanosa to świetna propozycja na udane śniadanie. Mam także gratkę dla osób, które nie lubią kaszy jaglanej, czy soczewicy - w tych plackach zupełnie ich nie czuć. Możecie śmiało brać się do pracy i cieszyć się ich smakiem. Kabanos nadaje im ciekawego posmaku. Potrzebujemy: 280 g ugotowanej czerwonej soczewicy 300 g ugotowanej kaszy jaglanej 2 laski kabanosów(...)jogurtu greckiego 2 łyżki mąki pszennej, można zastąpić bezglutenową sól, pieprz Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju kokosowym z niewielkim dodatkiem soli. Do miski wrzucamy soczewicę, kaszę, pokrojone w cienkie plasterki kabanosy, podsmażoną cebulę, jajko, jogurt, mąkę oraz przyprawy. Składniki dokładnie razem mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i wykładamy po 1 łyżce ciasta. Smażymy z obydwu stron. Placki można smażyć

MamaOskarka
Placki z kaszy gryczanej 155

Bardzo szybkie bezglutenowe placki z kaszy gryczanej. Smakuje nawet najbardziej wybrednym ;)  Potrzebujemy : 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczana Sonko 3 łyżki startego żółtego sera  1 jajko 2-3 łyżki mąki kukurydzianej  1 cebula 1 ząbek czosnku  3 łyżki oliwy z oliwek  sól, pieprz Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia(...)dodajemy drobno posiekany czosnek i chwilę smażymy.  Usmażoną cebulę z czosnkiem dodajemy do ugotowanej na sypko kaszy, wbijamy jajko, dodajemy mąkę, doprawiamy i mieszamy.  Na patelnię wykładamy po łyżce masy i smażymy z obydwu stron.  Wioleta Gargula

MamaOskarka
Sałatka z bundzu, warzyw i kaszy gryczanej 116

Aromatyczna i zdrowa sałatka. Połączenie warzyw, sera bundzu (owczego + krowiego) z kaszą gryczaną to zdrowe i syte śniadanie, kolacja, przekąska w ciągu dnia. Można jeść samą lub z dodatkiem chrupiących złotych bagietek. Na pewno do tego coś gorącego, zielona herbata, delikatna herbata liściasta.. Nic więcej nie trzeba! Składniki: 250 g bundzu kilka koktajlowych pomidorków pokrojonych w ćwiartki(...)szklanki kaszy gryczanej niepalonej 2 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona papryka 1 średnia cebula garść kukurydzy mrożonej garść fasoli zielonej ciętej mrożonej kilka talarków papryczki chili bazylia, lubczyk, vegeta natur, sól, pieprz – do smaku oliwa z oliwek Sposób przygotowania: ser bundz, jajka, paprykę kroimy w średnią kostkę, cebulę drobno siekamy na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, dodajemy paprykę

Zasmakuj Kuchni
KASZA Z WARZYWAMI I MIĘSEM Z ZUPY 137

MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: mięso z zupy (u mnie udko kurczaka), mała marchewka, po kawałku papryki zielonej i czerwonej, kawałek pora, torebka kaszy gryczanej, 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, 2 łyżki sosu sojowego, nieduża garść posiekanej natki pietruszki. Składniki marynaty do mięsa: 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, 1/2 łyżeczki soli, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka słodkiej(...)oregano. Przygotowanie: Kurczaka obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przygotowuję marynatę z oleju i przypraw, dokładnie mieszam z mięsem. Najlepiej zrobić to nieco wcześniej, aby mięso trochę poleżało w przyprawach. Kaszę gotuję w osolonej wodzie, mieszam z sosem sojowym, studzę. Paprykę kroję w nieduże paseczki, pora w plasterki. Marchewkę dzielę na mniejsze kawałki, następnie kroję wzdłuż w cienkie plasterki, a potem

JejKuchnia
opieńki i zielonki=sos i kotlety z kaszą... 159

cebula 2 sztuki, olej rzepakowy - ile potrzeba, kostka rosołowa 2 sztuki, wywar 2 szklanki, pieprz mielony - do smaku, śmietana 22 % 200 ml, natka pietruszki 1/2 pęczka, kasza gryczana 3 woreczki ugotowane, grzyby z cebulą 2 szklanki, kucharek 1,5 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, tarta bułka 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba opieńki, zielonki oczyścić, zalać woda i tylko krótko(...)kotletów, resztę zalać wywarem, dać kostkę rosołową, śmietanę i gotować z 5 minut mieszając, do smaku dać pieprzu mielonego, na koniec blenderem zmiksować sos, parę grzybków odłożyć do dekoracji kaszę gryczaną wyrobić z posiekanymi grzybami, jajkiem, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, na oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety podawać kotlety z ziemniakami i sosem, posypać natką pietruszki - grzyby leśne zielonki i opieńki

W Mojej Kuchni Lubię
Jaglany makowiec z pomarańczą polany czekoladą 143

ciacho będzie w mojej pierwszej 5 najlepszych i najsmaczniejszych 😍 Szczerze, brałam co miałam pod ręką i wyszedł na prawdę obłędny w smaku!🙆 Składniki (forma 20 cm) -100 g kaszy jaglanej -100 g maku -1 banan -20 g wiórków kokosowych -2 jaja -3 łyżki rodzynek -30 g orzechów -1 pomarańcza polewa: -30 g czekolady gorzkiej -20 g oleju/masła +wiórki kokosowe(...)posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kaszę gotujemy i studzimy. 2. Mak zalewamy wrzątkiem na 10 min i odcedzamy. 3. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 10 min i odcedzamy. 4. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce. Z miąższu wyciskamy cały sok. 5. Do melaksera wrzucamy kaszę oraz mak i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy banana, jajka i miksujemy

Zdrowie i pysznie na talerzu

Proponowane wyszukiwania