kasza - 17339 przepisów (strona:303/1156)

Pieczarki faszerowane, pomysł na obiad bez mięsa 247

ugotować w osolonej wodzie. Muszą być ugotowane do miękkości. Przykryć, żeby nie ostygły. Grzyby umyć i osuszyć, wyciąć nóżki, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok. Przygotowanie nadzienia – kaszę ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Na patelni roztopić masło, wrzucić posiekaną drobno cebulę. Smażyć co jakiś czas mieszając, aż cebula zmięknie. Następnie dodać umyte i pokrojone drobno pieczarki. Smażyć(...)woda z pieczarek wyparuje. Doprawić solą i pieprzem. Na patelnię wrzucić ugotowaną kaszę, dodać serek topiony. Dokładnie wymieszać, smażyć aż serek się roztopi. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić do smaku. Powinno być dość ostre. Farszem napełnić grzyby. Ułożyć grzyby do żaroodpornego naczynia, naokoło rozłożyć ugotowane ziemniaki. Ziemniaki posypać tymiankiem. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego

Kuchnia Pokoleń
Pasztet roślinny z zielonej soczewicy i kiszonymi ogórkami 231

piekarnika. Nie skubać! :) Pasztet najlepiej zrobić na noc, żeby miał czas na spokojne wystygnięcie i żeby nikt przy nim nie grzebał ;) Składniki: 200 gramów suchej zielonej soczewicy 100 gramów kaszy jaglanej 2 duże ogórki kiszone 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego koperku 1/2 łyżeczki suszonej natki(...)pietruszki 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki cząbru 5 ziarenek kolendry świeżo zmielona sól himalajska pieprz Soczewicę i kaszę jaglaną ugotowałam wg przepisów na opakowaniach W czasie, gdy się gotowały, cebulę pokroiłam w drobną kostkę, a czosnek w cienkie plastry Olej kokosowy rozgrzałam na patelni i poddusiłam cebulę wraz z czosnkiem, aż cebula się zarumieniła. Potem wyjęłam ziele angielskie i listki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pasztet roślinny z zielonej soczewicy i kiszonymi ogórkami 231

piekarnika. Nie skubać! :) Pasztet najlepiej zrobić na noc, żeby miał czas na spokojne wystygnięcie i żeby nikt przy nim nie grzebał ;) Składniki: 200 gramów suchej zielonej soczewicy 100 gramów kaszy jaglanej 2 duże ogórki kiszone 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego koperku 1/2 łyżeczki suszonej natki(...)pietruszki 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki cząbru 5 ziarenek kolendry świeżo zmielona sól himalajska pieprz Soczewicę i kaszę jaglaną ugotowałam wg przepisów na opakowaniach W czasie, gdy się gotowały, cebulę pokroiłam w drobną kostkę, a czosnek w cienkie plastry Olej kokosowy rozgrzałam na patelni i poddusiłam cebulę wraz z czosnkiem, aż cebula się zarumieniła. Potem wyjęłam ziele angielskie i listki

Szczęśliwa kuchnia
Siuśpaj 201

Stąd głównym surowcem są jednak owoce suszone. Ja, korzystając z tego, że gruszki są jeszcze na drzewach, użyłem świeżych. Gruszek, bo śliwek już nie ma :) Składniki: - suszone śliwki - gruszki - kasza jęczmienna Wykonanie: Śliwki wrzucamy do wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut. Gruszki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Wsypujemy kaszę, w ilości co najmniej 1/3 wody. Dodajemy gruszki(...)gotujemy do momentu aż kasza będzie miękka

Kryzysowa Książka Kucharska
Jak bracia Grimm radzili radzić sobie z głodem czyli "Słodka Breja" 198

przestał gotować. Ale kto chciał się dostać do miasta, musiał przejść przez słodką zupę jaglaną Baśnie braci Grimm przekład z 1982 roku przez Emilie Bielicką i Marcela Tarmowskiego   Kasza jaglana, jak i brukiew przedstawiane były zawsze jako surowce niższego sortu, zarezerwowane dla biedaków. Do tego brukiew jest słodka, dlatego postanowiłem skomponować takie proste danie. Nie zapominajmy(...)marzenia były ograniczone wyobraźnią, a ta ilością znanych potraw. Dlatego też garnuszek nie rozdawał kawioru :) Składniki: - kasza jaglana - brukiew Wykonanie: Właściwie to przepis jest jakby z epoki :) Brukiew kroimy w kostkę i wrzucamy do wrzącej wody. Dosypujemy kaszy jaglanej i gotujemy aż zmięknie, dolewając ewentualnie wody aby regulować jej gęstość. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. Ja tam lubię

Kryzysowa Książka Kucharska
Placki z twarożku z kaszą jaglaną i żurawiną 203

Twoje dziecko uwielbia naleśniki z serem? Przepada za pierogami z twarożkiem? W takim razie mam dla Ciebie pomysł, jak przemycić maluchowi kaszę jaglaną w twarożkowym przebraniu 😉 Kasza jaglana nie zawsze jest akceptowana przez dzieci. Jednak nie zmienia to faktu, że jest jednym z najzdrowszych produktów spożywczych i dlatego warto „stanąć na rzęsach” by […] Artykuł Placki z twarożku(...)kaszą jaglaną i żurawiną pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
10 pomysłów na przekąski na sylwestra 354

być różnorodne warzywa z dressingiem lub zwykła sałatka jarzynowa z sojonezem . Sałatki są zazwyczaj lekkie i stanowią idealny kompozyt dla poniższych przekąsek :D Np. przepis na: sałatka tabbouleh z kaszą jaglaną * Coś bardziej treściwego * Nuggetsy Nuggesty są proste w przygotowaniu, cieszą oko i świetnie smakują -proponujemy Wam aż 5 rodzajów do wyboru, naszymi imprezowymi faworytami są jaglane w panierce(...)krakersów :) Przepisy:  nuggetsy z kalafiora nuggetsy z kaszy jaglanej w panierce z krakersów nuggetsy z boczniaków  "rybne" nuggetsy z selera nuggetsy sojowe    Paszteciki z ciasta francuskiego Bardzo fajne rozwiązanie i alternatywa nawet dla mięsożerców - w cieście francuskim przemycamy wegański ser i parówki i gotowe!  Przepisy:  paszteciki z farszem z kaszy jaglanej paszteciki z serem

Bananowe Pole
Czekoladowe ciasto gryczane 195

Składniki: 2 tabliczki czekolady mlecznej lub deserowej (po 100 g) 3/4 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej 150 g + 30 g masła szklanka mąki pszennej tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru trzcinowego 5 jajek opakowanie cukru wanilinowego 30 g łuskanych pestek słonecznika 30 g łuskanych pestek dyni 60 g suszonej żurawiny 20 g wiórek kokosowych 2 łyżki śmietany(...)łyżki glukozy (opcjonalnie) Przygotowanie: Ugotuj kaszę gryczaną wg wskazań opakowaniu lecz z dłuższym czasem (20 - 25 min), tak by była trochę rozgotowana. Odstaw do wystudzenia (najpierw odcedź). Następnie zmiel ją przy pomocy maszynki do mielenia lub blendera czy malaksera. A w garnku zacznij rozpuszczać masło (pół kostki - 150 g). Do rozpuszczonego masła dodaj 1,5 tabliczki czekolady mlecznej (ew. deserowej

Karczma Honorietty
Kapuśniak z kaszą jęczmienną 182

chłodne jesienno-zimowe dni nic tak nas nie rozgrzeje jak talerz gorącego kapuśniaku z kaszą jęczmienną. Zupa jest smaczna i bardzo sycącą, uwielbiam taki kapuśniak. Składniki: 300 gram wędzonych żeberek 0,5 kilograma kiszonej kapusty 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula  100 gram kaszy jęczmiennej Młyny Stoisław 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Sól, pieprz Majeranek(...)zalewamy 4 litrami wody i gotujemy do miękkości mięsa. Marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Żeberka i cebulę wyjmujemy z wywary, wsypujemy kaszę jęczmienną, gotujemy do momentu aż będzie miękką. Dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną drobno kroimy, dodajemy do zupy i jeszcze gotujemy przez kilka minut. mięso rozdrabniamy

Bajeczna Kuchnia
Gołąbki z pysznym sosem pomidorowym 281

pomidorowy na bazie resztek kapusty. Robiłam pierwszy raz i jest naprawdę pyszny. Składniki na gołąbki: 1 kg mięsa mielonego z łopatki albo szynki 200 gr ryżu 100 gr kaszy gryczanej dwie kapusty dwie cebule marchewka pokrojona w kostkę i kilka rozdrobnionych różyczek brokuła (nie koniecznie ale ja daję) 4 ząbki czosnku sprasowane łyżeczka majeranku, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, soli szklanka(...)kapuście, oderwać brzydkie liście i parzyć kilka minut w ganku z wrzątkiem aż do czasu kiedy liście kolejno będą odchodzić. 2. Zeszklić na patelni cebulę. 3. Podgotować ryż i kaszę do stanu „aldente” 4. W dużej misce wymieszać surowe mięso z kaszą, ryżem, cebulą, przyprawami. Zalać bulionem i jeszcze raz wymieszać. 5. Farsz nakładać na liście kapusty

Mama z miasta
Gołąbki inaczej 366

temu gołąbki w liściach botwinki postanowiłam że też je kiedyś zrobię. Nie mogłam jednak trafić na botwinkę, która by się do tego nadawała, aż do czasu…. Składniki: torebka kaszy jęczmiennej pęczak (mojej ulubionej ostatnio) 400 gram ugotowanego mięsa (u mnie cielęcina z gulaszu) mała cebula 10 szt. pomidorków daktylowych pół szklanki bulionu ząbek czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz(...)zioła prowansalskie do smaku 14-20 liści botwinki najlepiej jak największych Wykonanie: Kaszę gotujemy do miękkości (ok. 30 min). Mięso drobno kroimy. Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle i gdy jest już dość miękka dodajemy obrane i pokrojone pomidory. Gdy pomidory nieco się rozpuszczą wyciskamy na patelnie czosnek, dodajemy przyprawy i jeszcze moment podgrzewamy. Do sporej miski wsypujemy ugotowaną

Mama z miasta
SMACZNE ZIELONE BABECZKI 311

kawy i zjadać takie słodkie pyszności. Z wielką przyjemnością wstanę jako pierwsza i obudzę najbliższych pięknym zapachem pieczonych babeczek. Dodatkowym ich atutem jest to, że zawierają zdrowy szpinak i kaszę manną więc jak najbardziej sprawdzą się na poranne śniadanie. SKŁADNIKI : ( na 12 babeczek ) mąka pszenna – 100 g kasza manna – 100 g masło – 70 g cukier – 60 g jajko – 1 sztuka(...)dekoracji posypka karmelowa Decorata olej do wysmarowania blachy PRZYGOTOWANIE : Masło roztopić w rondelku i ostudzić. Do miski wbić jajko, dodać szczyptę soli i miksować przez minutę. Dodać mąkę, kaszę manną, proszek do pieczenia i cukier. Całość miksować, aż połączą się składniki. Masa powinna być dość gęsta i trochę lepiąca. Taką masę wyłożyć do specjalnej foremki z otworami na babeczki, wysmarowaną

kuchniabellissima.wordpress.com
Łosoś w słodko-pikantnej marynacie na cytrynowym kuskusie 292

świeży koper lub kolendra- do posypania Cytrynowy kuskus: * kuskus- 1 woreczek * masło- 1 łyżka * skórka z cytryny- 1 łyżka * suszona włoszczyzna- 1 łyżka * sól- wedle uznania * bulion/woda- do zalania kaszy Łosoś: Z fileta z łososia ściągnąć skórę (o ile jest), wymyć i osuszyć. Sos sojowy wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, pokrojoną papryczką chili, stopionym masłem oraz sezamem i polać(...)czego 2 minuty przed końcem folię przeciąć, aby rybę leciutko zrumienić z wierzchu. Przed podaniem posypać świeżym koperkiem lub kolendrą. Cytrynowy kuskus: Podczas duszenia się ryby przygotować kuskus: kaszę wsypać do miski, dodać po łyżce masła, włoszczyzny, skórki z cytryny oraz soli i zalać wrzątkiem bulionu (1 cm ponad kaszę). Przykryć i odczekać 5 minut. Wymieszać przed podaniem. Smacznego! :) * przy

Kraina Miodem Płynąca
Jaglane kokosanki 173

Jaglane kokosanki wśród moich znajomych zrobiły furorę. Bardzo zdrowe, smaczne i sycące. Znikają błyskawicznie i podniebienie domaga się o dokładkę. Składniki: 1 jajko 2 łyżki erytrol 100g suchej kaszy jaglanej + 1,5 szklanki wody 100g wiórek kokosowych 3 łyżki mąki kokosowej (gdyby masa byłaby zbyt rzadka) 2 łyżki syropu z agawy lub miodu naturalnego Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną gotujemy(...)zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Między czasie na suchej patelni prażymy na złocisty kolor wiórki kokosowe. Jajko ucieramy z erytrolem na puszystą masę. W Następnie dodajmy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, uprażone wiórki kokosowe, w razie potrzeby mąkę kokosową i syrop z agawy lub miód naturalny. Całość dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki. Pieczemy przez 35-40 minut

Truskawkowa Fiesta
KNEDELKI BANANOWE Z SOSEM TRUSKAWKOWYM 195

Obiad na słodko...Knedelki twarogowe z dodatkiem kaszy manny, słodzone bananami i podane z sosem truskawkowym. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. W odróżnieniu od tradycyjnych knedli nie trzeba gotować ziemniaków, studzić ich, przeciskać przez praskę i wyciągać stolnicy. Całość wykonamy w misce i potrzebujemy zaledwie 10 minut! Knedelki są bardzo dobre i znikają w mgnieniu oka, choć przyznam szczerze(...)polanym masełkiem z bułką tartą. Uwielbiałam je w dzieciństwie 😋 Składniki: 300 g sera białego półtłustego 2 jajka 1 banan 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki kaszy manny Sos: 400 g truskawek mrożonych 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Do miski wrzucamy ser biały, dodajemy jajka i banana pokrojonego na plasterki. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Mąkę

Kuchnia MagdaLeny