oleju 550 g mąki pszennej szczypta soli farsz 80 g suszonych grzybów (użyłam suszonych prawdziwków) 100 g fety 2/3 szklanki zielonej soczewicy (wcześniej przepłukanej na sicie) 1/3 szklanki białej kaszy gryczanej (można użyć zwykłej) 1/2 bułki czerstwej (wcześniej namoczonej) 1 jajko sól, pieprz do smaku Wykonanie W rondelku umieszczamy suszone grzyby, zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin. Grzyby gotujemy(...)wolnym ogniu, dolewając wody, gdy wyparuje. Gotujemy ok. 15-20 min. Soczewicę i kaszę przepłukane na sicie przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Pod sam koniec gotowania dodajemy grzyby razem z pozostałym w nich wywarem i gotujemy do momentu, aż soczewica i kasza wchłoną cały płyn. Ugotowane – odcedzamy, przekładamy do półmiska i pozostawiamy
Raj dla Podniebieniakapustą i grzybami na mące orkiszowej: Domowy zakwas z buraków: Zakwas buraczany: PASZTETY: Pasztet drobiowy pieczony, bezglutenowy: Wykwintny pasztet z indyka lub królika: Domowy pasztet zapiekany: Pasztet z kaszy jaglanej z pieczarkami: Pasztet z kaszy jaglanej z boczniakami : Pasztet z selera i kaszy jaglanej: Pasztet z pestek dyni: Łosoś w galarecie: Indyk pieczonyw całości z nadzieniem z warzyw: Sałatka jarzynowa(...)mące orkiszowej: Błyskawiczne, pyszne pierniczki: Pierniczki gryczano-jaglane, bezglutenowe: Kruche maślano-korzenne ciasteczka: Świąteczne ciasteczka migdałowe: MAKOWCE: Makowiec na kruchym orkiszowym spodzie, z kruszonką: Strucla makowa: Makowiec japoński z kaszą jaglaną i kruszonką, bezglutenowy: Makowiec japoński, bez glutenu: Makowiec japoński na kruchym orkiszowym spodzie: Tort makowy z cynamonem i orzechami: Tort chałwowy: SERNIKI: Sernik z makiem kokosem i brzoskwiniami: Sernik
Smaczne Zdrowepłynnej śmietanki, następnie zblenduj (najlepiej ręcznym blenderem) z pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku, w razie potrzeby dodaj więcej musztardy lub octu. Majonez wegański – idealny do sałatek Składniki: ugotowana kasza jaglana (1/2 szklanki) słonecznik łuskany (2 duże łyżki) woda (1/2 szklanki) ksylitol (1 łyżka lub do smaku, albo inna substancja słodząca) cytryna (4 łyżki lub do smaku) biała gorczyca(...)szczypt) – dla lepszego efektu warto użyć soli NAMAK, która imituje smak jajka (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością) olej nierafinowany o delikatnym smaku (3/4 szklanki) np. ryżowy Kaszę, słonecznik, wodę, gorczycę, sól i ksylitol oraz cytrynę zblenduj najgładziej jak tylko można. Stopniowo dolewaj olej (to ważny punkt, stopniowe dodawanie oleju powoduje że majonez zagęszcza się jak należy). Dopraw
Powiedz dietom niewiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie śniadania. Kaszę mannę kocham pod wszelką postacią, a czemu nie podać jej z płatkami kukurydzianymi? To połączenie jest pyszne. Polecam, spróbujcie. Możecie przygotować na pierwsze lub drugie śniadanie, wbrew pozorom wykonanie takiego nie wymaga dużo czasu, a doda Wam sytości na cały dzień. Dodam, że takie śniadanie najlepiej jest podać zaraz po przygotowaniu(...)później płatki zmiękną. Zapraszam :) Składniki: 2 duże jabłka miód prawdziwy do smaku cynamon mielony według uznania odrobina gorącej wody 2 szklanki mleka 5 płaskich łyżek kaszy manny półtorej szklanki płatków kukurydzianych 2 kopiaste łyżki rodzynek Wykonanie: 1. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do garna podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy
IzabelawkuchniLubię wszelkiego rodzaju kasze i uważam je za świetną podstawę do przygotowania lunchboxów. Wystarczy dodać warzywa oraz mięso, aby powstało smaczne danie, które można zjeść zarówno na ciepło, jak i zimno. Jeżeli mięso zastąpicie strączkami np. cieciorką, wtedy powstanie także wersja wege tego dania. Składniki na 6 porcji: 400 g kaszy bulgur razowej Radix-bis 1 kg piersi z kurczaka(...)pieczarek 60 g suszonych pomidorów 2 duże ząbki czosnku 1 czerwona cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka oregano Szczypta ostrej papryki w proszku Sól pieprz Przygotowanie: Kaszę bulgur przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka i czerwoną cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczarki pokroić w półtalarki
Fabryka pomysłówszukałam fajnego przepisu i skorzystałam z tego ( klik ). Miodownik wyszedł bardzo smaczny. Blaty, które upieczemy mogą leżeć ze dwa, trzy dni i potem spokojnie możemy je przełożyć masą z kaszy manny (która jest tak pyszna, że moje dzieci wyjadały ją z miski), do tego blaty smarujemy powidłem śliwkowym. Taki miodownik najlepiej spożywać na drugi, a nawet trzeci dzień od przełożenia(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody 1/2 szklanki cukru 3 jajka L 4 łyżki płynnego miodu 125 g miękkiego masła lub margaryny Krem: 7 - 8 łyżek kaszy manny 700 ml mleka u mnie 2% 1/3 szklanki cukru 3/4 kostki masła (miękkiego) 15 ml wódki Dodatkowo: powidło śliwkowe płatki migdałów 1 tabliczka gorzkiej czekolady kilka łyżek mleka
kruche babeczkioctu winnego. Ja nieco zmieniłam ten tradycyjny przepis. Dodałam cukinię, pieczarki i ziemniaki zamiast papryk, pomidorów i oliwek. Całe danie pachnie pieczonymi i smażonymi warzywami z dodatkiem suszonych pomidorów, kaszy jęczmiennej, słodkich rodzynek, kaparów, selera naciowego, aromatycznych przypraw i octu winnego. Wspaniałe danie! Potrawa jest bardzo syta, łatwo się ją przygotowuje. Ja zawsze robię jej cały gar, zajadamy się nią(...)cukinie 2 bakłażany kawałek selera naciowego 4 ziemniaki 2 cebule 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku 4 suszone pomidory z zalewy kilka kaparów 2 łyżki rodzynek 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 2 łyżki octu winnego oliwa z oliwek masło klarowane przyprawy: 15 g przyprawy suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem (użyłam przyprawy Kamis) 15 g przyprawy suszonej cebuli vegeta, sól, pieprz
Zasmakuj Kuchnineutralnych np.: surówki i produktów białkowych, czyli np. kawałka pieczeni, ryby lub w przypadku wegetarian jajka sadzonego... A w przypadku wegan potrawy np. z soi lub fasoli... ☺ Składniki: 140g kaszy jęczmiennej wiejskiej 1,5l rosołu 2 marchewki 1 pietruszka ćwiartka selera (średniej wielkości) kawałek pora 1 listek laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego natka pietruszki łyżka domowej wegety sól(...)myjemy, a następnie kroimy w kostkę lub słupki i wkładamy do garnka z rosołem. Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy do zagotowania. Gdy wszystko zacznie nam się gotować wsypujemy kaszę, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu aż kasza i warzywa będą miękkie. Na końcu doprawiamy wegetą, solą, pieprzem i posypujemy natką pietruszki. Jeśli ktoś lubi krupnik
Dieta Rozdzielna i Zdrowietylko śmietanę kremówkę, odrobinę soli , pieprzu i… gotowe! Będąc zabieganym, czasami trzeba pójść na łatwiznę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Kotlety: 200 g kaszy bulgur 200 g świeżego szpinaku parmezan 2 jajka 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 3 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżka masła kilka łyżek wody sól pieprz Sos: 1 koncentrat z przyprawami „Winiary” – pomidorowa 100 g śmietany kremówki 30 % sól pieprz Przygotowanie: Kotlety: Kaszę bulgur ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić. Następnie dodać jajka, mąkę, bułkę tartą, sól, pieprz, czosnek granulowany i wodę. Dokładnie wymieszać. Gdyby masa była za sucha i się nie kleiła, dolać
Oryginalny smakdanie z historią choć mi nie do końca znaną. Kiedy tydzień temu odwiedziliśmy dom rodzinny Małżona nagle mój monż zapytał "Mamo a pamiętasz jak gotowałaś kapustę z kaszą?". Mama oczywiście pamiętała i pokrótce mi opowiedziała. Oczywiście jak to zwykle bywa w przepisie pojawiło się mięso. Postanowiłam zrobić wege wersje tego dania. Moim zdaniem była wyśmienita, Małżonowi brakowało mięsa :P Wegański(...)bigos z kasza i wędzoną śliwką 1 kg kiszonej kapusty (może być taka z marchewką) 100 g wędzonej śliwki bez pestki 40 g suszonych podgrzybków 2 liście laurowe pół łyżeczki kminku sól i pieprz do smaku Kapustę dwukrotnie płuczemy jeśli jest bardzo kwaśna a następnie odciskamy, kroimy i wkładamy do garnka. Dodajemy kminek, pokrojone śliwki oraz namoczone grzyby razem
Dzieje kuchennej Wiewióryporozumienia. Pierogi są!!! A ja nie przypominam sobie abym chociaż raz je lepił! PANOWIE!!! Mam dla Was dobrą wiadomość! Wy też możecie mieć pierogi! Składniki na farsz: 250g kaszy gryczanej 300 g pieczarek 2 cebule duże majeranek sól i pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy(...)cebulkę też kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem i podsmażamy pieczarki, tak ok. 10 minut, następnie dodajemy cebulkę i wszystko razem dusimy, aż będzie miękkie. Dodajemy ugotowaną kaszę, dokładnie wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Kaszę możemy lekko nadgotować wtedy farsz będzie bardziej zwarty i nie będzie nam się rozsypywał. Składniki na ciasto
Dieta Rozdzielna i ZdrowieKasza jaglana na śniadanie czyli jaglanka. To naprawdę ciekawa propozycja na zdrowe śniadanie. Zobacz moje ulubione przepisy na kaszę jaglaną na śniadanie. Jaglanka,... The post Kasza jaglana przepisy na śniadanie – jaglanka appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comDziś moje ulubione danie jesienne , papryki nadziewane mięsem mielonym ,kaszą jaglaną i cukinią .Uwielbiam. Składniki: na 10 sztuk ,5 przekrojonych papryk 5 czerwonych papryk 1 woreczek kaszy jaglanej 1 cebula 1 cukinia Koncentrat pomidorowy,do smaku Zioła prowansalskie Majeranek Pieprz,sól himalajska Kaszę ugotować w 1,5 szklanki wody ,10 minut. Cukinię umyć i zetrzeć na tartce(...)patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę na złoty kolor, dodać mięso mielone i przyprawy do smaku ,dodać odsączoną z wody cukinię .Smażyć jeszcze 2 minuty ,dodać koncentrat pomidorowy ,ugotowaną wcześniej kaszę ,wymieszać i napełnić farszem umyte i przekrojone wzdłuż papryki . Piec około 20 minut w 180 stopniach ,podawać gorące z keksem z jogurtu greckiego .Smacznego
Ladylaura.Składniki (na 1 porcję) - mała cebula (ok. 70 g), - 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g), - pół woreczka kaszy pęczak (ok. 50 g), - ok. 150 g dyni, - mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - przyprawy: kurkuma, gałka muszkatołowa, imbir, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oleju. 2. Do cebuli(...)dodajemy kaszę i smażymy ok. 1-2 minuty. 3. Kaszę zalewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy ok. 10 min. (najlepiej pod przykryciem). 4. Do kaszy dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i dusimy ok. 15 min. 5. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, kurkumie, soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 6. Do pęczotta z dynią
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki: 1 kapusta włoska 1 kg mięsa mielonego 1 torebka ryżu 1 torebka kaszy jęczmiennej 1 cebula 1 jajko 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki kaszy manny sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki śmietany + 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Wykonanie : Ryż gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu. Do garnka wlać wodę i zagotować dodać odrobinę soli. Do gotującej(...)powoli odchodzić. Kiedy będziemy oddzielać liście, w każdym z nich należy ściąć korzonek wtedy liście będą już gotowe do zawijania. Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż oraz ugotowaną kaszę, pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, kaszę mannę, koncentrat, sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko razem mieszamy. Gotowy farsz kolejno układamy na liściach kapusty i zawijamy gołąbki. Gołąbki układamy
Olga Piecze i Gotuje