kasza - 17339 przepisów (strona:256/1156)

Jaglany budyń czekoladowy 149

Pyszny i zdrowy deser na bazie kaszy jaglanej. Możemy go zjeść na ciepło lub zimno. Wierzch dodatkowo możemy udekorować ulubionymi owocami. ¾ szklanki kaszy jaglanej 1 1/4 szklanka mleka 1,5% 1 łyżka miodu spadziowego 1 łyżka kakao 1 banan Kaszę jaglaną płuczemy dokładnie na sitku pod zimną wodą. Następnie przelewamy ją wrzątkiem (aby pozbyć się goryczki). Gotujemy ją w jednej(...)szklance mleka do miękkości (wchłonie całe mleko). Do ugotowanej kaszy wlewamy miód, wsypujemy kakao, dodajemy kawałki banana i wlewamy resztę podgrzanego mleka. Całość blendujemy na gładki krem. Przelewamy do pucharka

VioletoweKucharzenie
Kaszotto z grzybami 95

jest wspaniała! Jednak dla tych, którzy wolą „dobrze zjeść”, świetnie sprawdzi się jajko sadzone. Polecam i zachęcam do przygotowania!   Składniki 350g grzybów leśnych 2 cebule 200g kaszy gryczanej 50g tartego parmezanu sól, pieprz czarny 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka śmietany 18% 4 jajka przepiórcze Wykonanie: Grzyby przełożyć do rondelka, zalać wodą (ok.600ml(...)grzybów, zmieszać z zasmażką. Przełożyć i rozprowadzić z grzybami tak, aby powstał sos. Gotować chwilkę, Na sam koniec można dodać łyżeczkę śmietany. Doprawić tylko solą i pieprzem. Ugotować kaszę w lekko osolonej wodzie. Do kaszy dodać połowę przygotowanego sosu grzybowego, wymieszać. Do kaszy dodać starty parmezan. Jeszcze raz lekko przemieszać. Kilka sztuk jajek przepiórczych wybić na patelnię i usmażyć

Raj dla Podniebienia
Indyk z kaszą jaglaną, żurawiną i jabłkiem z masłem szałwiowym i migawki z miejsca dzieciństwa 125

które zapamiętam na zawsze… Po tym krótkim spacerze po śladach mojego dzieciństwa zapraszam Was na dobrą, lekką i zdrową potrawę. Składniki: (na 2 porcje) 250g mięsa indyczego 150g kaszy jaglanej garść świeżej żurawiny 1 jabłko garść listków szałwii gałka muszkatołowa 1/2 ząbka czosnku sól, pieprz 2-3 łyzeczki masła klarowanego plastry cukinii do dekoracji Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy(...)klarowanym maśle na złoty kolor z ząbkiem czosnku i szczypta gałki. Na małej patelni równiez na klarowanym maśle podsmażamy plastry jabłka z listkami szałwii. Danie podajemy na plastrach cukinii, kaszę jaglaną wykładamy w formie kulek lub w dowolny sposób, przekładamy indyka oraz podsmażone jabłka i polewamy całość delikatnie masłem szałwiowym. Potrawa jest niezwykle aromatyczna i lekka! Smacznego!   Artykuł Indyk

Raj dla Podniebienia
kaszotto z pesto i bobem 156

DIETETYCZNY OBIAD KASZOTTO Z PESTO I BOBEM! PYSZNE! To danie całkowicie odczarowało mi kaszę gryczaną, którą jadam dość rzadko. Nie mogłabym powiedzieć, że jej nie lubię, ale jest mi raczej obojętna. A w tym daniu zapunktowała, tak wysoko! Wyszedł mi obiad, tak smaczny i lekki, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na to bardzo proste danie. Jest ono dość(...)dietetyczne, i spokojnie może służyć jako obiad lub lunch box do pracy.  Polecam! PRZEPIS NA KASZOTTO Z PESTO ( 2 porcje) -   1 szklanka  kaszy gryczanej bardzo dobrej jakości - 2 łyżeczki pesto - 2 łyżeczki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami - 4-5 pomidorów suszonych - 4 garście ugotowanego bobu (dostępny jest mrożony w sklepach) Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie

SMYKWKUCHNI
Zupa z botwinką i kaszą jaglaną 178

Szybka, sezonowa zupa z botwinki i kaszy jaglanej, którą trzeba obowiązkowo przygotować. Nie tylko dlatego, że jest pyszna, ale również ze względu na bogactwo witamin Składniki: 1 pęczek botwinki 100 g kaszy jaglanej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 l bulionu 1 marchewka 1 mała pietruszka (korzeń) 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 1-2 łyżki oleju rzepakowego(...)zeszklić. Następnie dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę wszystko podsmażać mieszając. W garnku zagotować bulion z listkami laurowymi, dodać zawartość patelni, pokrojone buraczki, kaszę jaglaną, liście i łodyżki botwinki. Gotować pod przykryciem (na malutkim ogniu) przez około 15 minut do miękkości. Następnie zahartować śmietanę (do śmietany wlać kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszać

Oryginalny smak
Kasza kuskus z marchewką i cukinią 161

Bardzo lubię kaszę kuskus, bo można z niej wyczarować przeróżne pyszności. Dziś kasza z warzywami, a dokładnie z marchewką i cukinią. Całość wyszła naprawdę pyszna, a do tego danie sycące i bardzo szybkie do zrobienia. Składniki: 300 g kaszki luskus 1 cukinia 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Obraną i umytą marchewkę pokroić(...)cebula się zeszkli, dodać cukinię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć przez kilka minut od czasu do czasu mieszając, aż cukinia zmięknie. Kuskuś przygotować według przepisy na opakowaniu. Gotową kaszę wymieszać widelcem, dodać warzywa, wymieszać. Na koniec doprawić całość solą i pieprzem. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka z kuskusem, tuńczykiem, czerwoną fasolką i kukurydzą 1081

jakiś czas lubię przygotowywać sałatki z wykorzystaniem kaszy kuskus, ponieważ wystarczy ją zalać wrzątkiem, przykryć, odczekać kilka minut i już jest gotowa do spożycia :)  Dzisiaj zachęcam do przygotowania pożywnej sałatki wraz z dodatkiem czerwonej fasoli, kukurydzy, tuńczyka i dużej ilości zielonej pietruszki. Taka sałatka będzie idealna na drugie śniadanie. Jeżeli staracie się jeść więcej warzyw to przygotujcie sałatkę(...)kuskus wraz z dodatkiem pomidora, ogórka i zielonej pietruszk i .  Składniki na porcje dla 4-6 osób: 3/4 szklanki kaszy kuskus (około 140 g) 1 puszka czerwonej fasoli (240 g po odsączeniu) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pęczka zielonej pietruszki 1 puszka tuńczyka w oleju 1/2 dużej, czerwonej cebuli 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Kuskus przesypać

Ugotować
Wiosenna sałatka z kiełkami i szpinakiem 188

Wiosna i zdrowie na talerzu. Trochę buraków, kiełki w towarzystwie jajek i kasza jaglana mega zdrowa a niedoceniana. Moja rodzina uwielbia takie sałatki. Zaletą ich jest też to że możemy wykorzystać to co mamy w lodowce. 1 opakowanie szpinaku baby 1/3 szklanki kaszy jaglanej 6 pomidorków koktajlowych 2 jajka 1 garść kiełek z rzodkiewki 1 burak pieczony 3 pomidory suszone(...)oliwa z suszonych pomidorów majonez sos vinaigrette ser lazur natka pietruszki kwiatki bratka sól, pieprz, oregano Szpinak myję i osuszam, układam na talerzu. Jajka gotuję na twardo i obieram. Kaszę jaglaną gotuję w 2/3 szklanki wody. Jak lekko przestygnie dodaję do niej oliwę z suszonych pomidorów, sól, pieprz, oregano, dwie pokrojone drobno rzodkiewki. Z kaszy formuję kulki.Układam na szpinaku

wesoła kuchnia
szybka pizza ze szparagami 209

Jest pyszna i naprawdę wyjątkowa. Prócz szparagów zapiekłam na niej szynkę dojrzewającą i trzy rodzaje sera. Niesamowite i warte polecenia jest ciasto: drożdżowe, szybkie, bo niewymagające wyrabiania, wałkowane na kaszy mannej. Z pewnością wykorzystam je również w innych pizzowych wariantach, wszystkim bardzo polecam. składniki: ciasto: ok 1,5 szkl mąki pszennej 1/2 szkl ciepłego mleka 1/2 łyżeczki curku 1/2 łyżeczki(...)soli 2 łyżki oliwy 30 g świeżych drożdży ponadto: oliwa kasza manna nadzienie: 1/2 pęczka szparagów 120 g mozzarelli 120 g sera feta 120 g sera pleśniowego 3 łyżki miodowego sosu musztardowego W ciepłym mleku rozmieszać cukier i drożdże. Odstawić na kilka minut. Pozostałe składniki ciasta wrzucić do miski, dodać zaczyn, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując

6niebo
Wiosenna sałatka z kaszy jaglanej 143

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Wiosenna sałatka z kaszy jaglanej Składniki: Kasza jaglana – 100g Ogórek zielony – 1 duży Awokado – 1 sztuka Seler naciowy – 2 łodygi Orzechy włoskie – 40g Olej z orzechów włoskich – 3 łyżki Sól, pieprz Koperek(...)cytryny Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukać, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie z 1 łyżką oleju z orzechów włoskich.  Gdy kasza przestygnie dodać do niej pokrojonego ogórka, seler naciowy i awokado. Całość skropić obficie sokiem z cytryny i olejem z orzechów włoskich. Dodać uprażone i posiekane orzechy, posiekany koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem

Kuchnia Bon Appetit
Struan z rodzynkami i cynamonem w majowej Piekarni Amber 150

próbowałem. Ze względu na remont i brak czasu piekłem szybszą wersję na drożdżach. Moje drobne zmiany, jakie wprowadziłem do przepisu: - przeliczyłem na połowę składników (foremka 25x11 cm) - polentę zastąpiłem kaszą kukurydzianą, ryż brązowy - ryżem basmati - dałem trochę mniej cukru - z kaszy kukurydzianej, płatków owsianych i otrębów zrobiłem namaczankę Struan wersja drożdżowa – przepis stąd – kilk ! ( tłumaczenie przepisu przez Marcina) Składniki (foremka(...)25x11 cm):   380 g mąki pszennej chlebowej   25 g polenty (zastąpiłem kaszą kukurydzianą)   16 g płatków owsianych   8 g otrębów pszennych   40 g ugotowanego brązowego ryżu (ja dodałem basmati)   35 g cukru trzcinowego  (dałem 25 g)   9 g soli   30 g miodu   90+60 g letniej wody

Przepisy na domowy ser i chleb
Gulasz mięsny z pak choi 169

mięsny z warzywami zawsze świetnie się komponuje. Z czym podać gulasz mięsny? Przyznam, że moi domownicy najbardziej lubią gulasz z ryżem lub ziemniakami. Ja jednak najbardziej lubię gulasz z kaszą….Ho, ho…Jeszcze kilka lat temu raczej bym się nie podpisała pod jakąkolwiek kaszą. Obecnie smakują mi wszystkie rodzaje kasz zwłaszcza, kiedy podaję je razem z gulaszem. Znacie(...)ćwiartki. Zrumień na rozgrzanym maśle i dodaj do gulaszu. Po 45 minutach gotowania dodaj zielone warzywa i gotuj gulasz jeszcze przez 10 minut. Posyp gulasz pietruszką i podaj z kaszą ugotowaną na sypko.   The post Gulasz mięsny z pak choi appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY Z POMIDORAMI i KASZĄ JAGLANĄ 311

porcji 500 g młodej kapusty 1,75 litra bulionu drobiowego lub wody (opcjonalnie z 3 łyżkami sosu sojowego) 2 młode marchewki 1 pietruszka 5 młodych ziemniaków 3 łyżki kaszy jaglanej 2 łyżki oliwy 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 świeżej papryczki chili 1 szklanka passaty pomidorowej lub 2 świeże pomidory (sparzone, obrane i pokrojone w kostkę) sól, świeżo zmielony czarny(...)wycinamy głąb, drobno szatkujemy i lekko solimy. Cebulę, czosnek i papryczkę chili kroimy w drobną kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Kaszę jaglaną opłukujemy na sicie gorącą wodą i przelewamy wrzątkiem. W dużym garnku zagotowujemy bulion lub wodę. Dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oraz kaszę jaglaną i kapustę. Zagotowujemy, przykrywamy

cool and minty
Gryczanka, czyli owsianka inaczej - albo kochasz albo nienawidzisz. 132

kasza gryczana musi być tylko dodatkiem do dań wytrawnych? Ostatnio spróbowałam kaszę gryczaną w formie owsianki. Dwu smakowa, pierwsza dyniowa z korzennymi przyprawami oraz druga czekoladowa. Razem dały bardzo smaczne połączenie. Faktem jest, że konsystencja gryczanki jest bardzo ciekawa i może nie każdemu podpaść do gustu, dlatego z osobami, które miały okazję skosztować stwierdziliśmy, że można ją kochać albo nienawidzić(...)Składniki: szklanka kaszy gryczanej 2 szklanki wody pół szklanki ugotowanej lub upieczonej dyni imbir, kurkuma, gałka muszkatołowa, cynamon łyżeczka masła orzechowego łyżka kakaa szklanka mleka stewia do smaku Sposób przygotowania: Kaszę ugotuj w dwóch szklankach wody. Po ugotowaniu podziel na dwie części. Pierwszą zmiksuj z dużą ilością przypraw, dynią, stewią oraz połową szklanki mleka. Drugą z kakaem, połową szklanki mleka

wysmienity
Rafaello z kaszy jaglanej 127

Rafaello z kaszy jaglanej to pyszna, zdrowa, choć nie do końca niskokaloryczna słodycz:). Na pewno jest zdrowszą alternatywną dla kupnych słodyczy i między innymi dlatego warto je przygotować. Smakuje nawet wielbicielom tradycyjnych słodkości. 100g kaszy jaglanej 2 szklanki mleka 1 szklanka wiórków kokosowych + 1/4 szklanki do obtoczenia 3 łyżki miodu  1. Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą. Przekładamy(...)garnka, dodajemy 1 szklankę wiórków kokosowych, mleko i mód. Gotujemy często mieszając aż kasza wchłonie całą wodę. 2. Kiedy masa przestygnie, ale będzie jeszcze ciepła, formujemy z niej małe kulki, które obtaczamy w wiórkach. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc - mocno schłodzone smakują najlepiej

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania