Ostatnio lubię eksperymentować z niestandardowymi wypiekami, stąd pomysł w Gotowaniu za Głosowanie na tartę. Wybraliście tę, której spód stanowi kasza jaglana, zaś wypełnienie to kurczak, cukinia i suszone pomidory zalane masą jogurtowo-jajeczną. Może ona stanowić wyśmienity nie tylko obiad, ale także kolację lub śniadanie (dla tych, co lubią wytrawne posiłki o poranku). Polecam podać ją lekko podgrzaną(...)mnie najlepsza), w towarzystwie lekkiej sałatki winegretem. Inspiracja: Zawsze głodna Składniki na formę o średnicy 27 cm: Ciasto: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej (około 1,5 woreczka) 2 jajka 2 łyżki tartego sera, np. parmezanu Sól Pieprz Szczypta ostrej papryki w proszku Farsz: 300 g piersi z kurczaka marynata do mięsa: 1 łyżka oleju, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku
Fabryka pomysłówmarudził, że tyle nie zje, bowiem po pierwszym kęsie już się chciało wołać o dokładkę:) Czym więc zasłużyły sobie na taką sławę? Otóż ich sekret to odpowiednie proporcje mięsa, kaszy manny oraz duszenie, a raczej zapiekanie kotletów w piekarniku, dzięki czemu były puchate i soczyste w środku. Pamiętam gdy podczas jakiejś imprezy babci powierzono usmażenie kotletów. Wszystko szło zgodnie(...)przypraw, ale zapewniam, że smak kotletów na tym tylko zyska. Składniki: 500g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 400g mięsa wołowego (łopatka, karkówka) 1 duża cebula 2 jajka 0,5 szklanki kaszy manny ok 0,5 szklanki mleka sól pieprz szczypta majeranku szczypta curry szczypta słodkiej papryki 3 suszone pomidory mąką do obtoczenia kotletów olej do smażenia Cebulę obrać. Mięso umyć, osuszyć
Obiad gotowylubicie wersję klasyczną, a liczycie kalorie - ten przepis jest dla Was :) Dzisiaj Walentynki - więc może to być słodki akcent romantycznej kolacji ;) SKŁADNIKI (na 15-16 kuleczek) 100 g kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka miodu 1 łyżka syropu klonowego 1 szklanka wiórków kokosowych + do obtoczenia po kilka kropelek olejku migdałowego i waniliowego kilkanaście(...)blanszowanych migdałów PRZYGOTOWANIE Mleko wlewamy do rondla i wrzucamy kaszę. Gotujemy na małym ogniu, aż do całkowitego wchłonięcia płynu przez kaszę. Chwilę studzimy i dodajemy do ciepłej kaszy olej kokosowy, miód, syrop klonowy, wiórki i olejki. Całość blendujemy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki, do środka każdej wkładamy migdał i obtaczamy w wiórkach. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na wegetariańskie papryki faszerowane kaszą jaglaną, warzywami oraz serem feta, które są świetnym sposobem na wymiecenie resztek z lodówki. Do przygotowania będziemy potrzebować: - 6 średniej wielkości kolorowych papryk (czerwone są najsłodsze) Do przygotowania farszu będziemy potrzebować: - 100 g kaszy jaglanej (1 torebka) - 250 g pieczarek - 250 g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona) - kilka suszonych pomidorów(...)czosnku przeciśnięte przez praskę - 1 łyżkę masła - 1 łyżkę oliwy z suszonych pomidorów - 2 łyżki sosu sojowego - szczyptę słodkiej i ostrej papryki, pieprzu oraz czosnku granulowanego do smaku 1. Kaszę płuczemy na sitku pod wrzątkiem, a następnie gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Papryki płuczemy, odcinamy kapelusze i usuwamy gniazda nasienne. 3. Pieczarki dokładnie płuczemy, osuszamy, odcinamy ogonki
Bez Cebuliwitaminy: E, C, B1, B2, B6. Czego chcieć więcej? Wartość odżywcza jednej porcji: 270 kcal, białko: 6,7 g, tłuszcz: 8,8 g, węglowodany: 40 g Wykonanie Opłucz porządnie kaszę pod gorącą wodą. Ugotuj ją w mleku z cynamonem, tak aby wchłonęła całe mleko – około 15 minut. Posiekaj orzechy. Do kaszy dodaj rodzynki lub żurawinę i posiekane orzechy. Wymieszaj(...)żaroodpornego a potem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na ok. 20 – 30 minut aż jabłka będą miękkie i ładnie pomarszczone. Składniki na 2 porcje 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka kokosowego (napój) lub mleka krowiego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki rodzynek lub żurawiny 2 łyżki orzechów włoskich 2 duże jabłka Jeśli spodobał Ci się ten wpis
Eat me! Fit me!Szybki obiad z tych jednogarnkowych, a w zasadzie jednopatelnianych. Kasza bulgur jest naszym najnowszym odkryciem, jest to "Rodzaj kaszy z ziaren pszenicy, najczęściej pszenicy twardej, sporządzony z gotowanych i następnie wysuszonych ziaren zboża, często używany w kuchni tureckiej i bliskowschodniej." Źródło : https://pl.wikipedia.org/wiki/Bulgur Potrzebujemy: 2 woreczki kaszy bulgur 2 duże ząbki czosnku łyżeczka masła 2 średnie cebule(...)seler, a marchewkę tarkujemy, po czym wrzucamy na patelnie, i smażymy stale mieszając, uważając aby nie przypalić. W wodzie rozpuszczamy kostkę bulionu warzywnego i dodajemy wraz z dwoma woreczkami kaszy bulgur, następnie siemię lniane, słonecznik, czarnuszkę, keczup, chilli i przykrywamy pokrywką i dusimy ok 6 minut, od czasu do czasu mieszając. My najbardziej lubimy gdy warzywa są jeszcze lekko chrupiące
Pora na poraSzybki obiad z tych jednogarnkowych, a w zasadzie jednopatelnianych. Kasza bulgur jest naszym najnowszym odkryciem, jest to "Rodzaj kaszy z ziaren pszenicy, najczęściej pszenicy twardej, sporządzony z gotowanych i następnie wysuszonych ziaren zboża, często używany w kuchni tureckiej i bliskowschodniej." Źródło : https://pl.wikipedia.org/wiki/Bulgur Potrzebujemy: 2 woreczki kaszy bulgur 2 duże ząbki czosnku łyżeczka masła 2 średnie cebule(...)seler, a marchewkę tarkujemy, po czym wrzucamy na patelnie, i smażymy stale mieszając, uważając aby nie przypalić. W wodzie rozpuszczamy kostkę bulionu warzywnego i dodajemy wraz z dwoma woreczkami kaszy bulgur, następnie siemię lniane, słonecznik, czarnuszkę, keczup, chilli i przykrywamy pokrywką i dusimy ok 6 minut, od czasu do czasu mieszając. My najbardziej lubimy gdy warzywa są jeszcze lekko chrupiące
Pora na poraCoś dla osób pragnących zjeść coś zdrowszego i bezmięsnego. Kotleciki z kaszy gryczanej są idealnym zamiennikiem dla kotletów mielonych, ze względu na wygląd, konsystencje oraz smak. Pasują idealnie do zwykłego obiadu, jak i same bez dodatków. Serdecznie polecam. Porcja: około 12 małych kotlecików Składniki: * szklanka ugotowanej kaszy gryczanej * 3 łyżki odchudzonego twarogu * 2 jajka * 4 łyżki mąki gryczanej * łyżka(...)bułki tartej * pół łyżeczki suszonej pietruszki * łyżeczka wegety i pieprzu *olej do smażenia Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Szklankę ugotowanej kaszy przesypujemy do dużej miski. Dodajemy po kolei twaróg oraz bułkę tartą. Całość mieszamy i przyprawiamy. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do masy. Na sam koniec dodajemy mąkę i starannie mieszamy. Formujemy małe kotleciki. Pieczemy z oby dwóch stron przez
Klasyka Gotowaniakostkami lodu! Podczas miksowania lód rozpuszcza się i sprawia, że hummus nabiera wspaniałej, kremowej konsystencji. Hummus kremowo - jedwabisty. Składniki 200 g suchej ciecierzycy garść dowolnego ryżu lub gruboziarnistej kaszy bulgur do łuskania ziaren ciecierzycy 4 łyżki jasnego tahini w wersji płynnej (możesz użyć jasne tahini kupne) 4 łyżki soku z cytryny 2 nieduże ząbki czosnku, przeciśnij przez(...)przepisu Gotujemy ciecierzycę w szybkowarze ugotowaną ciecierzycę przecedź przez sitko, wywar wylej wyłuskaj ciecierzycę w następujący sposób: ugotowaną ciecierzycę przełóż do dużej miski dodaj garstkę dowolnego ryżu lub kaszy bulgur napełnij miskę z ciecierzycą zimną wodą włóż do miski dłonie nabieraj w dłonie ziarna ciecierzycy wraz z ryżem / kaszą i bardzo delikatnie pocieraj je w dłoniach w celu usunięcia
Szybko Szybkowarpoprzednim przepisie , a także na Naszym Instagramie , gdzie pokazujemy np. przepyszne różowe koktajle z buraka i owoców. Dzisiaj chcemy Wam pokazać Nasze ulubione wegańskie klopsiki z buraka i kaszy kuskus. Są sycące, łatwe w przygotowaniu i wilgotne w środku. Świetnie smakują na ciepło podane w taki sposób jak na zdjęciu - z frytkami z batatów, kiełkami i sosem czosnkowym lub chrzanowym(...)tutaj dopiero teraz, bo zajadamy się nimi już od jakiegoś czasu. Mamy nadzieję, że pokochacie je tak mocno jak my :) Czego potrzebujemy? 3 małe buraki 150 g suchej kaszy kuskus 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki oleju roślinnego koperek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Buraki myjemy i gotujemy przez około godzinę. Można je również upiec. Jak upiec
two broke sistersNAJPROSTSZY GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ Gulasz to danie rozgrzewające, syte i treściwe. Jest to najprostsza i najszybsza wersja gulaszu. Nie zawsze każdy ma czas, by tworzyć w kuchni dania wymyślne, chodź bardzo by się chciało. Nieraz jesteśmy zmęczeni, zabiegani. Jednak to, że przepis jest prosty nie zmienia faktu, że pyszny ! ~~SKŁADNIKI~~ (3 porcje) mięso wieprzowe np. szynka lub łopatka(...)papryka słodka mielona 1 łyżka przyprawa do mięsa duszonego 1 łyżka sól 1 łyżeczka pieprz 1/4 łyżeczki czosnek granulowany 1/2 łyżeczki kasza gryczana 3 woreczki woda 1 szkl. ewentualnie przyprawa uniwersalna do smaku mąka 1 łyżka + woda do zaklepki natka pietruszki 2-3 łyżki ( posiekana ) olej do smażenia ~~METODA~~ Mięso kroimy w kostkę lub paski. Doprawiamy papryką, solą, przyprawą
Kuchnia Pauletteszupa krem marchewkowo-pomidorowa Zupa krem marchewkowo-pomidorowa Składniki : 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki kaszy jaglanej kilka łyżek klarowanego masła lub oleju kokosowego 1,5l wywaru 1/2 kg marchwi puszka pomidorów przyprawy : kumin , carry , sól , pieprz , kurkuma Wykonanie : Kaszę dobrze wypłukać , zalać wodą (2 razy więcej wody(...)niż kaszy ).Posolić i ugotować ok 10- 12 minut od zagotowania , pod przykryciem na małym ogniu. Czosnek i cebulę obrać. Cebulę posiekać w drobną kostkę , podsmażyć na maśle klarowanym lub oleju kokosowym , kiedy się lekko zarumieni dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kumin. Razem wszystko delikatnie podsmażać , tak by czosnek się nie przypalił. Marchew obrać i pokroić w plastry , dodać
Aromatyczne Podróżegarść kiełków słonecznika i kiełków zielonego groszku , 1/2 pomarańczy, 5 liści jarmużu. 1 h poźniej - drugie śniadanie: komosowo - gryczane naleśniki awokado, kiełkami i surowymi warzywami . Składniki: 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej moczonej przez noc, 1/2 szklanki komosy ryżowej moczonej przez noc, woda, sól, 1/2 awokado, 1 łyżeczka oleju lnianego, kiełki brokuła, słonecznika, świeży ogórek, papryka. Wykonanie: Kaszę(...)gryczaną i quinoa odcedzamy z wody, przepłukujemy, umieszczamy w kielichu blendera i zalewamy świeżą wodą na wysokość 0,5 cm nad poziom kasz. Dodajemy trochę soli i blendujemy na gładką masę. Wylewamy na baaaardzo rozgrzaną patelnię (u mnie-bez tłuszczu) na placuszki o wybranej średnicy (u mnie - około 8 cm). Smażymy z obydwu stron. Na przestudzone placuszki nakładamy rozgniecione
Jeść, by żyć w zdrowiuSKŁADNIKI: 2 dojrzałe mango 1 pomarańcz 1 łyżka miodu 2 50 ml mleczka kokosowego 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej Pestki dyni do posypan PRZYGOTOWANIE: Mango i pomarańcze obieram a następnie dzielę na mniejsze kawałki i wkladam do blendera. Dodaję miód. Wszystko blenduję na gładki mus. Następnie wkładam do lodówki na ok 10 min. Do garnka o grubym dnie(...)wlewam mleko kokosowe a następnie doprowadzam do wrzenia. Wsypuję kasze mannę, zdejmuję z palnika i kilka sekund energicznie mieszam tak by nie powstaly grudki. Kaszę mannę nie słodzę. Na dno szklanki wkładam kaszę i czekam aż przestygnie. Następnie kładę schłodzony mus. Na wierzch posypuję pestkami dyni. Smacznego
Gotowanie PatkiPołączenie kaszy jaglanej i sera to moje ostatnie odkrycie. Kasza jaglana jest tak delikatna w smaku i strukturze, że fantastycznie sprawdziła się w roli dodatku do farszu. Pozostaje tylko pytanie czy pierogi te podać na obiad czy podwieczorek? U mnie były na obiad i podwieczorek ;-) Do przygotowania około 35-40 pierogów potrzebujemy: 2 szklanki mąki tortowej gorąca(...)woda sól 250 g białego sera 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego 2-3 łyżeczki cukru pudru Do mąki tortowej dodać sól i wlać gorącą wodę, nigdy nie wiem ile, gdyż robię to na wyczucie, po prostu tyle aby ciasto miało bardzo gęstą, pierogową konsystencje. Woda koniecznie musi być gorąca gdyż w przeciwny razie ciasto
Jadło i czytadło