poprzednim przepisie , a także na Naszym Instagramie , gdzie pokazujemy np. przepyszne różowe koktajle z buraka i owoców. Dzisiaj chcemy Wam pokazać Nasze ulubione wegańskie klopsiki z buraka i kaszy kuskus. Są sycące, łatwe w przygotowaniu i wilgotne w środku. Świetnie smakują na ciepło podane w taki sposób jak na zdjęciu - z frytkami z batatów, kiełkami i sosem czosnkowym lub chrzanowym(...)tutaj dopiero teraz, bo zajadamy się nimi już od jakiegoś czasu. Mamy nadzieję, że pokochacie je tak mocno jak my :) Czego potrzebujemy? 3 małe buraki 150 g suchej kaszy kuskus 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki oleju roślinnego koperek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Buraki myjemy i gotujemy przez około godzinę. Można je również upiec. Jak upiec
two broke sistersNAJPROSTSZY GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ Gulasz to danie rozgrzewające, syte i treściwe. Jest to najprostsza i najszybsza wersja gulaszu. Nie zawsze każdy ma czas, by tworzyć w kuchni dania wymyślne, chodź bardzo by się chciało. Nieraz jesteśmy zmęczeni, zabiegani. Jednak to, że przepis jest prosty nie zmienia faktu, że pyszny ! ~~SKŁADNIKI~~ (3 porcje) mięso wieprzowe np. szynka lub łopatka(...)papryka słodka mielona 1 łyżka przyprawa do mięsa duszonego 1 łyżka sól 1 łyżeczka pieprz 1/4 łyżeczki czosnek granulowany 1/2 łyżeczki kasza gryczana 3 woreczki woda 1 szkl. ewentualnie przyprawa uniwersalna do smaku mąka 1 łyżka + woda do zaklepki natka pietruszki 2-3 łyżki ( posiekana ) olej do smażenia ~~METODA~~ Mięso kroimy w kostkę lub paski. Doprawiamy papryką, solą, przyprawą
Kuchnia Pauletteszupa krem marchewkowo-pomidorowa Zupa krem marchewkowo-pomidorowa Składniki : 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki kaszy jaglanej kilka łyżek klarowanego masła lub oleju kokosowego 1,5l wywaru 1/2 kg marchwi puszka pomidorów przyprawy : kumin , carry , sól , pieprz , kurkuma Wykonanie : Kaszę dobrze wypłukać , zalać wodą (2 razy więcej wody(...)niż kaszy ).Posolić i ugotować ok 10- 12 minut od zagotowania , pod przykryciem na małym ogniu. Czosnek i cebulę obrać. Cebulę posiekać w drobną kostkę , podsmażyć na maśle klarowanym lub oleju kokosowym , kiedy się lekko zarumieni dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kumin. Razem wszystko delikatnie podsmażać , tak by czosnek się nie przypalił. Marchew obrać i pokroić w plastry , dodać
Aromatyczne Podróżegarść kiełków słonecznika i kiełków zielonego groszku , 1/2 pomarańczy, 5 liści jarmużu. 1 h poźniej - drugie śniadanie: komosowo - gryczane naleśniki awokado, kiełkami i surowymi warzywami . Składniki: 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej moczonej przez noc, 1/2 szklanki komosy ryżowej moczonej przez noc, woda, sól, 1/2 awokado, 1 łyżeczka oleju lnianego, kiełki brokuła, słonecznika, świeży ogórek, papryka. Wykonanie: Kaszę(...)gryczaną i quinoa odcedzamy z wody, przepłukujemy, umieszczamy w kielichu blendera i zalewamy świeżą wodą na wysokość 0,5 cm nad poziom kasz. Dodajemy trochę soli i blendujemy na gładką masę. Wylewamy na baaaardzo rozgrzaną patelnię (u mnie-bez tłuszczu) na placuszki o wybranej średnicy (u mnie - około 8 cm). Smażymy z obydwu stron. Na przestudzone placuszki nakładamy rozgniecione
Jeść, by żyć w zdrowiuSKŁADNIKI: 2 dojrzałe mango 1 pomarańcz 1 łyżka miodu 2 50 ml mleczka kokosowego 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej Pestki dyni do posypan PRZYGOTOWANIE: Mango i pomarańcze obieram a następnie dzielę na mniejsze kawałki i wkladam do blendera. Dodaję miód. Wszystko blenduję na gładki mus. Następnie wkładam do lodówki na ok 10 min. Do garnka o grubym dnie(...)wlewam mleko kokosowe a następnie doprowadzam do wrzenia. Wsypuję kasze mannę, zdejmuję z palnika i kilka sekund energicznie mieszam tak by nie powstaly grudki. Kaszę mannę nie słodzę. Na dno szklanki wkładam kaszę i czekam aż przestygnie. Następnie kładę schłodzony mus. Na wierzch posypuję pestkami dyni. Smacznego
Gotowanie PatkiPołączenie kaszy jaglanej i sera to moje ostatnie odkrycie. Kasza jaglana jest tak delikatna w smaku i strukturze, że fantastycznie sprawdziła się w roli dodatku do farszu. Pozostaje tylko pytanie czy pierogi te podać na obiad czy podwieczorek? U mnie były na obiad i podwieczorek ;-) Do przygotowania około 35-40 pierogów potrzebujemy: 2 szklanki mąki tortowej gorąca(...)woda sól 250 g białego sera 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego 2-3 łyżeczki cukru pudru Do mąki tortowej dodać sól i wlać gorącą wodę, nigdy nie wiem ile, gdyż robię to na wyczucie, po prostu tyle aby ciasto miało bardzo gęstą, pierogową konsystencje. Woda koniecznie musi być gorąca gdyż w przeciwny razie ciasto
Jadło i czytadłoPropozycja śniadaniowa dla znudzonych monotonią porannych zwyczajów. 20 min składniki: 1 szklanka kaszy kukurydzianej 3 garście szpinaku w liściach 2 jajka parmezan sól i pieprz 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek wykonanie: Gotujemy kaszę w proporcjach 2:1 (2 szklanki osolonej wody na 1 szklankę kaszy), przez ok. 15 min. W międzyczasie siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę czosnek(...)jajko, na około mącąc wodę łyżką, by jajko nie przywarło do naczynia. Trwa to ok. 2 min. Niektórzy do wody dodają łyżeczkę octu, ale nie jest to konieczne. Wyciągamy kaszę, nakładamy do miseczek i posypujemy startym parmezanem. Mieszamy. Na wierzch układamy szpinak, a na końcu jajko. I doprawiamy solą i jeśli ktoś lubi pieprzem. JEMY BEZ OPAMIĘTANIA! SMACZNEGO
Ania i Marcin gotująKapuśniak, bardzo przypominający krupnik. Sycąca i pyszna zupa, której talerzy wystarczy w zupełności jako cały obiad. By zupa była pożywna, dodałam do niej mieszankę kaszy owsianej, kaszy jęczmiennej mazurskiej oraz ryżu, która nadała zupie nową odsłonę. Składniki: 1kg żeberek (duży pasek) 400g kapusty kiszonej, odsączonej z soku 100g kaszy (użyłam mieszanki multigrano Risana z ryżem czerwonym) 4l wody 2 duże(...)malutki ogień i przykrywamy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 30 minut. Marchewkę i ziemniaki tniemy w drobną kostkę, dodajemy razem z kaszą do zupy, gotujemy kolejne 30 minut. Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 20 minut. Doprawiamy pieprzem
Gotowanie i blogowanieKasza jaglana wreszcie wraca do łask, jednak nadal nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. Wielka szkoda, bo dzięki swemu oryginalnemu smakowi świetnie komponuje się z daniami słonymi, jak i słodkimi. Przede wszystkim zaś warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze, a nawet lecznicze, dlatego dziś sałatka z kaszą(...)jaglaną. 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 kłącze selera naciowego 1 puszka czerwonej fasoli 2 jajka 4 ogórki konserwowe majonez sól, pieprz Kaszę ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Seler pokroić na drobno, posolić, dokładnie wymieszać i odstawić na sicie na przynajmniej pół godziny, aby puścił wodę. Fasole przepłukać zimną wodą. Ogórki
Jadło i czytadłospecjalnym numerze gazetki "Przyślij Przepis-Dania z mięsa mielonego" nr 3/2011. Jak podaje autor, podobne pulpeciki robi się w Kuwejcie! Spodobał mi się pomysł połączenia mięsa mielonego z kaszą, nadzianie pulpetów serem całkiem mnie przekonało:) Pulpeciki podałam z surówką ze świeżych warzyw - smakowały wyśmienicie! składniki: 500 g mielonego mięsa (oryginalnie jagnięcina, u mnie mieszane wieprzowo-wołowe) 1 szkl kaszy bulgur(...)cebula 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki 1/4 łyżeczka curry sól, pieprz do smaku 125 g twarogu kanapkowego tłuszcz i bułka tarta do formy Kasze zalać woda, odstawić na kilka godzin (całą noc) do namoczenia. Dokładnie osączyć. Cebulę obrać, drobno posiekać. Kasze i cebulę dodać wraz z przyprawami do mięsa mielonego, wyrobić na jednolitą masę. Zwilżoną dłonią nabierać
6niebowszystko około 2,5 godziny, czasem zamieszaj a czasem dolej trochę wody gdy zacznie się robić gęsto. Gdy mięso będzie gotowe czyli miękkie to już czas aby wstawić np. kaszę gryczaną. Dopraw jeszcze w razie potrzeby sos. Kaszę gotuj na malutkim ogniu pod przykryciem zawsze w proporcji ile kaszy tyle wody, czyli jeżeli masz szklankę wody , to wsyp do niej(...)szklankę kaszy. Delikatnie posól, dodaj liścia laurowego i tak doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz gaz do minimum,przykryj i zostaw na około 20 min, aż woda wyparuje. Dodaj odrobinę masła , wymieszaj i podawaj z w/w sosem z bitkami z wołowiny. SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkijedna mała wada – za szybko znikają, stąd radzę od razu zrobić z podwójnej porcji. Nie zawierają zbędnego cukru oraz ulepszaczy, za to mają w sobie same dobroci: zdrową kaszę jaglaną, tłuszcz pochodzący z kokosa i magnez z gorzkiej czekolady. To co, skusicie się na jednego batonika? Inspiracja: Mamy sprawy Składniki na 16 szt. 1 woreczek kaszy jaglanej (100 gram(...)roślinnego 2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady (około 160-200g) 2,5 szklanki wiórków kokosowych opcjonalnie 1 czubata łyżeczka miodu, stewii , ksylitolu lub innego słodzidła (ilość do smaku) Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Lekko przestudzoną kaszę zblendować na idealnie gładką masę, dodać w między czasie mleko. Na koniec wsypać 2,5 szklanki wiórków kokosowych i całość dokładnie
Fabryka pomysłówwody i gotujemy do miękkości. Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni do czasu aż wytopi się tłuszcz. Dokładamy drobno posiekaną cebulę. Smażymy do czasu aż cebula się zeszkli. Kaszę przepłukujemy pod bieżącą wodą na sicie. Po ugotowaniu wywaru wyjmujemy mięso i włoszczyznę. Mięso oddzielamy od kości i rozdrabniamy. Dokładamy do garnka z wywarem. Do zupy dodajemy boczek z cebulą(...)kaszę. Gotujemy przez ok. 10-15 minut (do czasu aż kasza stanie się miękka. Dokładamy ugotowaną kapustę. Zupę zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wsypujemy majeranek. Wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy na ciepło. Uwaga: Jeśli zupę będziemy spożywać dopiero następnego dnia warto kaszę ugotować osobno (bardzo pęcznieje). źródło: przepis własny Ilość porcji: 5 Czas
Pobite gary BarbarySkładniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody szczypta mielonego imbiru 1 łyżka miodu 2 szt. kiwi 1 gruszka garść orzechów włoskich Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, następnie zimną wodą i ponownie wrzątkiem. Wodę przelać do rondelka i wsypać kaszę. Gotować na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodać imbir. Wymieszać i odstawić. Kiwi obrać(...)sztukę zblendować a drugą pokroić w kostkę. Gruszkę umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Kaszę przełożyć na talerz, polać musem z kiwi i miodem. Posypać resztą owoców i orzechami. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąleciutkie ptasie mleczko :) Składniki: biszkopt - 4 jajka - 4 łyżki cukru - 2 łyżki mąki - 2 łyżki kakao - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masa - 2 szklanki mleka - 3 łyżki kaszy manny - 1 budyń śmietankowy - 300 g masła - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru polewa - 100 g margaryny - 100 g cukru pudru - 2 łyżki wody - 2 łyżki kakao Przygotowanie: Na początek zabieramy(...)Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25cm x 35 cm i pieczemy 30 minut w 180 C. Pół szklanki mleka odlewamy i rozpuszczamy w niej budyń oraz kaszę mannę. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy do niej rozmieszany budyń i kaszę. Mieszamy i chwilę gotujemy, aż do zgęstnienia. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem
Zainspirowana w kuchni