kasza - 17339 przepisów (strona:266/1156)

Cytrynowa tarta jaglana 164

180C piekarniku. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, zdejmujemy fasolki i papier. Ciasto wstawiamy jeszcze na 5 minut do piekarnika. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Składniki na krem: ½ szklanki kaszy jaglanej (suchej) 1 szklanka mleka 1 łyżka oleju kokosowego Sok z 1 cytryny i skórka Przepis na krem: Kaszę wsypujemy do mleka z dodatkiem oleju kokosowego, soku i skórki(...)cytryny. Gotujemy ok. 20 minut do momentu aż kasza wchłonie całe mleko. Następnie kaszę blendujemy na gładki krem. Jeszcze gorący krem nakładamy na upieczony spód i pozostawiamy do jego całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotujemy posypkę kokosową. S kładniki na kokosową posypkę: 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżka oleju kokosowego Przepis na kokosową posypkę: Na patelni

Emcia Pichci
KASZA JAGLANA Z BRZOSKWINIĄ I MASŁEM ORZECHOWYM 120

Kasza jaglana z owocami jest przepyszna!  Najczęściej przygotowują ją na mleku kokosowym, jest delikatna i słodka.  Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej  250 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka miodu  1 łyżka masła orzechowego  1 brzoskwinia  Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłucz i sparz wrzątkiem. Wsyp do garnka  dolej mleczko kokosowe oraz miód. Całość gotuj około(...)minut.  Pod koniec gotowania dodaj masło orzechowe.  Kaszę przełóż do miseczki i podaj z brzoskwinią. Smacznego

Kukuleczki
Pierś faszerowana serkiem fetta, rukolą i oliwkami bez z pestek. 163

Lidli Polska trwał tydzień kuchni hiszpańskiej i portugalskiej.Moje danie jest związane z tym tygodniem.Pierś faszerowana serkiem fetta, rukolą i oliwkami bez z pestek, z papryką Jalapeno , kaszą pęczak, fasolką szparagową oraz sałatką z ruccoli,ogóreczka małosolnego papryki czerwonej, słonecznika i sosu winegret domowego. Dziękuję Lidl Polska za paczuszkę i czekam na następne niespodzianki :)    Składniki(...)połowę ryneczek Lidla ruccola 100 g ryneczek Lidla pestki słonecznika podprażone z 3 garście winegret : sok z cytryny połowę ekstra Virgin Olive  sól i pieprz do smaku Dodatkowo: kasza pęczak 1 woreczek fasolka szparagowa żółta 2 garście              Składniki które użyłam do przygotowania dania znajdźcie w Lidl Polska    Krok 1 Pierś

Różowa kuchnia
Faszerowane patisony-mięsem mielonym i kaszą jęczmienną 180

ogrodu tym razem padło na wyhodowane przeze mnie patisony-mniejsze robię do słoiczków w zalewie octowej a duże nadziewam i piekę-mniam... farsz trochę nie standardowy bo dodałam kaszę jęczmienną,doprawiłam ketchupem z cukinii (przepis znajdziecie tutaj )ale można też normalny ketchup lub przecier pomidorowy -wyszło przepyszne-farszu zrobiłam więcej i wykorzystałam na drugi dzień jako dodatek do fasolki szparagowej(...)przecieru pomidorowego(według uznania , ja użyłam mojego ketchupu z cukinii link do przepisu wyżej) 150 g startego żółtego sera 2 ząbki czosnku sól ,pieprz,ulubione przyprawy 1 woreczek kaszy jęczmiennej olej do smażenia Przygotowanie:  kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu (oczywiście w osolonej wodzie) cebulę pokroić w kostkę -podsmażyć,dodać mięso mielone i przesmażyć,wcisnąć czosnek i dodać połowę

Swojskie jedzonko
Sałatka z kaszy gryczanej, papryki i rodzynek z natką pietruszki 148

się udało. Ta sałatka z powodzeniem może stanowić lekki danie obiadowe dla każdego. Teraz, latem, taki lekki posiłek naprawdę sprawdzi się idealnie.       Potrzebujemy: 200 g kaszy gryczanej 2 czerwone papryki 150 g rodzynek 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonym wrzątku około 15 minut. Odcedzamy i studzimy(...)Rodzinki zalewamy wrzątkiem na 10 minut, a potem je odcedzamy na sitku. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i białe części, a następnie kroimy w kostkę. Łączymy kaszę, paprykę i rodzynki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i oliwę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Smacznego! Przepis zaczerpnięty z książki "Kipi Kasza" Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza

Marder&Marder Manufacture
Caponata inaczej 216

nieco zmieniłam ten tradycyjny przepis. Dodałam cukinię, pieczarki i ziemniaki zamiast papryk, pomidorów, kaparów i oliwek. Całe danie pachnie pieczonymi i smażonymi warzywami z dodatkiem suszonych pomidorów, kaszy jęczmiennej, słodkich rodzynek, aromatycznych przypraw i octu winnego. Potrawa jest bardzo syta, łatwo się ją przygotowuje. Ja zawsze robię jej cały gar, zajadamy się nią dniami. Często też porcjuję(...)aromatyczne jednogarnkowe danie.   Składniki: 3 cukinie 2 bakłażany 4 ziemniaki 2 cebule 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku 4 suszone pomidory z zalewy 2 łyżki rodzynek 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 2 łyżki octu winnego oliwa z oliwek masło klarowane przyprawy: 15 g przyprawy suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem (użyłam przyprawy Kamis) 15 g przyprawy suszonej cebuli vegeta

Zasmakuj Kuchni
Pierś smażona w papierze do pieczenia 167

mówię ,że codziennie ale co jakiś .Rewelacja lekkie dla brzuszka i czujemy się o niebo lepiej.Zachęcam do wypróbowania. Składniki na 2 porcję: pierś z kurczaka jedna połówka kasza jęczmienna pęczak 1 woreczek kasza owsiana 1 woreczek fasolka szparagowa 8 szt   Dodatkowo: pomidor sparzony 2 szt ogórek długi 1 szt sałata zwykła 8 listków sól pieprz do smaku(...)cytryny Krok 1 Kasze wstawiamy w garnuszku i gotujemy tyle ile jest napisane na opakowaniu. Krok 2 Fasolkę myjemy odcinamy końcówki i gotujemy z odrobiną soli Krok 3 Pierś z kurczaka kroimy w poprzek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą,pieprzem i pietruszką ususzoną lub drobno pokrojoną.Papier do pieczenia pociąć w kwadraty,położyć na nich pierś i zakryć

Różowa kuchnia
Łosoś z brzoskwinią,ananasem, orzechami, mietą i kaszą orkiszową 181

burzami, ale gorąco dało troszkę w kość. Teraz chwila oddechu :). Na obiadek moja dzisiejsza propozycja to łosoś mój ukochany, tym razem z owocami, mięta cytrynową i orzechami. Jako dodatek kasza orkiszowa. Nam smakowało bardzo, aż będę musiała w najbliższym czasie powtórzyć normalnie :). Wam życzę udanego poniedziałku :-))) Składniki na 3 porcje: około 400 g filetu z łososia 2 brzoskwinie(...)ananas z puszki kilka migdałów kilka orzechów nerkowca około 10 szt listków mięty cytrynowej sól pieprz kasza orkiszowa Łososia myję, oprószam solą i pieprzem. Kasze gotuję według przepisu na opakowaniu. Brzoskwinię i ananasa kroje w drobną kosteczkę, daję do miseczki, dodaję pokrojone orzechy i miętę. Mieszam. Łososia dzielę na 3 porcje, wkładam do naczynia żaroodpornego, polewam odrobinkę syropem z ananasa

kruche babeczki
Ryba parowana pod kołderką z warzyw 245

papryka czerwona 1 średnia cukinia 1 średnia cebula 3 duże liścia kapusty pekińskiej 1/2 pęczka natki pietruszki sok z cytryny, sól, płatki czili, 1-2 łyżki oliwy z oliwek kasza pęczak folia aluminiowa Wstawić w garnku osoloną wodę na kaszę. Kaszy gotujemy tyle ile mamy zamiar zjeść ( ja odmierzam kubek kaszy). Warzywa  dokładnie umyć i pokroić (oprócz liści kapusty

Lubię to gotuję
KASZA JAGLANA Z MASŁEM ORZECHOWYM I KOKOSEM 141

Uwielbiam kaszę jaglaną. Ostatnio często gości u mnie na śniadanie. Ciesze się latem, owocami, więc wykorzystuje ten okres jak tylko mogę. Dzisiaj jaglana z czarną porzeczką, bananem i masłem orzechowym. Cudowny, kremowy smak. Miłego dnia!  Składniki: pół szklanki suchej kaszy jaglanej 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka kokosu  1 banan  syrop klonowy  czarne porzeczki, borówki(...)inne owoce  Wykonanie: Kasze ugotuj według instrukcji.  Do ugotowanej kaszy dodaj wiórka kokosowe, masło orzechowe, pół banana, i rozgnieć widelcem. Całość przełóż do miseczki, dodaj pokrojonego w plastry banana i porzeczki. Całość polej syropem klonowy. Smacznego

Kukuleczki
Lekkie obiady - polecam na lato 223

smacznego :) Zupa krem z pieczonych buraków z jabłkiem - dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno Pieczone w piekarniku warzywa a'la frytki, z ziołowym sosem Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą Najprostszy chłodnik z botwinką Polenta - kukurydziany przysmak na wiele sposobów Sałatka z kaszy orkiszowej z kiszoną cytryną, papryką, pomidorami i cukinią Pikantne ziemniaki zapiekane w mleku Zupa marchewkowa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kaszotto z warzywami i żeberkami 195

pyszny obiad z warzywami, a do tego kasza i  pyszne smażone żeberka.Dwa w jednym.Smacznie i zdrowo. Składniki na sos: Cukinia 400 g fasolka szparagowa zielona i żółta po 100 g pomidory 3 szt koperek pęczek natka pietruszki sól i pieprz do smaku ziele angielskie 3 szt listek laurowy 3 szt Dodatkowo : żeberka 1 kg sól i pieprz(...)smaku olej do smażenia kasza owsiana 2 woreczki Krok 1 Cukinie myjemy i kroimy w kostkę. Fasolkę szparagową myjemy i kroimy drobno.Pomidory spażyć i pokroić drobno. Natkę pietruszki i koperek kroimy drobno. Składniki wkładamy na rozgrzany olej ,smażymy i dusimy do miękkości .Doprawiamy solą i pieprzem dodając listek laurowy i ziele.Wyszedł pyszny sos z warzywami Krok 2 Żeberka

Różowa kuchnia
Ciasto Środek lata 302

mąki ziemniaczanej szczypta soli 1/ łyżeczki proszku do pieczenia 80 g cukru 300 g masła 6 żółtek z dużych jaj (lub 7 z mniejszych jaj) 2 łyżki kaszy manny do obsypania ciasta Nadzienie: około 20 wiśni (umyte i pozbawione pestek) 350 g jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny Beza: 6 białek z dużych(...)uklepujemy żeby nie było dziur i żeby boki były trochę wyższe (wystarczy 1 cm ). Wstawiamy do gorącego piekarnika na 20-25 minut. Wiśnie obsypujemy łyżką mąki ziemniaczanej i łyżką kaszy manny. Delikatnie mieszamy. To samo, choć w osobnej miseczce, robimy z jagodami. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika (piekarnika nie wyłączamy), obsypujemy 2 łyżkami kaszy manny i układamy na nim wiśnie

Trzeci talerz
Gulasz wieprzowy z papryką 183

Dziś na obiad przyrządziłam gulasz wieprzowy z dodatkiem papryki, podałam go z kaszą pęczak. Wyszło bardzo smaczne i aromatyczne danie, moja rodzinka uwielbia takie obiady. Składniki: 1 kilogram łopatki wieprzowej 1 cebula 2 papryki Sól,pieprz  2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu przyprawa do gulaszu Słodka i ostra papryka 2-3 łyżki mąki pszennej Olej(...)smażenia Kasza pęczak Stoisław Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę wielkości 2x2 cm. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mięso, posypujemy przyprawą do gulaszu, smażymy na rumiany kolor. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą w takiej ilości żeby pokryła mięso, dodajemy ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz listki laurowe, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Paprykę i cebule kroimy

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania