kasza - 17339 przepisów (strona:260/1156)

Krupnik na wędzonce. 169

Pyszny aromatyczny krupnik na wędzonce z wyśmienitą kaszą jęczmienna Mazurską MŁYNÓW STOISŁAW . Młyny Stoisław to wieloletnia tradycja i najlepsza jakość produktów, polecam i zapraszam do sklepu on line http://www.mlynystoislaw.pl/product_info.php/kasza-jeczmienna-mazurska-ekstra-400-torebki-p-3687 . Składniki : 1 pętko dobrej podsuszanej kiełbasy kawałek wędzonego boczku  4/5 ziemniaków 2 marchewki 1 woreczek  kaszy jęczmiennej Mazurskiej Młynów Stoisław   kawałek selera i pora natak pietruszki(...)natkę związujemy i również wkładamy do garnka. Zalewamy wszystko połowa wody, gdy woda się zagotuje dodajemy łyżkę soli, ziarenka ziela i pieprzu, gotujemy około 5 minut następnie dodajemy Kaszę z woreczka i gotujemy około 10 minut. Gdy kasza lekko zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dolewamy wody. Gęstość zupy zależy już od Waszego upodobania, jeśli lubicie rzadkie dolejcie więcej

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto kakaowe z kaszy jaglanej z bananami 156

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto kakaowe z kaszy jaglanej z bananami Składniki: Kasza jaglana (ugotowana) – 400g Banan – 3 sztuki Jogurt naturalny – 200g Jajka – 2 sztuki Daktyle – 15 sztuk Kakao – 5 łyżek Maliny   mrożone – 200g Wykonanie: Kaszę jaglaną(...)przepłukać i ugotować według przepisu na opakowaniu razem z daktylami. Ugotowaną kaszę zmiksować i wymieszać z pokrojonymi w plastry bananami, malinami, kakao, jajkami i jogurtem. Całość przełożyć do foremki i piec przez 45 minut

Kuchnia Bon Appetit
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym i z makaronem spaghetti. 151

sosie pomidorowym z pulpecikami z mięsa indyka. Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym  i z makaronem spaghetti. Składniki: 300 g mielonego mięsa z indyka 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 jajko 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki bulionu warzywnego Sól, pieprz, zioła prowansalskie(...)innej Paczka makaronu spaghetti bezglutenowego (może być oczywiście każdy inny)     Na sos pomidorowy : 700 g świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów, duża garść świeżej bazylii. Przygotowanie: Ugotować kaszę na sypko w proporcji 1:2 (1 część kaszy, 2 części wody). Na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną drobno cebulę , po chwili dodać czosnek.  W malakserze zmiksować kaszę

Moja Mama Gotuje
Cukinia faszerowana pieczarkami, kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami. 140

kawałeczki, zielonej piękności i mogę się nią jeszcze kilka razy w zimie nacieszyć. Dzisiaj podam jeden z przepisów na faszerowaną cukinię. Tym razem wersję bezmięsną. Cukinia faszerowana pieczarkami, kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami. Składniki:   2 cukinie (15-20 cm każda) 40 dag pieczarek 1/2 szklanki surowej kaszy gryczanej 5 -6 kawałków suszonych pomidorów w oleju . 1 duża cebula(...)koncentratu pomidorowego 1 o pakowanie sera mozzarella (1 kula) 2 łyżki oliwy + oliwa z suszonych pomidorów Sól, pieprz,  1 łyżeczka suszonego oregano 4 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Kaszę ugotuj na sypko. Pieczarki obierz, odkrój końcówki, pokrój na  plasterki. Obraną cebulę pokrój na grube piórka. Natkę drobno posiekaj. Marchewkę zetrzyj na grubej tarce. Cukinie przekrój na pół, łyżeczką

Moja Mama Gotuje
Makowiec bez pieczenia - bezglutenowy – hit tegorocznych Świąt 181

wodą i pozostaw na 15 minut. Następnie odlej wodę i zmiel w maszynce dwa lub trzy razy. Zmielony mak wymieszaj z pozostałymi składnikami. Składniki na ciasto: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka roślinnego (lub zwykłego) 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1/3 łyżeczki soli morskiej masy makowa 2 łyżki masła migdałowego (dostępnego(...)sklepie ze zdrową żywnością), ewentualnie masła orzechowego Przygotowanie ciasta: Kaszę jaglaną (wcześniej podprażoną chwilę na suchej patelni, ja robię to zawsze zaraz po zakupie kaszy) zalej mlekiem, dodaj miód lub cukier, skórkę z pomarańczy i sól. Gotuj na malutkim ogniu 15 minut. Ugotowaną kaszę połącz z masą makową, dodaj masło migdałowe (lub orzechowe) i dokładnie zblenduj. Masa będzie gęsta. Tortownicę

Moja Mama Gotuje
Ciepłe śniadanie -kasza jaglana z owsianą granolą i gruszką 107

żołądek do pracy i zwiększam moją odporność na wirusy i bakteria chorobotwórcze. Dodatkowo, obowiązkowym elementem każdego śniadania stały się ciepłe posiłki. Owsianki, jaglanki, omlety. Lekkie, pożywne i na ciepło. Kasza jaglana z gruszką i cynamonem z dodatkiem domowej granoli . Najlepszy początek każdego dnia! To pyszne śniadanie robi się właściwie samo, w tym samym czasie kiedy ja zajmuję się moją poranną(...)toaletą. Dodawanie gotowej granoli jest bardzo wygodne ponieważ zawiera ona już w sobie migdały, orzechy, sezam i żurawinę. Ciepłe śniadanie -kasza jaglana z owsianą granolą i gruszką Składniki: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1/3 szklanki granoli 1/2 gruszki 1/2 łyżeczki miodu. Przygotowanie: Granolę wsyp do miseczki i zalej gorącą wodą, w takiej ilości, żeby lustro wody było tuż nad powierzchnią granoli

Moja Mama Gotuje
Pasztet warzywno-orzechowy 127

naszym blogu jeszcze świątecznie! Chociaż taki pasztet można przygotować nie tylko w Święta.:) Pasztet warzywno-orzechowy   (Zainspirowany przepisem z Jadłonomii.) Składniki: 200 g orzechów laskowych ¾ szklanki surowej kaszy jaglanej 2 marchewki 2 pietruszki biała część pora 2-3 ząbki czosnku 2-3 łodygi selera naciowego 1/3 szklanki oleju 3 łyżki sosu sojowego 3 liście laurowe 1/4 łyżeczki zmielonego ziela(...)angielskiego po 1/2 łyżeczki majeranku, tymianku, lubczyku, gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Formę o wymiarach około 26 x 12 wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą. Kaszę zalewamy wodą (w proporcji kaszy do wody 1:2) i gotujemy przez 12 minut od zagotowania. Mielimy orzechy. Obraną marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubej tarce, seler kroimy w plasterki

Moja Mama Gotuje
Potrawka z bakłażanem, pomidorami i kaszą pęczak 184

każdą kieszeń, potrawy spore, a klimat lokali przy plażach bardzo przyjemny. Poniżej relacja z tego tygodniowego, ale bardzo aktywnego wypadu oraz przepis na wyśmienitą potrawkę z bakłażanem, pomidorami i kaszą pęczak. Mniam! :) Potrawka z bakłażanem, pomidorami i kaszą pęczak Składniki: 1/2 szklanki surowej kaszy pęczak 2 średniej wielkości bakłażany 6 większych pomidorów 4 łyżki oliwy 2 czerwone cebule 1 papryczka(...)bakłażany. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, drobno kroimy i przekładamy do miski (razem z sokiem). Siekamy cebulę i czosnek. W dużym rondlu lub głębokiej patelni podsmażamy na oliwie kaszę pęczak (2-3 minuty). Dodajemy cebulę i starty czosnek cały czas mieszając smażymy przez 4-5 minut. Dodajemy suszone zioła, sól i pierz do smaku a po chwili wlewamy wino

Moja Mama Gotuje
Pikantne kotleciki z kaszy jaglanej 105

Coś pikantnego i na szybko? Wystarczy zmieszać ze sobą ugotowaną kaszę jaglaną, suszone pomidory, mąkę, jajko i przyprawy, a przepyszne pikantne kotleciki podbiją Waszą kuchnię!! Nam, najlepiej smakują z sałatką z selera naciowego oraz kopru włoskiego. Przepis tutaj . Idealne połączenie. Spróbujcie sami!  Pikantne kotleciki z kaszy jaglanej Z dodatkiem suszonych pomidorów i musztardy Składniki: 1 i ½ szklanki ugotowanej kaszy(...)oliwy Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na 2 łyżkach oliwy, po chwili dodajemy posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy na małym ogniu. Do miksera wrzucamy pokrojone pomidory, kaszę jaglaną, musztardę, przecier pomidorowy, mąkę, jajko i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy pestki słonecznika, mieszamy i lepimy małe kotleciki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Kotleciki układamy na blaszce wyłożonej

Moja Mama Gotuje
Ciasto orzechowo – daktylowo - jaglane 134

przepisem z bloga Okiem Dietetyka) Składniki: Spód ciasta: 200 g migdałów (można zastąpić orzechami włoskimi) 1 łyżka surowego kakao 50 g daktyli 50 ml wody Masa: 200 g surowej kaszy jaglanej 100 g orzechów nerkowca ok. ½ litra mleka roślinnego (u mnie kokosowe) nasiona z 1 laski wanilii lub sproszkowana wanilia 2 łyżki syropu z agawy lub miodu szczypta soli opcjonalnie(...)kilka godzin (najlepiej zostawić na noc). To samo robimy z orzechami nerkowca. Jeżeli nie zrobiliśmy tego wcześniej daktyle i orzechy nerkowca zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na kilkanaście minut. Kaszę jaglaną (wcześnie podprażoną na suchej patelni) zalewamy wodą (w proporcji 1:2), lekko solimy i gotujemy około 15 minut (od zagotowania). Do ugotowanej kaszy dodajemy ziarnka wanilii i mleko. Mieszamy

Moja Mama Gotuje
Budyń jaglano-bananowy 91

Pomysłów na śniadanie jest wiele, ale ten, który chcemy Wam dzisiaj zaproponować jest naprawdę wyjątkowy. Połączenie królewskiej kaszy jaglanej  z bananem i mlekiem roślinnym, totalnie Was zaskoczy.  Budyń, który powstaje z tych składników jest niezwykle pożywny i dostarcza siły na cały dzień. Albo przynajmniej do drugiego śniadania! Smacznego! Budyń jaglano-bananowy Składniki: 300 g ugotowanej kaszy jaglanej(...)duży banan ok.4 łyżki mleka roślinnego 2 łyżki surowego kakao 1 łyżka miodu ½ awokado (ewent. można pominąć) szczypta soli Przygotowanie: Do blendera wrzucamy połowę kaszy jaglanej, banan, 2 łyżki mleka, szczypte soli i blendujemy (2-3 minuty) do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do miseczki. Następnie do blendera wrzucamy pozostałą kaszę, kakao, miód, awokado, odrobinę soli i 2 łyżki mleka

Moja Mama Gotuje
Faszerowana papryka fit 171

porcja = ok 385 kcal 2 szt. papryki czerwonej łyżka klarowanego masła 200 g mięsa mielonego drobiowego 60 g kaszy gryczanej białej łodyga selera naciowego, pokrojona w cienkie plasterki 1/4 czerwonej cebuli 2 łyżki koperku sól i pieprz ewent. płatki chili WYKONANIE: 1. Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. 2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC z termoobiegiem. 3. Papryki(...)klarowanym. Dodajemy seler naciowy i krótko wszystko podduszamy. 5. Na osobnej patelni smażymy mięso mielone ok 5 min. 6. W misce łączymy cebule z selerem, podsmażonym mięsem oraz ugotowana kaszą gryczaną. Dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy czarnym pieprzem i solą do smaku. 7. Farsz umieścić w paprykach i umieścic w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. 8. Piec do miękkości

Atlas Smaków
Zupa z kapusty włoskiej i wieprzowiny 95

Pożywna zupa z kaszą, mięsem i warzywami. Składniki 300 g łopatki wieprzowej 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 1 por (biała część) 1 pomidor malinowy 100 g pieczarek 2 ziemniaki 1 cebula 1 łyżka masła 1,5 l rosołu drobiowego 3 łyżki kaszy pęczak 1/4 główki kapusty włoskiej sól, pieprz     Przygotowanie   Normal(...)kroimy w kostkę. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy mięso i warzywa, całość zasmażamy przez kilka minut. Całość zalewamy rosołem z drobiu. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień. Po 10 min dodajemy kaszę i posiekaną kapustę. Gotujemy do miękkości kaszy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
HRECZNIAKI, czyli kotlety z kaszy gryczanej i twarogu 123

Obiad pyszny, szybko i zdrowy - co rzadko idzie w parze :) Tym razem głównym składnikiem jest kasza gryczana, za którą nigdy nie przpadałam, jednak przyszedł czas zmierzyć się z tym smakiem w innej formie :) Składniki: *200 g kaszy gryczanej *200 g twarogu półtłustego * garść cienko posiekanego szczypiorku *1 jajko *bułka tarta *3 ząbki czosnku * 1 duża cebula * sól, pieprz *2 łyżki(...)musztardy serbskiej Przygotowanie: 1. Gotujemy kasze zgonie z opakowaniem. 2. Między czasie cebulkę rumienimy na patelni. 3. Czekamy aż kasza ostygnie, dodoajemy twaróg i blendujemy 4. Dodajmy reszte składników i formujemy kotlety, które smażymy na oleju Podajemy z sałatką lub kwaśną śmiataną :) Smacznego

FITBUuK
Halloween od kuchni 142

wersji nie będzie z podświetloną od środka i z wyszczerbionymi zębami,  jednak równie ciekawa i przede wszystkim SMACZNA! :) Zapraszam do pierwszej możliwości! Rozpoczynamy od  DYNI FASZEROWANEJ kaszą gryczaną, kurczakiem i mozzarellą. Składniki: 1 mała dynia 0,5kg filetu z kurczaka 1 mozzarella 250g kaszy gryczanej łyżeczka startego imbiru sól, pieprz, papryka ostra 2 ząbki czosnku świeża bazylia pomidory(...)100ml soku pomidorowego Przygotowanie: 1. Dyni odkroić czapeczkę i wydrążyć środek. 2. Następnie w nagrzanym piekarniku o 180/200 stopniach, pieczemy dynie przez 30min. 3. Między czasie przygotowujemy farsz. 4. Kasze gryczaną gotujemy. 5. Na rozgrzanej patelni zarumienić cebulke, dodać czosnek drobno posiekany, a następnie kurczaka w kawałkach. 6. Na oddzielnej patelni przysmażamy miąższ z dyni, pomidory z puszki i kukurydze

FITBUuK

Proponowane wyszukiwania