Składniki: woda 1 szklanka, mleko 2 szklanki, kasza manna 1 szklanka, cukier 1 łyżka, sól - szczypta, woda 2,5 ltra, truskawki 3/4 kg, sok z cytryny 1 łyżka, jabłka 2 sztuki, cukier 3/4 szklanki, mięta liście - ile potrzeba, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, śmietana gęsta - ile potrzeba wodę zagotować z mlekiem, wsypać kaszkę manną mieszając, wsypać cukier i sól, gotować(...)zagęszczenia kaszy mnannej mieszając, aby się nie przypaliła, można od razu przelać porcje do misek czy innych naczyń, kaszę manną wystudzić umyte truskawki pokrojone w kostkę jabłka bez skórki zalać wodą i zagotować z sokiem z cytryny, owoce będą jędrne wsypać cukier, włożyć z dwie gałązki mięty z liśćmi, gotować na średnim ogniu z 10 minut kisiel wymieszać
W Mojej Kuchni LubięBardzo smaczna i szybka do wykonania sałatka z kuskusem. Dzięki kaszy jest bardziej syta przez co świetnie nadaje się na drugie śniadanie, przekąskę do pracy lub kolację. Z kolei warzywa sprawiają, że jest kolorowa i apetyczna, aż chce się ją "jeść oczami" :) Składniki: ok. 0,5 szklanki kaszy kuskus 1 mała papryka czerwona 3-4 duże ogórki konserwowe(...)szczypiorku 2 łyżki majonezu sól, pieprz, pieprz ziołowy Kuskus zalać ok. 3/4 szklanki wrzątku, dodać łyżeczkę oliwy z oliwek i trochę soli, wymieszać i zostawić pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę. Paprykę i ogórki pokroić w niedużą kostkę. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie warzywa wrzucić do gotowej, przestudzonej kaszy
Simply FoodKASZA KUSKUS - stanowi jeden z głównych składników kuchni orientalnej oraz afrykańskiej. W świecie muzułmańskim ziarenka kuskusu są symbolem szczęścia i bogactwa. Natomiast dzielenie się kuskusem symbolizuje otwartość na ludzi i poczucie wspólnoty. Kuskus wytwarza się z pszenicy twardej (durum). W swoim składzie zawiera dwa razy więcej białka niż w płatkach owsianych, ryżu czy kaszy perłowej, posiada także bardzo dużą ilość(...)żelaza, niacyny i tiaminy. Z powodzeniem zastępuje kasze, makarony i ziemniaki. SKŁADNIKI : kasza kuskus rukola jajko (opcjonalnie) mieszanka orzechów suszone pomidory i oliwki w oliwie ziołowej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Jest to bardzo szybka potrawa! ;) Kuskus zalewamy wrzątkiem zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Chwila i jest gotowy. Pozostałe składniki dobieramy w ilości jaką preferujemy. Nie potrzeba tu dodatkowych przypraw, bo wszystko
wege i kropkazwane " zdrowe odżywianie " nie jest najmocniejszą stroną naszej kuchni. Ale sałatka z komosą ryżową, kaszą bulgur lub kuskus to już zupełnie insza inszość :) Szczególnie jeśli podamy ją w formie verrine, czyli układając składniki warstwami w małych szklaneczkach. Verrine ma jeszcze jedną zaletę - można do niego wykorzystać pozostałości innych potraw, a i tak zawsze będzie smakowało rewelacyjnie. Składniki ilość musicie(...)dostosować do swoich potrzeb lub ilości gości komosa ryżowa lub kasza bulgur lub kuskus natka pietruszki lub świeża mięta zgrillowane lub gotowane mięso z kurczaka lub indyka oliwki nadziewane migdałami lub papryką lub czarne oliwki marchewka sól i pieprz do smaku opcjonalnie sos z mango i tamaryndowca lub sos miętowy Przygotowanie Kaszę gotuję
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 płaska łyżeczka amoniaku 1 płaska łyżeczka sody 15 dkg margaryny 2 jajka 2 łyżki śmietany 18 % 3 łyżki miodu płynnego Masa z kaszy manny: 2 szklanki mleka pół szklanki cukru 4 łyżki kaszy manny 25 dkg margaryny pół szklanki cukru pudru Dodatkowo: 1 łyżka kakao dżem porzeczkowy 1. Składniki na ciasto dajemy(...)wymiarach 23x38 cm wysmarowane tłuszczem. 3. Pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni. 4. Robimy masę: mleko i pół szklanki cukru zagotowujemy, jak zakipi to dodajemy kaszę mannę i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. 5. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem i dwoma żółtkami. Dodajemy po łyżce wystudzonej kaszy manny. 6. Jeden placek smarujemy dżemem
Kuchnia u BietkiKotlety z kaszy jaglanej i batatów Składniki: Kasza jaglana - 100g Bataty - 2 sztuki Marchew - 1 sztuka Mąka - 3-4 łyżki Jajko - 1 sztuka Olej rzepakowy - 1 łyżka Natka pietruszki - 1/2 pęczka Pestki dyni - 2 łyżki Sól, pieprz Wykonanie: Bataty i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę a następnie skrapiamy olejem i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach (do miękkości(...)między czasie gotujemy kaszę jaglaną. Upieczone warzywa rozdrabniamy widelcem (lub miksujemy w blenderze) razem z kaszą. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, prażone pestki dyni, sól i pieprz. Wszystko mieszamy z jajkiem i mąką. Formujemy kotleciki, które pieczemy przez 40-45 minut w 180 stopniach. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Kuchnia Bon Appetitjedzą szpinaku, szczawiu, szparagów, nie przepadają za brokułem, a z zieleniny upodobali sobie tylko bób. Tym razem powstała sałatka, a to za sprawą kaszy, która pozostała po obiedzie i prosiła się o wykorzystanie. Bób, czarne oliwki i pomidorki z chrupiącym pęczakiem z dodatkiem sosu winegret to moja(...)propozycja na lekką sałatkę. Następnego dnia równie smaczna jak świeżo przygotowana. Niestety chłopaki nie jedzą też oliwek, więc cała sałatka dla mnie! Składniki: – 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak – 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu – ok. 15 pomidorków koktajlowych – garść czarnych oliwek bez pestek – 1/2 sałaty kruchej Sos winegret – 1/4 szklanki oliwy
To co kochamwrzucić wszystko co popadnie do jednego gara i czekać aż obiad zrobi się sam. Zupę kalafiorową od lat zawsze robiłam z ziemniakami. Czas jednak wypróbować nowe połączenia. Dodatek kaszy jaglanej sprawia, że zupa nabiera oryginalności. Jest przepyszna, łatwa do zrobienia i zdrowa. Zdecydowanie polecam! Składniki: 50 dag piersi z kurczaka 50 dag kalafiora 10 dag kaszy jaglanej(...)włoszczyznę. Gotujemy przez ok. 30 minut. Kalafior oczyszczamy i dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażamy. Dodajemy kaszę i paprykę. Smażymy przez ok. 2 minuty. Włoszczyznę wyciągamy z wywaru. Marchew zachowujemy, kroimy w talarki. Do wywaru dokładamy kalafior i zawartość patelni. Gotujemy do czasu aż kasza
Pobite gary BarbaryPożywny koktajl, czy to możliwe? Tak - dzięki dodaniu do niego kaszy jaglanej koktajl staje się bardziej sycący. Mój jest w wersji z laktozą - ja używam zwykłego mleka. Oczywiście jeśli potrzebujecie to zróbcie na bazie roślinnego i też będzie super! Kaszę jaglaną możecie ugotować specjalnie z myślą o tym przepisie lub też wykorzystać resztki pozostałe np. z obiadu. Przepis na tradycyjny(...)koktajl truskawkowy znajdziecie tu . Dla kogo: dla szukających zdrowych przepisów dla fanów kaszy jaglanej dla lubiących wypić pożywny koktajl na śniadanie Składniki: 450g truskawek (3 szklanki) 1-1,5 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego) szklana ugotowanej kaszy jaglanej łyżka cukru, syropu z agawy (opcjonalnie) Wykonanie tradycyjne: Truskawki umyć i usunąć szypułki. Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładko
Mania Wypiekaniasłodko, wytrawnie, czy w formie krokietów. Ostatnio były naleśniki czekoladowe z mascarpone i musem truskawkowym , a dziś zapraszam na naleśniki podsmażane z pysznym nadzieniem z kaszy jęczmiennej, brokułów, pieczarek i dodatkiem sera. Wyszły naprawdę smaczne. Najlepiej smakują na ciepło, kiedy ser w środku jest rozpuszczony, ale i na zimno są równie smaczne :) U mnie zniknęły w ekspresowym tempie(...)przygotowania nadzienia wykorzystałam kaszę jęczmienną mazurską od Młyny Stoisław . Składniki na około 18-20 naleśników: * 2 szklanki mąki * 3-4 jajka (wszystko zależy od ich wielkości) * około 2 szklanek mleka * około 1 i 1/2 szklanki wody (najlepiej woda gazowana, ale ze zwykłą tez wyjdą naleśniki) * niepełne pół łyżeczki soli * 4-5 łyżek oleju ( chyba
Zrób to smaczniemnie truskawkowy szał trwa nadal. Dzisiaj na deser zrobiłam kaszę mannę z truskawkami, bo jakże by inaczej. Jest to szybki deser i z całą odpowiedzialnością wam go polecam. Składniki: 750 ml mleka 90 g kaszy manny błyskawicznej 200 ml musu z truskawek 1 łyżka cukru z wanilią 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 7 dużych truskawek(...)listki mięty Przygotowanie: Mleko z cukrem i cukrem z wanilią zagotować. Dodać mus z truskawek, sok z cytryny wymieszać ponownie zagotować i mieszając powoli wsypywać kaszę. Cały czas mieszając gotować około 3-4 minuty. Gorącą kaszę rozlać do 4 salaterek. Każdą salaterkę z wierzchu przykryć folią spożywczą i ostudzić w kąpieli wodnej. Przed podaniem pokroić truskawki w drobną kosteczkę, dodać
Ala piecze i gotujeprzykład jadłospisu, natomiast indywidualny plan żywieniowy układam po konsultacjach (patrz zakładka KONTAKT ) ŚNIADANIE K:444.0 kcal / B:9.7 g / T:18.8 g / W:56.1 g / Błonnik:7.5 g KASZA JAGLANA Z TRUSKAWKAMI Truskawki – 70 g (1 x Garść) Nasiona chia – 10 g (2 x Łyżeczka) Mleko ryżowe naturalne (lub inne roślinne(...)Szklanka) Orzechy włoskie – 20 g (1.33 x Łyżka) Ksylitol – 3.5 g (0.5 x Łyżeczka) Kasza jaglana – 40 g (3.08 x Łyżka) Czas przygotowania: 10 minut 1. Ugotuj kaszę na sypko z odrobiną ksylitolu. 2. Zmiksuj część truskawek i polej kaszę. Dodaj połówki pozostałych owoców, chia i orzechy. DRUGIE ŚNIADANIE
Powiedz dietom niePstrąg w połączeniu z boczkiem pysznie smakuje i rozpływa się z ustach. Do tego nadzienie z kaszy jaglanej, cukinii i pomidorków. Możemy zaskoczyć gości taką propozycją na grilla. 2 pstrągi 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 cukinia mała 7 pomidorków koktajlowych koper świeży melisa świeża sól, pieprz mieszanka ziół 1 łyżka masła 6 plastrów boczku wędzonego 1 gałązka selera naciowego(...)ziołowy pstrąg marynata: 1 cebula sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku Cebule kroję, pstrąga przekładam do pojemnika, dodaję cebulę, sól, pieprz, majeranek. Rybę nacieram marynatą odstawiam na noc do lodówki. Kaszę jaglaną gotuję w 2/3 szklance wody, dodaję łyżkę oleju. Przestudzoną przekładam do miski, dodaję pokrojony seler naciowy, cukinię kroję w kostkę, dodaję pokrojone pomidory, doprawiam solą, pieprzem, dodaję koper
wesoła kuchniaDzisiejsza, ekspresowa propozycja: zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną, zabielana mlekiem kokosowym (rzadszą częścią, gęstą część mleka można wykorzystać np. do warzyw z basmati w mleku kokosowym ). Smaczne połączenie i odpowiednie dla osób mających alergię lub nietolerancję na białka mleka krowiego. Dodatkowo: bezglutenowe. Smacznego! Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 2-3 łyżki oleju roślinnego 1 duży kalafior 1/3 szklanki kaszy jaglanej(...)pieprz lubczyk posiekana, świeża zielenina: szczypiorek i koperek Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce lub posiekaj w blenderze. Rozgrzej olej w dużym garnku. Podsmaż posiekane warzywa. Dodaj różyczki kalafiora, kaszę jaglaną, zalej wodą i gotuj do miękkości. Gdy warzywa i kasza są miękkie, wlej mleko kokosowe, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj lubczyk i zieleninę. Wymieszaj. The Strike
Qlinarnie i QlinarnieCoś dla wielbicieli warzyw i natury czyli zupa, która zaspokoi niejedno wybredne podniebienie. Delikatne mleczko kokosowe, super zdrowa kasza jaglana, a do tego pyszny zielony groszek Bouduelle, który jest dokładnie nadzorowany przez agronomów, od nasiona aż po gotowy produkt. Wywar zrobiłam dzień wcześniej żeby był bardziej esencjonalny i trzeba przyznać, że wyszło pysznie, bo podstawa to składniki wysokiej jakości(...)Zupa właściwa: - wywar warzywny ok. 3 litrów - 1 puszka groszku tradycyjnego Bonduelle lub 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku - 25 dag boczników - 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml - 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1. Kaszę przelewamy wrzątkiem aby straciła swoją goryczkę. 2. Do wywaru dodajemy kaszę oraz groszek (jeśli dodajemy mrożony!), doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy grzyby pokrojone w plastry oraz wlewamy
Apetyczna babeczka