Zdrowe placuszki z kaszy manny z dodatkiem nasion chia. Robi się je błyskawicznie. Polecam dla dzieci na drugie śniadanko. Z ulubionymi owocami stanowią pyszny posiłek. 0,5 szklanki mleka ¾ szklanki kaszy manny 1 jajko 1 łyżka nasion chia 2 łyżki cukru trzcinowego Do miski wsypujemy kaszę mannę, zalewamy mlekiem, Dosypujemy cukier oraz nasiona chia. Wbijamy jajko. Całość dokładnie miksujemy. Odstawiamy(...)minut aby kasza troszkę wchłonęła mleko. Placuszki smażymy na maśle lub oleju kokosowym. Podajemy z borówkami
VioletoweKucharzeniejakości mięso u mnie wołowina i wieprzowina. Należy też je odpowiednio wyrobić i dodać do niego składniki, które spowodują, że będzie on soczysty i wilgotny. Staropolskim zwyczajem był dodatek kasz do wszelakiego rodzaju pasztetów, klopsów i kotletów przygotowywanych z siekanego czy mielonego mięsa. Dodatek ugotowanej kaszy sprawia, że mięso zachowuje odpowiednią wilgotność, jest miękkie i bardzo smaczne. Dzisiaj zazwyczaj dodajemy(...)bułkę tartą lub namoczoną bułkę w bulionie. Ale kotlety z dodatkiem kaszy są zdecydowanie lepsze i smaczniejsze. Panierka to też zazwyczaj buła! Nie dość, że to zmielona bułka to po prostu biała mąka to jeszcze chłonie tłuszcz, w związku z czym kotlety pochłaniają dużą ilość oleju. Warto sięgnąć np. po siemię lniane, które świetnie sprawdza się w roli panierki, zarówno
SMYKWKUCHNIPrzepis na lekki, iście wiosenny obiad. Delikatne, gotowane zielone szparagi, jajko w koszulce z półpłynnym żółtkiem rozpływającym się po przecięciu powłoki białka i proste dodatki w postaci kaszy jęczmiennej i startego gotowanego buraka. Całość posypana szczyptą prażonych ziaren. Jest pięknie! Kiedy pojawiają się szparagi, to znak, że jest już wiosna! Kwiecień i maj to dla mnie sezon na szparagi(...)się mogło wydawać. Przygotowanie całości zajęło mi niespełna pół godziny. Składniki na 2 porcje : pęczek młodych szparagów (najlepsze są cienkie i sprężyste) 2 duże jajka 1 łyżka octu 60g kaszy jęczmiennej duży gotowany burak (ok. 200g) łyżeczka nasion sezamu i słonecznika sól do smaku Szparagi opłukać pod bieżącą wodą, oberwać twarde, lekko zdrewniałe końce (szparagi same się łamią w odpowiednim
Dietologkapusty - ile potrzeba, smalec domowy ze skwarkami 2 czubate łyżki, ziemniaki 8 sztuk, włoszczyzna mrożona 1/2 opakowania, woda 3,5 litra, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kasza jęczmienna drobna 1 szklanka, kostki rosołowe 2 sztuki, papryka chili - do smaku, majeranek 2 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka, klopsiki - w opisie kapustę kiszoną drobniej pokroić i wsypać do garnka(...)gotować do miękkości kapusty, pod koniec dodać z 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami w osobnym dużym garnku do gotującej wody wsypać pokrojone ziemniaki w kostkę, włoszczyznę mrożoną, wsypać kaszę jęczmienną drobną, liście laurowe, ziele angielskie , kostki rosołowe i gotować do miękkości ziemniaków i kaszy do ziemniaków dodać kiszona kapustę z wodą i gotować z 10 minut, pod koniec dodać
W Mojej Kuchni Lubiędomu zrobiła furorę przez święta i zniknęła dosłownie w jednej chwili Jest banalna i szybka do wykonania, a smakuje niesamowicie. Warstwowa sałatka z tuńczykiem i orzeszkami Składniki: 200 g kaszy kuskus 7-8 ogórków kiszonych 2 puszki tuńczyka w oleju 5-6 łyżek majonezu 3-4 garści solonych orzeszków ziemnych sól Kaszę kuskus zalewamy gorącą wodą na około(...)powierzchnię kaszy. Przykrywamy szczelnie talerzykiem i pozostawiamy na około 5 min do napęcznienia. Gotowy doprawiamy solą, mieszamy i wrzucamy na dno miski. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Układamy je na kaszy tworząc drugą warstwę. Z tuńczyków wylewamy olej, rozdrabniamy je dokładnie widelcem i układamy na ogórkach jako trzecią warstwę. Następnie warstwę tuńczyka dokładnie smarujemy majonezem. Całość posypujemy orzeszkami ziemnymi. Smacznego
PatiGotujeSkładniki : Spód: 1 szklanka daktyli 2 szklanki wrzatku 2 szklanki płatków owsianych Krem 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka kokosu Miod Do dekoracji Jagody goi Przygotowanie Daktyle zalewamy wrzątkiem na około 15 minut. Wyciagamy daktyle i osobnym naczyniu blendujemy na mus Do wody z daktyli dodajemy zmielone płatki owsiane i mus z daktyli. Miksujemy na gladki krem. Wykladamy(...)tortownice o średnicy 24 cm, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 30 minut Krem: Kasze jaglana dobrze płuczemy. Zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy do czasu wchłonięcia przez kasze calej wody. Kokos zalewamy 2 szklankami wrzatku i blendujemy na mus. Dodajemy kokosowy mus do ugotowanej kaszy i jeszcze raz blendujemy. Przestudzamy do około 40 stopni i dosładzamy miodem
Szkrab Je Sammrożony bo jest o wiele lepszy niż ten z puszki. Ma ładny kolor, świetny smak i jest dużo zdrowszy. Ostatnio zrobiłam taka zapiekankę na obiad z kaszy, która została z dnia poprzedniego. Groszek zielony zapiekany na gryczanym spodzie 1 opakowanie mrożonki groszku zielonego "Hortex" 150 g kaszy gryczanej ugotowanej 1 duża cebula 2 łyżki masła sklarowanego(...)foremki sól, pieprz do smaku roszponka do dekoracji Ugotuj groszek w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na 1 łyżce masła sklarowanego. Do ugotowanej kaszy dodaj cebulę i siemie lniane. Wymieszaj dokładnie. Foremkę żaroodporną wysmaruj masłem sklarowanym, wysyp orzechami. Rozłóż kaszę równomiernie, ugnieć ją łyżką na dnie i bokach. Rozkłóć jaja ze śmietaną, dopraw masę
Gotuj Sam!zastanawialiście się kiedyś, czy warto samemu zrobić zakwas na wielkanocny żurek, to już się nie zastanawiajcie tylko zróbcie Tylko trzy składniki i trzy minuty pracy! Użyłam do stworzenia zakwasu kaszy gryczanej i jej mocy składników mineralnych. A oprócz tego nie ma w niej glutenu, więc zakwas posłuży do ugotowania bezglutenowego żurku. Wiem, wiem w sklepie można kupić gotowy za kilka(...)złotych, ale najczęściej w plastikowej butelce i z różnymi, niekoniecznie dobrymi dla zdrowia dodatkami, więc po co go kupować, jeśli można zrobić zakwas samemu. Wystarczy zalać kaszę gryczaną wodą, dodać czosnek i odstawić na siedem dni w słoju. A potem już tylko przygotować aromatyczny i przepyszny żurek bezglutenowy *Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów
Eat me! Fit me!Uwielbiam sałatki! Im więcej kolorów na talerzu tym lepiej. Tym razem postawiłam na kaszę bulgur. Połączyłam ją z groszkiem i ciecierzycą oraz rukolą, sałatą rzymską i rzodkiewką. Nie zabrakło typowo wiosennych smaków czyli rzeżuchy oraz delikatnego, ziołowego dressingu! To była naprawdę pyszna sałatka! Sałatka świetnie sprawdzi się na śniadanie, lunch lub wiosenną kolację. Fuzja smaków i kolorów to jest(...)Sałatka z kaszy bulgur z groszkiem i ciecierzycą / 1 porcja Składniki: 1 mała główka sałaty rzymskiej z jasnymi listkami 4 garście rukoli 1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur 1 rzodkiewka 1/3 szklanki ciecierzycy z puszki 1/3 szklanki groszku konserwowego 4 łyżki rzeżuchy 2 łyżki czarnuszki 3 łyżki oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki soli ziołowej Przygotowanie: Rukolę rozkładamy na talerzu
Moja smaczna kuchniaWitajcie :) Co powiecie na pyszne babeczki z kaszą jaglaną i kremem kawowo- malinowym. Proste i szybkie w przygotowaniu. Do babeczek użyłam kaszy jaglanej firmy Cenos . Zapraszam :) Składniki : 5 jajek 2,5 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki nutelli 1/2 szklanki oleju 50 g ugotowanej kaszy jaglanej(...)tortów o smaku tiramisu z nutką kawy Delekty jajeczka do dekoracji Wykonanie : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie ciągle mieszając dodajemy ugotowaną kaszę, nutellę i olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Foremkę do babeczek natłuszczamy olejem, łyżką do lodów nakładamy porcję ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni
Sama słodycz i szczypta chiliPoza tym uwielbiam jeść oczami, lubię ładnie podane dania, a podawanie jaglanek z owocami to z całą pewnością uczta dla oczu i podniebienia... Składniki na jedną porcję: - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - 1 szklanka wody - 1/2 szklanki mleczka kokosowego - 1 pomarańcza - 1 kiwi - sezam do posypania lub orzechy - szczypta soli 1. Kaszę przelać wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki. Do rondla wlać(...)szklankę wody, dodać sól i kaszę, gotować na małym ogniu do czasu aż prawie całkiem wchłonie wodę. Dodać mleczko kokosowe oraz sok z połowy pomarańczy, zamieszać, gotować 2 minuty, odstawić, przykryć i pozostawić żeby spokojnie doszła. 2. Kaszę nakładać na miseczkę z plastrami pomarańczy i kiwi, wierzch posypać sezamem lub orzechami
Apetyczna babeczkazupełni e przegapiłam. A Wy bierzecie udział w konkursach organ izowanych w przedszkolach czy szkoł ach u Waszych dzieci ? Dla kogo: dla cytrusożerców dla szukających pomysłu na kaszę jaglaną dla dzieciaków Składniki: 400g ugotowanej kaszy jaglanej łyżka ekstraktu pomarańczowego lub łyżeczka skórki otartej z pomarańczy 250ml soku pomarańczowego Hortex 200g śmietany 30 lub 36% łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)łyżki masła łyżka agaru (można pominąć) świeża pomarańcza Wykonanie: Kaszę wrzucamy do misy blendera wraz z sokiem pomarańczowym, skórką pomarańczową, ekstraktem waniliowym i masłem. Miksujemy, aż masa stanie się puszysta. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do kremu. Mieszamy delikatnie, aż do połączenia składników. Jeśli będziemy jeść od razu to dekorujemy kawałkami pomarańczy i zjadamy. Jeśli jednak planujemy zostawić
Mania WypiekaniaSkładniki (na 1 porcję) - pół woreczka kaszy jaglanej (ok. 50 g), - średnia cukinia (ok. 290 g), - 100 g mięsa z piersi kurczaka, - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - pół małego pora (ok. 60 g), - ząbek czosnku, - łyżeczka koncentratu pomidorowego (ok. 13 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - mały pomidor (ok. 100 g), - pół mozzarelli (ok. 63 g), - przyprawy: papryka(...)słodka, papryka ostra, curry, oregano, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ ze środka. 3. Mięso z piersi kurczaka kroimy w drobną kostkę, marynujemy w oleju, papryce słodkiej, papryce ostrej, curry, szczypcie soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 4. Do mięsa dodajemy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmożna by nią straszyć niegrzeczne dzieci. Ale każdy prawdziwy smakosz będzie w niebo wzięty, kiedy spróbuje tej pysznej wegetariańskiej sałatki z upieczoną na chrupko cieciorką, lekko skarmelizowaną brukselką i kaszą bulgur. Czas: 40 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 bardzo duże Sałatka z cieciorki i brukselki – czyli ulepszona wersja grochu z kapustą Pieczona dobrze doprawiona cieciorka to jeden(...)popularnego w krajach wschodnich dania z cieciorką, brukselką i miętą. I ulepszoną, lekką wersję starego i dobrego grochu z kapustą ;-). Składniki: 2 puszki cieciorki 40 g brukselki 1/2 szklanki kaszy bulgur Mała szalotka 2 duże garście szpinaku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Przyprawy: Do cieciorki: 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka
Niedzielny kucharzPolędwiczki z kaszą gryczaną, wędzonym serem twarogowym i szpinakiem , to proste i smaczne danie obiadowe, które nie wymaga dodatków w postaci ziemniaków czy klusek. Wystarczy spora ilość chrupiącej surówki np. z czerwonej kapusty. Otrzymujemy wówczas zdrowszą wersję typowego obiadu z roladami w roli głównej, w której z pewnością zagustują “mięsożerni” panowie :) Dzięki sporej ilości nadzienia, w skład którego(...)wchodzi kasza gryczana niepalona (pozbawiona charakterystycznego aromatu), szpinak, koperek, natka pietruszki oraz ser twarogowy wędzony dymem, roladki z polędwiczki wieprzowej wychodzą bardzo duże i sycące, przy jednoczesnej małej ilości mięsa na porcję. Taki obiad jest idealny dla tych wszystkich, którzy chcieliby się zdrowiej odżywiać, ale nie potrafią zrezygnować z ulubionego mięsa. Aby przygotować nadziewane polędwiczki należy 500 gramową polędwiczkę wieprzową
Moja Delicja