Dziś będzie trochę pikantnie, trochę fusion, lekko orientalnie, bardzo smacznie i niesamowicie szybko. Jakiś czas temu od pierwszego kęsa zakochałam się bez reszty w kaszy pęczak i teraz mogłabym żywić się tylko nią, co w dużej mierze czynię ;) Metodą wielu prób i błędów powstał pęczak moim zdaniem doskonały, zdaniem rodziny nieco zbyt pikantny, postępujcie więc ostrożnie z chilli :) Składniki(...)woreczek) ugotowanej kaszy pęczak - 1 pierś z kurczaka - 1 duża cebula (lub dwie małe) - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki - 2 łyżki oleju do smażenia Marynata: - płaska łyżeczka bazylii - płaska łyżeczka oregano - szczypta rozmarynu - szczypta soli - pół łyżeczki curry - 1/3 łyżeczki chilli (lub według uznania) - łyżeczka słodkiej papryki - łyżka oleju Na początku marynujemy kurczaka - do umytego i pokrojonego w dość drobną
Kulinarne zapędy KokosaSkładniki: 1 szklanka kasza gryczana, 20 dag twarogu, 40 dag pieczarki, 1 sztuka cebula, - do smaku pieprz czarny mielony, - do smaku kucharek, 5 łyżek olej rzepakowy NALEŚNIKI: 40 dag mąka tortowa, 2 szklanki woda gazowana, 1 szklanka mleko, 1 łyżeczka sól, 1 łyżka cukier, 5 łyżek olej rzepakowy kaszę gryczaną ugotować w nieosolonej wodzie dzień wcześniej pieczarki na oleju usmażyć(...)cebulą do odparowania płynu wsypać kaszę gryczaną, twaróg, kucharka i pieprzu do smaku - wszystko dobrze wymieszać i odstawić do ostudzenia składniki na naleśniki zmiksować na dość lejące ciasto i odstawić na 30 minut - jeśli za rzadkie to dosypać mąki a jak za gęste to dolać mleka patelnię posmarować na początek olejem, potem już nie trzeba na rozgrzanej patelni smażyć złociste
W Mojej Kuchni Lubięwiadomo (albo i nie) kasza jaglana jest dobra na.. wszystko! Jest zasadotwórcza, wzmacnia osłabiony organizm, nie zawiera glutenu. To bogactwo witamin, soli mineralnych. W jej skład wchodzi krzemionka, mająca świetny wpływ na stawy. Jedząc ją regularnie poprawi się stan naszej skóry, włosów, paznokci. Wpływa na przemianę materii, wspomaga odchudzanie. Zapobiega odkładaniu w naczyniach krwionośnych cholesterolu. Wspomaga koncentrację i pamięć(...)ponad to jest lekkostrawna! Wydaje mi się, że Was do niej choć trochę przekonałam. Ja-zakochałam się od pierwszego kęsa! Składniki na 12 ciasteczek: 115 g kaszy jaglanej + szklanka wody + pół szklanki mleka i szczypta soli -kasze opłukać, zagotować, odstawić do wystygnięcia. 2 jajka 1 łyżka miodu 3 łyżki cukru brązowego (ew. stewia) Opakowanie cukru waniliowego
CzarnawisienkaKolejne proste, a zarazem smaczne danie z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Tak szczerze po raz pierwszy w życiu wykonałam jakiekolwiek kluski. :D Składniki: 5 łyżek kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka dowolnej mąki 1 łyżeczka sosu sojowego do polania sól Sposób przygotowania: Kaszę płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli(...)Gotujemy, aż całość wchłonie płyn. Ciepłą kaszę miksujemy na gęstą masę i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy dodajemy mąki. Ciasto musi być kleiste, ale gęste. Na stolnicy posypujemy mąką i formujemy na cienki wałek. Następnie nożem dzielimy na kawałki.Gotowe kluski wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli i gotujemy 2-3 minuty po wypłynięciu klusek na powierzchnię
Truskawkowa FiestaBardzo często wykonuję dania z kaszą jaglaną. Wiadomo, że kasza jest lekkostrawna i zasadotwórcza, więc można ją śmiało jeść. Kolejnym moim ulubionym surowcem jest dynia. Można ją przyrządzić na słodko jak i słono. W tym wydaniu przygotowałam jaglane knedle. ;) Składniki: 4 łyżki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu(...)100g dyni po obraniu jogurt naturalny (do polania) Sposób przygotowania: Kaszę płuczemy na sitku pod zimną wodą, a następnie wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy, aż wchłonie płyn. Od razu blendujemy na gładką masę i dodajemy mąkę, cukier i cynamon. Odstawiamy do ostygnięcia. Przed wykonaniem knedli wkładamy masę do lodówki na około 15-20 minut. Dynię obieramy, myjemy i kroimy
Truskawkowa Fiestadynię w pełni! Za oknem coraz zimniej, więc pożywny obiad wskazany, by organizm miał dużo siły do pracy. Dziś serwuje Wam zdrowe i proste w przygotowaniu placki z kaszy gryczanej z moimi ulubionymi dodatkami - smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Placki gryczane z pieczoną dynią, szpinakiem i suszonymi pomidorami Na 20 placuszków: - 200g kaszy gryczanej - 2 ząbki czosnku - 150 g pieczonej dyni - paczka świeżego szpinaku - 8 połówek suszonych pomidorów z zalewy - 100 g twarogu półtłustego - 2 jaja - pół szklanki otrąb owsianych
Sajkofanka smakuciągu zimy przybyło tu i ówdzie parę centymetrów w obwodzie :-). Dzisiejsza sałatka będzie trochę inna, bo jej głównym składnikiem będzie kasza, a konkretnie pęczak. Czy pęczak musi być jadany tylko na ciepło i w postaci dodatku do dania obiadowego ? Wcale nie ! Kasze doskonale smakują na zimno i wspaniale(...)pietruszki oliwa z oliwy EV ocet balsamiczny sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Pęczak wsypujemy do garnuszka, dodajemy masło i wszystko razem leciutko przesmażamy, uważając, aby kasza się nie przypaliła. W międzyczasie gotujemy wodę i gdy kasza będzie obtoczona w tłuszczu zalewamy ją 1,5 szklanki wrzątku. Uwaga, woda w zetknięciu
Kulinarne przygody GatityOstatnio uwielbiam takie warzywne pasztety z kaszą i soczewicą. Są takie pożywne i pyszne. A przede wszystkim zdrowe. Składniki: 200 gram czerwonej soczewicy 100 gram kaszy jaglanej 600-700 gram dyni, waga po obraniu 2 cebule ząbek czosnku curry 1/2 szklanki otrębów pszennych 1 jajo sól pieprz łyżka oliwy z oliwek szczypta majeranku pestki słonecznika do posypania świeże zioła(...)dekoracji Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, smażymy na niej cebulę i czosnek oraz startą dynię. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem oraz curry. Smażymy 10-15 minut. Do jednego garnka wrzucamy ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną
Mango PapajaKasza jaglana ma dla mnie swój specyficzny smak. Znalazłam sposób by się go choć trochę pozbyć :) Odmierzam szklankę kaszy jaglanej, wsypuję do garnuszka i wlewam szklankę zimnej wody. Stawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia, wyłączam gaz, kaszę wylewam na sitko, odsączam Do garnuszka odmierzam niepełne 2 szklanki wrzątku i przesypuję kaszę, solę do smaku, mieszam, stawiam na ogniu, przykrywam(...)pokrywką i gotuję na małym ogniu do momentu, aż wchłonie się woda Gdy kasza wchłonie już całą wodę dodaję kopiastą łyżeczkę masła, mieszam Przykrywam pokrywką i zawijam garnek grubym ręcznikiem lub kocem Po około 30 min. kasza będzie sypka, w sam raz do jedzenia :) Podczas gotowania kaszy często do niej zaglądać, by nie przypalić :) Wypróbowałam też sposób gotowania tej kaszy
Proste Potrawysprzedaży (bo jednak maj już się kończy). Na szczęście kupiłam szczaw na targu i przygotowałam dwa przepisy z książki - francuską zupę szczawiową (już wkrótce) oraz dzisiejszą sałatkę z kaszy bulgur z wiosennymi ziołami, wariację na temat sławnego libańskiego tabbouleh. Wcześniej nie pomyślałabym o tym, aby dodać szczaw na surowo do sałatki, więc jest to dla mnie odkrycie. Listki szczawiu(...)małe i delikatne, podobne do rukoli, czy młodego szpinaku, a w smaku trochę kwaśne. Choć sałatka może odstraszać Was nieco nietypowym składem (jakaś kasza bulgur i do tego jeszcze ten szczaw?) jest naprawdę smaczna . Winegret na bazie miodu doskonale dopełnia smak kaszy i równoważy kwaśny szczaw. Byłam naprawdę zaskoczona, jaka wyszła dobra:) Sałatka jest bardzo lekka, możecie ją więc uzupełnić
Chilli Czosnek i Oliwapaczuszce schowana gdzieś w kącie szafy, zerka niepewnie i szuka uznania. Na próżno? Kasza, w czasach królów i rycerzy podstawowy składnik diety Polaków, przez długie lata odeszła w zapomnienie. Aż do teraz. Kasza powraca do łask, coraz więcej ludzi się do niej przekonuje, jeszcze więcej zajada. To bardzo dobrze, gdyż kasza ma naprawdę korzystny wpływ na zdrowie naszego układu pokarmowego(...)Czas więc przeprosić ją i ponownie wprowadzić do codziennego menu! KASZOTTO Z BOTWINĄ. /przepis własny;/ na 4 porcje 2 szklanki kaszy gryczanej ok. 1l buliony warzywnego 3 łyżki oleju roślinnego 1 dorodna cebula 3/4 kg świeżej botwiny sól, pieprz do smaku suszony majeranek, tymianek 2 łyżki masła W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej roślinny, wrzucam posiekaną drobno cebulę
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej (nieugotowanej) 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 ogórki konserwowe 2 plasterki żółtego sera 5 plasterków szynki drobiowej 3 łyżki majonezu 1/2 łyżki oleju Sól, pieprz do smaku Przepis: Do garnuszka przelewamy 300 ml wody, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i doprowadzamy do wrzenia. Następnie przesypujemy kaszę, dodajemy olej i gotujemy, co pewien czas mieszając, przez(...)minut. Po tym czasie przekładamy ugotowaną kaszę do miski i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kroimy w drobną kostkę ogórki, ser oraz szynkę. Do kaszy dodajemy kukurydzę i pozostałe składniki. Całość mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku. Kasza jaglana jest źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B6) oraz niacyny, składników mineralnych: magnezu, żelaza, fosforu, cynku oraz miedzi
Emcia PichciSałatkę z kaszy kuskus robi się błyskawicznie. Podstawowe dodatki, które sprawią, że sałatka nie będzie mdła i sucha to sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Dodatki warzywne i ziołowe zależą już od naszych upodobań. Sałatka jest idealna jako dodatek do dań obiadowych np. ryby ( Smażony na maśle dorsz na kuskusie z warzywami ) oraz jako dodatek do dań(...)grilla. A sezon grillowy w pełni. SKŁADNIKI (na 4 porcje) 150 gram kaszy kuskus natka pietruszki lub świeża mięta oregano lub inne świeże zioła – opcjonalnie 2 pomidory lub kilkanaście pomidorków koktajlowych ok. 15 czarnych lub zielonych oliwek 10 cm świeżego ogórka pół cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia sól pieprz WYKONANIE Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie
OstryKęspochwalić z czym ostatnio eksperymentuję i co odkryłam, dlatego dziś będzie trochę długaśnie, ale możecie po prostu przejść na koniec :) Pisałam niedawno o inspirującym spotkaniu z cyklu "Lubię kaszę" ( czytaj tutaj ), na którym poznałam i pokochałam pęczak. Jasne, że coś tam kiedyś w życiu słyszałam, ale w wieku 26 lat (niech będzie, że przyznam się(...)NIGDZIE nie poczęstował mnie pęczakiem. Widać nie jest idealną propozycją na imprezowe obiady. Musimy jeść pyry albo kluchy. Widzieliście, żeby kiedykolwiek na jakimkolwiek weselu, chrzcie czy stypie ktoś podał KASZĘ?? Bo ja nie. Bo kto lubi kaszę? Pytałam ostatnio znajomych i odpowiedzi były podobne: "ja tylko gryczaną", "ja tylko tatarczaną" (to chyba jęczmienna), "ja tylko
Kraina Tysiąca Smakówpory jadłam kaszę jaglaną tylko na słodko. Wiedziałam, że przyjdzie jednak czas, że będę chciała (chociaż może chcieć to chciałam, tylko jakoś nie wychodziło;) przyrządzić ją na pikantnie. I kilka dni temu taki czas przyszedł, a to z tej przyczyny, że kaszy ugotowałam wyjątkowo dużo - chciałam wysypać resztę z pojemnika, żeby go umyć i nasypać świeżą porcję. Część zjadłam(...)następny dzień. Ale... wieczorem przyszedł mi smak na pastę jajeczną. Ugotowałam więc jajka i już miałam otwierać puszkę sardynek, żeby zrobić pastę, gdy przyszło mi do głowy, aby wykorzystać kaszę jaglaną i tak powstała pikantna pasta z kaszy jaglanej (a nawet dwie:) Druga pasta (bo jeszcze 3 łyżki kaszy zostały po zrobieniu jaglano-jajecznej) poszła też szybko - miałam ugotowaną
Zdrowa Kuchnia Sowy