Przepis z bloga Marty . Składniki: (na jakieś 3-4 porcje, zależnie od apetytu i ewentualnych dodatków) 1/2 szklanki suchej kaszy kuskus garść czarnych, lub zielonych oliwek mała puszka kukurydzy (waga odcedzona 165g) kilka suszonych pomidorów 100g filetu wędzonej makreli około połowa 200g kostki sera feta sól, pieprz kilka łyżek oliwy lub oleju, do smaku - u mnie odrobina oliwy truflowej(...)regularna oliwa Kaszę kuskus wsyp do małego garnuszka lub miski. Zalej wrzątkiem - do przykrycia. Odstaw na 5 minut (przykryj ściereczka). Następnie rozdrobnij kaszę widelcem i zostaw do wystudzenia. Oliwki pokrój na plasterki, a suszone pomidory i ser feta w kosteczkę. Rybę rozdrabnij. Dodaj do kaszy razem z kukurydzą. Dopraw solą, pieprzem. Posyp pestkami dyni, polej olejem lub oliwą
Lejdi of the houseJeśli masz w lodówce ugotowaną na sypko kaszę jaglaną, to przygotowanie sałatki zajmie Ci tylko chwilkę. Jeśli nie, to ugotuj kaszę – warto! Sałatka zaspokoi Twój głód na długo, doda energii, a przede wszystkim wzmocni. Jest pyszna, lekka, a moje dzieci zajadają ją z chęcią. Składniki ok.szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej mix ulubionych sałat umytych, gotowych do spożycia czrnuszka, pestki(...)dyni, oliwki opcjonalnie sól do smaku oliwa z oliwek Kaszę i sałatę wsyp do miski. Wymieszaj. Dosmacz solą. Wyłóż na półmisek. Dodaj oliwki. Posyp czarnuszką i pestkami. Spryskaj oliwą z oliwek. Posiłek gotowy
Z Kuchni Do Kuchnikurczaka (po ok. 130g) 2 podłużne pomidory (śliwkowe rzymskie) 1/2 niewielkiej cukinii 125g mozarelli light sól i pieprz suszona bazylia łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego (do wysmarowania formy) 80g kaszy bulgur Pomidory i cukinię umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na cienkie plasterki. Potrzebne będzie 14 plasterków z każdego z tych warzyw. Mozarellę odsączyć z zalewy i również pokroić, najpierw(...)każde nacięcie w mięsie wcisnąć plasterek pomidora, plasterek cukinii i plasterek mozzarelli (będzie ciasno). Posypać po wierzchu suszoną bazylią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ᵒC na 25 minut. Kaszę bulgur ugotować według przepisu na opakowaniu. Standardowo najczęściej jest to gotowanie w osolonej delikatnie wodzie w proporcji 2:1. Na talerz nałożyć kaszę bulgur, a na nią upieczoną pierś kurczaka
Dietologjakieś 15-20 minut. Porcelana Bogucice z kolekcji Swietłana Składniki: 10 dużych pieczarek 1 pierś z kurczaka 1 łodyga selera naciowego 1/4 żółtej papryki 1 mała cebula 1/4 szkl kaszy kuskus 4 łyżki krojonej mozzarelli 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz czosnek granulowany Przygotowanie: Pierś pokroić w drobną kostkę doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Odłożyć na około pół godziny(...)lodówki. Kaszę kuskus przelać zimną wodą i zalać wrzątkiem 1 cm ponad kaszę. Z pieczarek wykręcić ogonki a kapelusze obrać ze skórki. Paprykę, cebulę, ogonki z pieczarek i seler drobno pokroić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego dodać pierś i przesmażyć. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę masła dodać cebulę przesmażyć
Ala piecze i gotujenależy w takim przypadku brokuła pokroić dość drobno, duże kawałki pozostałyby surowe. Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sałatka z brokułem – sałatka z kaszą bulgur i łososiem – sałatka tabbouleh – sałatka z kurczakiem i oscypkiem – sałatka z roślin strączkowych – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z kaszą gryczaną niepaloną(...)jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Przygotowanie : 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 1/2 brokuła – pół szklanki ugotowanej kaszy quinoa – pół czerwonej cebuli – pół szklanki startego sera chedar – garść suszonej żurawiny – 1/3 szklanki oliwy z oliwek – 2 łyżki jabłkowego octu – 1 łyżka musztardy dijon – 1 łyżka miodu – pół
nietylkopasta.plOrzechowy smak kaszy, rukoli i selera, do tego słodycz pomidorków i świeżość krojonego ogórka. W tle pikantne chorizo. Szybkie danie, do zrobienia w pół godziny, sycące i zdrowe. Czas : 30 minut Szacowany koszt dla 2 osób: 13 zł Poziom trudności: łatwy Prosta sałatka na początek tygodnia, zdrowa, lekka, a sycąca, bo komosa, choć niepozorna, to kasza pełną gębą:) Delikatna(...)lekko się przyrumieni. Ściągamy z patelni chorizo, a wysypujemy na nią komosę, chwilę mieszamy i zalewamy szklanką wrzątku. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy 15-20 minut do czasu, aż kasza wchłonie wodę. Pod koniec gotowania dodajemy suszony estragon. Krok 4 Wyciągamy warzywa z piekarnika i przekładamy na patelnię z komosą. Dodajemy chorizo, solimy, pieprzymy. Krok 5 Obieramy i kroimy
Niedzielny kucharzmoje dziecko uwielbia Ciasto z kaszką manną przygotowywane na herbatnikach, postanowiłam wypróbować również ten przepis. Został on jednak przeze mnie nieco zmodyfikowany m. in w masie z kaszy manny pojawiło się mleko kokosowe, przez co posmak kokosu jest jeszcze bardziej wyrazisty. Ciasto 1/2 szkl. mleka 3 jaja 3/4 szkl. oleju 1/2 szkl.miodu 1 szkl. mąki 2 łyżki kakao(...)wrzucić mokre składniki: mleko, jaja, olej, dosypać cukier, oraz przesianą przez sitko mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Masa 2 szkl. mleka kokosowego 1 łyżka miodu 4 łyżki kaszy manny 1/2 szkl. wiórków kokosowych Mleko zagotować, dodać miód, wsypać kaszę mannę oraz wiórki kokosowe, mieszać do momentu aż masa stanie się gęsta. Sposób Połowę ciasta wylać na nasmarowaną
Kuchenne aromatyjest tak dobra jak było to napisane. Koszt przygotowania tego dania jest niewielki, bo opiera się ono głównie na warzywach i pysznym aromatycznym sosie curry . Danie możecie podać z kaszą jęczmienną, kaszą gryczaną, ryżem albo jako samodzielne danie – z całą pewnością się najecie :) Składniki 3 marchewki 1 duży seler 1 por 3 pietruszki 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta(...)warzywa będą się piekły przygotowujemy sos – wszystkie składniki sosu wkładamy do garnka i podgrzewamy aż powstanie nam jednolita konsystencja. Jeśli mamy ochotę na znacznie bardziej sycące danie gotujemy kaszę albo ryż – w zależności od tego na co macie ochotę. Przed podaniem upieczone warzywa mieszamy razem z kaszą i polewamy odrobiną sosu curry . Wierzch potrawy dla dekoracji i podkreślenia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!takich zup, która jest przykładem na to, że zimowe menu wcale nie musi być nudne. Do przygotowania zupy wykorzystałam oprócz popularnej marchewki i ziemniaka, kasz ę bulgur, jarmuż, ciecierzyc ę , czerwon ą fasol ę oraz ciecierzyc ę. Zupa jest bardzo pożywna, bogata w wartości odżywcze, rozgrzewająca i bardzo smaczna(...)Polecam Wam serdecznie :) SKŁADNIKI 100 g kaszy bulgur 100 g jarmużu 50 g czerwonej fasoli (ugotowanej) 50 g czerwonej soczewicy (ugotowanej) 50 g ciecierzycy (ugotowanej) 750 ml - 1 l bulionu warzywnego (w zależności, jak g ę stą zupę lubicie) 2 marchewki 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 cebula szczypta papryczki chili s ó l, pieprz oliwa
La grande e la piccola cuocazima, więc ten pierwszy posiłek warto zjeść na ciepło. Kosztujcie owsianko-jaglanki z bakaliami! A co nam będzie potrzebne do tego pysznego śniadania? Składniki ( na 2 porcje ) 1/2 szklanki kaszy jaglanej 5-6 łyżek płatków owsianych 1/2 łyżeczki cynamonu 2 – 3 łyżeczki miodu 5-6 szt daktyli 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka płatków migdałowych(...)szklanka mleka lub wody Wykonanie Do rondelka wsypujemy kaszę jaglaną i płatki owsiane. Zalewamy wodą lub mlekiem. Możemy użyć mleka kokosowego, migdałowego lub zwykłego, takie, jakie lubimy najbardziej. Gotującą się kaszę mieszamy, dodajemy daktyle i żurawinę. W tym samym czasie na małej patelni podprażamy pestki dyni i płatki migdałowe. Jeżeli kasza wchłonie płyn, a nie będzie jeszcze gotowa, uzupełniamy
Raj dla Podniebieniasumienia. Jest to zdrowy deser, który jest słodki dzięki owocom, czekoladzie, porcji dżemu bez cukru. Zimową porą desery też mogą być pyszne i mega zdrowe. Możemy przemycić w nim kaszę w postaci budyniu. budyń jaglany: 400 ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki kaszy jaglanej krem czekoladowy: 50 g czekolady gorzkiej 1 awokado 1/2 cytryny pozostałe(...)owoc kaki 1 łyżka dżemu truskawkowego bezcukrowego 2 łyżki jogurtu greckiego 3 mandarynki 1 gruszka 1 wafelek z miodem Budyń: Kaszę jaglaną płuczę zimną wodą, przekładam do garnka, wlewam 400 ml mleczka i 100 ml wody. Gotuję na wolnym ogniu aż kasza będzie miękka ale nie mieszam. Jeszcze ciepłą miksuję blenderem na gładki budyń. Krem: Czekoladę gorzką rozpuszczam
wesoła kuchniaPieczona kasza jaglana z jabłkiem i bakaliami jest przepyszna, bardzo szybko się ją przyrządza, wystarczy wszystkie składniki ze sobą wymieszać i wstawić do piekarnika. Idealna na drugie śniadanie lub deser. Składniki: 100 gram prażonej kaszy jaglanej Cenos 250 ml. mleka 1 jabłko 50 gram rodzynek 30 gram płatków migdałów 1 łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i ścieramy na tarce(...)grubych oczkach, przekładamy do miski. Dodajemy suchą kaszę jaglaną, mleko, rodzynki, płatki migdałów oraz cynamon, wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do kokilek, każdą porcję przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Zdejmujemy folię aluminiową i zapiekamy jeszcze przez 10 minut
Bajeczna KuchniaSAŁATKA SZPINAKOWA Szpinak, co by żelaza nam nie zabrakło w tę sylwestrową noc, a ziarenka słonecznika to nie zły afrodyzjak ☺☺☺ KASZA BULGUR Sałatka z kaszą bulgur, wyśmienita na rozpoczęcie wieczoru ☺☺☺ PLACKI ZIEMNIACZANE Placuszki polecam usmażyć wcześniej, dopiero tuż przed podaniem podgrzać i udekorować serkiem, łososiem, cytryną i koperkiem. Wyborna przystawka na ciepło ☺☺☺ SAŁATKA ŚLEDZIOWA Nie ma imprezy bez śledzia ☺☺☺ CARPACCIO(...)BURAKA Piękna przystawka w sam raz na Nowy Rok ☺☺☺ KULKI Z KASZY Dla miłośników kaszy i śmierdziucha ☺☺☺ CIASTO FRANCUSKIE NA CIEPŁO Na do widzenia zamiast krokietów ☺☺☺ DO SIEGO ROKU
pieprzny smaczeknami niesamowitymi, oryginalnymi przepisami wigilijnymi z jabłkiem w roli głównej. Niżej przedstawiam dwa przepisy, które szczególnie przypadły mi do gustu. Pierwszy to przepis na pierogi z jabłkiem i kaszą jaglaną, a drugi na łososia podanego z kapustą curry. Pierogi z prażonym jabłkiem i kaszą jaglaną z sosem makowo-limonkowym Ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli około 100 ml zagotowanej(...)masła Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na 20 minut, aby odpoczęło. Farsz: 5 jabłek upalonych nad ogniskiem – możecie oczywiście przypiec je w piekarniku 200 g ugotowanej kaszy jaglanej 150 g orzechów włoskich sparzonych przyprawa do piernika miód limonka Jabłka obieramy i kroimy w kawałki, po czym smażymy w naczyniu, aż zgęstnieją. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, posiekane orzechy
Kuchnia Bazyliioleju 550 g mąki pszennej szczypta soli farsz 80 g suszonych grzybów (użyłam suszonych prawdziwków) 100 g fety 2/3 szklanki zielonej soczewicy (wcześniej przepłukanej na sicie) 1/3 szklanki białej kaszy gryczanej (można użyć zwykłej) 1/2 bułki czerstwej (wcześniej namoczonej) 1 jajko sól, pieprz do smaku Wykonanie W rondelku umieszczamy suszone grzyby, zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin. Grzyby gotujemy(...)wolnym ogniu, dolewając wody, gdy wyparuje. Gotujemy ok. 15-20 min. Soczewicę i kaszę przepłukane na sicie przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Pod sam koniec gotowania dodajemy grzyby razem z pozostałym w nich wywarem i gotujemy do momentu, aż soczewica i kasza wchłoną cały płyn. Ugotowane – odcedzamy, przekładamy do półmiska i pozostawiamy
Raj dla Podniebienia