przyprawami. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/09\/kotlety11m.jpg","recipeIngredient":[" \u015bredniej wielko\u015bci kalafior\r","bu\u0142ka tarta do obtaczania\r","2 \u0142y\u017cki kaszy manny\r","1 jajko\r","1 cebula\r","2 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","2 z\u0105bki czosnku\r","p\u00f3\u0142 p\u0119czka koperku\r","olej do sma\u017cenia(...)czosnek przeciskamy przez prask\u0119.\r","Dodajemy przyprawy.\r","Sk\u0142adniki mieszamy na zwart\u0105 mas\u0119. \r","Je\u015bli masa jest zbyt rzadka, dodajemy 1 \u0142y\u017ck\u0119 kaszy.\r","Kotleciki obtaczamy w bu\u0142ce i sma\u017cymy na z\u0142oty kolor."]} Drukuj Kotlety z kalafiora Składniki średniej wielkości kalafior bułka tarta do obtaczania 2 łyżki kaszy manny
Mieszam w Garnkusię oprzeć. A krówki pod wpływem ciepłego budyniu zaczęły się lekko roztapiać, tworząc sos krówkowy. Niebo w gębie! Idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2- 2 i 1/2 mleka kokosowego 4-5 łyżeczek kremu Super Krówka o dowolnym smaku ( u mnie pistacjowo-kakaowy) 4-6 szt. krówek Super Krówka o dowolnym smaku ( u mnie(...)kokosowe) Wykonane: Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Przenosimy do garnka, zalewam dwiema szklankami mleka kokosowego i gotujemy do momentu, aż kasza będzie miękka (około 15 min.). Następnie dodajemy krem - ilość zależna od tego jakie słodkie lubimy- i mieszamy, aż krem całkowicie się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na gładki budyń
Kuchnia MagdaLenyMaliny są dla mnie typowym skarbem lata. Oczywiście możemy je zamrozić ale to już nie ten sam smak. W wersji z kaszą jaglana przypadły mi zdecydowanie do gustu. W budyniu nie ma ani grama cukru - oprócz tego z owoców. Polecam również dla dzieci. Spodziewajcie się coraz większej ilości zdrowych deserów, ponieważ od kiedy zaczęłam trenować zwracam też uwagę(...)Oczywiście nie zawsze :-) ale przynajmniej się staram :-) 6 łyżek kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 3,2% 1 banan 150 g malin 1 nektarynka Borówki Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na sitku. Następnie gotujemy do miękkości w 2/3 szklanki mleka. Kasza wchłonie nam całe mleko. Po ugotowaniu dolewamy resztę mleka (ciepłego lub zimnego), dodajemy kawałki banana i blend ujemy na gładki krem
VioletoweKucharzenierazem idealnie słodka bananowa jaglanka. Jeśli lubisz połączenie orzechów i bananów to będzie dla ciebie idealne śniadanie. Smacznego! Bananowa jaglanka Porcja dla 1 osoby Składniki: jaglanka: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 3/4 szklanki domowego mleka owsianego (innego roślinnego lub krowie) 1/2 banana 2 daktyle duża szczypta stewii 1 łyżeczka nasion chia garść orzechów nerkowca na wierzch: kilka orzechów nerkowca kilka(...)sztuk suszonej morwy 1 łyżka syropu klonowego do polania Przygotowanie: Kasze jaglaną opłukać kilkakrotnie na sitku i wsypać do wrzącego mleka owsianego. Przykryć i gotować na minimalnym ogniu przez około 10 min. Po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić na 5 min, aby kasza wchłonęła cały płyn. Do kielicha blendera dodać pokrojony banan, kilka łyżek mleka lub wody, nasiona
Jaglusiafilet z piersi kurczaka (ok. 150 g), - suszony pomidor (ok. 20 g), - 2 plastry mozzarelli (ok. 30 g), - pół mniejszej cukinii (ok. 112 g), - ząbek czosnku, - pół woreczka kaszy bulgur (ok. 50 g), - przyprawy: sól, pieprz, kilka listków świeżej bazylii. Sposób przygotowania 1. Przygotowujemy marynatę: łyżeczkę oliwy łączymy z drobno posiekanymi listkami bazylii, szczyptą soli i pieprzu. 2. Przekrawamy wzdłuż(...)Cukinię kroimy w plastry, marynujemy w łyżeczce oliwy, wyciśniętym przez praskę czosnku, szczypcie soli i pieprzu. 7. Plastry cukinii grillujemy kilka minut. 8. Roladki podajemy z kaszą i grillowaną cukinią. Roladki caprese z grillowaną cukinią i kaszą są bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z piersi kurczaka), - błonnik pokarmowy (pochodzący z cukinii i kaszy), który daje uczucie sytości. Wartość odżywcza jednej
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki : 1 szklanka kaszy jaglanej ( suchej ) ugotować w 1 i 1/2 szklance wody 500 g pieczarek drobno pokrojonych 2 małe cebule lub jedna duża i jedna malutka 3 ziarna ziela angielskiego zmiażdżonego nożem 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 2 łyżki płatków drożdżowych ( niekoniecznie ) ulubione zioła: ja dodałam bazylię suszona, oregano i pieprz ziołowy 4 łyżki(...)oliwy 1 łyżka sosu sojowego 3-4 łyżki ziaren słonecznika Przygotowanie : Gotujemy kaszę, odstawiamy na bok Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną cebulę i rozgniecione ziele, dodajemy do kaszy i mieszamy Na tej samej patelni smażymy pieczarki, dodajemy sól - smażymy do odparowania wody z grzybów, ale powinny pozostać wilgotne. Dokładamy je do kaszy Dodajemy resztę
Proste PotrawyPyzy z kaszą manną Bardzo smaczne pyzy na obiad z dodatkiem kaszy mannej. Takie pyzy trzeba od razu gotować, bo inaczej ciasto zrzednie i pyzy będą się rozwalać. Składniki : Ciasto ziemniaki surowe - 4 duże szt ziemniaki ugotowane - 2 kg (po obraniu) kasza manna - 1 szkl mąka ziemniaczana -1 szkl Farsz kiełbasa cienka - 3 pętka Dodatkowo cebula(...)kostkę , posypać wegetą, przesmażyć na tłuszczu. Ciasto Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Surowe ziemniaki utrzeć na tarce o małych oczkach. Połączyć starte ziemniaki z ugotowanymi, dodać kaszę manną i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wyrobić ciasto . Formować z ciasta grubsze wałeczki, pokroić na kawałki. Z każdego kawałka uformować kulkę, lekko spłaszczyć, nałożyć łyżeczkę farszu, dobrze zlepić. Gotować
Kuchnia Danusichlebek podsunęła mi koleżanka, a inspiracją był ten przepis. Smak chleba jest dość specyficzny, więc nie każdemu może przypaść do gustu, ale polecam spróbować! Składniki: 400 g kaszy gryczanej białej (niepalonej), dwie łyżeczki soli, szczypta cukru, garść nasion słonecznika Przygotowanie : Kaszę płuczemy na sitku. Zalewamy wodą, tak aby przykrywała kaszę na ok 1 cm. Odstawiamy pod przykryciem na 24 godziny(...)czasie odsączamy wodę i blendujemy kaszę. Dodajemy sól, cukier, słonecznik. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub lekko wysmarowanej formy keksowej tłuszczem masę. Odkładamy w ciepłe miejsce na 12 godzin. Pieczemy godzinę w temp. 200 stopni
Lena GotujeKolejna propozycja na małe, zdrowe słodkości. Smakiem przypominają Rafaello - możemy w środek włożyć łuskany orzech migdała. Składniki: 100 g kaszy jaglanej, 250 ml mleka, łyżka miodu, łyżeczka masła, szczypta soli, 5 łyżek wiórków kokosowych + wiórki do obtoczenia Przygotowanie: Kaszę płaukamy pod bieżącą wodą. Gotujemy w mleku około 25minut - pod koniec dodajemy masło, miód i sól mieszając często, żeby kasza(...)się nie przypaliła. Kasza musi wchłonąć całe mleko. Dodajemy wiórki i blendujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i formujemy kuleczki, które obtaczamy w wiórkach
Lena GotujeSkładniki (na 1 porcję) - 2 łyżki kaszy jaglanej (ok. 26 g), - 8 pomidorków koktajlowych (ok. 160 g), - 2 ogórki (ok. 72 g), - mała cebula (ok. 70 g), - 1/3 kostki sera typu feta (ok. 89 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - przyprawy: sól, pieprz, - łyżka pestek dyni (ok. 10 g). Sposób przygotowania(...)Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Pomidorki przekrawamy na pół. 3. Ogórka kroimy w kostkę a cebulę w piórka. 4. Warzywa łączymy z ugotowaną kaszą i pokruszoną fetą. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. 6. Sałatkę skrapiamy przygotowanym sosem i posypujemy prażonymi pestkami dyni. Sałatka jest bogata
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachchleb wyłóż pastę i kawałki papryki. OBIAD K:444.4 kcal/ B:35.2 g/ T:14.0 g/ W:42.3 g / Bł:8.6 g DORSZ Z ZIELONYM PESTO, FASOLKĄ I KASZĄ (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Pieprz czarny mielony – 2 g (2 x Szczypta) Sól – 2 g (2 x Szczypta) Kurkuma(...)Szczypta) Kasza jaglana – 100 g (7.69 x Łyżka) Fasolka szparagowa – 300 g (3.33 x Garść) Pesto zielone z bazylii – 60 g (3 x Łyżka) Dorsz (filety bez skóry) – 300 g (3 x Porcja) Czas przygotowania: 30 minut 1. Dorsza posmaruj pesto, zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku (około 30 minut
Powiedz dietom niepracy, czy co zjeść po powrocie z pracy. A poranek można zarezerwować na przykład na trening Domowy budyń jaglany o smaku malinowym porcja dla dwóch osób 100 g kaszy jaglanej 200 g malin 50 g serka mascarpone łyżka miodu + płatki migdałowe Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odstaw ją do przestygnięcia. Następnie kaszę przełóż do misy blendera, dodaj
365 dni dookoła kuchniprosty i szybki, czyli idealny kiedy samo zwijanie gołąbków zajmie nam już sporo czasu // Składniki (gołąbki): 1 duża kapusta 0,5 szklanki ryżu (u mnie brązowy) 0, 5 szklanki kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej) 0,5 szklanki kaszy jaglanej 0,5 szklanki soczewicy (najlepiej zielonej, ale możesz też użyć czerwonej) 1 duża marchewka 2 cebule 4 szklanki gorącej wody przyprawy(...)liścia skrój zgrubienia. Włóż je ponownie do gotującej się wody i gotuj około 15 minut – skróci to czas pieczenia gołąbków. Wcześniej lub teraz możesz przygotować farsz – ryż, kaszę gryczaną, kaszę jaglaną, soczewicę i startą na grubych oczkach marchewkę daj do garnka. Całość zalej gorącą wodą i dodaj sól, majeranek, curry i ulubione przyprawy. Gotuj do momentu wsiąknięcia wody
Via Gustokrzywią na wspomnienie warzyw przychodzą po dokładkę!. Przepis jest mega prosty, a danie pyszne, kluczowa rola to dobrze podsmażony na rumiano czosnek, który idealnie podkręca smak. Składniki: - 1/2 szklanki kaszy bulgur - 1 i 1/2 szklanki dobrego domowego bulionu - 1 szklanka bobu - 1 mała cukinia - 3 żabki czosnku - olej rzepakowy lub oliwa - sól - pieprz Kaszę i dodatki znajdziecie w dobrym sklepie(...)www.Skworcu.com.pl . 1. Kaszę gotujemy w bulionie do czasu aż wchłonie się cały płyn. Bób gotujemy w lekko osolonej,nie należy go rozgotować, lepiej jak zostanie al dente. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na rumiano drobno pokrojony czosnek, a następnie dodajemy pokrojoną w plastry cukinie i razem smażymy kilka minut. 3. Łączymy ze sobą kaszę, bób i cukinie
Apetyczna babeczkawytrzymałem! Zanim dotarłem do altanki musiałem zrobić już sesje w pełnym słońcu... :) Wczoraj w ten gorący upalny dzień Aga zaserwowała na obiad kaszę z cukinią, kabaczkiem i pieczarkamie - taki warzywny mix - wegański obiad! Podczas upałów zazwyczaj nie chce się jeść, a już tym bardziej stać przy kuchni. Dlatego warto zrobić coś szybkiego i prostego i zająć się(...)zaserwuje na ten sobotni obiad. A Wy, co planujecie dziś na obiad? Zróbcie coś i wstawcie fotki na nasz FP na Fejsie: https://www.facebook.com/DietaRozdzielnaIZdrowie/ Składniki: 200g kaszy gryczanej 250g - 300g pieczarek ok. 800g cukini 3 ząbki czosnku oregano sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki
Dieta Rozdzielna i Zdrowie