jego dodatkiem. Zarówno selera, jak i pozostałe warzywa potrzebne do przygotowania pasztetu możemy ugotować przy okazji, właśnie robiąc rosół. Jest to pasztet bezglutenowy i bezlaktozowy. Wege pasztet z selera, kaszy gryczanej i warzyw to danie, które można podać zarówno na ciepło, jako dodatek do obiadu, jak i na zimno. Jak zrobić pasztet z selera Mój pasztet z selera bazuje(...)selery (korzeń) 3 marchewki 3 brukselki lub plaster białej kapusty 3 ząbki czosnku 1 cebula 60 g suszonych pomidorów z zalewy 30 g suszonej żurawiny 1 jajko 100 g kaszy gryczanej 100 g mąki owsianej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki majeranku 1-2 łyżki oleju Wykonanie: Selera obieramy, kroimy w ćwiartki. Marchewki również obieramy. Do rondelka wlewamy wodę, wrzucamy warzywa
Wiszniówkatych co lubią chrupać ... Niewiele trzeba aby zjeść coś: zdrowego, pysznego,szybkiego w przygotowaniu. Jedynie 12 minut i kasza jaglana, owoc granatu, orzechy włoskie, miód i mięta. Ja gotuję dużą michę kaszy, bo jest pyszna w tym słodkim podaniu. 2 szklanki kaszy jaglanej 2 granaty lub jeden ale duży 2 garście orzechów włoskich 2 łyżki miodu lub syropu klonowego trochę(...)sypko. Odcedzić i przepłukać. Orzechy posiekać i uprażyć, na gorąca patelnię po zdjęciu z ognia dodać miód i opcjonalnie masło (u mnie go nie było, ale dałabym jakbym miała). Kaszę przesypać do miski, wlać orzechy z miodem, wymieszać. Dodać granat i miętę
AZgotuj!szklanka cukier puder 1 op. cukier z prawdziwą wanilią 2 łyżki rodzynek lub skórki pomarańczowej kandyzowanej masa makowa: puszka gotowej masy makowej- 900 g 3 łyżki – kasza manna 1 łyżka miodu 1 łyżka – rodzynki kilka kropel olejku migdałowego Lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowujemy kruchy spód łącząc wszystkie składniki(...)ręcznie. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia, tak aby brzegi papieru wychodziły poza rant formy, a następnie wylepiamy dno przygotowanym kruchym ciastem. Masę makową przekładamy do miski, dodajemy miód, kaszę, rodzynki, kilka kropel aromatu i mieszamy łyżką. Twaróg sernikowy mieszamy za pomocą trzepaczki z całymi jajkami i cukrami, dodajemy suche budynie, na końcu wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy rodzynki, łączymy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsobie pozwolić na 13 potraw, trochę mniej bogaci mieli 11. Dla chłopa szczytem marzeń było 9, dlatego ta właśnie liczba pojawia się najczęściej i to tylko dlatego, że uznajemy kaszę tą, czy inną jako osobne potrawy. Tu nie było szczupaka w winie :). Tylko w okolicach Stradomia potraw zastawiają 6 lub 8, uważając, aby była liczba parzysta. W okolicach Tarnobrzega(...)regionów. Nie mogę powiedzieć, ze odwzorowałem je wiernie, gdyż w materiałach źródłowych było mało szczegółowych informacji, dlatego momentami pozwalałem sobie na odrobinę finezji :) Kapusta na rzadko z grzybami i kaszą jęczmienną (okolice Łukowca) Składniki: - kapusta - grzyby suszone - kasza pęczak Wykonanie: Kaszę ugotować razem z grzybami. Dodać pokrojonej kapusty i gotować do miękkości. Kwaśne (okolice Sławkowa) Nazwa ciekawa, ale nie wiem
Kryzysowa Książka Kucharskamąki pszennej 2 jajka 200 g masła 140 g drobnego cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej Składniki na krem: 500 ml mleka 4 łyżki kaszy manny czubate 200 g masła miękkiego 140 g cukru Składniki na polewę: 100 g masła 100 g cukru pudru 50 g kakao 2-3 łyżki mleka Dodatkowo : 450 g powideł(...)czasie wyjmowania się złamie nie trzeba się tym przejmować po złożeniu nie będzie tego widać). Podobnie postępujemy z dwoma pozostałymi plackami. Krem: Mleko wlewamy do garnka i dodajemy kaszę mannę. Całość zagotowujemy cały czas mieszając żeby nie zrobiły się grudki, a kasza się nie przypaliła. Gotujemy całość do chwili, aż zacznie gęstnieć. Przykrywamy folią spożywczą dotykając masy żeby nie zrobił
To co lubię - gotuję i polecampasztet cukinii zabierałam się pińcet razy. Próbowałam nawet go robić, ale ciągle coś było nie tak. Oszczędzałam na wypełniaczach typu kasza manna czy bułka tarta. Czemu oszczędzałam? Bo nie przepadam za takimi wypełniaczami (piszę tutaj głównie o bułce tartej), sama do końca nie wiem czemu, pewnie chodziło mi o dodatkowe kalorie. Przy okazji pasztetu z cukinii trzeba ich dodać dość(...)sporą ilość, bo cukinia jest wilgotna. I mimo mojego dokładnego jej odsączania, odciskania i tak większe ilości bułki z kaszą musiały zostać dosypane. I jak sobie teraz przypomnę moje batalie z plackami z cukinii , które również często wychodziły mi rozciapciane (bo dawałam mało wypełniaczy), to przecież przy okazji pasztetu nie mogło być inaczej. Nie wiem co miałam w głowie, serio
Kardamonovytłuczonymi ziemniakami i chyba jakąś surówką, ale nie pamiętam już jaką. Taki normalny, domowy, kompletny obiad. Zjedliśmy go do dna. Jeżeli chodzi o kombinacje tej potrawy, można szaleć. Z kaszami, ryżami, rodzajami mięs, kapustami. Jak się uprzecie to i sos z powodzeniem możecie zrobić inny. Moja przyjaciółka wcina np. gołąbki z sosem grzybowym. Nie ogarniam, ale nie oceniam. Każdy(...)chce. Ja chcę z pomidorowym. I żadnym innym. Na blogu nawet mam przepis na gołąbki z kaszą , jak macie ochotę, zobaczcie co z tego wyszło. To klasyczny przepis, bez żadnych ułatwień i mordowania kapusty. Jeżeli lubicie kaszę, spróbujcie takiej opcji. Jest na pewno zdrowsza od oryginalnej. Kasza, wiadomo… Jeżeli chodzi o sos do gołąbków, wykorzystałam przepis na sos pomidorowy
KardamonovyDanie przypomina pulpety szwedzkie, jakie większość Polaków zna z Ikei. Tyle tyko, że są znacznie zdrowsze, bo zostały zrobione z indyka mielonego i kaszy. Czas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 3-4 Szwecja ma kilka głównych towarów eksportowych: sklepy Ikea, pulpety i piosenki zespołu ABBA. Można by jeszcze dodać Volvo, Scanię, Roxette, falę zespołów death metalowych, skandynawski(...)przygotować alternatywną, zdrowszą wersję pulpetów. W oryginalnej wersji pulpety są robione z wołowiny i wieprzowiny. My utoczyliśmy je z mielonego indyka i ugotowanego, zmiksowanego pęczaku. Łączenie mięsa z kaszą to jeden z naszych ulubionych sposobów robienia kotletów, pulpetów i burgerów – na blogi znajdziesz mnóstwo przepisów. Wśród składników sosu do pulpetów są pieczarki, których nie ma w szwedzkich pulpetach – możesz
Niedzielny kucharzmimo to słodka – Zdrowa i pełna witamin ILOŚĆ PORCJI: Tarta 28 cm CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT + CHŁODZENIE PRZEPIS SPÓD: – Daktyle bez pestek – 100g – Płatki owsiane – 200g – Migdały – 100g – Kasza gryczana – 100g – Siemię lniane mielone – 2 łyżki – Olej kokosowy roztopiony – 2 łyżki – Syrop klonowy – 2 łyżki MASA: – Mango – duże dojrzałe lub dwa mniejsze 500g – Mleko kokosowe – 400 ml / 85% kokos(...)zależności od słodkości mango – Skrobia kukurydziana – 1 łyżka – Sok z limonki – 2 łyżki – Agar – 2 łyżeczki DEKORACJA: – Truskawki – Maliny – Plastry mango – Mięta – Płatki migdałów PRZEPIS: 1. Płatki owsiane, kaszę gryczaną i migdały umieść w robocie kuchennym lub Thermomix’ie i zmiksuj na drobno. Dodaj daktyle, olej kokosowy i syrop klonowy i miksuj do momentu uzyskania lepkiego ciasta. Ciasto ma przypominać
globuskulinarnyskuteczna. Polega na tym, żeby wcześniej przygotować sobie półprodukty do obiadu na dany dzień. Jeśli robisz zapiekankę w piekarniku, dorzuć na blaszkę jakieś warzywa. Następnego dnia ugotuj makaron, kaszę, ryż, albo umyj sałatę, wymieszaj z pieczonymi warzywami i danie gotowe. My właśnie robimy to w taki sposób. Zobacz: Poniedziałek , czyli dzisiaj na obiad były zdrowe „dewolaje”: z kaszy gryczanej niepalonej(...)mielonym indyka z pure ziemniaczano-kalafiorowym. Wykorzystaliśmy połowę główki kalafiora i 250 g mięsa z półkilogramowej paczki – drugą połowę zamrozimy – będzie do wykorzystania za kilka dni. Ugotowaliśmy trochę więcej kaszy i więcej pure niż potrzeba. Wtorek : wegetariańska zapiekanka pasterska z boczniakami. W daniu wykorzystamy pure – jakie zostało z poniedziałku – do zapieczenia sosu grzybowego, do którego dodamy też kaszę
Niedzielny kucharzpracy. Więcej o zasadach pieczenia w słoiku przeczytacie tutaj . Przepis pochodzi z bloga FitMenCook . Składniki: 2 polędwiczki indycze Szklanka jogurtu greckiego Kulka mozzarelli ½ szklanki ryżu ½ szklanki komosy lub kaszy jaglanej 1 główka brokuła 1 mała czerwona cebula Kilka łyżek bułki tartej 1 łyżka przyprawy włoskiej (przepis znajdziecie tutaj ) lub po szczypcie tymianku, bazylii, majeranku i oregano 1 łyżka oleju Sól(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz ryż i kaszę pod zimną woda. Zagotuj w garnku 2,5 szklanki wody. Wsyp do wrzątku ryż i kaszę. Zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 18 minut lub aż zaiarna będą miękkie. Odcedź. Krok 2 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Polędwiczki posiekaj w kostkę i wyłóż na rozgrzany tłuszcz. Smaż przez
Niedzielny kucharzjeden z najlepszych budyni na bazie kaszy jaglanej. Wyszedł przegenialny! Ma idealnie kremową konsystencję, poszczególne składniki super ze sobą współgrają, a dodatek najnowszej roślinnej odżywki białkowej od Siła Roślin wzbogacił ten posiłek w porcję białka. Przed spożyciem schłodźcie go w lodówce, a będzie jeszcze pyszniejszy :) Składniki: 50 g kaszy jaglanej ½ szklanki wody do ugotowania kaszy ½ szklanki mleka(...)zmiksowania miarka lub pół odzywki białkowej waniliowej (Siła Roślin) łyżeczka kremu orzechowego (Siła Roślin) mały banan Przygotowanie: Kaszę ugotuj w wodzie. Po ugotowaniu odstaw na 20 minut, aby doszła i ostygła. Następnie zmiksuj ją z pozostałymi składnikami na możliwie najgładszą masę. Podałam z bananem, nasionami konopi i kruszonym kakao
Zdrowie na języku :Pposiłków Pamiętanie, że kaloria kalorii nie jest równa Jedzenie produktów, które nie zawierają glutenu Odpowiednie komponowanie posiłków, do każdego trzeba dodawać warzywa. Unikanie łączenia mięsa, ryb i jaj z kaszą. Podawanie owoców osobno Stosowanie naturalnych przypraw oraz świeżych i suszonych ziół Cztery fazy wyjścia Faza startowa Jej celem jest usprawnienie procesu trawienia, tak aby produkty, które wprowadzamy w kolejnych fazach(...)utrzymać rezultaty, bez efektu jojo. W tej fazie wprowadzane jest ekologiczne mięso, nie zaleca się jednak jedzenia gotowych produktów, takich jak szynki, parówki czy kiełbasy. Możemy też jeść kasze pełnoziarniste. Są one dobrym źródłem węglowodanów, natomiast warto wybierać te bezglutenowe, na przykład kaszę gryczaną, jaglaną, owsianą czy też ryż. Kasze powinny być niepalone. Powoli wprowadzamy mleko i produkty mleczne, najlepiej
Kulinarne przygody Gatitysprawdzaj elastyczność jej mięsa, porównuj z tą na własnej dłoni. Tak to takie proste. Teraz już wiesz dlaczego kucharze tak często dotykają mięsa podczas smażenia. PRZEPIS NA KACZKĘ: KASZA Z GROSZKIEM CUKROWYM I BURCZAKAMI - kilka młodych ugotowanych buraczków - dwie garście groszku cukrowego - kilka młodych rzodkiewek cienko pokrojonych - 2 porcje ugotowanej kaszy pęczak, jęczmiennej czy kuskus Buraczki kroimy w cienkie(...)paseczki, groszek cukrowy surowy również, mieszamy z kaszą i rzodkiewkami, dodajemy wytopiony tłuszcz z kaczki z patelni. Doprawiamy solą i pieprzem KACZKA - 2 filety z kaczki - sól, pierpz Na zimną patelnię układamy skórą do dna kaczkę, smażymy powoli aby wytopić tłuszcz (opisane wyżej), obracamy na drugą stronę i smażymy do pożądanego przez nas stopnia wysmażenia. Kaczkę zdejmujemy z patelni
SMYKWKUCHNI