mąki pszennej 2 jajka 200 g masła 140 g drobnego cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej Składniki na krem: 500 ml mleka 4 łyżki kaszy manny czubate 200 g masła miękkiego 140 g cukru Składniki na polewę: 100 g masła 100 g cukru pudru 50 g kakao 2-3 łyżki mleka Dodatkowo : 450 g powideł(...)czasie wyjmowania się złamie nie trzeba się tym przejmować po złożeniu nie będzie tego widać). Podobnie postępujemy z dwoma pozostałymi plackami. Krem: Mleko wlewamy do garnka i dodajemy kaszę mannę. Całość zagotowujemy cały czas mieszając żeby nie zrobiły się grudki, a kasza się nie przypaliła. Gotujemy całość do chwili, aż zacznie gęstnieć. Przykrywamy folią spożywczą dotykając masy żeby nie zrobił
To co lubię - gotuję i polecampasztet cukinii zabierałam się pińcet razy. Próbowałam nawet go robić, ale ciągle coś było nie tak. Oszczędzałam na wypełniaczach typu kasza manna czy bułka tarta. Czemu oszczędzałam? Bo nie przepadam za takimi wypełniaczami (piszę tutaj głównie o bułce tartej), sama do końca nie wiem czemu, pewnie chodziło mi o dodatkowe kalorie. Przy okazji pasztetu z cukinii trzeba ich dodać dość(...)sporą ilość, bo cukinia jest wilgotna. I mimo mojego dokładnego jej odsączania, odciskania i tak większe ilości bułki z kaszą musiały zostać dosypane. I jak sobie teraz przypomnę moje batalie z plackami z cukinii , które również często wychodziły mi rozciapciane (bo dawałam mało wypełniaczy), to przecież przy okazji pasztetu nie mogło być inaczej. Nie wiem co miałam w głowie, serio
Kardamonovytłuczonymi ziemniakami i chyba jakąś surówką, ale nie pamiętam już jaką. Taki normalny, domowy, kompletny obiad. Zjedliśmy go do dna. Jeżeli chodzi o kombinacje tej potrawy, można szaleć. Z kaszami, ryżami, rodzajami mięs, kapustami. Jak się uprzecie to i sos z powodzeniem możecie zrobić inny. Moja przyjaciółka wcina np. gołąbki z sosem grzybowym. Nie ogarniam, ale nie oceniam. Każdy(...)chce. Ja chcę z pomidorowym. I żadnym innym. Na blogu nawet mam przepis na gołąbki z kaszą , jak macie ochotę, zobaczcie co z tego wyszło. To klasyczny przepis, bez żadnych ułatwień i mordowania kapusty. Jeżeli lubicie kaszę, spróbujcie takiej opcji. Jest na pewno zdrowsza od oryginalnej. Kasza, wiadomo… Jeżeli chodzi o sos do gołąbków, wykorzystałam przepis na sos pomidorowy
KardamonovyDanie przypomina pulpety szwedzkie, jakie większość Polaków zna z Ikei. Tyle tyko, że są znacznie zdrowsze, bo zostały zrobione z indyka mielonego i kaszy. Czas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 3-4 Szwecja ma kilka głównych towarów eksportowych: sklepy Ikea, pulpety i piosenki zespołu ABBA. Można by jeszcze dodać Volvo, Scanię, Roxette, falę zespołów death metalowych, skandynawski(...)przygotować alternatywną, zdrowszą wersję pulpetów. W oryginalnej wersji pulpety są robione z wołowiny i wieprzowiny. My utoczyliśmy je z mielonego indyka i ugotowanego, zmiksowanego pęczaku. Łączenie mięsa z kaszą to jeden z naszych ulubionych sposobów robienia kotletów, pulpetów i burgerów – na blogi znajdziesz mnóstwo przepisów. Wśród składników sosu do pulpetów są pieczarki, których nie ma w szwedzkich pulpetach – możesz
Niedzielny kucharzmimo to słodka – Zdrowa i pełna witamin ILOŚĆ PORCJI: Tarta 28 cm CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT + CHŁODZENIE PRZEPIS SPÓD: – Daktyle bez pestek – 100g – Płatki owsiane – 200g – Migdały – 100g – Kasza gryczana – 100g – Siemię lniane mielone – 2 łyżki – Olej kokosowy roztopiony – 2 łyżki – Syrop klonowy – 2 łyżki MASA: – Mango – duże dojrzałe lub dwa mniejsze 500g – Mleko kokosowe – 400 ml / 85% kokos(...)zależności od słodkości mango – Skrobia kukurydziana – 1 łyżka – Sok z limonki – 2 łyżki – Agar – 2 łyżeczki DEKORACJA: – Truskawki – Maliny – Plastry mango – Mięta – Płatki migdałów PRZEPIS: 1. Płatki owsiane, kaszę gryczaną i migdały umieść w robocie kuchennym lub Thermomix’ie i zmiksuj na drobno. Dodaj daktyle, olej kokosowy i syrop klonowy i miksuj do momentu uzyskania lepkiego ciasta. Ciasto ma przypominać
globuskulinarnyskuteczna. Polega na tym, żeby wcześniej przygotować sobie półprodukty do obiadu na dany dzień. Jeśli robisz zapiekankę w piekarniku, dorzuć na blaszkę jakieś warzywa. Następnego dnia ugotuj makaron, kaszę, ryż, albo umyj sałatę, wymieszaj z pieczonymi warzywami i danie gotowe. My właśnie robimy to w taki sposób. Zobacz: Poniedziałek , czyli dzisiaj na obiad były zdrowe „dewolaje”: z kaszy gryczanej niepalonej(...)mielonym indyka z pure ziemniaczano-kalafiorowym. Wykorzystaliśmy połowę główki kalafiora i 250 g mięsa z półkilogramowej paczki – drugą połowę zamrozimy – będzie do wykorzystania za kilka dni. Ugotowaliśmy trochę więcej kaszy i więcej pure niż potrzeba. Wtorek : wegetariańska zapiekanka pasterska z boczniakami. W daniu wykorzystamy pure – jakie zostało z poniedziałku – do zapieczenia sosu grzybowego, do którego dodamy też kaszę
Niedzielny kucharzpracy. Więcej o zasadach pieczenia w słoiku przeczytacie tutaj . Przepis pochodzi z bloga FitMenCook . Składniki: 2 polędwiczki indycze Szklanka jogurtu greckiego Kulka mozzarelli ½ szklanki ryżu ½ szklanki komosy lub kaszy jaglanej 1 główka brokuła 1 mała czerwona cebula Kilka łyżek bułki tartej 1 łyżka przyprawy włoskiej (przepis znajdziecie tutaj ) lub po szczypcie tymianku, bazylii, majeranku i oregano 1 łyżka oleju Sól(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz ryż i kaszę pod zimną woda. Zagotuj w garnku 2,5 szklanki wody. Wsyp do wrzątku ryż i kaszę. Zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 18 minut lub aż zaiarna będą miękkie. Odcedź. Krok 2 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Polędwiczki posiekaj w kostkę i wyłóż na rozgrzany tłuszcz. Smaż przez
Niedzielny kucharzjeden z najlepszych budyni na bazie kaszy jaglanej. Wyszedł przegenialny! Ma idealnie kremową konsystencję, poszczególne składniki super ze sobą współgrają, a dodatek najnowszej roślinnej odżywki białkowej od Siła Roślin wzbogacił ten posiłek w porcję białka. Przed spożyciem schłodźcie go w lodówce, a będzie jeszcze pyszniejszy :) Składniki: 50 g kaszy jaglanej ½ szklanki wody do ugotowania kaszy ½ szklanki mleka(...)zmiksowania miarka lub pół odzywki białkowej waniliowej (Siła Roślin) łyżeczka kremu orzechowego (Siła Roślin) mały banan Przygotowanie: Kaszę ugotuj w wodzie. Po ugotowaniu odstaw na 20 minut, aby doszła i ostygła. Następnie zmiksuj ją z pozostałymi składnikami na możliwie najgładszą masę. Podałam z bananem, nasionami konopi i kruszonym kakao
Zdrowie na języku :Pposiłków Pamiętanie, że kaloria kalorii nie jest równa Jedzenie produktów, które nie zawierają glutenu Odpowiednie komponowanie posiłków, do każdego trzeba dodawać warzywa. Unikanie łączenia mięsa, ryb i jaj z kaszą. Podawanie owoców osobno Stosowanie naturalnych przypraw oraz świeżych i suszonych ziół Cztery fazy wyjścia Faza startowa Jej celem jest usprawnienie procesu trawienia, tak aby produkty, które wprowadzamy w kolejnych fazach(...)utrzymać rezultaty, bez efektu jojo. W tej fazie wprowadzane jest ekologiczne mięso, nie zaleca się jednak jedzenia gotowych produktów, takich jak szynki, parówki czy kiełbasy. Możemy też jeść kasze pełnoziarniste. Są one dobrym źródłem węglowodanów, natomiast warto wybierać te bezglutenowe, na przykład kaszę gryczaną, jaglaną, owsianą czy też ryż. Kasze powinny być niepalone. Powoli wprowadzamy mleko i produkty mleczne, najlepiej
Kulinarne przygody Gatitysprawdzaj elastyczność jej mięsa, porównuj z tą na własnej dłoni. Tak to takie proste. Teraz już wiesz dlaczego kucharze tak często dotykają mięsa podczas smażenia. PRZEPIS NA KACZKĘ: KASZA Z GROSZKIEM CUKROWYM I BURCZAKAMI - kilka młodych ugotowanych buraczków - dwie garście groszku cukrowego - kilka młodych rzodkiewek cienko pokrojonych - 2 porcje ugotowanej kaszy pęczak, jęczmiennej czy kuskus Buraczki kroimy w cienkie(...)paseczki, groszek cukrowy surowy również, mieszamy z kaszą i rzodkiewkami, dodajemy wytopiony tłuszcz z kaczki z patelni. Doprawiamy solą i pieprzem KACZKA - 2 filety z kaczki - sól, pierpz Na zimną patelnię układamy skórą do dna kaczkę, smażymy powoli aby wytopić tłuszcz (opisane wyżej), obracamy na drugą stronę i smażymy do pożądanego przez nas stopnia wysmażenia. Kaczkę zdejmujemy z patelni
SMYKWKUCHNIZapraszam Was dziś na pyszny przepis na prostą sałatkę z wędzoną rybą, jakiem w koszulce oraz pysznym dodatkiem w postaci prażonej kaszy gryczanej. Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z pieczonym kalafiorem – sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka(...)garść kiełków – kiełki rzodkiewki – natka pietruszki – 1 jajko – 1 łyżka octu – 60-80 g wędzonego pstrąga lub innej wędzonej ryby – 1/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 mały ząbek czosnku – 1 łyżeczka musztardy dijon – sól, pieprz Na talerzu ułóż umyte liście szpinaku, kiełki, pietruszkę i kawałki wędzonej ryby
nietylkopasta.plSpód: 125 g daktyli bez pestek 0,5 szklanki płatków owsianych 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka karobu 1 łyżeczka oleju kokosowego Warstwa jaglana: 200 g suchej kaszy jaglanej 1 szklanka dowolnego mleka 1 szklanka wody 1 puszka mocno schłodzonego mleczka kokosowego (użyłam EnerBio z Rossmanna) 5 łyżek wiórków kokosowych 5-6 łyżek ksylitolu lub erytrytolu 20 średniej wielkości truskawek(...)Kaszę jaglaną przepłukać. Mleko i wodę zagotować i wsypać kaszę jaglaną, gotować pod przykryciem około 15 minut do wchłonięcia płynu. Przykryć i odstawić do przestudzenia. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie odsączyć z wody i zblendować. Płatki owsiane zmielić na mąkę. Do daktyli dodać pozostałe składniki (zmielone płatki, karob, wiórki i olej kokosowy
Fitkotminut. Można ja zabrać do pracy na lunch, podać na obiad labo kolację. Duża porcja witamin w jednym talerzu. Można się nią najeść bo jest syta. 1/2 szklanki kaszy kuskus 100 g łososia wędzonego sałatkowego 250 g bobu 200 g fasolki szparagowej żółtej 7 pomidorków koktajlowych koper świeży sól, pieprz oliwa od suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki bazylii i oregano(...)liście sałaty Kaszę kuskus przesypuje do miseczki i zalewam wrzątkiem wody, wlewam jej 1 cm powyżej linii kaszy. Odstawiam na 10 minut pod przykryciem. W garnku zagotowuję wodę, dodaję 1/3 łyżeczki soli i gotuję. Do wrzącej wkładam bób i gotuję na wolnym ogniu około 5 minut. Ma być aldente, podczas gotowania sprawdzam twardość jego. Odcedzam z wody, i przelewam zimną
wesoła kuchniaNadszedł czas kurek, moich ulubionych! Delikatne w smaku, inspirują do przygotowania przepysznych dań. Pierwsze kurki w tym sezonie wykorzystałam do dania z kaszy bulgur z cukinią. To było bardzo udane połączenie! Powstało warzywne kaszotto, które posypałam startym włoskim serem. Kaszotto z kurkami i cukinią / 1 porcja Składniki: 1 woreczek kaszy bulgur 100 g kurek 1/2 średniej cukinii 2 łyżeczki posiekanej(...)natki z pietruszki 1 łyżka suszonego oregano 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Kurki dokładnie myjemy, Osuszamy. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Cukinię kroimy w dużą kostkę. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek. Gdy zacznie
Moja smaczna kuchnia