kasza - 17339 przepisów (strona:235/1156)

Cukinia faszerowana kurczakiem i kuskusem zapiekana z serami 1200

Cukinię faszeruję na różne sposoby. Dziś główną rolę pełni kurczak, a konkretnie jego piersi i kasza kuskus. Kurczak z kuskusem to bardzo smaczne połączenie. Jeśli wypełnimy nim łódeczki cukinii, dodamy pomidorki i zapieczemy z serami, uzyskamy samodzielne, pożywne, a przy tym bardzo proste w wykonaniu danie. Doskonałe na obiad czy ciepłą kolację. Polecam :) Składniki  - 3 cukinie - 1 większa pojedyncza(...)pierś z kurczaka - 3/4 szklanki kaszy kuskus - kilka pomidorków koktajlowych - kulka mozzarelli (125g) - kawałek sera żółtego (ok. 100g) - 1/2 szklanki bulionu lub rosołu - 100 ml passaty pomidorowej - czosnek mielony - sól, pieprz do smaku - olej   Wykonanie Cukinię myję, osuszam, kroję wzdłuż na połówki, delikatnie przy pomocy łyżeczki wyjmuję miąższ, tak aby powstały łódeczki. ( miąższ siekam i zostawiam, dodam

Kuchnia z widokiem na ogród
Wege gołąbki z kaszą i soczewicą 114

przyszły mi do głowy. Otwiera się wielkie bogactwo nowych smaków, połączeń, zastosowań, a eksperymenty kulinarne doprowadzają do ciekawych efektów. Prezentuję Wam dziś mój ostatni hit- wegańskie gołąbki z kaszą gryczaną, soczewicą i warzywami oraz sosem z pieczonej papryki. Spróbujcie sami! Polecam! Składniki: główka białej kapusty 200 g kaszy gryczanej białej 200 g czerwonej soczewicy 250 g boczniaków 250 g brązowych(...)garnku we wrzącej wodzie, dziurą po głąbie do dołu. Po dwóch minutach przekręcamy kapustę i czekamy jeszcze 2-3 minut zanim zdejmiemy pierwsze liście. Zdejmujemy po 2-3 liście. Kaszę gryczaną gotujemy około 15 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy. Następnie gotujemy soczewicę około 10 minut, odcedzamy. Na dużej patelni na oliwie szklimy posiekaną cebulę, po 5 minutach dodajemy drobno pokrojone

Smakowity Blog Kulinarny
Polska - Szare kluski z wegańskim twarogiem, smażoną cebulką i ogórkiem kiszonym 113

miłośnikom tradycyjnej polskiej kuchni polecamy również przepis na  kotlety ziemniaczane z sosem z ogórków kiszonych .  Składniki (4 porcje): - 750 g ziemniaków  Twaróg   - 3 łyżki kaszy jaglanej (około 40 g)  - 100 ml wody z ogórków kiszonych  - 450 g tofu - sok z 1.5 cytryny (najlepiej najpierw dodać sok z 1 cytryny i później dodać trochę więcej(...)Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Masę ziemniaczaną przekładamy na około 30-40 minut na sitko do odcieknięcia.  2) W międzyczasie przygotowujemy twaróg - przepłukaną wodą kaszę jaglaną gotujemy w wodzie z ogórków kiszonych (dzięki temu twaróg będzie zakwaszony, a jednocześnie nie będzie zbyt rzadki) do miękkości (przez około 15 minut), często mieszając (woda powinna w zasadzie

Roślinożerni urlopowicze
Jak pomóc dziecku z nadwagą lub otyłością? 81

smakowe. Komponując posiłek na talerzu zwróćcie uwagę na proporcje: połowę talerza powinny zajmować warzywa, 1/4 to produkty dostarczające białka (mięso, ryby, rośliny strączkowe, jaja, nabiał) i 1/4 to węglowodany (kasza, pieczywo, ryż). Po czwarte pamiętaj o pełnowartościowym śniadaniu Brak dobrze zbilansowanego śniadania to jeden z częstszych błędów żywieniowych, jakie zauważam nie tylko wśród najmłodszych ale także u dorosłych. Śniadanie(...)kilka propozycji na ulubione śniadania mojej dwulatki, które nie wymagają dużych nakładów czasowych: jaglanka wzmacniająca odporność, owsianka raffaello , manno-omlecik, omlet kakaowy , owsianka z malinami , jaglanka z sosem bananowym . Kaszę jaglaną moczę przez noc, wówczas rankiem jej ugotowanie trwa około 10 minut! Po piąte dostosuj porcję do wieku Twojego dziecka Niestety Rodzice, szczególnie tych najmłodszych dzieci, mają skłonność do przekarmiania

Natka Pietruszki
Indyk - jak wykorzystać każdą z jego części? (przepis) 108

suszonych pomidorów i kaszotto z grzybami: 200 g udźca z indyka Pesto 100 g suszonych pomidorów 100 g rukoli 50 g płatków migdałowych 100 ml oliwy z oliwek Kasza: 20 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 200 g mrożonych borowików 100 g kaszy jęczmiennej 100 ml śmietanki 34 - 36% 2 cebule pieprz i sól do smaku Dodatkowo: olej do smażenia(...)pomocy folii aluminiowej zwinąć każdy w roladkę. Roladki włożyć do żaroodpornego naczynia, zalać wywarem i piec/dusić pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 140 stopni C około 45 minut. Kaszę ugotować na sypko według zaleceń na opakowaniu. Borowiki pokroić w plastry i osuszyć na suchej patelni, po czym dodać olej, posiekaną cebulę, namoczone wcześniej i pokrojone suszone grzyby. Grzyby smażyć

Kuchcik gotuje
Sernik kokosowy Gluten Free 112

moją miłością i oczywiście, mogę go jeść w każdej postaci, znajdziesz ich u mnie mnóstwo w różnych smakach. Sernik bez sera, chociaż brzmi to dziwnie, ale ten sernik z kaszy jaglanej i mleka kokosowego jest idealnym przykładem, że można ser zastąpić. Ponieważ ten sernik nie zawiera sera, mleka, jajek jest idealny dla wegetarian lub osób nietolerujących glutenu. Z pewnością takie(...)szklanka płatków owsianych bezglutenowych  Pół szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych  2 łyżki oleju kokosowego  Szczypta soli  Jeśli mamy spód bezwzględnie potrzebujemy środek 250 g kaszy jaglanej  1 puszka mleka kokosowego, tylko gęsta część  Pół szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych  5-7 łyżek miodu lub inne słodzika  3 łyżki oleju kokosowego

RafalCook
Wege pasztet z selera 110

jego dodatkiem. Zarówno selera, jak i pozostałe warzywa potrzebne do przygotowania pasztetu możemy ugotować przy okazji, właśnie robiąc rosół. Jest to pasztet bezglutenowy i bezlaktozowy. Wege pasztet z selera, kaszy gryczanej i warzyw to danie, które można podać zarówno na ciepło, jako dodatek do obiadu, jak i na zimno. Jak zrobić pasztet z selera Mój pasztet z selera bazuje(...)selery (korzeń) 3 marchewki 3 brukselki lub plaster białej kapusty 3 ząbki czosnku 1 cebula 60 g suszonych pomidorów z zalewy 30 g suszonej żurawiny 1 jajko 100 g kaszy gryczanej 100 g mąki owsianej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki majeranku 1-2 łyżki oleju Wykonanie: Selera obieramy, kroimy w ćwiartki. Marchewki również obieramy. Do rondelka wlewamy wodę, wrzucamy warzywa

Wiszniówka
Kasza jaglana na słodko z orzechami 123

tych co lubią chrupać ... Niewiele trzeba aby zjeść coś: zdrowego, pysznego,szybkiego w przygotowaniu. Jedynie 12 minut i kasza jaglana, owoc granatu, orzechy włoskie, miód i mięta. Ja gotuję dużą michę kaszy, bo jest pyszna w tym słodkim podaniu. 2 szklanki kaszy jaglanej 2 granaty lub jeden ale duży 2 garście orzechów włoskich 2 łyżki miodu lub syropu klonowego trochę(...)sypko. Odcedzić i przepłukać. Orzechy posiekać i uprażyć, na gorąca patelnię po zdjęciu z ognia dodać miód i opcjonalnie masło (u mnie go nie było, ale dałabym jakbym miała). Kaszę przesypać do miski, wlać   orzechy z miodem, wymieszać. Dodać granat i miętę

AZgotuj!
Sernik z makiem. Seromakowiec 144

szklanka cukier puder 1 op. cukier z prawdziwą wanilią 2 łyżki rodzynek lub skórki pomarańczowej kandyzowanej masa makowa: puszka gotowej masy makowej- 900 g 3 łyżki – kasza manna 1 łyżka miodu 1 łyżka – rodzynki kilka kropel olejku migdałowego Lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowujemy kruchy spód łącząc wszystkie składniki(...)ręcznie. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia, tak aby brzegi papieru wychodziły poza rant formy, a następnie wylepiamy dno przygotowanym kruchym ciastem. Masę makową przekładamy do miski, dodajemy miód, kaszę, rodzynki, kilka kropel aromatu i mieszamy łyżką. Twaróg sernikowy mieszamy za pomocą trzepaczki z całymi jajkami i cukrami, dodajemy suche budynie, na końcu wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy rodzynki, łączymy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wigilia ludowa 124

sobie pozwolić na 13 potraw, trochę mniej bogaci mieli 11. Dla chłopa szczytem marzeń było 9, dlatego ta właśnie liczba pojawia się najczęściej i to tylko dlatego, że uznajemy kaszę tą, czy inną jako osobne potrawy. Tu nie było szczupaka w winie :). Tylko w okolicach Stradomia potraw zastawiają 6 lub 8, uważając, aby była liczba parzysta.  W okolicach Tarnobrzega(...)regionów. Nie mogę powiedzieć, ze odwzorowałem je wiernie, gdyż w materiałach źródłowych było mało szczegółowych informacji, dlatego momentami pozwalałem sobie na odrobinę finezji :) Kapusta na rzadko z grzybami i kaszą jęczmienną (okolice Łukowca) Składniki: - kapusta - grzyby suszone - kasza pęczak Wykonanie: Kaszę ugotować razem z grzybami. Dodać pokrojonej kapusty i gotować do miękkości. Kwaśne (okolice Sławkowa) Nazwa ciekawa, ale nie wiem

Kryzysowa Książka Kucharska
Stefanka. 113

mąki pszennej 2 jajka 200 g masła 140 g drobnego cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej Składniki na krem: 500 ml mleka 4 łyżki kaszy manny czubate 200 g masła miękkiego 140 g cukru Składniki na polewę: 100 g masła 100 g cukru pudru 50 g kakao 2-3 łyżki mleka Dodatkowo : 450 g powideł(...)czasie wyjmowania się złamie nie trzeba się tym przejmować po złożeniu nie będzie tego widać). Podobnie postępujemy z dwoma pozostałymi plackami. Krem: Mleko wlewamy do garnka i dodajemy kaszę mannę. Całość zagotowujemy cały czas mieszając żeby nie zrobiły się grudki, a kasza się nie przypaliła. Gotujemy całość do chwili, aż zacznie gęstnieć. Przykrywamy folią spożywczą dotykając masy żeby nie zrobił

To co lubię - gotuję i polecam
Pasztet z cukinii z kaparami 93

pasztet cukinii zabierałam się pińcet razy. Próbowałam nawet go robić, ale ciągle coś było nie tak. Oszczędzałam na wypełniaczach typu kasza manna czy bułka tarta. Czemu oszczędzałam? Bo nie przepadam za takimi wypełniaczami (piszę tutaj głównie o bułce tartej), sama do końca nie wiem czemu, pewnie chodziło mi o dodatkowe kalorie. Przy okazji pasztetu z cukinii trzeba ich dodać dość(...)sporą ilość, bo cukinia jest wilgotna. I mimo mojego dokładnego jej odsączania, odciskania i tak większe ilości bułki z kaszą musiały zostać dosypane. I jak sobie teraz przypomnę moje batalie z plackami z cukinii , które również często wychodziły mi rozciapciane (bo dawałam mało wypełniaczy), to przecież przy okazji pasztetu nie mogło być inaczej. Nie wiem co miałam w głowie, serio

Kardamonovy
Gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą 92

tłuczonymi ziemniakami i chyba jakąś surówką, ale nie pamiętam już jaką. Taki normalny, domowy, kompletny obiad. Zjedliśmy go do dna. Jeżeli chodzi o kombinacje tej potrawy, można szaleć. Z kaszami, ryżami, rodzajami mięs, kapustami. Jak się uprzecie to i sos z powodzeniem możecie zrobić inny. Moja przyjaciółka wcina np. gołąbki z sosem grzybowym. Nie ogarniam, ale nie oceniam. Każdy(...)chce. Ja chcę z pomidorowym. I żadnym innym. Na blogu nawet mam przepis na gołąbki z kaszą , jak macie ochotę, zobaczcie co z tego wyszło. To klasyczny przepis, bez żadnych ułatwień i mordowania kapusty. Jeżeli lubicie kaszę, spróbujcie takiej opcji. Jest na pewno zdrowsza od oryginalnej. Kasza, wiadomo… Jeżeli chodzi o sos do gołąbków, wykorzystałam przepis na sos pomidorowy

Kardamonovy
Zdrowe pulpety z Ikei 130

Danie przypomina pulpety szwedzkie, jakie większość Polaków zna z Ikei. Tyle tyko, że są znacznie zdrowsze, bo zostały zrobione z indyka mielonego i kaszy. Czas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 3-4   Szwecja ma kilka głównych towarów eksportowych: sklepy Ikea, pulpety i piosenki zespołu ABBA. Można by jeszcze dodać Volvo, Scanię, Roxette, falę zespołów death metalowych, skandynawski(...)przygotować alternatywną, zdrowszą wersję pulpetów. W oryginalnej wersji pulpety są robione z wołowiny i wieprzowiny. My utoczyliśmy je z mielonego indyka i ugotowanego, zmiksowanego pęczaku. Łączenie mięsa z kaszą to jeden z naszych ulubionych sposobów robienia kotletów, pulpetów i burgerów – na blogi znajdziesz mnóstwo przepisów. Wśród składników sosu do pulpetów są pieczarki, których nie ma w szwedzkich pulpetach – możesz

Niedzielny kucharz
TARTA Z MANGO NA MIGDAŁOWYM SPODZIE 135

mimo to słodka – Zdrowa i pełna witamin ILOŚĆ PORCJI: Tarta 28 cm CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT + CHŁODZENIE PRZEPIS SPÓD: – Daktyle bez pestek – 100g – Płatki owsiane – 200g – Migdały – 100g – Kasza gryczana – 100g – Siemię lniane mielone – 2 łyżki – Olej kokosowy roztopiony – 2 łyżki – Syrop klonowy – 2 łyżki MASA: – Mango – duże dojrzałe lub dwa mniejsze 500g – Mleko kokosowe – 400 ml / 85% kokos(...)zależności od słodkości mango – Skrobia kukurydziana – 1 łyżka – Sok z limonki – 2 łyżki – Agar – 2 łyżeczki DEKORACJA: – Truskawki – Maliny – Plastry mango – Mięta – Płatki migdałów PRZEPIS: 1. Płatki owsiane, kaszę gryczaną i migdały umieść w robocie kuchennym lub Thermomix’ie i zmiksuj na drobno. Dodaj daktyle, olej kokosowy i syrop klonowy i miksuj do momentu uzyskania lepkiego ciasta. Ciasto ma przypominać

globuskulinarny