kasza - 17339 przepisów (strona:229/1156)

ROLADKI Z INDYKA NADZIEWANE KASZĄ GRYCZANĄ NIEPALONĄ 150

indyka – mięso niesamowicie soczyste, delikatne , smaczne, i takie po które z przyjemnością sięga na zmianę z kurczakiem. Mam dla Was przepis na przepyszne roladki z indyka nadziewamy kaszą gryczaną niepaloną oraz cebulką. Podaje z chrupiącymi brokułami tworzą przepyszne danie – idealne na obiad. Smaczne, lekkie i dietetyczne! Takie roladki z indyka są świetnym pomysłem nie tylko na rodzinny, smaczny(...)obiad, ale też imprezowe danie na ciepło – gwarantuję, że każdy będzie oblizywał się ze smakiem. Koniecznie wypróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z indyka – 2 porcje * kasza gryczana niepalona – ok. 100 g * duża cebula – 1 szt * sól, pieprz, papryka * olej do smażenia * bulion warzywny – ok. 400 ml DODATKOWO: * brokuły SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę gryczaną niepaloną gotujemy

Ostra na Słodko
Biała kasza gryczana z krewetkami, szpinakiem i sosem sojowym 148

Cześć ! Wydawać by się mogło, że kasza i krewetki do siebie nie pasują. To nieprawda ! W towarzystwie szpinaku, tworzą pyszne danie. Musicie spróbować ! Składniki (2 porcje): 1 saszetka (100 g) białej kaszy gryczanej 16 – 20 krewetek 2 – 3 duże garście liści świeżego szpinaku 1 średnia czerwona cebula 2 – 3 ząbki czosnku sól himalajska, świeżo zmielony pieprz(...)łyżeczka cukru 1 łyżka sosu sojowego 1/2 pęczka natki pietruszki olej kokosowy do smażenia (lub inny olej roślinny) Wykonanie: Kaszę gotuj przez 15 minut w lekko osolonej wodzie, następnie ją odcedź. Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się

Moja pasja smaku
Papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem 148

Papryka faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i warzywami w sosie pomidorowym zapiekana z parmezanem (2 połówki papryki) Składniki: 1 czerwona papryka 1/4 szklanki kaszy jaglanej (+ 1/2 szklanki wody do zagotowania) 100g kurczaka 1/2 puszki krojonych pomidorów łyżka kukurydzy z puszki garść tartego parmezanu Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy na sitku pod zimną, bieżącą wodą, przelewamy wrzątkiem, po czym wrzucamy do 1/2 szklanki(...)masło klarowane lub olej kokosowy). Do kurczaka na patelnię dodajemy pomidory i kukurydzę i jeszcze chwilkę smażymy do zredukowania płynów. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem, po czym dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy. Paprykę rozcinamy na pół, pozbywamy się gniazda nasiennego i wypełniamy ją farszem. Wierzch posypujemy serem i zapiekamy około 25- 30 minut w 180*C. Podajemy od razu. Kaloryczność

Moja Micha
Zdrowa sałatka z chorizo i kaszą jaglaną 165

Kasza jaglana, chorizo i vinaigrette czyli piekielne niebo w gębie No może nie piekielne, choć już nie raz się przekonałam, że mój poziom ostrości to wyższy stopień wtajemniczenia. Użyjcie delikatnego chorizo i zrezygnujcie z chili jeśli zwykle usuwacie pestki i błonki w papryczkach do swoich dań. Jeżeli jeszcze nie znacie chorizo, to koniecznie spróbujcie. A na pewno się do niego(...)lunch na 2 osoby lub dodatek dla 3-4 Składniki: Na sałatkę: v   1 woreczek kaszy jaglanej v   50 g chorizo v   ¼ papryki v   ¼ opakowania sera typu feta* v   garść pieczarek v   1 średni ogórek kiszony v   (garść czarnych oliwek) Na dressing: v   2 ząbki czosnku v   1 łyżka soku

Bazując na smaku
Alpejskie Roladki 206

Składniki: na 4 porcje 8 plasterków schabu 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 8 plasterków serka koziego musztarda francuska sól pieprz oliwa z oliwek 100 g kaszy jaglanej 1 pęczek dymki 1 łyżka masła Przygotowanie: schab myjemy, oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem z jednej strony smarujemy musztardą, układamy po jednym plasterku serka i zawijamy nasze roladki w szynkę smażymy na odrobinie oliwy(...)oliwek z obu stron, aż się zrumienią kasze gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu dymkę kroimy podsmażamy na maśle dorzucamy ugotowana kaszę na kaszy układamy gorące, zarumienione roladki  Smacznego! p S do całości dobrze pasuje sałatka z chrupiącej sałaty lodowej z winogronem i pomidorkami koktajlowymi w sosie vinegret

Luźna Kuchnia
Czekoladowo-pomarańczowy mus jaglany z kokosową pianką 163

lekka słodycz rozpływająca się w ustach niczym chmurka. Może nie zabrzmi to skromnie, ale jestem bardzo zadowolona z tego przepisu – ale tak naprawdę moja duma podszyta jest wspaniałymi właściwościami kaszy jaglanej, która niczym zaczarowana staje się wymarzonym składnikiem wielu deserów. Czekoladowy element stanowi gorzka czekolada oraz kakao, orzeźwiający akcent to skórka i sok z pomarańczy. Likier pomarańczowy nie jest obligatoryjny(...)jeżeli jednak masz go pod ręką, szaleństwem byłoby go nie użyć. Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej 6 sztuk suszonych daktyli 1 szklanka gęstego mleka kokosowego (z tego ½ szklanki uprzednio schłodzona przez 30 minut w zamrażarce) 4 łyżki syropu klonowego (lub więcej do smaku) ½ tabliczki czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej 1 łyżka kakao skórka starta z 1 pomarańczy sok z ½ pomarańczy

Roślinna - blog wegański
Piernikowe pralinki z kaszy jaglanej + pierwsze urodziny bloga! 161

wszystkim podszkoliłam swój warsztat. Teraz gotowanie idzie mi o wieelee, wieeele sprawniej i nie robię (aż!...) takiego bałaganu. ;) Kiedyś nie pomyślałabym, że uda mi się upiec np. ciasto z kaszy jaglanej, czy ciasteczka z ryżu. Chociaż nie zawsze wszystko wychodziło tak jak chciałam, to wiele z umieszczonych tutaj przepisów powtarzam na co dzień. Dziękuję za każdy miły komentarz, za każde(...)Ciasto wystarczy upiec w dowolnej formie, a po przestudzeniu drobno pokruszyć z dodatkami, uformować w kulki, obtoczyć w gorzkiej czekoladzie i wiórkach kokosowych. Do dzieła! Składniki: ciasto 200 g kaszy jaglanej + szklanka mleka + szklanka wody 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g masła 1/2 szklanki płynnego miodu 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki maślanki 1 jogurt naturalny mały

Kuchnia Ellie
Gołąbki z kaszą gryczaną 138

Gołąbki trochę inaczej. Nadziewane mięsem mielonym, kaszą gryczaną, podsmażoną cebulką i pomidorami suszonymi, zawijane w kapustę włoską. Bardzo, bardzo smaczne, mam wrażenie że delikatniejsze od tych zwykłych z ryżem, zawijanych w kapustę. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe pół na pół(...)szynki i łopatki) 1,5 szklanki kaszy gryczanej 1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie z oleju (Lidl) 1 duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być ten z pomidorów 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 1 mała główka kapusty włoskiej Kaszę ugotować na sypko z odrobiną soli. Kapustę ponacinać przy głąbie, tak aby łatwo było później

moj przepis na
Naleśniki jarskie 152

Kolejny autorski pomysł Mamy Stasi na sobotni obiad. Naleśnikom, towarzyszy tym razem kasza jęczmiennej, ogórki kiszone i żółty ser. Cała zgraja zapieczona pod jajeczną pierzynką, tworzy oryginalne i smakowite danie 1 h 4 składniki: naleśniki : przepis TUTAJ farsz: woreczek kaszy jęczmiennej 3 ogórki kiszone 10 dag sera żółtego 2 jajka pieprz, sól wykonanie: Naleśniki smażymy jak w przepisie u góry(...)międzyczasie gotujemy kaszę, ogórki kroimy w drobną kostkę, a ser trzemy na tarce jarzynowej. Przygotowujemy nadzienie: kaszę, ogórki i ser żółty mieszamy doprawiając pieprzem i solą. Na naleśniki nakładamy nadzienie i zawijamy je, jak przy krokietach. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Jajka roztrzepujemy w rondelku i wylewamy na naleśniki. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni, podpiekamy około 15/20 minut. Smacznego ☺ Ania

Ania i Marcin gotują
Zapiekane pieczarki faszerowane kaszą jaglaną z koperkiem i natką pietruszki 177

przychodzą takie chwile, że mam ogromną ochotę na nie, więc po prostu kupuję i szykuję coś jedno-porcjowego tylko dla mnie. Jednym z takich dań są zapiekane pieczarki faszerowane kaszą jaglaną. Można przygotować dowolną ich ilość, tak by starczyły dla jednej osoby, ale również dla całej rodziny.  Składniki na 2 porcje: - 6 dużych pieczarek/pieczarek blaszkowych/portobello - 200g ekologicznej kaszy jaglanej(...)najbardziej, uważając na to by ich nie zepsuć (naderwane mogą rozwalić się podczas zapiekania). Resztki z wydrążania zostawiamy na później, a nóżki kroimy w małe kawałeczki. Gotujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i na oleju wraz z masłem/margaryną podsmażamy ją wraz z czosnkiem. Po chwili dorzucamy resztki pieczarek i dusimy. Natkę pietruszki

Be Fit Be Strong
Marokańska zupa z kalafiorem, "harissą" i kaszą jaglaną - Wegańskie warsztaty z Michałem Lachurem 266

ząbki czosnku, 3/4 łyżeczki mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili, 1/4-1/3 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego, 1/3 szklanki kaszy jaglanej, 1/3 szklanki migdałów w całości lub migdałów w płatkach, świeże zioła Kalafiora podzielić na małe kawałki i dokładnie umyć. Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej(...)przez praskę czosnek - chwilkę przesmażyć i dodać pokrojony kalafior. Całość przesmażyć kilka minut i dodać przyprawy - chili, cynamon, kolendrę oraz kumin. Kiedy warzywa są przesmażone całość zalewamy bulionem warzywnym. Kaszę jaglaną wyłożyć na sitko, przelać wrzątkiem i po lekkim odsączeniu z nadmiaru wody przesmażyć chwilkę na klarowanym maśle na patelni, a następnie dorzucić do zupy. Całość gotować na średnim ogniu

Plate of Joy
Potrawka z kurczaka, pęczaku i warzyw 392

można przygotować z bardzo prostych składników. Miałam resztkę domowego rosołu oraz pęczek włoszczyzny i postanowiłam je wykorzystać w nietypowy sposób. Wyszło danie idealne na jesień i zimę. Pęczak to kasza, która oprócz swoich walorów zdrowotnych doskonale syci, dlatego gdy przemarznięci wracamy do domu, talerz takiej potrawki będzie zbawienny. Potrawka z kurczaka, pęczaku i warzyw (pęczotto): 1 podwójna pierś z kurczaka(...)szklanka kaszy pęczak (200 g) 1 duża cebula 1 duża pietruszka 1 łodyga selera naciowego 2 duże marchewki 2 szklanki bulionu z kurczaka 1-2 łyżki mąki (do obtoczenia) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich mały pęczek natki pietruszki sól morska oliwa z oliwek lub olej do smażenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 podwójna

Poezja smaku
Warzywny pasztet z selera, pietruszki i marchewki 181

zużyłam ją do pasztetu. Moim zdaniem jest on wyśmienity, idealnie doprawiony i zasmakuje każdemu smakoszowi.  Składniki: - 2 selery - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1 por (tylko biała część) - 100g kaszy jaglanej (1 woreczek) - 100g kaszy bulgur (1 woreczek, a jeśli nie mamy używamy 2 woreczków jaglanej) - 100g orzechów włoskich - 50ml+1 łyżka oleju (rzepakowego) - 3-4 ząbki czosnku - 2 łyżki(...)talarki i podsmażamy, aż będzie miękki. Dorzucamy do niego starte lub rozdrobnione warzywa, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i dusimy ok. 15 minut. W tym czasie gotujemy obie kasze zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W misie blendera umieszczamy duszone warzywa, ugotowane kasze, orzechy (możemy użyć mielonych), sos sojowy, zioła i przyprawy. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy masę

Be Fit Be Strong
Zupa-krem z jarmużu z ziemniakami, brokułem i kuskusem 159

już kupiłam jarmuż nie mogłam nie spróbować z nim zupy - pięknie zielona, pyszna i  bardzo sycąca, dzięki dodaniu ziemniaków i kaszy kuskus. Zielony kolor dodatkowo dzięki niewielkiej ilości brokuła (choć i bez niego byłby piękny). Polecam każdemu, kto jeszcze nie próbował (jak ja dotąd) jarmużu - dodatek innych warzyw, przypraw i ziół wzbogaca smak. Składniki: 6-7 dużych liści jarmużu(...)pora 1 pęczek natki pietruszki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczki majeranku sól i pieprz do smaku 8-9 łyżek kaszy kuskus 1 łyżka oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Do garnka z wrzątkiem wrzucamy obrany seler, pietruszkę i por oraz trochę pieprzu, liść laurowy i ziele. Gotujemy do miękkości warzyw, następnie dodajemy

Kolorowy Przepisownik
Zupa z kaszą bulgur 140

Szybka, zdrowa i bardzo sycąca zupa z kaszą bulgur, polecam. Składniki: 100 g kaszy bulgur ok 1,5 L bulionu drobiowego 1 puszka pomidorów 1 puszka białej fasoli 3 łodygi selera naciowego 1 marchewka 1 cebula olej do podsmażenia sól, pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, seler pokroić w paseczki, liście(...)odłożyć. Rozgrzać olej, wrzucić warzywa i dusić 5-6 minut. Włożyć pomidory, wlać bulion, doprawić do smaku, zagotować. Gotować 15 minut na małym ogniu. W tym czasie ugotować kaszę według przepisu na opakowaniu. Gdy nasza kasza będzie gotowa przełożyć ją do zupy, dodać fasolę osączoną z zalewy, ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem. Rozlać do talerzy i posypać pokrojonymi liśćmi

magiczna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania