pewnością jej cechy, które powodują, iż staje się ona wyjątkowym posiłkiem. Jeśli tak jak ja lubcie jaglankę, to serdecznie polecam Wam ten przepis. Składniki (na 2 porcje): 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki dżemu pomarańczowego 2 łyżki soku z pomarańczy 1 wyfiletowana pomarańcza 2 łyżki syropu klonowego Kaszę jaglaną gotujemy w podanej ilości(...)mleka do momentu aż ta wchłonie płyn całkowicie. Następnie mieszamy ugotowaną kaszę z jogurtem, dżemem, sokiem i syropem klonowym. Przekładamy kaszę do miseczek i dekorujemy wyfiletowaną pomarańczą. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaCzasami najprostsze rozwiązania są najlepsze, dlatego na dzisiejszy obiad nie cudowałam za bardzo. Kasza jaglana na słono - zdecydowanie bardziej przemawia do mnie niż na słodko. Pierś z kurczaka ugotowałam na parze, pomidory odsączyłam z zalewy, pokroiłam w drobne paseczki, wymieszałam z kaszą, posypałam pestkami dyni i żurawiną. Dolałam odrobinę, ok. łyżkę zalewy z pomidorów. Sól, pieprz i widelec na koniec(...)oczywiście do schrupania. Przepyszna na zimno i na ciepło. Składniki: 100 g kaszy jaglanej słoik (ok. 250 g) suszonych pomidorów w zalewie 1 pierś z kurczaka garść pestek dyni garść żurawiny sól, pierz Sposób przyrządzenia: Kaszę przed gotowaniem dokładnie wypłukać, żeby pozbyć się goryczy.Gotujemy 1:2.Pierś z kurczaka ugotować na parze
pieprzny smaczekZauważyliście na pewno, że jesteśmy fanami różnego rodzaju placków zjadanych na śniadanie. Zazwyczaj znajduje się w nich mąka :/ Tym razem proponujemy, aby głównym składnikiem była kasza manna podana z ulubionymi, słodkimi dodatkami. Gwarantuję, że zasmakują domownikom, zarówno tym małym, jak i dużym ☺ 30 minut 4 osoby składnik: 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka mleka 1 jajko 60 dag masła(...)łyżki cukru pudru wykonanie: Kaszę mannę zalać mlekiem i odstawić na kwadrans. W tym czasie roztopić masło z cukrem. Ostudzić. Do kaszy manny dodać żółtko i masło, a wszystko razem zmiksować. Białko ubić na sztywną pianę, dodać delikatnie do masy. Smażyć na patelni teflonowej do zarumienienia placuszków. Jak zwykle podawać z ulubionymi dodatkami. My tym razem urozmaiciliśmy śniadanie dwoma rodzajami
Ania i Marcin gotująOwsianka i jaglanka w jednym. podziękowania dla mojej siostry za użyczenie swojej ręki owsianka z kaszą jaglaną (owsianko-jaglanka) na mleku sojowym; chipsy kokosowe, kandyzowana skórka pomarańczowa i syrop ryżowy Przepis: własny / 1 porcja / 20 g kaszy jaglanej 30 g płatków owsianych 300 ml wody i mleka w dowolnych proporcjach Kaszę jaglaną podprażyć(...)garnku lub przepłukać pod bieżąca wodą, tak aby pozbyć się charakterystycznej goryczki. Kaszę i płatki umieścić w garnku zalać mlekiem i wodą, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, aż do zgęstnienia całości. Owsianko-jaglankę przełożyć do miseczki, podawać z ulubionymi dodatkami. smacznego
tost z dżememOstatnio zajadamy się gołąbkami z różnymi farszami:) Tym razem wersja dla wegetarian: farsz z kaszy jaglanej i pieczarek, wszystko oczywiście porządnie doprawione. Zapraszam! Składniki: 1 duża główka kapusty włoskiej, 2 łyżki octu Farsz: 1,5 szklanki kaszy jaglanej, 400 g pieczarek, duży pęczek koperku, duża cebula, kostka bulionowa, sól, pieprz, chili, czosnek granulowany, Dodatkowo: ziele angielskie, liście laurowe, ½ kostki masła(...)międzyczasie obracając kapustę. Kapustę wyjąć i zdjąć miękkie liście. Jeśli pozostałe źle odchodzą to powtórzyć czynność parzenia (w tej samej wodzie). Z liści ściąć ostrym nożykiem grube nerwy. Farsz: Kaszę opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka zalać wodą, dodać kostkę bulionową i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut (do całkowitego wchłonięcia płynu). Obraną cebulę
Nie tylko w kuchniróżnego rodzaju domowe kuleczki. Na blogu pojawiały się już kilkakrotnie. Przeważnie miksowałam orzechy i suszone owoce, jednak zainspirowana przepisem, który znalazłam na blogu Olga Smile , postanowiłam wykorzystać moją ukochaną kaszę jaglaną. Przepis jednak nieco zmodyfikowałam, a efekt wyszedł równie zadowalający. Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka ryżowego lub migdałowego 1 ½ szklanki wody 2 szklanki wiórków kokosowych plus jeszcze(...)trochę do obtoczenia ¼ szklanki zmielonego na puder ksylitolu 2 łyżki masła migdałowego blanszowane migdały do nadziewania kuleczek Kaszę przesyp do drobnego sita, dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą, przelej wrzątkiem, odsącz i wrzuć do gotującego się mleka z wodą. Zamieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Odstaw na moment do przestudzenia. Jeszcze ciepłą kaszę przełóż
Roślinna - blog wegańskiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Jakiś czas temu otrzymałam zdrową paczuszkę od firmy Eco blik a w niej kaszę jaglaną, przyprawy oraz kilka aromatycznych herbatek. Z kaszy jaglanej wyczarowałam znakomite placuszki, które są nie tylko bardzo smaczne ale przede wszystkim bardzo zdrowe. Możemy podać je z ulubionymi dodatkami takimi jak syrop klonowy, miód, banany(...)inne owoce. Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, poprawia przemianę materii, oczyszcza i odkwasza organizm. Zawiera witaminy: E, B, krzemionkę oraz lecytynę. Takie placuszki warto zrobić na śniadanie. Polecam. Post Placuszki z kaszy jaglanej pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeczas trochę sobie dogadzałam za bardzo i trzeba przyznać, że moja waga to zauważyła, ale już wracam na dobre tory i zapraszam Was na zdrowe fit śniadanko. Placuszki z kaszy gryczanej niepalonej podane w towarzystwie podsmażonej gruszki, to pyszne śniadanie, które spodoba się także wszystkim nie jedzącym glutenu. Zawsze byłam wierna tradycyjnej palonej kaszy, ale już od dłuższego czasu przymierzałam(...)Jest zdecydowanie łagodniejsza w smaku, ale mi to odpowiada i myślę, że jeszcze przedstawię Wam jakieś przepisy z jej wykorzystaniem, a póki co zapraszam na placuszki. Składniki: 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej 1 szklanka wody 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1 jajko 1 średnia gruszka 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka masła jogurt naturalny żurawina suszona Kaszę
Cynamonowe szczęścieindyka – mięso niesamowicie soczyste, delikatne , smaczne, i takie po które z przyjemnością sięga na zmianę z kurczakiem. Mam dla Was przepis na przepyszne roladki z indyka nadziewamy kaszą gryczaną niepaloną oraz cebulką. Podaje z chrupiącymi brokułami tworzą przepyszne danie – idealne na obiad. Smaczne, lekkie i dietetyczne! Takie roladki z indyka są świetnym pomysłem nie tylko na rodzinny, smaczny(...)obiad, ale też imprezowe danie na ciepło – gwarantuję, że każdy będzie oblizywał się ze smakiem. Koniecznie wypróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z indyka – 2 porcje * kasza gryczana niepalona – ok. 100 g * duża cebula – 1 szt * sól, pieprz, papryka * olej do smażenia * bulion warzywny – ok. 400 ml DODATKOWO: * brokuły SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę gryczaną niepaloną gotujemy
Ostra na Słodkogulaszu, jednak mocno zredukowałam sos. To danie niepozorne, bardzo aromatyczne i rozgrzewające dzięki dodanym przyprawom. W ostatnim czasie mam dużą słabość do soczewicy. W połączeniu z dynią, szpinakiem i kaszą, tworzy wspaniałe danie ! Składniki: (4 -6 porcji): 1 dynia hokkaido 3 – 4 duże garście świeżych liści szpinaku 1/2 szklanki suchej soczewicy 1 saszetka (100 g) białej kaszy gryczanej(...)tarce o drobnych oczkach. Szpinak przepłucz pod wodą, osusz. Pietruszkę drobno posiekaj. Soczewicę ugotuj al dente. Na 1/2 szklanki soczewicy weź 1 szklankę wody. Soczewicę posól pod koniec gotowania. Kaszę gotuj przez 15 minut w lekko osolonej wodzie, następnie ją odcedź. Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj imbir i czosnek, często
Moja pasja smakuindyka – mięso niesamowicie soczyste, delikatne , smaczne, i takie po które z przyjemnością sięga na zmianę z kurczakiem. Mam dla Was przepis na przepyszne roladki z indyka nadziewamy kaszą gryczaną niepaloną oraz cebulką. Podaje z chrupiącymi brokułami tworzą przepyszne danie – idealne na obiad. Smaczne, lekkie i dietetyczne! Takie roladki z indyka są świetnym pomysłem nie tylko na rodzinny, smaczny(...)obiad, ale też imprezowe danie na ciepło – gwarantuję, że każdy będzie oblizywał się ze smakiem. Koniecznie wypróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z indyka – 2 porcje * kasza gryczana niepalona – ok. 100 g * duża cebula – 1 szt * sól, pieprz, papryka * olej do smażenia * bulion warzywny – ok. 400 ml DODATKOWO: * brokuły SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę gryczaną niepaloną gotujemy
Ostra na SłodkoCześć ! Wydawać by się mogło, że kasza i krewetki do siebie nie pasują. To nieprawda ! W towarzystwie szpinaku, tworzą pyszne danie. Musicie spróbować ! Składniki (2 porcje): 1 saszetka (100 g) białej kaszy gryczanej 16 – 20 krewetek 2 – 3 duże garście liści świeżego szpinaku 1 średnia czerwona cebula 2 – 3 ząbki czosnku sól himalajska, świeżo zmielony pieprz(...)łyżeczka cukru 1 łyżka sosu sojowego 1/2 pęczka natki pietruszki olej kokosowy do smażenia (lub inny olej roślinny) Wykonanie: Kaszę gotuj przez 15 minut w lekko osolonej wodzie, następnie ją odcedź. Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się
Moja pasja smakuPapryka faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i warzywami w sosie pomidorowym zapiekana z parmezanem (2 połówki papryki) Składniki: 1 czerwona papryka 1/4 szklanki kaszy jaglanej (+ 1/2 szklanki wody do zagotowania) 100g kurczaka 1/2 puszki krojonych pomidorów łyżka kukurydzy z puszki garść tartego parmezanu Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy na sitku pod zimną, bieżącą wodą, przelewamy wrzątkiem, po czym wrzucamy do 1/2 szklanki(...)masło klarowane lub olej kokosowy). Do kurczaka na patelnię dodajemy pomidory i kukurydzę i jeszcze chwilkę smażymy do zredukowania płynów. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem, po czym dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy. Paprykę rozcinamy na pół, pozbywamy się gniazda nasiennego i wypełniamy ją farszem. Wierzch posypujemy serem i zapiekamy około 25- 30 minut w 180*C. Podajemy od razu. Kaloryczność
Moja MichaKasza jaglana, chorizo i vinaigrette czyli piekielne niebo w gębie No może nie piekielne, choć już nie raz się przekonałam, że mój poziom ostrości to wyższy stopień wtajemniczenia. Użyjcie delikatnego chorizo i zrezygnujcie z chili jeśli zwykle usuwacie pestki i błonki w papryczkach do swoich dań. Jeżeli jeszcze nie znacie chorizo, to koniecznie spróbujcie. A na pewno się do niego(...)lunch na 2 osoby lub dodatek dla 3-4 Składniki: Na sałatkę: v 1 woreczek kaszy jaglanej v 50 g chorizo v ¼ papryki v ¼ opakowania sera typu feta* v garść pieczarek v 1 średni ogórek kiszony v (garść czarnych oliwek) Na dressing: v 2 ząbki czosnku v 1 łyżka soku
Bazując na smakuSkładniki: na 4 porcje 8 plasterków schabu 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 8 plasterków serka koziego musztarda francuska sól pieprz oliwa z oliwek 100 g kaszy jaglanej 1 pęczek dymki 1 łyżka masła Przygotowanie: schab myjemy, oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem z jednej strony smarujemy musztardą, układamy po jednym plasterku serka i zawijamy nasze roladki w szynkę smażymy na odrobinie oliwy(...)oliwek z obu stron, aż się zrumienią kasze gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu dymkę kroimy podsmażamy na maśle dorzucamy ugotowana kaszę na kaszy układamy gorące, zarumienione roladki Smacznego! p S do całości dobrze pasuje sałatka z chrupiącej sałaty lodowej z winogronem i pomidorkami koktajlowymi w sosie vinegret
Luźna Kuchnia