wymaga nieco cierpliwości i precyzji. Mój przepis to właściwie 2 w 1 (albo nawet 4, jak się policzy kombinacje). Albo nawet jeszcze więcej, jeśli weźmie się swój ulubiony rodzaj kaszy i twarożku. Zachęcam do eksperymentów. Mnie wpadły w ręce kasza orkiszowa i serek czosnkowy, choć wcześniej myślałem o gryczanej i bryndzy. Jestem przekonany, że zarówno te zestawienia, jak i wiele(...)innych, sprawdzi się znakomicie. Składniki: 6 dużych czerwonych cebul 4 łyżki ugotowanej kaszy orkiszowej (lub gryczanej) 3 łyżki kremowego serka czosnkowego (lub bryndzy) 5 posiekane suszone pomidory 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki płatków chili oliwa sól bułka tarta Wykonanie: Cebule obrać i obgotować w wodzie na małym ogniu około 5 - 7 minut. Wystudzić, ściąć wierzchy i delikatnie wydrążyć środki pozostawiając
zadanie-gotowanieKiedy z dnia poprzedniego zostało mi trochę kaszy gryczanej, postanowiłam ponownie ją wykorzystać i stworzyć sobie na obiad zdrowe "mielone". Jako że świeżego mięsa w domu nawet nie miałam, a rozmrażać mi się nie chciało, to nie brałam go pod uwagę. Za to zachęcona fajnym smakiem frytek z buraka, stwierdziłam, że to warzywo i tutaj się doskonale sprawdzi(...)myliłam się, bo prócz koloru, moje kotlety zyskały na wartości ;) Gorzkawy posmak kaszy gryczanej stał się bardziej neutralny. Tą wersję "mielonych" warto podać z jakimś sosem, u mnie był to po prostu jogurt naturalny. Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej palonej 2 surowe czerwone buraki 2 jajka 2 łyżki mąki Sól, pieprz do smaku 2 łyżki drobnej bułki tartej Dodatkowo
Kuchnia w czekoladzieWegańskiego ! Mogę z czystym sumieniem powiedzieć że mi się udało. Jestem tym bardziej szczęśliwa że smakuje niebiańsko. Wbrew pozorem łatwy do zrobienia. Potrzebujecie między innymi-kaszy jaglanej, czekolady (sprawdźcie skład czekolady - powinna zawierać wyłącznie tłuszcze roślinne) Mam nadzieje że i Was zachwyci. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Zmodyfikowałam go do swoich potrzeb(...)olejem kokosowym na sypki proszek. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Dokładnie wyrównać i włożyć do lodówki na 15 minut. Składniki na masę 1/2 szklanki kaszy jaglanej ( wypłuczcie ją kilka razy w dużej ilości wody) 1 szklanka wrzącej wody. szczypta soli 250 ml śmietanki kokosowej- możecie kupić gotową śmietankę lub schłodzić dwie puszki mleka kokosowego
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDlaczego kurczak curry po polsku? Bo przede wszystkim z kaszą, której jadało się u nas w kraju bardzo dużo zanim dotarł do nas ziemniak. Do tego również z cebulą i marchewką. A w kraje orientalne przenosi nas przyprawa curry, mleczko kokosowe i limonka. Ciekawe zestawienie smakowe. Polecam w szczególności wszystkim wielbicielom przyprawy curry. SKŁADNIKI Na marynatę: 1 limonka 2 łyżki(...)ostrej musztardy 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki przyprawy curry Pozostałe składniki: 200 g kaszy jęczmiennej perłowej 4 udka z kurczaka 2 średniej wielkości marchewki 1 duża cebula 1 puszka (400 g) mleczka kokosowego 2-3 łyżki oleju rzepakowego WYKONANIE Udka z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miski wycisnąć sok z limonki i zetrzeć skórkę. Dodać
Passions hobbies lifenadzieję, że zbiera siły by w końcu porządnie nas ogrzać! Dla tych, którzy obudzili się z nieco mniej pozytywnym nastawieniem serwuję śniadanie wywołujące ogromny uśmiech na twarzy :) Konsystencja kaszy pęczak powala na kolana. Pękające w zębach kuleczki są moją miłością od dawna. Dodajmy do nich gęstą ricottę, kakao i śliwki, a dostaniemy miskę pełną najlepszej mieszanki smaków pod słońcem(...)Składniki: -50g kaszy pęczak -duża łyżka ricotty -łyżeczka kakao -ok. 100g śliwek (mrożonych lub świeżych) -4 łyżki mleka -słodzik (u mnie stewia) -kostka gorzkiej czekolady Wykonanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie rozmrożone lub świeże śliwki kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 10 min co jakiś czas
Gawron w rosolemąki, żeby nie było zbyt nudno i monotonnie. Nie wyobrażam sobie też chleba bez dodatku ziaren i innych zdrowych "chrupaczy" w środku, ale tym razem z powodu nadmiaru ugotowanej kaszy jaglanej dodałam ją do ciasta i chleb wyszedł bardzo ciekawie :) Spotkałam się wcześniej z dodawaniem surowej kaszy jaglanej i możliwe, że też ma to sens, ale taki eksperyment jeszcze przede(...)mną. Do tego przepisu użyłam też błonnika witalnego, który wrócił po przerwie do mojej kuchni i pestek dyni, bo to jeden z ulubionych dodatków chlebowych. Chleb żytni razowy z kaszą jaglaną i błonnikiem 450 g mąki żytniej razowej 180 g ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki błonnika witalnego 2 łyżki pestek dyni 350 g zakwasu żytniego 340 g ciepłej wody
FitKotktóre mają wszelakie właściwości zdrowotne ( m,in. pomagają zapobiegać nowotworom i zawałom, łagodzą dolegliwości żołądkowe. Zawierają błonnik, magnez, potas, witaminę E i kwas foliowy. ) Do tego zawarta w cieście kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz – ma mało skrobi, a dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny(...)migdały – 0,5 szkl * orzechy nerkowce – 1 szkl * olej kokosowy – 1 łyżka * prawdziwe, dobrej jakości kakao – 2 łyżki * daktyle – 100 g MASA: * kasza jaglana – 1 szkl * mleko sojowe – ok. 3 szkl * miód wielokwiatowy – 1 łyżki * suszone daktyle – 0,5 szkl * suszone morele – 0,5 szkl * rodzynki – 2 łyżki * żurawina
Ostra na Słodkonadchodzącą wiosną. Jest lekkie i kolorowe – idealne na ciepły, słoneczny dzień. W dodatku jest tak proste, że jestem pewna że każdy sobie z nim poradzi. Smak waniliowej kaszy jaglanej genialnie się komponuje z truskawkami i jagodami. Polecam jako zdrowy deser, po którym nie dopadną Was wyrzuty sumienia Ciasto z kaszy jaglanej z owocami(...)Łączny czas 1 hr 15 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 1 hr Łączny czas 1 hr 15 min Składniki 450 g ugotowanej (ok. 150 g surowej) kaszy jaglanej (powinna być miękka, nie al dente) 1 jajko 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 5 łyżek (70 g) ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
Powiedz dietom nietemperatura na zewnątrz nie zmieni mnie w mrożonkę. Jednogarnkowe dania królują w mojej kuchni, a to może spokojnie przyjąć koronę za smak i wartości odżywcze! Kremowe awokado i kasza jaglana w towarzystwie łamiących smak oliwek i suszonych pomidorów wzbogacone o orzeźwiającego pomidora... Smakuje nawet lepiej niż brzmi! Składniki: -50g kaszy jaglanej -pół dojrzałego awokado -garść oliwek -4 suszone pomidory(...)świeży pomidor -garść jarmużu lub świeżego szpinaku -przyprawy: czosnek granulowany, bazylia, sól, pieprz, oregano i majeranek, szczypta chili Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie kroimy pomidory i oliwki. Gdy kasza wchłonie całą wodę zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy rozgniecione awokado, dokładnie mieszamy. Dosypujemy przyprawy i dorzucamy garść jarmużu, suszone pomidory i oliwki. Ponowie mieszamy
Gawron w rosolePrzepis na szybki obiad. Do tego łatwo można przemycić kaszę jaglaną, za którą (oprócz mnie), nikt w domu nie przepada SKŁADNIKI: (4 porcje) 4 ugotowane jajka plus jedno surowe 1/3 szklanki kaszy jaglanej 3 łyżki szczypiorku 3 łyżki koperku sól pieprz kurkuma curry 1 łyżeczka musztardy delikatesowej bułka tarta olej PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Kaszę jaglaną kilkakrotnie(...)płuczemy na sitku, następnie zalewamy 2/3 szkl. wody, odrobinę solimy,gotujemy bez odkrywania, przez 15 minut. Zioła drobno siekamy. Ugotowane jajka drobno kroimy, dodajemy, wystudzoną kaszę, zioła, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, musztardą i curry. Wbijamy surowe jajko i mieszamy. Formujemy spłaszczone klopsy. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju. DO PODANIA: u mnie z czerwonym ryżem (przepis znajdziecie
Kopystką po garachPyszne, sycące i bardzo szybkie kotleciki jajeczne z kaszą kuskus. Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno. To moja propozycja na bezmięsny obiad. Do tego ulubiona surówka i obiad gotowy. Składniki: 8 jajek 1 szklanka kaszy kuskus mała cebula 3 łodygi selera naciowego 1 ząbek czosnku bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz(...)Wykonanie: 7 jajek ugotować na twardo, obrać, pokroi w drobną kosteczkę. Kaszę zalać szklanką wrzątku, odłożyć. Gdy napęcznieje wmieszać, wsypać do miski. Cebulę pokroić w kostkę, seler w paseczki. Na oleju zeszklić seler razem z cebulą (jak nie lubimy selera, możemy pominąć). Jajka, cebulę, jajko surowe, czosnek drobniutko posiekany oraz 3 łyżki bułki tarty, dodać
magiczna kuchnia Kasibajecznie pachnie cynamonem (który jak wiadomo przyspiesza przemianę materii). Zapiekankę spokojnie możecie przygotować wieczorem, by w porannej gonitwie nie tracić czasu na gotowanie. Składniki: 3 łyżki kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka 3 łyżki sera białego półtłustego 1 jajko 1 banan 1 łyżeczka cynamonu Galeo 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka żurawiny Kaszę gotujemy na mleku(...)ugotować kaszę by była smaczna przeczytacie tutaj ). Ja nigdy nie bawię się w gotowanie 3 łyżek, gotuję więcej i zużywam przez 2-3 dni. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, cynamon, kaszę i wszystko mieszamy dokładnie. Wrzucamy bakalie oraz pokrojonego banana, przekładamy do foremki do zapiekania i pieczmy ok 30 minut w 180 st C. Można zajadać samą lub polać jogurtem
Cynamonowe szczęścieJeśli kochacie “ Qmam kaszę ”, czyli pierwszą książkę Mai Sobczak, to w księgarniach jest jej druga część. Tak jak pierwsza książka była jesienna z przepisami na jarskie, zdrowe kasze z owocami i warzywami, tak “Przepisy na szczęście” są letnie z gotowaniem na ognisku, czereśniami i kwiatami bzu na okładce. Obie łączy niezwykły, magiczny klimat, który wprowadza do kuchni Maia Sobczak poprzez(...)ugotowała z tej książki, kiedy przyjdzie lato? Na pewno zrobię czosnkową konfiturę z mirabelek. Wprowadzanie wytrawnych smaków tam, gdzie spodziewamy się słodkich to zresztą typowa rzecz dla Qmam kaszę np. w przepisie na smażonego ananasa z miso, pieprzem i chili. Pysznie wyglądają włoskie ryżowe kulki arancini, wegetariański nasi goreng, curry z boczniakami, W jej kuchni nic się nie marnuje. Liście
Ugotowane pozamiataneCześć ! Czy są tu jacyś fani kaszy pęczak ? Ja ją uwielbiam, tak jak wszelkie pęczotta, kaszotta i risotta. Połączenie boczniaków, pora, szpinaku i tymianku to prawdziwa petarda. Zachęcam Was gorąco do wypróbowania przepisu. Gwarantuję, że będziecie mile zaskoczeni ! Składniki (2 porcje): 250 g boczniaków 1 duża garść szpinaku – umyta i osuszona 1/3 szklanki kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej(...)momentu aż zmiękną. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj pęczak, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj .Zwiększ moc palnika. Gdy kasza ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż pęczak ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Mniej więcej w połowie gotowania, dodaj szpinak, pod koniec – boczniaki. Dopraw
Moja pasja smakuKolejny domowej roboty paprykarz tym razem z kaszą jaglaną będzie idealnym smarowidłem do pieczywa na postne dni i nie tylko. Zobacz również paprykarz z ryżem i tuńczykiem 1/2 szkl. kaszy jaglanej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju rzepakowego 1 listek laurowy(...)kulki ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/4 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili pieprzu cayenne świeżo mielony pieprz sól 2 łyżeczki octu balsamicznego Kaszę uprażyć przez chwilę na gorącej patelni,wsypać na sito i przelać wrzątkiem,by pozbyć się goryczki.Następnie wsypać do garnka,zalać 1 szklanką wody,lekko osolić i ugotować do miękkości. Marchew,pietruszkę i seler obrać
Kolorowa kuchnia Elki