kasza - 17339 przepisów (strona:206/1156)

Placki z kaszy manny i płatków owsianych 216

Placki z kaszy manny i płatków owsianych. U mnie wszyscy domownicy, w szczególności ci najmłodsi, po prostu uwielbiają najróżniejsze placki i placuszki. Robię ich naprawę dużą ilość na przemian z naleśnikami. Oczywiście jadam różne placki. Serowe, owsiane, jogurtowe, tradycyjne panacakes i wiele wiele innych. Dziś polecam Wam pyszne placki z kaszy manny i płatków owsianych. Proste w przygotowaniu, idealne(...)łapią je w rączkę i jedzą lub polewają owocowym domowym sosem. Propozycji podania jest naprawdę wiele. Spróbujcie. Składniki: (na około 14 sztuk, ilość zależy od wielości placków) 1 szklanka kaszy manny (najlepiej błyskawicznej) 4 łyżki płatków owsianych Sonko 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki cukru odrobina oleju do smażenia np. kokosowego dowolne dodatki: trzcinowy cukier puder, świeże owoce, konfitura

Słodkie okruszki
Klopsiki wieprzowe z kaszą jaglaną w sosie warzywnym 193

wieprzowo-jaglane w sosie warzywnym Pyszne klopsiki w wyjątkowym baaardzo warzywnym sosie. Sycące, aromatyczne i pożywne danie jednogarnkowe, które kusi nie tylko wspaniałym smakiem ale również efektownym, kolorowym wyglądem. Kasza jaglana nadaje mięsnym kuleczkom miękkości i delikatności, natomiast w smaku jest prawie niewyczuwalna. Klopsiki robi się dość szybko, łatwo się formuje i nie rozpadają się podczas smażenia. Polecam(...)Składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 jajko 1/2 szklanki mąki- do obtoczenia klopsików 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1 cebula 1/2 cukinii 2 ząbki czosnku 2 pomidory 1 szklanki bulionu 3 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra olej do smażenia opcjonalnie: 2 łyżki śmietanki

Blog z Apetytem
Tofu naturalne z szparagami i kaszą orkiszową 139

Ograniczyłam mięso, więc od czasu do czasu zastępują go produktami z soi. Prosta i smaczna propozycja dla każdego! Tofu naturalne z szparagami i kaszą orkiszową. Składniki: 180g (1 kostka) tofu naturalnego 1/2 pęczka szparagów 25g kaszy orkiszowej suchej + 100ml wody 1 łyżka oleju lnianego przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, curry, kebab-gyros, papryka słodka, zioła prowansalskie  Sposób przygotowania: Tofu(...)odsączamy i kroimy w kostkę. Między czasie do wrzącej osolonej wody wrzucamy kaszę, a do oddzielnego garnka szparagi (gotujemy ok. 6-8 minut). Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy tofu. Kolejno wrzucamy ugotowaną kaszę oraz pokrojone szparagi. Całość doprawiamy przyprawiamy. Smażymy kilka minut. Na koniec danie polewamy olejem lnianym. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Pęczotto z kurczakiem i botwinką 150

Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak 1 kg mięsa z udźca kurczaka 2 pęczki botwiny 3 cebule cukrowe 2 łyżki listków świeżego tymianku (lub 1 łyżka suszonego) 4 łyżki oleju roślinnego 1 szklanka wody (lub bulionu) 2 łyżki octu winnego sól (ziołowa) pieprz cytrynowy Sposób wykonania: Mięso kurczaka kroimy w kostkę. Buraczki botwiny obieramy i kroimy w półplasterki a łodygi(...)liśćmi drobno szatkujemy. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy kaszę i prażymy przez 5 minut. W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę. Dodajemy ją do kaszy razem z tymiankiem, mieszamy i smażymy do zeszklenia. Przesuwamy kaszę z cebulą robiąc wolne miejsce  na dnie garnka. Podlewamy 1 łyżką olej, wrzucamy kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy przez

Qchnia po prostu
Jaglanka kokosowa z masłem z orzechów nerkowca i duszonymi morelami z rozmarynem 92

klimat a ja taki bardzo lubię. Morele i maliny mocno mi się z takowym kojarzą. A Tobie? Co kojarzy się z latem? Składniki (na 2 porcje jaglanki): 100 gram kaszy jaglanej  400 ml mleka kokosowego miód  2 łyżki masła z orzechów nerkowca 500 gram moreli rozmaryn  masło  cynamon  garść malin lub mrożone maliny  nasiona(...)chia  orzechy laskowe  Kaszę jaglaną gotuję w mleku koksowym z dodatkiem miodu i masła z orzechów nerkowca do miękkości kaszy. Dodaję cynamon. Na patelni rozpuszczam masło. Morele kroję na ćwiartki i duszę na maśle z dodatkiem rozmarynu i miodu przez 2- 3 minuty.. Maliny duszę w garnku z masłem i miodem. Przekładam ugotowaną do miseczki kaszę

Mango Papaja
FIT BABECZKI JAGLANE W OWSIANYCH FOREMKACH 87

łyżka oleju kokosowego Daktyle zalewam wrzątkiem, po 15 minutach odcedzam. Blenduję z płatkami owsianymi i masłem kokosowym. Wylepiam foremki i wstawiam do lodówki. Masa  kokosowo- jaglana: 200 g kaszy jaglanej (2 torebki) 3 szklanki mleka  0,5-1 szklanka cukru trzcinowego 1 szklanka wiórków kokosowych Kaszę kilkakrotnie płukam (najlepiej na sicie) W garnku z grubym dnem zagotowuję mleko(...)dodaję cukier i wiórki kokosowe, następnie wsypuję kaszę. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem nie mieszając kaszy, do wchłonięcia mleka. Gdy masa przestygnie blenduję ją, aby konsystencja była gładka i kremowa dodaję mleko Wypełniam foremki i wstawiam do lodówki. Polewa: 80 g. daktyli suszonych 1 kostka gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju kokosowego ryż dmuchany do posypania daktyle zalewam

Upiecz sobie babeczkę
WAFLE JAGLANO - ORZECHOWE FIT KNOPPERSY 110

Uwielbiam jaglankę, uwielbiam czekoladę, dorzucam do tego orzechy,  rodzynki i zamykam je w zgrabnych, trójkątnych wafelkach. Świetny sposób, aby sprawnie podrzucić do menu naszych dzieci  kaszę jaglaną. Smak tych wafelków wciąga bardzo, ale przecież to Super Słodycze, więc nie musimy  się przejmować gdy trochę przeholujemy i zjemy za dużo. SKŁADNIKI: 3 duże suche wafle 1 szklanka kaszy(...)tabliczka czekolady gorzkiej 70% 2,5 łyżki oleju kokosowego 2 garści orzechów garść rodzynek PRZEPIS: w garnku z grubym dnem zagotowuję mleko, dodając do niego wiórki kokosowe dodaję kasze i gotuję na wolnym ogniu często mieszając,  daktyle zalewam gorąca wodą na  15-20 minut gdy kasza ostygnie blenduję ją z miodem, można dodać trochę mleka, aby konsystencja była

Upiecz sobie babeczkę
Co w maju do lunchboxa? - Proste obiady na 7 dni #3 (PDF do pobrania) 289

pojedyncza pierś na 2 osoby powinna wystarczyć). ➤ Kliknij - Przepis na spanakorizo (ryż ze szpinakiem i pomidorami) Piątek - Kaszotto z botwinką, czerwoną fasolą i koperkiem Proste do zrobienia kaszotto z kaszy gryczanej ma piękny różowy kolor dzięki dodatkowi botwinki. Uwielbiam to połączenie smaku koperku i botwinki, dla mnie to kwintesencja wiosny! U mnie kaszotto jest wegetariańskie - z dodatkiem czerwonej fasoli(...)przygotować je z dodatkiem mięsa kurczaka lub polędwiczki wieprzowej. Składniki / na 2 osoby: oliwa extra virgin 1 cebula pokrojona w kostkę 1/2 pora pokrojonego na półplasterki  60 g kaszy gryczanej (waga suchego produktu) 1 pęczek botwinki 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz 1 puszka czerwonej fasoli odcedzonej (lub 250 g fasoli ugotowanej samodzielnie) 1/2 pęczka koperku

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka jaglana pod serową pierzynką 125

Takie naczynko mam rozłożone na 2 posiłki i jest o wiele lepsze, niż jakiś tam kebs z bułą.. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zachęcam również do wypróbowania innej zapiekanki z kaszą jaglaną LINK . ZAPIEKANKA JAGLANA Z CUKINIĄ I ŁOSOSIEM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 2 porcje: -140 g kaszy jaglanej -1 papryka -1 cebulka -100 g sera żółtego -100 g mięsa(...)mielonego -2 pomidory -2 łyżki tłuszczu Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy (polecam wpis jak zrobić to prawidłowo LINK ). 2. Paprykę i cebulę kroimy drobno. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. 3. Podsmażamy cebulę, dodajemy paprykę, mięso i pokrojone pomidory. Całość dusimy ok 10 min. 4. Do garnka z ugotowaną kaszą dodajemy warzywa z mięsem i niecałe 1/2 startego sera

Zdrowie i pysznie na talerzu
Zupa ze świeżej kapusty na śmietanie – kuchnia podkarpacka 175

codziennej potrawy, która z jednej strony jest syta, ale jednocześnie przygotowana jest ze świeżych składników bez dodatku mięsa. Ugotowana jest na wywarze warzywnym, który zagęszczony jest ziemniakami i kaszą, a na końcu zabielony śmietaną z żółtkami. Ten ostatni składnik pojawia się wielu regionalnych przepisach na zupy i polewki. Żółtka dodane do wywaru lekko go zagęszczają, poprawiają jego kolor i smak(...)Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”) Zupa ze świeżej kapusty na śmietanie - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 główka kapusty (polecam młodą kapustę) 1/2 kg ziemniaków 1 marchew, 1/2 szklanki kaszy (użyłam grubej kaszy jęczmiennej) 1/2 łyżki soli 2 żółtka 3 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki pieprzu Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Kapustę drobno szatkujemy. W dużym garnku zagotowujemy

Trzeci talerz
Sałatka z kaszą i zielonymi szparagami 121

przepisów z tym pysznym warzywem w roli głównej. Ja osobiście jestem wielbicielką tych zielonych, więc zdecydowanie więcej przepisów pojawia się na ten rodzaj szparagów. Dziś na blogu sałatka z kaszą i zielonymi szparagami; tym razem użyłam pęczaku, ale możecie  też dodać Waszą ulubioną kaszę. Dzisiejsza sałatka może być podana w dwóch wersjach, czyli na ciepło i na zimno(...)bobem i zielonymi szparagami pieczarki Portobello ze szparagami omlet ze szparagami i chili zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską tartaletki ze szparagami ziołowa sałatka ze szparagami Sałatka z kasza i zielonymi szparagami Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 szklanka ugotowanego pęczaku 1/2 pęczka zielonych szparagów 1/2 czerwonej cebuli 2 garści rukoli listki kolendry lub pietruszki sól pieprz oliwa z oliwek

Kulinarne przygody Gatity
Kaszotto warzywne 173

Kaszotto warzywne czyli kasza i warzywa. Dziś niezwykle szybka i prosta wersja, ponieważ możecie do przepisu użyć mrożonych warzyw. Ja jestem zwolennikiem, aby poza sezonem używać warzyw mrożonych, bo są one zbierane w sezonie i mają czasem więcej składników odżywczych, niż te które możemy kupić w markecie w sekcji Owoce i Warzywa. Kaszoto warzywne   Drukuj Czas przygotowania(...)Czas gotowania 20 min Czas całkowity 25 min   Ilość porcji: 2 Składniki Szklanka suchej kaszy gryczanej (u mnie niepalona) 1 łyżka oliwy extra 2 ząbki czosnku 1 cebula opakowanie mix warzyw mrożonych ⅓ szklanki wody 2 łyżki carry sól pieprz Wykonanie Kaszę gotujemy wcześniej według przepisu na opakowaniu. Na dużej patelni na oliwie lekko podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę

Apetyt na Zielone
Wegański budyń jaglany | bezglutenowy, bez laktozy, bez cukru | 151

Idealny dla bezglutenowców, wegan i osób które unikają laktozy oraz cukru. Jest kilka możliwości zamienników więc każdy znajdzie idealną opcję dla siebie.  Składniki na 2 porcje: 1/4 szkl. kaszy jaglanej 1/2 banana 1 łyżeczka masła orzechowego 1 szkl. mleka bez laktozy (lub roślinnego w wersji vegan) 4 kostki gorzkiej czekolady + 4 łyżki mleka bez laktozy (lub roślinnego w wersji(...)vegan) + 1 łyżeczka ksylitolu/cukru/miodu Garść prażonych, pokruszonych orzeszków ziemnych Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy 3 razy w ciepłej wodzie. Gotujemy na małym ogniu w szklance mleka, do momentu aż zostanie minimalna ilość mleka ponad poziom kaszy. Studzimy kaszę. Blendujemy na gładką masę z masłem orzechowym i bananem. Przekładamy do pucharków. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z mlekiem i słodzidłem. Polewamy budyń

Czarnawisienka
Kotlety z kaszy jęczmiennej 142

Była kasza do gulaszu..no i zostało trochę..ale nic się nie marnuje i są pyszne kotleciki. kasza jęczmienna  jajko  cebula sól, pieprz wegeta koperek bułka tarta olej Kaszę ugotować z dodatkiem wegety.Cebulę drobno posiekać i dodać do ugotowanej kaszy, dodać przyprawy i bułkę tartą [około 1-2 łyżek] i wymieszać.Formować kotlety  obtaczać w bułce

Moje domowe kucharzenie
Placuszki jaglano – bananowe 126

Kasza jaglana jest teraz bardzo popularna. Staram się co jakiś czas ją wykorzystać, ale ciągle za mało. Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Do wysokiej miski wrzucić zimną ugotowaną kaszę, żółtka. Dodać mleko, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, połamane na kawałki banany, proszek do pieczenia. Za pomocą blendera zmiksować. Białka z solą ubić

Kuchnia Pokoleń