kasza - 17339 przepisów (strona:205/1156)

Danie idealne - proste, pyszne, zdrowe i lekkie:) 196

Jakby mi pół roku temu ktoś powiedział, że będę się zachwycać takim daniem, to pewnie bardzo bym się głośno śmiała;) Dzisiaj się nie śmieję, tylko zajadam z wielkim smakiem! Kasza, soczewica i chrupiące warzywa - kompozycja idealna:) Tutaj wersja bez ziemniaków, ale robiłam też z ich niewielkim dodatkiem, jak również z kaszą gryczaną zamiast pęczaku. Składniki: kasza jęczmienna (pęczak) soczewica brązowa(...)lucerny albo inne cebulka zielona duży ząbek czosnku oliwa lub masło przyprawy: sól morska, majeranek, kminek, bazylia, lubczyk, sok z cytryny, oregano, tymianek Soczewicę ugotowałam jak w tych przepisach. Kaszę jęczmienną przygotowałam tak: na wrzątek w podwójnej ilości w stosunku do kaszy wrzuciłam szczyptę oregano (o), łyżkę oliwy lub masła (sł), wcześniej przepłukaną kaszę i szczyptę bazylii (o), odrobinę soli

Zdrowa Kuchnia Sowy
Deser jaglany przekładany musami 227

Trochę czasu już minęło odkąd poznałam i bardzo polubiłam kaszę jaglaną. I dalej jadam ją tylko w  wersji słodkiej;) Ale chyba nie tylko ja, bo zaglądając w statystyki bloga ze zdumieniem wielkim obserwuję ile osób poszukuje właśnie przepisów na kaszę jaglaną na słodko! Ciekawe, nigdy bym nie pomyślała, że taka kasza ma tylu amatorów:) Nawiązując do dzisiejszego przepisu: był(...)musami owocowymi. Teraz nie jadam już nabiału na co dzień, więc i takie desery poszły w odstawkę. I ostatnio wpadło mi do głowy czy zamiast jogurtu nie użyć właśnie kaszy jaglanej i zrobić taki jaglano - musowy deser...? Deser przygotowałam wg zasad Kuchni Pięciu Przemian dwa razy (do tej pory) i nie zamierzam na tym poprzestać;) Składniki na 2 porcje

Zdrowa Kuchnia Sowy
Sałatka z kaszą gryczaną ( na słodko ) - Lubelski Kociołek 230

już IV edycja Lubelskiego Kociołka. Tym razem produktem przewodnim jest kasza gryczana. Przez jednych znienawidzona, przez innych uwielbiana. Jako, że w ostatnim czasie postanowiłam odstawić na bok słodycze, muszę kombinować, by zaspokoić apetyt na słodkości. Kasza gryczana w połączeniu z ulubionymi owocami i orzechami to świetna propozycja na słodką przekąskę.  W akcji udział biorą inne lubelskie blogerki - zapraszam(...)Edyta - http://www.pasjasmaku.com/ 2. Dorota -  http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/ 3. Wiosenka - http://eksplozjasmaku.blox.pl/ 4. Angelika -  http://duringthefreetime.blogspot.com/ 5.  Marlena - http://smerfetka79.blogspot.com/ Składniki: 1 szkl. wody 0,5 szkl. kaszy gryczanej prażonej ( np. KUPIEC ) 1 czerwony grejpfrut lub 1 pomarańcza 1/2 mango garść orzechów laskowych 5 daktyli suszonych sos orzechowy: 1,5 łyżki miodu 2 łyżki masła orzechowego niesolonego

kolorowotorcikowo
Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym 199

młoda kapusta. A jak młoda kapusta, to nie może zabraknąć na naszym stole gołąbków. Tym razem trochę nietypowych gołąbków, bo jarskich, bez ryżu, a z powracającą do łask kaszą jaglaną, nie z mięsem – a z pieczarkami i tartą marchewką. No i ten tłuszcz! 3 x olej rzepakowy- wykorzystałam olej do gotowania kaszy jaglanej, do duszenia pieczarek i do podsmażania(...)gołąbków. Czemu akurat olej rzepakowy? Gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego warto go wykorzystywać w kuchni! Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym były bardzo smaczne, a to że zdrowe, chyba nie ma nikt wątpliwości! Polecam też gołąbki z kurkami Gołąbki w sosie pomidorowym Przepis na gołąbki bez zawijania Gołąbki z ryżem basmati

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Deser z kaszy jaglanej 210

zisiaj zaserwowałam na śniadanie jaglankę. Jest to bardzo prosty i zdrowy przepis na śniadanie (kaszę ugotowałam na wodzie, ale za to z dodatkiem soku pomarańczowego, który nadał ciekawego smaku całości). Kaszę podałam w towarzystwie mandarynek z puszki, ale oczywiście najlepiej by było podawać ją ze świeżymi sezonowymi owocami. Polecam! :)  Deser z kaszy jaglanej PRZEPIS {dla 3 osób} Składniki(...)szkl. kaszy jaglanej 1,5 szkl. wody 0,5 szkl. soku pomarańczowego (można zastąpić wodą) ekstrakt waniliowy 1 łyżka miodu/syropu z agawy/stewii//ksylitolu/cukru trzcinowego (ilość można dopasować do własnych upodobań) 3 łyżki wiórków kokosowych owoce, najlepiej świeże: np. truskawki, maliny, śliwki, banany lub owoce z puszki np. mandarynki, ananas, brzoskwinie, nektarynki Przygotowanie Kaszę opłukać zimną wodą, a następnie przelać wrzątkiem

coolinarnastrefa.blogspot.com
Zraz obranej drogi 78

Początkowo były to kawałki mięsa układane warstwowo z warzywami i popularnymi w słowiańszczyźnie grzybami i duszone w specjalnym garnku. Podawane zazwyczaj były z innym typowym dla Słowian składnikiem, czyli kaszą. To jedyna rzecz, która była popularna u chłopów. Z uwagi na to, że zebrałem plony i stałem się boczniakowym Baronem, postanowiłem przyrządzić z nich danie, które będzie jednocześnie nawiązywało(...)balkonie. Reasumując, z tej drogi nie zawrócę w tył, choć to bardzo głupie stwierdzenie, bo zawrócić można tylko w tył :) Dodatki, które wykorzystałem są charakterystyczne dla kuchni staropolskiej. Kasza gryczana i chrzan, który jako dodatek, był bardzo chętnie używany w polskiej kuchni oraz botwinka, którą zebrałem razem z grzybami na działce :) Składniki: - boczniaki - kasza gryczana - botwinka - chrzan tarty Wykonanie: Płaty

Kryzysowa Książka Kucharska
Sałatka z burakami, kuskusem i fetą 77

sklepie prawdziwej fety, nie kupuję w ogóle. Tak samo mam z majonezem. Jak nie ma kieleckiego, wychodzę ze sklepu. Składniki: 2 średnie buraki 3/4 szklanki suchej kaszy kuskus 100 g sera feta 1 szalotka parę gałązek tymianku sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki pestek dyni sól pieprz (przepis na 2 większe porcje) Buraki myjemy, wkładamy(...)zróbcie to, ważne żeby były miękkie. Po upieczeniu, studzimy je, obieramy ze skóry, kroimy w małą kostkę i wrzucamy do miski. Pestki dyni prażymy do zrumienienia na suchej patelni. Kaszę wsypujemy do małej miski, zalewamy ją wrzątkiem 1 cm ponad kaszę, przykrywamy talerzem i odstawiamy na 5 minut. Następnie kaszę rozdrabniamy delikatnie widelcem, dodajemy do buraków. Dodajemy do nich także

Kardamonovy
Bezmięsne kiełbaski włoskie z włoszczyzną i kaszą kuskus 99

Bezmięsne kiełbaski w stylu włoskim są super alternatywą na zastąpienie tymi "mięsnymi". Danie nie tylko dla wegan! Z dodatkiem włoszczyzny i kaszy kuskus to połączenie idealne! Składniki: 240 bezmięsnych kiełbasek włoskich 50g kaszy kuskus + 200ml wody 250g włoszczyzny mrożonej przyprawy: czosnek granulowany, jarzynka bez soli, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Do wrzącej osolonej wody wrzucić kaszę kuskus - gotować do wchłonięcia wody(...)rozgrzaną patelnię wrzucić mrożoną włoszczyznę i zalać wodą. Po niecałkowitym wchłonięciu wody wrzucić pokrojone kiełbaski, ugotowaną kasze kuskus i przyprawy. Dusić jeszcze ok. 5 minut. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Kotlety z kalafiora 141

jako efekt czyszczenia lodówki. Z wczorajszego dnia zostało nam za dużo ugotowanego kalafiora, a tradycyjny kalafior w bułce troszkę już nam się znudził. W lodówce znalazła się także ugotowana kasza jaglana, która została z poprzedniego śniadania, trzeba było jakoś te produkty wykorzystać, żeby nie zmarnować I tak padło na kotlety. Samo ich przygotowanie nie zajmuje więcej czasu niż przygotowanie tradycyjnych(...)upiec w piekarniku, dzięki czemu oszczędzisz kalorii pochodzących z oleju użytego do smażenia. TIP 2 – W wersji dla wegan pomijamy jajko, dajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej więcej oraz dodajemy kaszę jaglaną zaraz po przygotowaniu – powinna być ciepła i lekko rozgotowana, wtedy lepiej się klei Kotlety z kalafiora przepis na 10 kotletów 400 g ugotowanego kalafiora Ząbek czosnku Średnia cebula

365 dni dookoła kuchni
Leczo z kaszą bulgur 123

Kasza bulgur jest niezwykle zdrowa, pożywna, bogata w antyoksydanty i zdecydowanie powinna być częściej stosowana w naszej diecie. Z dodatkiem warzyw tworzy lekkie i typowo letnie danie. Leczo z powodzeniem można przygotować z podwójnej porcji i obiad na dwa dni gotowy :) 2 małe cukinie 1 czerwona papryka cebula 2 ząbki czosnku 2 woreczki kaszy bulgur brązowy Cenos pętko dowolnej kiełbasy(...)cebulę i kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Dodać obraną i pokrojoną cukinię, pomidory i paprykę. Leczo doprawić do smaku i dusić do miękkości warzyw. W osobnym garnku ugotować 2 woreczki kaszy. Ugotowane leczo połączyć z kaszą. Danie przed podaniem posypać świeżym koperkiem

Smakołyki Asi
Pochrzanione gołąbki 139

przypadku dużych liści, dość gruby nerw główny. Nie jest na tyle twardy, żeby nie dało się go pogryźć, ale jest twardszy niż reszta :) Ja akurat zrobiłem wypełnienie z kaszy jaglanej i grzybów, ale możecie je wypełnić czymkolwiek. Składniki: - kasza jaglana - pieczarki - liście chrzanu Wykonanie: Kaszę gotujemy. Pieczarki trzemy na tarce i podsmażamy, a następnie mieszamy z kaszą. Kładziemy na umyte

Kryzysowa Książka Kucharska
KOKOSOWE CIASTO Z KASZY MANNY Z MORELAMI 132

Ciasto z morelami bez mąki... a z kaszy manny orkiszowej z dodatkiem wiórek kokosowych, słodzone cukrem kokosowym. Jest to z pewnością zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych ciast. Jest ono puszyste i smakuje oraz wygląda jakby było to ciasto z mąką - ten kto nie wie, nawet się nie zorientuje 😉 Oprócz tego jest wilgotne, dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego oraz oleju. A całość dopełniają(...)jest to, że nie da się go zepsuć. Nie należy ono do słodkich ciast, dlatego idealnie nadaje się na podwieczorek lub deser dla dzieci.    Składniki: 2 szklanki kaszy manny orkiszowej Radix-Bis 1 szklanka wiórek kokosowych  2 jajka 1/2 szklanki  cukru kokosowego Radix-Bis 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 szklanka oleju  1 łyżeczka proszku

Kuchnia MagdaLeny
Stefania z jagodami i czekoladą 458

Ciasto na herbatnikach z kaszą manną, znane pod nazwą Kaszak. U mnie w wersji fioletowej, bo przygotowane z jagodami. Warstwa bitej śmietany z tartą czekoladą i świeżymi jagodami, wnosi nieco lekkości i świeżości. ok 200 g herbatników maślanych 4 szklanki mleka 1 szklanka kaszy manny 200 g masła 1 szklanka cukru 1 szklanka jagód leśnych (ok 160 g ) BIAŁY KREM(...)jeden przy drugim. Jagody zmiksować w blenderze na gładki mus. W garnku doprowadzić do wrzenia mleko z cukrem i masłem. Kiedy się zaczną gotować stale mieszając wsypywać po trochę kaszę mannę. Kasza powinna być bardzo gęsta. Mieszając wlać mus jagodowy i dokładnie połączyć. Wyłożyć do formy, wyrównać i szybko rozłożyć warstwę z herbatników. Lekko obciążyć, np kładąc na wierzch deskę

https:KKuchniaMniam
Kotlety z brokułów i kaszy pęczak z wegańskim dressingiem z aquafaby 132

Kotlety z brokułów i kaszy pęczak z wegańskim dressingiem z aquafaby U wielbiam gotować z resztek. Właśnie z pozostałości, którym nadałam nowy kształt i smak powstały jedne z moich najlepszych dań. To zawsze przygoda i trochę podróż w nieznane, ale właśnie takie gotowanie lubię najbardziej. Te kotleciki to kolejna udana próba- sukces tym większy, że dzieciaki zjadły z wielkim apetytem(...)mnie, pozostanie Wam ona po wykorzystaniu ciecierzycy- koniecznie zróbcie ten wegański sosik. Idealny do sałatki Cezar lub jako dip do warzyw. 300 gramów brokułów 1,5 szklanki kaszy pęczak, ugotowanej 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki otrębów jęczmiennych 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej 0,5 łyżeczki soli świeżo zmielony czarny pieprz Składniki na dressing

olalacooking
Najlepszy pasztet jaglany z pieczarkami (wegański) 187

patelni i podać z ulubioną surówką lub sosem. Bardzo polecam! Pasztet jaglany z pieczarkami jest lżejszą alternatywą dla wszelkiego rodzaju mięsnych pasztetów, a do tego jest o wiele zdrowszy. Kasza jaglana posiada funkcje oczyszczające organizm z toksyn oraz obniża poziom cholesterolu, jest lekkostrawna i wyróżnia się dużą zawartością żelaza, cynku, miedzi oraz witamin takich jak B1, B2, B6. Ponadto jest(...)przeciwwirusowym, przeciw-bakteryjnym, oczyszczającym i antynowotworowym. Ma także działanie odchudzające, gdyż przyspiesza trawienie, wspomaga metabolizm i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. [embed]https://youtu.be/sp8pu7y77vs[/embed]   Składniki: 300 g kaszy jaglanej 400 g pieczarek cebula 100 g suszonych pomidorów w oleju 100 ml oleju około 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 100 ml mąki (dałam pszenną, ale może być inna) sól

e-PrzepisyKulinarne