lubię. Pożywne śniadanie to podstawa! Taka kaszka może być dobrym zamiennikiem owsianki lub jaglanki. Polecam! Składniki: (na 1 porcję) 300 ml mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 50 g kaszy kukurydzianej 1 łyżka miodu Dodatkowo: owoce do dekoracji (u mnie truskawki, brzoskwinia, banan i wiśnie) odrobina sezamu i serka wiejskiego Przygotowanie: Mleko zagotować z cynamonem. Wsypać kaszę i gotować(...)małym ogniu do zgęstnienia, co jakiś czas mieszając, by kasza się nie przypaliła. Gotować do zmięknięcia kaszy. Zdjąć z ognia, dodać miód i wymieszać. Tak przygotowaną kaszkę kukurydzianą przelać do miseczki. Podawać na ciepło w towarzystwie owoców, serka wiejskiego i posypując sezamem. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieZbliża się czas pikników i wycieczek pieszych czy rowerowych. Co zabrać ze sobą na taki piknik lub wycieczkę? Polecam optymalne danie, w którym znajdzie się pożywny kurczak, kasza oraz warzywa. Danie to nie wymaga podgrzewania, przypomina sałatkę, dobrze smakuje w wersji na zimno, dlatego polecam je nie tylko na piknik, ale też jako lunch box do pracy. Robimy w domu(...)przekładamy do pojemniczka i w drogę. OPTYMALNY MIKS PIKNIKOWY Składniki: 100 g kaszy gryczanej 1/2 filetu z kurczaka przyprawa kebab-gyros do kurczaka 1 mała marchew 1 cebula 3 łyżki margaryny Optima Omega3 sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kasze gryczaną gotujemy w oddzielnym garnku. Kurczaka kroimy
Bon appetit mon amiezasadzie można ją zajadać tuż po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje po schłodzeniu. Jak dla mnie ma wtedy taki typowy smak lata :) Składniki na 2 duże porcje: 100 g kaszy jaglanej 200-400 ml mleka roślinnego (u mnie migdałowe) 2-4 łyżki słodziwa (u mnie ksylitol) kilka kropel ekstraktu z wanilii 4-6 dojrzałych brzoskwiń Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu(...)pamiętajcie, aby najpierw ją przelać wrzątkiem lub podprażyć na patelni), odstawiamy do ostudzenia. Wystudzoną kaszę wsypujemy do kielicha blendera, dodajemy mleko (przy 200 ml deser będzie miał konsystencję gęstej kaszy manny, przy większej ilości mleka będzie bardziej płynny i kremowy), słodziwo i wanilię. Wszystko razem blendujemy do otrzymania jednolitej, jak najbardziej kremowej papki. Masę jaglaną przelewamy do pucharków, w których
Zawsze głodna!znowu ta kasza jaglana 😎 🤤 Nigdy mi się nie znudzi, do wszystkiego smakuje, można jeść cały czas 😋 Te danie jest idealne na wynos jako lunch box, można je jeść zarówno na zimno jak i na ciepło 🎒 💼 Składniki ✔️ 3/4 szklanki kaszy jaglanej ✔️ 10 g koncentratu pomidorowego ✔️ 125 g mięsa (indyk) ✔️ 50 g papryki ✔️ 50 g cebuli ✔️ 50 marchewki ✔️ oliwa(...)smażenia Przygotowanie: 1. Ugotować kaszę, mięso pokroić w kostkę, doprawić i usmażyć. 2. Paprykę, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach 3. Podsmażamy na patelni cebulkę, dodajemy paprykę, marchewkę, koncentrat i chwilę dusimy. Następnie dodajemy mięso i kaszę wszystko dokładnie mieszając żeby smaki się połączyły i gotowe 😋 Makro (bez oliwy) 317,2 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuTruskawki jako dobre źródło beta karotenu, witamin z grupy B, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Kasza jaglana jest lekko strawna, ma dużo przyswajalnego białka, wyróżnia się wysoką zawartością witamin z grupy B i żelazem. Takie połączenie na pewno będzie odpowiednie do stworzenia zdrowego deseru :) Składniki: ⬩60 g kaszy jaglanej ⬩50 g twarogu chudego ⬩150 g truskawek * ⬩wiórki kokosowe do obtoczenia(...)Przygotowanie: 1. Kasze ugotować i odstawić aby wystygła. 2. Przygotować talerz z wiórkami kokosowymi do obtoczenia kulek. 3. Do miksera wrzucamy kaszę, twaróg i kilka truskawek *, miksujemy na jednolitą masę. Wyrabiamy lekko zwilżonymi rękami kulki, obtaczamy i do lodówki na 2 godz. mają beta-karoten i witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, magnez. Zawierają dużo błonnika, http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Wartosci-odzywcze-owocow-agrest-truskawki-czeresnie-porzeczki-wisnie-m_37421.html
Zdrowie i pysznie na talerzuKasza gryczana do wypieków hmn…no jasne że tak, choć jeszcze nie tak dawno wcale nie byłam fanką tego smaku , zawsze kojarzyła mi się z byciem na diecie i czymś bez smaku, zapach jej wręcz mnie drażnił, musiałam do niej dorosnąć. Przyszedł ten czas, choć trwało to latami, dziś ją uwielbiam! Charakterystyczny orzechowy smak tego wilgotnego(...)zdrowego ciasta , z którego jestem naprawdę dumna, długo utrzymuje świeżość, od dziś to niezawodny przepis na piknikową imprezę.....Polecam. Składniki: Forma 40/11 cm 2 torebki kaszy gryczanej 5 dużych jaj 12 dag mąki jasnej orkiszowej 20 dag cukru brązowego trzcinowego 15 dag margaryny Optima Omega 3 100 g gorzkiej czekolady o zawartości 74% kakao 50 g orzechów włoskich
Wanilia i KardamonJakiś czas temu odkryłam kaszę BULGUR . Do niedawna jeszcze mało znana w Polsce, rzadko wykorzystywana, ostatnio zyskuje coraz większą popularność i sympatię wśród zwolenników pysznego i zdrowego jedzenia. Jest bogata w substancje wspomagające pracę serca, kojące nerwy i obniżające poziom cukru we krwi. Jest skarbnicą kwasu foliowego, tak ważnego dla kobiet w ciąży. Ma mnóstwo cennych witamin i składników niezbędnych(...)letni obiad, jak i np. zdrową przekąskę w ciągu dnia. Smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Rewelacyjna! Powiem Wam, że to chyba moja ulubiona salatka! Spróbujcie! SKŁADNIKI: * kasza Bulgur ( do kupienia TU ) – 1 szkl * bulion warzywny – 500 ml * suszone pomidory w oliwie – 1 garść * suszone pomidory koktajlowe ( do kupienia TU ) * pestki dyni – 1 garstka
Ostra na SłodkoCzasami zwykłe kotlety mielone możemy odmienić dodając do nich młodą kapustę i kaszę orkiszową. Moim zdaniem są dużo smaczniejsze od zwykłych mielonych, mojej rodzinie bardzo smakowały. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 1/4 główki młodej kapusty 100 gram kaszy orkiszowej Cenos 2 jajka Pół pęczka koperku Sól, pieprz Bułka tarta do obtoczenia Olej do smażenia Sposób przygotowania: Kaszę orkiszową gotujemy(...)ostudzenia. Kapustę drobno siekamy, przekładamy do miski, lekko solimy, odstawiamy na kilka minut żeby zmiękła, odciskamy z nadmiaru wody. Koperek drobno siekamy. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy ugotowaną kaszę, kapustę oraz koperek. Wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Z masy formujemy owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty
Bajeczna Kuchniapracy. Trzy główne składniki, a efekt wow. Składniki: - dwa filety z dorsza bałtyckiego ze skórą - pół pęczka szparagów - kilka pomiorków koktajlowych - dwa ząbki czosnku - papryczka chilli - 1/2 opakowania kaszy kuskus - szklanka bulionu warzywnego - 2 łyżki oliwy z oliwek - 3 łyżki masła - dwie łyżki oleju pistacjowego (opcjonalnie- można zastąpić innym ulubionym, lub po prostu oliwą z oliwek) - sól morska - grubomielony(...)kilka minut. Pomidorki przekrajamy na połówki, dodajemy do szparagów, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy kolejne kilka minut aż pomidorki zmiękną i zaczna się marszczyć. Na patelnie wsypujemy kaszę kuskus i zalewamy gorącym bulionem. Przykrywamy i odstawiamy na bok na ok 3-4 minuty. Gdy kasza odrobinę spęcznieje i wchłonie część wody dodajemy dwie łyżki oleju pistacjowego, lub innego
Cook&LoveChciałyśmy podzielić się z Wami prostym, ale bardzo smacznym przepisem na cudowne kaszotto z indykiem oraz groszkiem i marchewką. Główną rolę w nim odgrywa kasza bulgur, której od jakiegoś czasu jesteśmy przeogromnymi fankami. Polecamy osobą zapracowanym oraz takim, ktore nie lubią zmywać (do przygotowania całego dania wystarczy tylko jedna patelnia :)) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Woreczek kaszy(...)nieco oleju i wrzucamy por, podsmażamy kilka minut. W między czasie mięso doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dorzucamy na patelnię. Smażymy często mieszając kilka minut. Po tym czasie dorzucamy kaszę, ponownie smażymy 2-3 minuty. Dodajemy zamrożony groszek z marchewką. Po chwili dolewamy ciepły bulion, przykrywamy patelnię i gotujemy ok. 15 minut. Zdejmujemy przykrywkę i sprawdzamy czy kasza doszła, jeśli
Kolizje SmakówChciałyśmy podzielić się z Wami prostym, ale bardzo smacznym przepisem na cudowne kaszotto z indykiem oraz groszkiem i marchewką. Główną rolę w nim odgrywa kasza bulgur, której od jakiegoś czasu jesteśmy przeogromnymi fankami. Polecamy osobą zapracowanym oraz takim, ktore nie lubią zmywać (do przygotowania całego dania wystarczy tylko jedna patelnia :)) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Woreczek kaszy(...)nieco oleju i wrzucamy por, podsmażamy kilka minut. W między czasie mięso doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dorzucamy na patelnię. Smażymy często mieszając kilka minut. Po tym czasie dorzucamy kaszę, ponownie smażymy 2-3 minuty. Dodajemy zamrożony groszek z marchewką. Po chwili dolewamy ciepły bulion, przykrywamy patelnię i gotujemy ok. 15 minut. Zdejmujemy przykrywkę i sprawdzamy czy kasza doszła, jeśli
Kolizje SmakówTarta z jagodami na spodzie z kaszy jaglanej Składniki - pół szklanki kaszy jaglanej - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej - łyżeczka proszku do pieczenia - pół łyżki masła - 1 jajko - wiórka kokosowe - jagody Przygotowanie 1. Kaszę jaglaną wypłukać w ciepłej wodzie, następnie gotować około 20 minut. 2. Ugotowaną kaszę zblendować, następnie dodać skrobie, jajko, masło i wiórka kokosowe, po czym wszystko dokładnie wymieszać
Kuchenne innowacjeDrukuj Spód 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki syropu klonowego/miodu 4 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżki kakao niesłodzonego Krem jaglano-kokosowy 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2,5 szklanki mleka kokosowego 1,5 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki ksylitolu 1 łyżka soku z cytryny skórka z 1/2 cytryny szczypta soli Przygotowanie Płatki owsiane i wiórki(...)najlepiej silikonowych, wtedy łatwiej będzie wyjąć). Dokładnie ugnieć (pamiętaj o zrobieniu boków, żeby później krem się nie wylewał). Przełóż do zamrażarki na minimum godzinę. W tym czasie przygotuj krem - kaszę jaglaną przepłucz 2-3 razy, żeby pozbyć się goryczki. Następnie zagotuj z resztą składników w rondelku z grubym dnem. Kasza będzie gotowa, kiedy wchłonie większość mleka i będzie miękka. Pamiętaj
Powiedz dietom nieskładniki: 50 g kaszy jaglanej 250 ml wody 1 banan 1-2 garstki żurawiny, suszonej 1-2 łyżeczki miodu wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy 2-3 razy a następnie przelewamy gorącą wodą aby pozbyć się goryczki. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy, aż wchłonie wodę i będzie miękka. W miseczce 1/2 banana rozgniatamy widelcem na papkę(...)Dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy. Na wierzchu układamy pozostałą część banana, pokrojonego w plasterki, dodajemy przelaną gorącą wodą żurawinę i polewamy miodem
Domowy Smak JedzeniaKaszę można jeść na słodka jak i na słono. Tym razem chciałabym zaproponować jaglankę w wersji na słono. Świetny pomysł na odstępstwo od wersji na słodko. Składniki: 1 torebka kaszy jaglanej 1 cebula 1 łyżka masła olej do smażenia 1,5l bulionu drobiowego Sposób przygotowania: Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Czekamy, aż się(...)zeszkli. Następnie dodajmy kaszę jaglaną. Zalewamy gotującym się bulionem drobiowym. Do momentu wchłonięcia bulionu przez kaszą jaglaną dodamy masło. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Truskawkowa Fiesta