rolę. Taki a'la pasztet może stanowić danie obiadowe (do tego jakiś sos i sałatka), czy też dodatek do pieczywa. Składniki: Klopsiki: 500g wołowego mięsa mielonego 2 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej 5-6 łyżek bułki tartej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duże jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku Pozostałe(...)kaszy jęczmiennej (waga przed gotowaniem) 250g pieczarek 4 łyżki kukurydzy konserwowej 1,5 szkl. mąki chlebowej 1 szkl. mleka 100g śmietany 30% 1 duże jajko 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 4 łyżki startego drobno żółtego sera sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pulpety: Całe mięso wkładamy do miski, dodajemy 2 łyżki ugotowanej i ostudzonej kaszy jęczmiennej i pozostałe składniki. Wyrabiamy
Kolorowy PrzepisownikKluski ziemniaczane z kaszą manną to smaczne, tanie i bardzo łatwe w przygotowaniu danie. T o doskonała alternatywa dla ziemniaków, można je podać jako dodatek niemal do wszystkich dań głównych, sosów i mięs. Kluski ziemniaczane okraszone skwarkami lub podsmażoną cebulką mogą również stanowić samodzielną potrawę. Składniki na około 20 sztuk : 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka kaszy(...)manny 1 jajko czarny pieprz sól Przepis : Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i dokładnie studzimy. Do ziemniaków dodajemy jajko i kaszę mannę, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wszystkie składniki łączymy razem i dłonią wyrabiamy ciasto. Z masy formujemy okrągłe kuleczki ( trochę większe od orzecha włoskiego ) a następnie gotujemy je w lekko osolonym wrzątku około 7 minut od momentu
Smakowite DaniaPóki mamy wysyp świeżych, fantastycznych, pachnących warzyw staramy się je przemycać w każdym możliwym posiłku. Ostatnio jesteśmy również fankami kasz wszelkiej maści i kolorów. Stąd powstało nasze zamiłowanie do kaszotto. Robimy je bardzo często, zazwyczaj każde nieco inaczej. Jednak tym razem wyszło nam tak fajne w smaku, że dokładnie zanotowałyśmy przepis i dzielimy się nim z Wami :) Czas przygotowania(...)minut Ilość porcji: 4 Składniki: Na kaszotto: 500ml bulionu lub rosołu woreczek kaszy jęczmiennej (100g) pęczek botwinki por ugotowana/usmażona/uparowana pierś z kurczaka ½ szklanki czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Łyżka oleju rzepakowego Dodatki: 100g fety Koperek lub zielona pietruszka Botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Buraczki kroimy w kostkę, a liście siekamy
Kolizje SmakówGołąbki, tak jedne z moich ulubionych dań. Tym razem zrobione z kapusty pekińskiej z kaszą jęczmienną i pieczarkami, były pyszne, delikatne, polecam. Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej 500 g pieczarek 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 cebule sól, pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, gdy woda odparuje zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem(...)Cebulę oraz pieczarki pokroić w kostkę, usmażyć na oleju do miękkości. Do miski przełożyć kaszę, pieczarki z cebulę, koncentrat pomidorowy ( można pominąć), doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Kapustę umyć, odkroić dół głąba. Oddzielić liście i z każdego ściąć twarde części. Następnie sparzyć w wrzątku przez 1 minutę, zahartować. Na każdy liść nakładamy farsz, zwijamy
magiczna kuchnia Kasidobrze, z drugiej - można poczuć się zagubionym, zanim na tym polu postawi się pierwszy krok ;) Ponieważ mamy tydzień kaszowy , konstruowanie mojego burgera rozpocząłem od pęczaku. Pomyślałem, że ten rodzaj kaszy jest najbardziej (za przeproszeniem ;)) mięsisty i zapewni kotlecikom fajną strukturę. Potem odkryłem w szafce puszkę czarnej fasoli, która pozostała po tygodniu strączkowym . Fasole dobrze jest łączyć z kaszami, to wiadomo(...)średnia marchewka 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka tymianku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soli 2 łyżki bułki tartej olej Wykonanie: Kaszę ugotować do miękkości w osolonej wodzie (około 15 - 20 minut). Odcedzić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju na małym ogniu (około 5 - 10 minut). Marchewkę pokroić w drobną kostkę
zadanie-gotowanieprzepis na jeden z najzdrowszych i jednocześnie najsmaczniejszych deserów. Do jego wykonania nie potrzebujecie wielu składników, a samo jego przygotowanie także nie zabiera wiele czasu. Ot, trochę kaszy, banan, olej kokosowy i niewielki dodatek kakao - wszystko zmiksowane na gładką, kremową masę. Bo siła tkwi w prostocie, prawda? ;) Do dekoracji kremu możecie użyć dowolnych, ulubionych owoców. Ja póki co korzystam(...)pełni z sezonu truskawkowego. ;) Składniki: na 3 porcje 50 g kaszy jaglanej (1/4 szklanki) 1 banan, najlepiej mocno dojrzały czubata łyżka oleju kokosowego 2 łyżeczki naturalnego kakao +truskawki do ozdoby Przygotowanie: Zaczynamy od gotowania kaszy. Suche ziarenka prażymy w garnuszku, zalewamy 1/2 szklanki wody, następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Ugotowaną
Kuchnia EllieDziś śniadaniowa propozycja dla wszystkich, którzy nie przepadają za kaszą manną. Pięknie podana w doborowym towarzystwie truskawek wcale nie musi się kojarzyć ze znienawidzoną paćką z dzieciństwa. Myślę, że w takim odświętnym wydaniu zasmakuje nawet największym niejadkom. W mojej wersji idealnie sprawdzi się dla wszystkich dbających o linię, bo nie zawiera grama cukru. Z powodzeniem może ona także zastąpić dietetyczny(...)deser. Składniki: 1 szklanka mleka 4 łyżki kaszy manny opcjonalnie 1 łyżka siemienia lnianego truskawki Zagotowujemy mleko i wsypujemy kaszę i gotujemy do zgęstnienia mieszając od czasu do czasu. Ja dodatkowo swoją wzbogaciłam o łyżkę siemienia lnianego, ponieważ staram się je przemycać w moich śniadaniach ze względu na jego dobroczynne działanie. Miseczkę wykładamy folią spożywczą i przekładamy do niej kaszę
Cynamonowe szczęściejagodowy * pudding z kaszy kukurydzianej z sosem z masła z nerkowców **~ *z dodatkiem pasty jagodowej ** masło z nerkowców + odrobina gorącego mleka migdałowego Pudding po raz kolejny, dzisiaj z kaszy kukurydzianej. Cóż ja poradzę...pogoda po prostu sprzyja puddingom ;) PRZEPIS /1 PORCJA/ ~60g kaszki kukurydzianej ~1 1/2 szklanki mleka roślinnego ~100g pasty jagodowej >>KLIK<< ~sos - łyżka masła(...)nerkowców >>KLIK<< + ciepłe mleko migdałowe do odpowiedniej konsystencji W garnuszku zagotować mleko, ciągle mieszając wsypac kaszę i gotować do momentu zgęstnienia, następnie dodać pastę jagodową i wymieszać. Przełożyć kaszę do miseczki i odstawić na noc. Rano wyłożyć pudding na talerzyk i podawać z sosem. Smacznego
breakfast of dreamsdziękuje :) Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia Ilość porcji: 8 dużych burgerów Składniki: 3 starte na grubych oczkach buraki (średniej wielkości) 1 duża (lub 2 małe) cebule 1 woreczek kaszy jaglanej 5 łyżek nasion słonecznika 3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej ¼ szklanki oleju ½ pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, sos sojowy Przygotowanie zaczynamy(...)ugotowania kaszy jaglanej. Najpierw przelewamy ją co najmniej dwukrotnie ciepłą wodą. Kiedy woda po kaszy będzie już czysta to gotujemy ją według instrukcji na opakowaniu. Kaszę można ugotować również wcześniej albo wykorzystać taką, która nam została np. z obiadu. Surowe buraki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy i smażmy na złoty kolor na patelni. Natkę
Kolizje SmakówKasza manna w pralinkach? Czemu nie! Masa na bazie kaszy ma zwartą konsystencję i nie wymaga utrwalania, a przy tym pysznie smakuje. Osoby, które unikają nabiału mogą ugotować kaszkę na wodzie lub mleku roślinnym np. sojowym czy kokosowym. Zamiast orzechów włoskich możecie oczywiście użyć dowolnych bakalii. Zapraszam! Składniki: 1 szklanka mleka 1/2 szklanki kaszy manny 1 łyżeczka miodu 1/2 szklanki(...)posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu Mleko zagotować, dodać kaszę, orzechy i miód, zmniejszyć ogień i gotować do zgęstnienia. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Schłodzić. Smacznego
Chocolate Muffin Bloglubię słodkie i puchate. Zawsze robię na drożdżach Dr.Oetker nigdy nie zawodzą ! Składniki: Ciasto na około 15-18 sztuk 80 dag mąki pszennej luksusowej ½ szklanki jaglanej kaszy 2 szklanki ciepłego mleka 10 dag masła 10 g suchych drożdży 15 dag cukru 10 g cukru z prawdziwą wanilią 2 żółtka Duża szczypta soli Nadzienie: 20 dag chudego(...)twarożku 2 łyżki słodkiej śmietanki 1 szklanka pokrojonych truskawek 1 łyżka cukru Kruszonka: 10 dag mąki pszennej 5 dag masła 2 łyżki cukru trzcinowego Sposób wykonania: Ciasto: Suchą kaszę jaglaną wsypuję do suchego garnka i prażę na ogniu mieszając około 2-3 minuty aż zacznie wydzielać intensywny aromat- w ten sposób pozbywamy się charakterystycznej dla niej goryczki, zalewam wodą
Wanilia i KardamonKipi kasza, kipi groch..." oraz "Tu sroczka kaszkę warzyła...", to jedne z moich najwcześniejszych wspomnień. I pewnie nie tylko moich, prawda? Do dzisiaj nie wiem dlaczego ktoś chciał zniechęcić dzieci do grochu i przede wszystkim, nie mogę przeboleć losu tej ostatniej sroczki. Pewnie miał być to jakiś sposób na przekonanie dzieciaków do manny. Mnie nie trzeba było specjalnie przekonywać - zawsze(...)uwielbiałem i zastanawiam się teraz dlaczego już jej nie jem? Może dlatego, że nie używam mleka? A może po prostu nie jemy zbyt dużo kasz w domu? Pewnie tak. A wszędzie dookoła nadają: jakie one są zdrowe, wartościowe i (kurcze) patriotyczne nawet. No cóż, trzeba się zając tematem! Kasze. Ale co to właściwie takiego? Wiki podaje, że to jadalne nasiona
zadanie-gotowanieSpód: 280 g biszkoptów lady fingers 170 g miękkiego masła * można też wyłożyć formę okrągłymi biszkoptami, pomijając ich mielenie z dodatkiem masła Nadzienie: 1 szklanka kaszy jaglanej + 3 szklanki wody + 1 łyżka oleju 100 g białej czekolady 200 g śmietany kremówki 1 szklanka pulpy z bardzo dojrzałych, słodkich truskawek (po wyciśnięciu soku z 1,5 kg truskawek) lub 1 szklanka(...)lepka, nie sypka. Formę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie formy i po bokach ugnieść równomiernie warstwę z biszkoptów. Wstawić formę do lodówki na czas przygotowania masy jaglano-truskawkowej. Nadzienie: Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ja gotuję zawsze w proporcji 1:3 (1 szklanka kaszy na 3 szklanki wody z dodatkiem łyżki oleju) . Białą czekoladę połamać na kawałki, zalać
Domowa Cookierenka Agisłodycz - tym razem przyszedł czas na orzechowego Snickersa. Ciasto składa się z 7 łatwo dostępnych składników w różnych proporcjach. Jest pysznie, jest prosto i bez pieczenia! :) Baton Snickers z kaszy jaglanej Przepis na blachę ok. 25x25 cm Potrzebujemy: Masa biała: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 i 3/4 szklanki mleka roślinnego waniliowego (do gotowania) + 5 łyżek 1 łyżeczka oleju kokosowego(...)całych orzechów ziemnych Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3-4 łyżki mleka waniliowego 1 łyżeczka oleju kokosowego + trochę orzechów zmielonych/całych do posypania na wierzch Przygotowanie: 1. Masa biała: Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem i gotujemy na mleku waniliowym z dodatkiem łyżeczki oleju kokosowego. Po ugotowaniu jeszcze ciepłą kaszę blendujemy razem z 5 łyżkami mleka i ksylitolem. Dodajemy
Bananowe Poleokazji Dnia Dziecka? :) A Wy? Co wspaniałego upichciliście? Dzisiaj, chciałabym zaprezentować wspaniałe danie sprawdzające się jako przystawka, przekąska, śniadanie, a nawet lunch. Pyszne, lekkie i proste placuszki z kaszy jaglanej w towarzystwie wędzonego łososia, jogurtu i szczypiorku. Smakują rewelacyjnie na ciepło i na zimno. Zachęciłam Was? :) Składniki na ok. 14-16 placków: - 250ml wody - 180g mąki orkiszowej/jaglanej/ryżowej - 100g(...)kaszy jaglanej - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka lubczyku - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej - 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne - sody na czubku noża - sól, pieprz Dodatkowo: - wędzony łosoś - jogurt naturalny - szczypiorek Kaszę jaglaną gotujemy o 1-2 minuty dłużej niż jest w instrukcji na opakowaniu (musi być miękka), odcedzamy. Ugotowaną kaszę umieszczamy w misie blendera wraz z resztą składników i miksujemy
Be Fit Be Strong