Połączenie kaszy kuskus i pesto nie jest oczywiste, ale efekt który otrzymałam jest godny polecenia. Kuskus, który sam w sobie nie ma żadnego wyrazistego smaku dzięki pesto zdecydowanie nabrał charakteru. Do tego delikatny łosoś i lekka sałatka- idealny fit obiad. Przepis na pesto podałam przy okazji grzanki z kurczakiem i pesto więc po przepis odsyłam tutaj . Rukolę można zastąpić również(...)szpinakiem baby. Składniki(na 2 porcje): - 300 g świeżego filetu z łososia - pół szklanki kaszy kuskus - pół cytryny - łyżeczka musztardy - sól, pieprz - oliwa z oliwek - pesto Jeżeli łosoś posiada skórę należy oczyścić ją z łusek i zdjąć z fileta, tak aby nie uszkodzić mięsa. Wykorzystamy ją jako chrupiącego chipsa. Zmieszać ze sobą łyżeczkę musztardy, dwie łyżeczki soku z cytryny
Cook&Lovepłaska łyżka dowolnej mąki - u mnie sojowa odtłuszczona* (ok. 12 g) Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka, ostra papryka, kminek, zioła prowansalskie 2 woreczki kaszy jaglanej/ryżu basmati (200 g) *Nada się też mąka ziemniaczana, ryżowa, ewentualnie pszenna - z innymi nie próbowałam 1. Piersi z kurczaka pokroiłam w kostkę ok. 3 x 3 cm. Marchewkę pokroiłam w "ćwierć plasterki(...)żeby się dobrze wymieszało i dodałam do sosu. Jeśli sos będzie zbyt wodnisty można dodać więcej mąki. 5. Całość gotowałam jeszcze ok. 7 minut aż mięso było gotowe. 6. Kaszę/ryż ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu. SMACZNEGO! Wartość odżywcza* porcji z kaszą/ ryżem : 353 kcal 26,6 / 24,9 g białka
Vroblewska-fitlifepodjadania w coraz zimniejsze jesienne dni. Dodatkowo ciasto dzięki korzennej nucie doda nam przyjemnego uczucia rozgrzania i zapewni większą odporność, a to za sprawą żurawiny, kaszy jaglanej, dyni, rodzynek i migdałów. SKŁADNIKI 200 g kaszy jaglanej szczypta soli 70 g masła 50 g cukru trzcinowego 250 g puree z dyni 90 g żurawiny mrożonej lub suszonej 100 g rodzynek(...)piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 25 g płatków migdałowych WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Do garnka z gotującą się wodą wrzucić 2 woreczki kaszy jaglanej (2 x 100 g) i gotować 15 minut. Do kolejnego garnka dodać masło, rozpuścić je, dodać puree z dyni, cukier trzcinowy i ugotowaną kaszę jaglaną. Całość wymieszać i podgrzewać
Passions hobbies lifeprawie każdego ranka, kiedy nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie wymyślnego śniadania. Tropikalna granola bez glutenu to kolejna wariacja na temat mojej ulubionej mieszanki. Płatki jaglane wymieszane z kaszą jaglaną, z kandyzowanym mango i daktylami, z dodatkiem gałki muszkatołowej, syropu klonowego, wiórków kokosowych oraz wody różanej. Jest bardzo aromatycznie, jest smacznie i słodko. Nie martwcie się surową kaszą jaglaną(...)pieczeniu staje się znacznie smaczniejsza i chrupiąca. Składniki (na 1 duży słoik): 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej 1 szklanka płatków jaglanych 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/2 szklanki posiekanych orzechów nerkowca 3 łyżki oleju kokosowego 2-3 łyżki pestek dyni 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki syropu klonowego 1 łyżka wody różanej szczypta gałki muszkatołowej 100 gram kandyzowanego mango 100 gram
Mango Papajałatwiejsze w użyciu są "smarowidła". Ale czy nie warto zrobić swój, domowy? Jeśli macie ochotę na mięsny, to zapraszam tutaj - po pasztet drobiowy . Poniższy jest warzywny i z kaszą jaglaną. Składniki: 70 gramów kaszy jaglanej (suchej, przed ugotowaniem) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 por 1/2 cukinii 1 łyżka świeżego, posiekanego koperku garść orzechów włoskich tymianek czosnek(...)granulowany (lub 3 ząbki czosnku, ja nie miałam) pieprz ziołowy szczypta soli morskiej z chili majeranek 2 listki laurowe Kaszę jaglaną gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie z listkami laurowymi Cebulę posiekać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę, por w krążki, orzechy utłuc tłuczkiem do mięsa, przez folię Cukinię obrać, wydrążyć środek i pokroić w kostkę Na patelni rozgrzać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comProste danie, idealne na lunch lub kolację. Kasza gryczana w towarzystwie wędzonej makreli, awokado, jajka w koszulce z dodatkiem koziego sera i migdałów. Całość polana niewielką ilością aromatyzowanym rozmarynem olejem rzepakowym i doprawiona jedynie szczyptą soli i pieprzu. Bardzo lekkie, zdrowe danie, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są zarówno w rybie, awokado, jak i oleju rzepakowym. W mojej kuchni(...)także jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo ważne w naszej diecie i ważne byśmy uwzględnili je w naszym codziennym jadłospisie. Składniki (na 1 porcję): 1/3 szklanki kaszy gryczanej 2/3 szklanki wody szczypta soli i pieprzu 1/2 awokado 50 gram wędzonej makreli kawałek koziego sera w roladce garść migdałów 1 jajko świeża bazylia 2-3 łyżki oleju rzepakowego
Mango PapajaProste danie, idealne na lunch lub kolację. Kasza gryczana w towarzystwie wędzonej makreli, awokado, jajka w koszulce z dodatkiem koziego sera i migdałów. Całość polana niewielką ilością aromatyzowanym rozmarynem olejem rzepakowym i doprawiona jedynie szczyptą soli i pieprzu. Bardzo lekkie, zdrowe danie, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są zarówno w rybie, awokado, jak i oleju rzepakowym. W mojej kuchni(...)także jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo ważne w naszej diecie i ważne byśmy uwzględnili je w naszym codziennym jadłospisie. Składniki (na 1 porcję): 1/3 szklanki kaszy gryczanej 2/3 szklanki wody szczypta soli i pieprzu 1/2 awokado 50 gram wędzonej makreli kawałek koziego sera w roladce garść migdałów 1 jajko świeża bazylia 2-3 łyżki oleju rzepakowego
Mango Papajazastąpienie cukru ksylitolem - miałam, ale nie dałam, bo nie zafiksowałam się aż tak w fit wypiekach ;) ale chyba następne ciasto spróbuję nim posłodzić, nawet tak dla siebie - dla porównania :) Kasza jaglana jest najzdrowsza ze wszystkich i z tego powodu (a także, bo lubimy) jaglane desery ostatnio bardzo przypadły nam do gustu :) jak kiedyś nie robiłam, tak teraz się rozkręcam(...)dlatego, że tak naprawdę wcale kaszy w deserze nie czuć! A jednak efekt końcowy jest zdrowy i sycący. Jabłka do przepisu można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ja jednak postanowiłam "posiekać" je w cienkie plasterki za pomocą obieraczki #Ambition, ponieważ jej ostrze wykonane ze stali nierdzewnej pokryte jest powłoką nieprzywierającą "non-stick" - dzięki temu pocięte jabłka nie ściemniały
Kolorowy Przepisownikmięsa, które pozostaje po ugotowaniu rosołu można wyczarować wiele przepisów. Skłaniając się ku wtorkowej dacie postanowiłam, połączyć kaszę jaglaną kurczakiem, który pozostał z zupy. Z racji tego, że placki uwielbiam w każdej postaci, a na blogu już dawno nie witały, zapraszam Was dzisiaj Kochani na placuszkowy Jaglany Wtorek :) Składniki: 100g kaszy jaglanej 2 udka z kurczaka cebula 2 łyżki posiekanej(...)natki pietruszki łyżeczka suszonej bazylii papryka ostra i słodka do smaku sól, pieprz 2 łyżki mąki jajko łyżeczka jogurtu naturalnego Do podania jogurt naturalny koperek pieprz Przygotowanie: Kaszę jaglana gotujemy według przepisu na opakowaniu . Cebulę i kurczaka obieramy ze skórek i razem z przestudzona kaszą jaglaną miksujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami oraz posiekana natka pietruszki i mieszamy razem
ChilliJemyKiedyś nie przyszłoby mi do głowy, że można zjeść kaszę gryczaną w innej postaci niż do obiadu. Uwielbiam poniższy przepis, szczególnie, gdy przygotuję się według niego śniadanie :) Olej kokosowy, który zawiera przepis można kupić np. w Rossmannie. Cena 34,99.- Sporo zdrowych składników można tam kupić. Oczywiście nie wszystkie, ale olej na pewno :) Składniki na jedną porcję(...)gramów kaszy gryczanej 1 małe jabłko (może być gruszka) 1 garść borówek (można zastąpić malinami) 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka kakao 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego 1 łyżeczka miodu gryczanego 1 łyżka wiórków kokosowych do posypani a Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu W tym czasie jabłko umyć i pokroić w kostkę Borówki opłukać Ugotowaną kaszę wymieszać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKolejna propozycja na faszerowaną tykwę tym razem w słodkiej wersji. To bardzo smaczny deser, przystawka lub kolacja. Składniki 1 grubsza część tykwy wężowatej 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 1 słoik wiśni w soku 2 żółtka 2 łyżeczki brązowego cukru (pokruszone bezy) 1. Grubszą część tykwy kroimy na dwie części. Usuwamy pestki i nitkowaty miąższ. 2. Podpiekamy przez około(...)minut w 200 stopniach. 3. Do obu połówek wkładamy ugotowaną kaszę jaglaną. Polewamy sokiem z wiśni. 4. Układamy owoce, ilość według uznania. 5. Żółtka ucieramy z brązowym cukrem na puszystą masę, wylewamy na farsz. 6. Zapiekamy około 10-15 minut w 200 stopniach. 7. Możemy, zaraz po podpieczeniu samych tykw, zeskrobać delikatnie miąższ widelcem. Powstałe „nitki” wymieszać
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyIdealny deser na chłodne, jesienne dni. Przyjemnie rozgrzewa i jest przepyszny. Dodatkowo dzięki zawartości kaszy jaglanej, dyni, żurawiny i rodzynek jest zdrowy. Podana ilość składników starcza na 4 miseczki żaroodporne. SKŁADNIKI 100 g kaszy jaglanej szczypta soli 2 łyżki masła 30 g cukru trzcinowego 150 g puree z dyni 6 g przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki(...)suszonej żurawiny 35 g rodzynek 10 g płatków migdałowych WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. W garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli i wrzucić opakowanie z kaszą jaglaną. Gotować 15 minut, po czym wyciągnąć. Kaszę wsypać do głębokiej miski lub talerza. Od razu dodać masło i cukier trzcinowy, dobrze wymieszać. Następnie dodać puree z dyni, przyprawę do piernika, cynamon
Passions hobbies lifezostawić. Na patelni obsmażyć kawałki boczku, następnie dodać posiekaną cebulę i pieczarki. Smażyć tak długo,aż cała woda z pieczarek wyparuje. Zdjąć wszystko z patelni do miski. Ugotować woreczek kaszy według instrukcji na opakowaniu. Można zaraz ugotować więcej, będzie do podania później. Kaszę można dodać dowolną, ja zrobiłam z jęczmienną. Do miski w której jest boczek i grzyby dodać pół(...)woreczka ugotowanej kaszy, suszone grzyby. wymieszać i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Nadzienie musi być dobrze doprawione. Na każdym płacie mięsa rozłożyć farsz i zwinąć zrazik. Zabezpieczyć zrazy przed rozwinięciem nitką lub zabezpieczyć wykałaczką. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć zrazy na złoty kolor. Wlać wodę do 3/4 wysokości zrazów, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Zagotować, sprawdzić
Kuchnia PokoleńHENDI , który oceniał będzie mistrz nad mistrze – sam Kurt Scheller. Ulubione policzki zapiekałam w fantastycznej marynacie/syropie, która jest taką moją „popisówką” na specjalne okazje! Do tego kasza gryczana niepalona prażona z cydrem i bulionem z suszonych grzybów, puder w pietruszki i fantastyczne danie gotowe! Jest idealnym pomysłem np. na świąteczny albo niedzielny obiad – gwarantuję, że każdy(...)CZOSNKU: * czosnek – 3 główki * oliwa z oliwek – 2 łyżki * ocet balsamiczny – 4 łyżki * woda – 250 ml * cukier – 1 czubata łyżeczka * mała chili – 1 szt * świeży tymianek * sól DODATKOWO: * kasza gryczana niepalona – 0,5 szkl * szalotka – 1 szt * cydr – 3/4 szkl * wywar z suszonych grzybów – ok. 2-2,5 szkl * masło – 1 czubata łyżeczka * oliwa
Ostra na Słodko